Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Halusiowa produkcja wędlin.


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
544 odpowiedzi w tym temacie

#521 wróbel75

wróbel75

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1299 postów
  • Miejscowośćzachodniopomorskie

Napisano 16 kwi 2019 - 08:27

Halusia, muszę myć klawiaturę bo ją ośliniłem.

Super robota :clap: :clap:



#522 Muski

Muski

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 6802 postów

Napisano 16 kwi 2019 - 09:20

To jest sadystyczna sugestia i nie daj się na to nabrać
Oj Karol ma te swoje dowcipy rewelacyjne - a pomysły niestandardowe - to mu przelatują  jak ptaki wiosną :thumbsup:  

#523 ziezielony

ziezielony

    Weteran

  • **VIP**
  • 2247 postów

Napisano 16 kwi 2019 - 14:36

:D ...
SiBaski, niestety nie pomogę...manualista ze mnie kiepski..
Kiełby mogę robić tylko proporcjonalne do grubości paluchów.... więc zczyniam od fi 55mm w górę :D
Za to nowy koncept mi wpadł do tematu " odzysk ciepła w kiełbasofilistyce prymitywistycznej"...
Startapa pewnikiem nie uzyskamy ale to zawsze coś :)

#524 Efffa

Efffa

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 395 postów
  • MiejscowośćPiła

Napisano 24 kwi 2019 - 07:11

za rok też zrobię wianuszki, ale najpierw poćwiczę co by wtopy na Wielkanoc nie było :P:P



#525 @halusia@

@halusia@

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 6469 postów
  • MiejscowośćInowrocław

Napisano 24 kwi 2019 - 16:01

za rok też zrobię wianuszki, ale najpierw poćwiczę co by wtopy na Wielkanoc nie było :P:P
 

Ewa, nie  taki diabeł straszny , dasz radę  :) 



#526 Efffa

Efffa

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 395 postów
  • MiejscowośćPiła

Napisano 01 maj 2019 - 16:51

Zrobiłam słynną Białą Halusi :D

Załączone pliki



#527 @halusia@

@halusia@

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 6469 postów
  • MiejscowośćInowrocław

Napisano 01 maj 2019 - 17:54

Zrobiłam słynną Białą Halusi

 

:clap:  :clap:  :clap: , dla nas słynna  :facepalm: 

Fajnie Ewa, że odważyłaś się skorzystać z tego przepisu  :)



#528 Efffa

Efffa

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 395 postów
  • MiejscowośćPiła

Napisano 01 maj 2019 - 18:11

Fajnie Ewa, że odważyłaś się skorzystać z tego przepisu 
lubię kolekcjonować przepisy :D 

#529 @halusia@

@halusia@

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 6469 postów
  • MiejscowośćInowrocław

Napisano 01 maj 2019 - 20:02

@halusia@, dnia 01 Maj 2019 - 18:54, napisał: Fajnie Ewa, że odważyłaś się skorzystać z tego przepisu lubię kolekcjonować przepisy

 

:D  :D  :D  skąd ja to znam .



#530 @halusia@

@halusia@

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 6469 postów
  • MiejscowośćInowrocław

Napisano 28 lip 2019 - 22:45

Piątkowe wędzenie ma działce u szwagra.

Boczek tradycyjnie peklowany na sucho 7 dni z przyprawami  22-25g / kg mieszanki z przyprawami. Wędzony do koloru w temp 50-55 stopni i podpiekany w temp 80-90 stopni do uzyskania 72 stopnie w środku.

Filet z brojlera , również peklowany 5 dni na sucho 20g/kg , wędzony do koloru i parzony do uzyskania w środku 72 stopni.

 

Kiełbasa nazwy nie ma.

 

Skład:

wpI z szynki 1 kg fi 9

wp II z łopatki 2 kg fi 9

wp II karczek 1 kg fi 9

boczek świeży bez skóry 2 kg fi 4

 

Po zmianie maszynki, brak więcej sitek.

 

 

Mięso peklowane 48 godzin , 18g /kg
 
Przyprawy tradycyjne :
 
- 3,g/kg pieprz 
- 3g/kg czosnek
 
Dodatki:

- woda 200 ml ( zimna)
- woda gorąca ( 80stopni) 200 ml
- jelita naturalne , kaliber 26/28
 
Mięso po peklowaniu , zmieliłam.
Dodałam przyprawy i wodę zimną. Całość połączyłam  , na koniec dolałam wodę gorącą, chwilę wyrobiłam i nadziałam w jelita.
Kiełbasę powiesiłam na kije, osuszanie na dworze. 
Dalsze osuszanie już się w wygrzanej wędzarni.
Wędziłam do koloru w temp 50-55 stopni.
Podpiekałam w temp 80-90 stopni do uzyskania 68 stopni w środku.

 

Załączone pliki



#531 Efffa

Efffa

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 395 postów
  • MiejscowośćPiła

Napisano 28 lip 2019 - 23:08

Brawo :D kiełbasa Halusiowa, i już ma nazwę :D

Wysłane z mojego POT-LX1 przy użyciu Tapatalka

#532 wojs40

wojs40

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 572 postów
  • MiejscowośćOpolskie

Napisano 29 lip 2019 - 06:59

Lubię czytać i oglądać Twoje wyroby. Raz że dobrze wyglądają, dwa piszesz jak przygotować wyrób.  :clap: 



#533 witt

witt

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1572 postów

Napisano 29 lip 2019 - 07:39

Halusia...super .. :clap:

Przyłączam się do opinii wojs40...... :thumbsup: 

Pozdrowienia 



#534 redzed

redzed

    Entuzjasta forum

  • ***SUPER VIP***
  • 981 postów

Napisano 29 lip 2019 - 23:25

Wyroby idealne.  Nie ma miejsca na polepszenie! winking-thumbs-up-smiley-emoticon.gif



#535 andrzej k

andrzej k

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 12568 postów
  • MiejscowośćPobiedziska

Napisano 30 lip 2019 - 10:24

Hlinko.... uwielbiam wędzenie na świeżym powietrzu. W tej chwili też wędzę krakowską...Załączony plik  20190730_112129.jpg   117,38 KB   9 Ilość pobrań

#536 Alinka

Alinka

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 658 postów
  • MiejscowośćZakrzew

Napisano 30 lip 2019 - 16:16

Przyprawy tradycyjne

Przyprawy tradycyjne :   - 3,g/kg pieprz  - 3g/kg czosnek

 

Najlepszy jak dla mnie zestaw przypraw

Ostatnią moją kiełbasę ''chudzinkę'' tez zrobiłam z takim zestawem 



#537 @halusia@

@halusia@

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 6469 postów
  • MiejscowośćInowrocław

Napisano 30 lip 2019 - 17:44

Brawo kiełbasa Halusiowa, i już ma nazwę

Lubię czytać i oglądać Twoje wyroby. Raz że dobrze wyglądają, dwa piszesz jak przygotować wyrób.

Halusia...super ..

Wyroby idealne. Nie ma miejsca na polepszenie!

Hlinko.... uwielbiam wędzenie na świeżym powietrzu. W tej chwili też wędzę krakowską.

 

Dziękuję  :)

Andrzejku o takiej wędzarni to ja mogę tylko pomarzyć .

Najlepszy jak dla mnie zestaw przypraw

 

Oczywiście Alinko, dla mnie również .



#538 @halusia@

@halusia@

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 6469 postów
  • MiejscowośćInowrocław

Napisano 17 sie 2019 - 20:38

[left]A to owoce dzisiejszej pracy. " Borniakokarton" zrobił swoje, czyli pokolorował wyroby. Obróbka termiczna w drugiej wędzarni. Polędwica będzie parzona. Poza tym wszystko jest podpiekane. Wędlina do 68 stopni środku boczek 72 stopnie w środku. Temp podpiekania 80 - 90 stopni do uzyskania tej temp.[/left]

Załączone pliki


Użytkownik @halusia@ edytował ten post 18 sie 2019 - 05:22


#539 Efffa

Efffa

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 395 postów
  • MiejscowośćPiła

Napisano 17 sie 2019 - 21:54

[left]A to owoc dzisiejszej pracy. " Borniakokarton" zrobił swoje, czyli pokolorował wyroby. Obróbka termiczna w drugiej wędzarni. Polędwica będzie parzona. Poza tym wszystko jest podpiekane. Wędlina do 68 stopni środku boczek 72 stopnie w środku. Temp podpiekania 80 - 90 stopni do uzyskania tej temp.[/left]

Oj kochana, Tobie to we wszystkim uda się uwędzić :D gratulacje! Jeszcze Ci tylko lokomotywka została do sprawdzenia

Wysłane z mojego POT-LX1 przy użyciu Tapatalka

#540 @halusia@

@halusia@

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 6469 postów
  • MiejscowośćInowrocław

Napisano 17 sie 2019 - 22:07

Oj kochana, Tobie to we wszystkim uda się uwędzić gratulacje! Jeszcze Ci tylko lokomotywka została do sprawdzenia

 

Dziękuję ale to już wspólnie może  :D  :)






Użytkownicy przeglądający ten temat: 3

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych


    Bing (2)