Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Halusiowa produkcja wędlin.


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
751 odpowiedzi w tym temacie

#741 ReniaS

ReniaS

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 237 postów
  • MiejscowośćJanikowo

Napisano 01 lip 2020 - 19:42

Halinko,  nie zaskoczyłaś mnie nazwą tej kiełbasy :) SUPER

-  trafione w punkt :thumbsup:

Dla Każdego, bo każdy ja polubi -jest taka chudziutka, delikatna - bardzo smaczna :yes:

Dla Każdego, bo tak prosta, że każdy może ją zrobić :frantics:  


Użytkownik ReniaS edytował ten post 01 lip 2020 - 19:48


#742 @halusia@

@halusia@

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 6929 postów
  • MiejscowośćInowrocław

Napisano 01 lip 2020 - 19:57

Halinko,  nie zaskoczyłaś mnie nazwą tej kiełbasy  SUPER -  trafione w punkt Dla Każdego, bo każdy ja polubi -jest taka chudziutka, delikatna - bardzo smaczna Dla Każdego, bo tak prosta, że każdy może ją zrobić
 

 

:clap:  :hug:



#743 Atrax

Atrax

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 124 postów
  • MiejscowośćŚwiętokrzyskie

Napisano 01 lip 2020 - 20:15

@halisiu@ przymierzam się do Twojej wiejskiej i mam w związku z tym dwa pytania. Kiełbasę osadzamy i osuszamy około 3 h w temperaturze pokojowej, a potem od razu 120-130 stopni z dymem? I jaki jest orientacyjny czas pierwszego etapu? Jeżeli takowy da się określić? Bo nie chce spaprać wyrobu  :)  



#744 @halusia@

@halusia@

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 6929 postów
  • MiejscowośćInowrocław

Napisano 01 lip 2020 - 21:56

@halisiu@ przymierzam się do Twojej wiejskiej i mam w związku z tym dwa pytania. Kiełbasę osadzamy i osuszamy około 3 h w temperaturze pokojowej, a potem od razu 120-130 stopni z dymem? I jaki jest orientacyjny czas pierwszego etapu? Jeżeli takowy da się określić? Bo nie chce spaprać wyrobu    
 

 

Dokładnie należy osadzić i osuszyć wędlinę przed włożeniem do wędzarni. 

Ten pierwszy etap trwa mniej więcej godzinę  do momentu '' zakapania'' , ale trzeba pilnować.

Będzie widać jak na końcówce kiełbasy pojawi się tłuszcz, wtedy obniżasz temp , puszczasz dym. 

Powodzenia życzę  :)



#745 Atrax

Atrax

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 124 postów
  • MiejscowośćŚwiętokrzyskie

Napisano 02 lip 2020 - 07:11

Dziękuję 



#746 Woytas

Woytas

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1162 postów
  • MiejscowośćSzczecin

Napisano 02 lip 2020 - 11:23

Jak zwykle poziom level expert. Bardzo fajnie wygląda kiełbasa z kaczki.

#747 @halusia@

@halusia@

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 6929 postów
  • MiejscowośćInowrocław

Napisano 02 lip 2020 - 12:41

Jak zwykle poziom level expert. Bardzo fajnie wygląda kiełbasa z kaczki.
 

 

Dziękuję :)

Ta z kaczki to sama jestem nią zaskoczona. 

Nadal jest w próżni  :rolleyes:



#748 nestor

nestor

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 983 postów
  • MiejscowośćSzczawno Zdrój

Napisano 02 lip 2020 - 19:43

Kiełbasa z kaczki ,to problem zdrowotny.Kaczki są nosicielami chorób ,dlatego nadają się do spożycia po pieczeniu lub gotowaniu.To samo dotyczy kaczych jajek..



#749 @halusia@

@halusia@

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 6929 postów
  • MiejscowośćInowrocław

Napisano 03 lip 2020 - 08:01

Kiełbasa z kaczki ,to problem zdrowotny.Kaczki są nosicielami chorób ,dlatego nadają się do spożycia po pieczeniu lub gotowaniu.To samo dotyczy kaczych jajek..
 

 

Mimo poddania obróbce termicznej ?  ;)  :rolleyes:



#750 nestor

nestor

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 983 postów
  • MiejscowośćSzczawno Zdrój

Napisano 03 lip 2020 - 08:10

Tu chodzi o wysoką temperaturę,ponad 100 stopni ,wtedy mięso jest bezpieczne.

Dlatego w handlu nie spotykamy kiełbas z kaczki.Pieczenie i gotowanie to też obróbka termiczna.


Użytkownik nestor edytował ten post 03 lip 2020 - 08:16


#751 @halusia@

@halusia@

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 6929 postów
  • MiejscowośćInowrocław

Napisano 03 lip 2020 - 08:25

Tu chodzi o wysoką temperaturę,ponad 100 stopni ,wtedy mięso jest bezpieczne.
 

 

Dziękuję, wezmę sobie to pod uwagę. 

A jak  to się ma do piersi z kaczki , która podawana jest na pół surową. 



Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#752 electra

electra

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5918 postów
  • MiejscowośćSztokholm

Napisano 03 lip 2020 - 09:42

A jak  to się ma do piersi z kaczki , która podawana jest na pół surową. 
  no dokladnie tez mnie to interesuje , piersi z kaczki zawszepodaje rozowe w srodku i takie tez jadlam w restauracji , wypieczona jest sucha i niesmaczna.




Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych