Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Salceson ozorkowy produkcji Pawła


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
50 odpowiedzi w tym temacie

#21 ANNAM

ANNAM

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5096 postów
  • Miejscowośćaustralia

Napisano 19 wrz 2016 - 21:20

Moze i ja sie zabiore za taki salceson.  Arkadiusz, dziekuje rowniez za podpowiedz, u nas tez z podgardlem problem jest.



#22 jac007

jac007

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1388 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 20 wrz 2016 - 08:03

Paweł piękny przekrój. :clap: 



#23 kostek61

kostek61

    Weteran

  • **VIP**
  • 2434 postów

Napisano 20 wrz 2016 - 12:56

Ja też optuję za słoniną zamiast boczku.



#24 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 11825 postów

Napisano 20 wrz 2016 - 14:12

Ja też optuję za słoniną zamiast boczku.

 

Możesz to uzasadnić.

 

P.S

Plasterków to już chyba nie zobaczę. :(


Użytkownik arkadiusz edytował ten post 20 wrz 2016 - 14:18


#25 kostek61

kostek61

    Weteran

  • **VIP**
  • 2434 postów

Napisano 20 wrz 2016 - 18:46

Możesz to uzasadnić.
Nie znam przepisu żeby w składzie był boczek ,ale słonina już tak.Napisałem że to moja opcja,każdy niech robi jak mu pasuje :)

#26 paweljack

paweljack

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 6184 postów

Napisano 20 wrz 2016 - 20:13

Plasterków to już chyba nie zobaczę. :(

Będą, będą ale chwilowo część mam popakowaną na zaś.  :)



#27 jac007

jac007

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1388 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 21 wrz 2016 - 06:38

Plasterków to już chyba nie zobaczę. :(

 

Salcesonu nie kroi  się w plasterki tylko jaka gruba kromka chleba tak grubo salcesonu :)



#28 gruby7074

gruby7074

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 630 postów
  • MiejscowośćKrośniewice

Napisano 21 wrz 2016 - 08:05

Taki swojski salcefix czym grubszy plaster tym  smaczniejszy :tongue: nawet bez chleba,przynajmniej dla mnie :)



#29 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 11825 postów

Napisano 21 wrz 2016 - 15:56

Nie znam przepisu żeby w składzie był boczek ,ale słonina już tak

 

Zawsze można eksperymentować.Dodanie słoniny zamiast podgardla do tego wyrobu to też eksperyment.No i boczek można zapeklować a słoninę już nie i będzie brak smaku peklowniczego . :)



#30 paweljack

paweljack

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 6184 postów

Napisano 22 wrz 2016 - 20:22

Paweł piękny przekrój. :clap:

Dziękuję, ćwiczę pilnie pod okiem @arkadiusza.  ;)



#31 Marek z Bielska

Marek z Bielska

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2262 postów
  • MiejscowośćBielsko-Biala

Napisano 27 wrz 2016 - 22:06

Paweł salceson piękny jak modelka  :tongue:  ;)



#32 Muski

Muski

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 7782 postów

Napisano 27 wrz 2016 - 22:34

Paweł salceson piękny jak modelka
podpisuje się prawą i lewą :)

#33 Gość_magdajack_*

Gość_magdajack_*
  • Goście

Napisano 27 sty 2019 - 20:01

Trochę ozorkowego z małymi zmianami.

 

Załączony plik  IMG_7730_ZW.jpg   54,73 KB   14 Ilość pobrań



#34 kotunia

kotunia

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 427 postów
  • MiejscowośćLeszno, wielkopolska

Napisano 27 sty 2019 - 20:18

Magda! Nie żebym chciał "muchomora zadać" ale wizualnie to on mi tak bardziej pod brunszwicki podpada, ale mimo wszystko zjadłbym takie "cuś" bez "zakanszania chlebkiem" :clap:



#35 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 11825 postów

Napisano 27 sty 2019 - 20:41

Magda! Nie żebym chciał "muchomora zadać" ale wizualnie to on mi tak bardziej pod brunszwicki podpada, ale mimo wszystko zjadłbym takie "cuś" bez "zakanszania chlebkiem" :clap:

Bronka to możesz sobie obejrzeć u mnie to sobie porównasz.



#36 sverige2

sverige2

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 5785 postów
  • MiejscowośćCiechocinek - Polska / Lund - Szwecja

Napisano 04 maj 2020 - 12:35

Mam takie pytanko do naszego Mistrza Arkadiusza, ew. do innych SiB-ów również. Otóż wszedłem dziś w posiadanie pięknej golonki o wadze 1,7 kg. oraz szyneczki wagi 1,2 kg. a zackniło mi się akuratnie za "salcefiksonem". Chciałbym zatem zrobić sobie coś na "smaka w stylu cwaniaka", ale tylko z tego co mam, bez reszty podrobowych dodatków, no z ew. małym dodatkiem żelatyny dla wiązania. Poza tym typowe salcefiksowe przyprawy, jak pieprz, czosnek, majeranek kminek, co wy na to SiBaski, jak to widzicie i jak się do tego zabrać ?

Pozdrawiam



#37 Todek

Todek

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1659 postów

Napisano 04 maj 2020 - 12:51

co wy na to SiBaski, jak to widzicie i jak się do tego zabrać ? Pozdrawiam

Jarek, ja bym się zabrał tak jak do normalnego salcesonu. Mięsa zapeklować. Sparzyć/ugotować. Z kości i skóry z golonki ugotować esencjonalny/kleisty wywar. Mięsa pokroić w wiesze kawałki, skórkę zmielić na drobno. :)



#38 Maxell

Maxell

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 29914 postów
  • MiejscowośćBełchatów

Napisano 04 maj 2020 - 13:00

Masz filmy, masz poradę dla początkujących jak zrobić salceson. Nie wiem czego jeszcze szukasz?



#39 sverige2

sverige2

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 5785 postów
  • MiejscowośćCiechocinek - Polska / Lund - Szwecja

Napisano 04 maj 2020 - 13:08

Dzięki Todek, tak przypuszczałem,  ponieważ jednak golonki gotuję zawsze dosyć długo o. 3-4 godz. lecz nie wiem jak podejść do tego kawałka od szynki  :D ?


 

Masz filmy, masz poradę dla początkujących jak zrobić salceson. Nie wiem czego jeszcze szukasz?

Yes Szefie, toć przecie salecefiksony robię nie od dziś, ciemne i jasne, Mistrz Arkadiusz ma w tym swą dużą zasługę, ale te dzisiejsze mięska nie spełniają warunków pełnowartościowego "cwaniaka", są to tylko dwa rodzaje, bez łba, nóżek i podrobów, a "smaka złapałem, tak mnie jakoś przycisło więc zapytowywuję" :D ?


Użytkownik sverige2 edytował ten post 04 maj 2020 - 13:17


#40 Todek

Todek

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1659 postów

Napisano 04 maj 2020 - 14:29

lecz nie wiem jak podejść do tego kawałka od szynki :D ?

No tak żeby był miękki ale się nie rozpadał.






Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych