Skocz do zawartości

Halusiowa produkcja wędlin.


@halusia@

Rekomendowane odpowiedzi

 

 

wspólne wędzenie
  :thumbsup: Piekna robota , ćwicz Renię w wędliniarskich klimatach  :clap:  

Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.
Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.

https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Konkretny asortyment
 

 

Tak ma bogato  :)

 

 

To ile półtusz Panie przerobiły? Imponujący asortyment jak na dwie kobiety       
 

 

 

Myślę że ze 2  :facepalm:

To było duże przedsięwzięcie, ale '' dalim '' radę.

 

 

  Piekna robota , ćwicz Renię w wędliniarskich klimatach    

 

Dziękujemy.

Renia doskonale się odnajduję, mogę .

My rozumiemy się bez słów  :rolleyes:  :rolleyes:  :D

 

 

 

 

 

 

 

 

Dziękuję .

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Namawiał namawiał i namówił Tęczaki palce lizać jak będziesz po degustacji napisz jak słoność?

 

 

 

Wszystkim smakowała, niemniej jednak ja bym zostawiła w soli jeszcze z godzinkę,  ale siła wyższa - czas. 

Fotki z przekroju wędlin z poprzedniego wędzenia.

Kiełbasa z pistacjami, Chili oraz boczek rolowany.

 

 

post-43626-0-47932900-1639610963_thumb.jpg

post-43626-0-02017800-1639611014_thumb.jpgpost-43626-0-55778100-1639611031_thumb.jpg

 

Oraz kilka fotek z piątkowego wędzenia w scenerii zimowej.

post-43626-0-74784700-1639611212_thumb.jpgpost-43626-0-32131800-1639611244_thumb.jpgpost-43626-0-27847600-1639611266_thumb.jpgpost-43626-0-94130500-1639611283_thumb.jpgpost-43626-0-16879400-1639611307_thumb.jpg

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

kilka fotek z piątkowego wędzenia w scenerii zimowej.

Halusiu,

piękne wędzenie  :thumbsup:    :clap:

W jakiej formie było chili użyte w kiełbasie?

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Halusiu, piękne wędzenie      W jakiej formie było chili użyte w kiełbasie?
 

 

Dziękuję Aniu.

 

 

 

Obstawiam płatek
 

 

Dokładnie tak jak napisał Grzesiu, chili w postaci płatków, gyrosu,

 

 

 

Piękna robota
 

 

Dziękuję . 

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Pięknie wyglądają, WSZYSTKIM smakują  Iiiii.......   jakaś nienasycona ta nasza rodzina 

 

Dziękuję Reniu   :)

Rodzina mięsożerców bardzo '' żarta'' :facepalm:  :facepalm:

 Nie wspomnę o Twoim Wnuki który podobno był zafascynowany kiełbasą z płatkami chili  :D

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

 

 

Praca zespołowa z Renią.

Aż mnie przytkało ....takie atrakcyjne i wspaniale wykonane wędliny!!!  :clap:

To jakaś wspólno-urodzinowa, świąteczna produkcja :D

Nawet pistancjowa jest  :tongue:

Zazdroszczę Wam tego siostrzanego, zgranego zespołu :yes:  :hug:

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Nawet pistancjowa jest
Bardzo smaczna  :thumbsup: Miałem okazję spróbować tych wyrobów  :thumbsup:  

Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.
Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.

https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Jakie śliczniutkie :-)
Wiesiu - a jakie smaczne  :thumbsup:  

Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.
Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.

https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Aż mnie przytkało ....takie atrakcyjne i wspaniale wykonane wędliny!!!  To jakaś wspólno-urodzinowa, świąteczna produkcja Nawet pistancjowa jest  Zazdroszczę Wam tego siostrzanego, zgranego zespołu  

 

 

Aniu, dziękuję za miłe słowa. :)  :)

Tak naprawdę zapasy się skończyły więc przy okazji urodzin rodzina się ucieszyła.

Zawsze sobie obiecuję , że nigdy nie  przesadzę z ilością ale jak widać lubię duży asortyment , ale jeśli ma się pomoc to można więcej.

Zapomniałam jeszcze o Kaczej kiełbasie z orzeszkami pinii..

 

 

 

Bardzo smaczna  Miałem okazję spróbować tych wyrobów 

 

 

No tak się złożyło z czego bardzo się cieszę  :rolleyes:

 

 

 

Tak to prawda smak orzeszka to do tej pory czuję . 

 

 

O kurcze mam nadzieję że mój przepis się obronił  :)

 

 

 

Jakie śliczniutkie

 

 

 

Halinko i Reniu bajeczne wyroby

 

 

 

Halinko, Reniu, Szanowne Panie nieuchronnie idziecie na MISTRZA!

 

 

Dziękuję bardzo.

Co prawda do Mistrza mi daleko , ale staram się podnosić poprzeczke.

Edytowane przez @halusia@

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

Praca zespołowa z Renią.

To jakaś wspólno-urodzinowa, świąteczna produkcja 

 tego siostrzanego, zgranego zespołu :yes:  :hug:

 

Aniu w tej zespołowej pracy jestem tylko praktykantką  :cool:

ale jak dla mnie to zaszczyt  :D .

U Halinki musi chodzić wszystko jak w zegarku,

więc staram się czytać między wieszami i za dużo nie pytać  :D  :facepalm: .

[Dodano: 30 sty 2022 - 08:07]

Halinko i Reniu bajeczne wyroby.

 

:)

[Dodano: 30 sty 2022 - 08:11]

 

Nawet pistancjowa jest
Bardzo smaczna . Miałem okazję spróbować tych wyrobów   

 

Oj tak, może nieskromnie, ale  naprawdę wszystkim smakują  :).

Zwłaszcza mojemu wnusiowi  :D

Edytowane przez ReniaS
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Znowu zadymiłam w środku tygodnia. 

Mała kombinacja z karczkiem.

Z jednego karczku, 2 rolady. W środek poszedł płat boczku. Jeden w papryce A drugi w czosnku niedźwiedzim. Rolada zapakowana w kątnice wieprzową- parzona.

 

post-43626-0-63950500-1645367747_thumb.jpgpost-43626-0-27158100-1645367774_thumb.jpgpost-43626-0-47195300-1645367816_thumb.jpgpost-43626-0-93414000-1645367926_thumb.jpgpost-43626-0-93414000-1645367926_thumb.jpg

 

 

Polędwicowa z orzeszkami pinii. 100 % polędwicy. Jelita wieprzowe chyba fi 40. Mega...1f60b.png Do produkcji tej kiełbasy użyłam sam schab bez kości czyli polędwicę. Po usunięciu mizdry i warkocza wp I pokroiłam i zapeklowałam na 2 doby dawka peklosoli 18g / kg . Podobnie zrobiłam z warkoczem. Po czasie peklowania wp I zmieliłam na szarpaku a warkocz na sitku fi 4. Do całości dodałam przyprawy czyli 4g /kg pieprzu i 4g/kg czosnku. Wszystko dobrze wyrobiłam z dodatkiem wody w ilości 300ml na 5 kg farszu. Na sam koniec dodałam orzeszki pinii. Kiełbasa wędzona w temp 50- 55 stopni ( drewno dąb i olcha) do koloru. Obróbka cieplna w wędzarni w temp 80 - 90 stopni do uzyskania wewnątrz 68 stopni. Smacznego!

 

post-43626-0-33371900-1645368646_thumb.jpgpost-43626-0-70429100-1645368667_thumb.jpg

 

 

Do produkcji tej kiełbasy głównym  składnikiem było mięso z żeberek,  były mocno  mięsne. Oprócz tego wszystkie okrawki z pozostałych kiełbas bo robiłam jeszcze wiejską.

Następnym razem dodam więcej pieprzu. 

 

post-43626-0-94412500-1645369347_thumb.jpgpost-43626-0-17786900-1645369374_thumb.jpgpost-43626-0-30416600-1645369478_thumb.jpg

Edytowane przez @halusia@

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Znowu zadymiłam w środku tygodnia. 

I znowu dla tych najwybredniejszych, z wyrafinowanymi gustami i max wymaganiami  :tongue:  :clap: 

Jak Ty to robisz Halusiu? Piękne, atrakcyjne wyroby !

W nadchodzących, trudnych czasach będziesz  robiła wędliny dla bogaczy, bo tylko ich będzie stać na prawdziwe mięso.

Już teraz polscy rolnicy likwidują chlewnie bo w skupie dostają 3zł/kg  żywca.

Za to z hukiem wchodzi do europejskich restauracji mięso laboratoryjne, nazywane ekologicznym.

Wczoraj byłam po jajka u znajomych rolników i właśnie się poddali - likwidują chlewnię. Popłakałam się razem z młodą gospodynią.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.