Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Rąbanka


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
58 odpowiedzi w tym temacie

#1 Michał Koperski

Michał Koperski

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 799 postów

Napisano 03 wrz 2014 - 11:13

Witajcie

wczoraj całkiem przypadkiem w niewielkim sklepie znalazłem coś takiego. Na moje pytanie Pani odpowiedziała że jest to Rąbanka. Pierwszy raz się spotkałem z taką nazwą. Kupiłem i na wszelki umieściłem w solance. Spróbuje to uwędzić ale nie wiem czy warto?

Załączone pliki



#2 Einshell

Einshell

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1957 postów
  • MiejscowośćJaworzno

Napisano 03 wrz 2014 - 11:21

Witaj Michał :)  To mi wygląda z wyglądu :D  na plaster szynki i bardziej ( wg. mnie ) nadawało by się do pieczenia w piekarniku... :rolleyes: , Ale może i wędzone wyjdzie dobre :thumbsup:  Pozdro ! :)



#3 Maxell

Maxell

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 26716 postów
  • MiejscowośćBełchatów

Napisano 03 wrz 2014 - 11:38

W "naszych stronach" rąbanką nazywa się odrąbany (dosłownie) kawał półtuszy, bez podziału na elementy. Odrąbuje się tyle ile klient sobie życzy. :D 



#4 roger

roger

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 7204 postów
  • MiejscowośćW-wa & Lubuskie

Napisano 03 wrz 2014 - 11:47

bez podziału na elementy

 

Co też widać na załączonym obrazku ... hmmmm z takim "plastrem wołowiny wiedziałbym co zrobić ale taki (1/234 blondi pewnie poszłoby na kiełbachę ;) 



#5 Maxell

Maxell

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 26716 postów
  • MiejscowośćBełchatów

Napisano 03 wrz 2014 - 11:50

Rogerku, ludziska to kupują, gdyż można trafić na ładny kawałek mięska w dobrej cenie. Muszę jednak przyznać, że coraz rzadziej trafia się na tego typu okazje. Ludzie korzystają z takich stron jak nasza i we własnym zakresie dokonują rozbioru półtusz, by osiągnąć maksymalny zysk.



#6 roger

roger

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 7204 postów
  • MiejscowośćW-wa & Lubuskie

Napisano 03 wrz 2014 - 11:55

można trafić na ładny kawałek mięska w dobrej cenie

 

;) pewnie wtedy gdy rzeźnik jest "wczorajszy" i sam nie dojrzy ;) :D  

 

Wiem ... świeżoneczkę bym z tego pierdyknął - myślę że to najsłuszniejsza koncepcja   ;) 



#7 Andrzej16

Andrzej16

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 121 postów
  • MiejscowośćChełm

Napisano 03 wrz 2014 - 12:21

Rąbanka odchodzi powoli do historii.
Nabywa się obecnie półtusze i ćwierćtusze lub żywiec do uboju.


Użytkownik Kruszynka edytował ten post 03 wrz 2014 - 14:21


#8 gruby7074

gruby7074

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 549 postów
  • MiejscowośćKrośniewice

Napisano 03 wrz 2014 - 12:31

Przy uboju na wsi można jeszcze się spotkać ze sprzedażą rąbanki,zwłaszcza kiedy świniaczek nie idzie na przerób a na tzw"mięso"



#9 kostek61

kostek61

    Weteran

  • **VIP**
  • 2421 postów

Napisano 03 wrz 2014 - 12:35

znalazłem coś takiego
Moim zdaniem jest to biodrówka,lepiej zrobić klasyfikację i dodać do kiełbasy. 

#10 Andrzej16

Andrzej16

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 121 postów
  • MiejscowośćChełm

Napisano 03 wrz 2014 - 15:04

Jeszcze jedno tylko wtrącę co nieco - czy mięso sprzedawane pokątnie ma jakiekolwiek badania wetenyraryjne?

Użytkownik Andrzej16 edytował ten post 03 wrz 2014 - 15:07


#11 Maxell

Maxell

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 26716 postów
  • MiejscowośćBełchatów

Napisano 03 wrz 2014 - 15:34

Nie wiem co rozumiesz pod pojęciem pokątnie? Teraz raczej każda ubita sztuka jest badana, co leży w interesie właściciela. Nikt rozsądny nie kupuje mięsa z niepewnego źródła.



#12 Andrzej16

Andrzej16

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 121 postów
  • MiejscowośćChełm

Napisano 03 wrz 2014 - 15:46

Ja wiem co to jest mięso z uboju pokątnego.
Np:-) rolnik ubił sobie świnkę i sprzedał połowę mięska okolicznym sąsiadom bez żadnej kontroli weterynaryjnej.

#13 Maxell

Maxell

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 26716 postów
  • MiejscowośćBełchatów

Napisano 03 wrz 2014 - 15:51

Zapewniam Cię, że na naszym forum nie znajdziesz nikogo, kto kupi niepewne mięso, nie mówiąc już o mięsie bez zaświadczeniu o badaniu. :D



#14 Andrzej16

Andrzej16

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 121 postów
  • MiejscowośćChełm

Napisano 03 wrz 2014 - 16:00

Maxell - dałbyś sobie za to rękę ućiąć?

Użytkownik Andrzej16 edytował ten post 03 wrz 2014 - 16:03


#15 Maxell

Maxell

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 26716 postów
  • MiejscowośćBełchatów

Napisano 03 wrz 2014 - 16:11

Jasne. :D Tyle mówimy i piszemy o zasadach bezpieczeństwa, że pewne rzeczy robi się już odruchowo.


Poza tym, kto narażałby swoją rodzinkę na skutki takich nieprzemyślanych działań? 



#16 Andrzej16

Andrzej16

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 121 postów
  • MiejscowośćChełm

Napisano 03 wrz 2014 - 16:20

Dotąd w naszym kraju jest (CCC)-cena czyni cuda i brak świadomosci.

#17 Maxell

Maxell

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 26716 postów
  • MiejscowośćBełchatów

Napisano 03 wrz 2014 - 16:52

Ja nie piszę o kraju, tylko świadomości naszych forumowiczów. Ale jak dalej będzie ich przybywać w takim tempie, to kto wie, czy za następne 10 lat nie będziemy mówili o połowie kraju. :D



#18 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 10890 postów

Napisano 03 wrz 2014 - 17:39

Moim zdaniem jest to biodrówka,lepiej zrobić klasyfikację i dodać do kiełbasy. 

 

A moim to plaster szynki.

Michał jak Ty to uwędzisz to jak to będziesz kroił?.Plaster jest ucięty w poprzek włókien  i ciężko będzie to prawidłowo  pokroić w plasterki.Ten kawałek nadaje się do duszenia ew. pieczenia a nie na wędzonki.Możesz ew. dodać do kiełbasy, albo zmielić na mielone.Na tym polega rąbanka.Rąbie się jak leci i kupuje co się trafi.Możesz trafić różne elementy w rąbance.Ty masz akurat rąbankę z szynki.

Użytkownik arkadiusz edytował ten post 03 wrz 2014 - 17:43


#19 Andrzej16

Andrzej16

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 121 postów
  • MiejscowośćChełm

Napisano 03 wrz 2014 - 17:44

Maxell - to forum dzięki Tobie kształtuje świadomość zdrowej żywności.

Użytkownik Andrzej16 edytował ten post 03 wrz 2014 - 17:45


Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#20 DZIADEK

DZIADEK

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 5868 postów
  • Miejscowośćx

Napisano 03 wrz 2014 - 18:07

W latach 50-tych rąbanka była najbardziej popularną metodą sprzedaży mięsa na targowiskach przez  rolników. Sprzedający z półtuszy odrąbywał siekierą czy toporem  kawały mięsa z kością skórą i słoniną, jaką sobie życzył kupujący. Życzenie było aktualne dla pierwszych dla pozostałych - to co zostawało . Dlatego skoro świt pierwsi już pilnowali przywożących mięso. A teraz pytanie - jakie mięsa z półtuszy wp. były najbardziej chodliwym towarem.


Użytkownik chudziak edytował ten post 03 wrz 2014 - 21:09





Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych