MiD2006 Opublikowano 21 Sierpnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 21 Sierpnia 2014 OK. Czyli popełniam kilka błędów. Jak będę wędził następnym razem to zrobie tak jak podpowiadacie. Z góry dzieki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michał Koperski Opublikowano 22 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 22 Sierpnia 2014 Jeszcze jedno. W pierwszej fazie czyli osuszaniu w komorze staraj się używać w miarę suchego drzewa. Pamiętaj że wędzonki leżakowały w solance kilka dni. Są bardzo wilgotne. Sam dym ma też spory zasób wilgoci więc osuszanie mokrym drzewem nie jest zalecane. Samo wędzenie może być wykonane przy użyciu no powiedzmy drzewa mokrego przy czym nie mam tu na myśli oczywiście szczap ociekających wodą Każdy z nas ma drzewo które leży dłużej i drzewo przywiezione niedawno. Cytuj pozdrawiam Michał Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 22 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 22 Sierpnia 2014 Sam dym ma też spory zasób wilgoci więc osuszanie mokrym drzewem nie jest zalecane. Jak drzewo to raczej zawsze mokre suche to może być drewno i tym zdecydowanie wygodniej palić niż drzewem ... A tak na marginesie to osuszamy gdy mamy praktycznie sam żar w palenisku a wtedy już komora powinna być sucha i nie ma dymu tylko temperatura A z tym "mokrym drewnem" do dymienia to też wolałbym uważać bo jak nie bardzo wiesz co i jak to prosto o kwacha czy goryczkę Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michał Koperski Opublikowano 22 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 22 Sierpnia 2014 Jak drzewo to raczej zawsze mokre suche to może być drewno i tym zdecydowanie wygodniej palić niż drzewem ... no tak. Racja A z tym "mokrym drewnem" do dymienia to też wolałbym uważać bo jak nie bardzo wiesz co i jak to prosto o kwacha czy goryczkę Święte słowa. No mi chodziło o to że np.: ja mam drewno z zeszłego roku, składowane pod przykryciem. Mam też przywiezione w maju tego roku. Do osuszania wybiore te pierwsze bo jest w miarę już suche a do wędzenia mogę też użyć tego drugiego - nazwijmy go mokrego. To miałem na myśli Cytuj pozdrawiam Michał Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomasz_65 Opublikowano 22 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 22 Sierpnia 2014 Witam Michał Koperski powinno się wędzić tylko drewnem sezonowanym o zawartości wilgotności max.25 % potrzeba na to około 1 roku pozdrawiam Cytuj Najpierw spojrzyj, z kim jesz i pijesz, a dopiero potem, co jesz i pijesz. Epikur Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MiD2006 Opublikowano 24 Sierpnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 24 Sierpnia 2014 Teraz bede robił tak, ze najpierw uzyskam z drewna zar, osusze poledwice a nastepnie bede dokladal szczapy aby pokazal sie dym kontrolowany. Wczoraj wedzilem z tesciem. On ma swoje przekonania i nie da sobie nic powiedziec :-) z wedzarni zrobil parowoz. Fotki wstawie wieczorem. Ogolnie w smaku wyszla ok ale jej wyglad nie zachwyca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 24 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano 24 Sierpnia 2014 Najlepiej byłoby umówić się z teściem na pewien rodzaj współzawodnictwa: teść robi np. pierwszy, swoją metodą, a potem Ty swoją. Porównanie wyrobów gotowych będzie najciekawsze, jeśli końcową ocenę wystawia rodzinni degustatorzy. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MiD2006 Opublikowano 24 Sierpnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #33 Opublikowano 24 Sierpnia 2014 Oooo... Super sprawa musze z tesciem zrobic takie zawody. Golnie jego wyroby nie wychodza zle. Tylko ma swoje przekonania i nie da sobie nic powiedziec. Jak poledwica jest w srodku miekka to mu wyszla dobra. Nie wazne ze na termometrze podczas wedzwnia 90 stopni . I ze najlepiej rozpalac i suszyc sosna A jak temp. Doszla do 120 to tez nic sie nie stalo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MiD2006 Opublikowano 24 Sierpnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #34 Opublikowano 24 Sierpnia 2014 A oto wędzenie teścia - od którego zresztą złapałem bakcyla I jego polędwica cygańska Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 24 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij #35 Opublikowano 24 Sierpnia 2014 Oj te wedzonki bija nawet wczesnego Zboja Madeja Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 24 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij #36 Opublikowano 24 Sierpnia 2014 Wczesny "Zbój Madej" (Zbójaszku, bez obrazy ). Trochę wytrwałości i czasu poświęconego na czytanie forum, a z rywalizacją z teściem, nie będziesz miał kłopotu., Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostek61 Opublikowano 24 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij #37 Opublikowano 24 Sierpnia 2014 I jego polędwica cygańska Tym wyrobem przebił Zbója nie ma ........ja Cytuj Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MiD2006 Opublikowano 24 Sierpnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #38 Opublikowano 24 Sierpnia 2014 Mam nadzieje ze uda mi się zdobyć sporo nowej wiedzy. Polubiłem ten temat i myślę że z czasem będzie się ta pasja u mnie rozwijała Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 24 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij #39 Opublikowano 24 Sierpnia 2014 MiD2006 czytaj ,czytaj i jeszcze raz czytaj. A zobaczysz ile tutaj wiedzy zdobedziesz a jak wprowadzisz to w zycie tym bardziej bedziesz zadowolony. Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kazior83 Opublikowano 24 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij #40 Opublikowano 24 Sierpnia 2014 No to Teściuniu poszedł po bandzie i powiedz jeszcze że jest z wyglądu tych szynek zadowolony Cytuj Piwo jest dobre ale piwa są lepsze MOJE MASZKETY ---> https://www.facebook.com/pages/Kaziorowe-maszkety/107837452882778Pozdrawiom Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MiD2006 Opublikowano 24 Sierpnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #41 Opublikowano 24 Sierpnia 2014 kazior83 - jak zobaczył efekt końcowy swojego dzieła to stwierdził "będzie cygańska" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 24 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij #42 Opublikowano 24 Sierpnia 2014 MiD2006 tu już nie chodzi o to czy ta wędzonka jest ładna czy nie ale ona po prostu jest "trująca" Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maad Opublikowano 24 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij #43 Opublikowano 24 Sierpnia 2014 A oto wędzenie teścia Napij się z teściem wódy, ale nie jedz jego wyrobów, ani nie pozwalaj tego jeść swojej rodzinie. Cytuj Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.przysłowie chińskieKiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.Thomas Jefferson ...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona Zapraszam na moją stronę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MiD2006 Opublikowano 24 Sierpnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #44 Opublikowano 24 Sierpnia 2014 chudziak - to szczerze mówiąc z tego nie zdawałem sobie sprawy.zwlaszcza że sporo jej już zjadłemMaad - już za późno Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skalar50 Opublikowano 25 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij #45 Opublikowano 25 Sierpnia 2014 boczek wędzony cygańskihttp://www.majerczyk.com.pl/boczek_w%C4%98dzony_cyga%C5%83ski,p-2-63 ciut ciut Zbuja Madeja przebija...może coś w tej recepturze jest... nie koniecznie trucizna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
morfeusz300 Opublikowano 25 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij #46 Opublikowano 25 Sierpnia 2014 I pojechane po bandzie:/czytać i uczyć się, a po pierwsze musisz opanować sprzęt;) Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8689-wedzarnia-morfeusza/Niech dym będzie z nami... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michał Koperski Opublikowano 28 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij #47 Opublikowano 28 Sierpnia 2014 O smaku nie dyskutuje ale opisywany sposób wędzenia i wygląd MiD2006 ja nie twierdzę że twój teść jest lepszy czy gorszy w te klocki ale na forum jest spora grupa mega profesjonalistów i ja ci proponuje uczyć sie jednak od nich. Zacznij od Akademii Dziadka na stronie głównej. Gorąco polecam.A Teściowi wytłumacz że bardzo szanujesz jego tradycyjne i sprawdzone metody ale chciałbyś też spróbować innych sposobów obróbki cieplnej mięsa - wędzenia. Powodzenia. Cytuj pozdrawiam Michał Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
delissimo Opublikowano 20 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #48 Opublikowano 20 Marca 2015 Wątek niewysycony jak dla mnie! O co chodzi z tym trującym mięsem? Tylko dlatego, że jest mocno cygańskie (ciemne, osmolone). Wielokrotnie jadłem mocno osmolone mięso i żyję! Osobiście wolę nawet wędzonki ciemniejsze. Proszę o zamieszczenie rzetelnej informacji na temat trujących właściwości zbyt mocno osmalonego mięsa. Nie chciałbym upolityczniać wątku ale czyżby poszczególne osoby były ultra-pro-europejskie a co za tym idzie próbowały uściślić, ujednolicić i zaszufladkować wędzenie do jednej tylko, słusznej receptury....? Strasząc przy tym trucicielską śmiercią? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 20 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #49 Opublikowano 20 Marca 2015 Proszę o zamieszczenie rzetelnej informacji na temat trujących właściwości zbyt mocno osmalonego mięsa. Nie chciałbym upolityczniać wątku ale czyżby poszczególne osoby były ultra-pro-europejskie a co za tym idzie próbowały uściślić, ujednolicić i zaszufladkować wędzenie do jednej tylko, słusznej receptury....? Strasząc przy tym trucicielską śmiercią? Na tym forum napisano już chyba prawie wszystko na temat szkodliwości produktów będących efektem niewłaściwego wędzenia, oraz przeciwdziałaniu temu. Naprawdę wystarczy troszkę poszukać. Co do upolityczniania wątków - osobiście nie radzę tego robić. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 20 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #50 Opublikowano 20 Marca 2015 Wielokrotnie jadłem mocno osmolone mięso i żyję!Pytanie, jak dlugo? Osobiście wolę nawet wędzonki ciemniejsze. O gustach się nie dyskutuje, można jeść kwaśne tylko pytanie po co, skoro można jeść dobre. A wolisz od jakich? Resztę Maxell napisał. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.