Skocz do zawartości

Salceson wolsztyński produkcji Pawła


paweljack

Rekomendowane odpowiedzi

Receptura na podstawie 16-stki na 1 szt.

 

1. Maski i mięso z głów wieprzowych, peklowane- 0,3 kg

2. Serca wieprzowe, wołowe lub cielęce - 0,3 kg

3. Skórki wieprzowe - 0,9 kg

4. Krew wieprzowa lub cielęca 0,65 kg

 

Przyprawy:

 

Użyte do peklowania :

 

Peklosól  20 g/kg

 

 

Użyte podczas produkcji:

 

ziele angielskie – 0,7 g/kg

Pieprz czarny – 2 g/kg

czosnek – 1 g/kg

Cebula – 5 g,kg

 

Materiały pomocnicze:

Żołądki lub pęcherze wieprzowe.

 

Postać surowca po obróbce:

 

Mięso z głów wieprzowych i serca gotowane do miękkości, krojone w paski grubości do 1,5 cm

1/4 część skórek ugotowana, rozdrobniona wraz z cebulą na siatce 3 mm

Pozostałe 3/4 skórek gotowane, pokrojone w paski grubości 5-6 mm, długości 5-7 cm.

 

Surowce podrobowe nie solone myje się, surowce solone lub peklowane moczy się przez 2-3 godz. w bieżącej, zimnej wodzie.

 

Surowce gotuje się w niewielkiej ilości wody, wrzucając je do wrzącej wody i gotując w temp. ok 90 st. C do stanu półmiękkiego (skórki do miękkości).

 

Do rozdrobnionych składników dodaje się sól i przyprawy oraz miesza z krwią.

 

Wymieszaną masą wypełnia się luźno jelita i związuje, zszywa lub spina.

 

Salcesony  gotuje się w temp. 85 st. C przez 1 1/2 do 3 godzin do osiągnięcia wewnątrz 68-70 st. C

 

Wypływające salcesony nakłuwa się cienką igłą.

 

Salcesony rozkłada się na równej powierzchni po odparowaniu przyciska i studzi do temp. Poniżej 6 st. C

 

post-55133-0-66978300-1408905579_thumb.jpg

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 lata później...

 

 

trochę salcesonu
Wyglada okazale :thumbsup:  

Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.
Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.

https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 lata później...

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.