Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Rąbanka


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
58 odpowiedzi w tym temacie

#21 yogi

yogi

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 729 postów
  • MiejscowośćBergkamen BRD

Napisano 03 wrz 2014 - 18:29

Kotlet?



#22 Maxell

Maxell

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 26683 postów
  • MiejscowośćBełchatów

Napisano 03 wrz 2014 - 18:36

Maxell - to forum dzięki Tobie kształtuje świadomość zdrowej żywności.

Absolutnie NIE! Nasi forumowicze sami wiedzą co jest dla Nich dobre. :D



#23 Andrzej16

Andrzej16

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 121 postów
  • MiejscowośćChełm

Napisano 03 wrz 2014 - 19:18

Maxell
Skromność jest jedną z najszlachetniejszych cech człowieka.

#24 waro58

waro58

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 583 postów
  • MiejscowośćWarszawa

Napisano 03 wrz 2014 - 19:23

Maxell
Skromność jest jedną z najszlachetniejszych cech człowieka.

Chłopie, ledwo zaistniałeś na forum, a juz, kpisz, czy o drogę pytasz?



#25 Andrzej16

Andrzej16

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 121 postów
  • MiejscowośćChełm

Napisano 03 wrz 2014 - 19:33

Ciąłem podobne plasterki piła taśmową w obcych krajach.
Czy zaistnienie na forum świadczy, że ktoś jest chłopem (nie obrażając chłopów).
Cześć Wa-wa wita wieś.


Użytkownik Małgoś edytował ten post 03 wrz 2014 - 19:41


#26 Maad

Maad

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 6891 postów

Napisano 03 wrz 2014 - 20:30

A teraz pytanie - jakie mięsa z półtuszy wp. były najbardziej chodliwym towarem

 

Strzelam, że te bardziej tłuste :) bo to jeszcze były czasy przed tą całą tłuszczowo-cholesterolową histerią.



#27 Skalar50

Skalar50

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 783 postów
  • MiejscowośćWrocław

Napisano 03 wrz 2014 - 20:53

A teraz pytanie - jakie mięsa z półtuszy wp. były najbardziej chodliwym towarem

myślę że :dupcia" ;)



#28 DZIADEK

DZIADEK

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 5864 postów
  • Miejscowośćx

Napisano 03 wrz 2014 - 20:59

Bynajmniej w moim rejonie najszybciej sprzedana byłą ta część półtuszy gdzie była najgrubsza słonina .



#29 Skalar50

Skalar50

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 783 postów
  • MiejscowośćWrocław

Napisano 03 wrz 2014 - 21:17

to w sumie blisko ...

myślę że kiedyś słonina zapewniała przetrwanie, a dziś wręcz odwrotnie



#30 miro

miro

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 13893 postów

Napisano 03 wrz 2014 - 21:17

Dotąd w naszym kraju jest (CCC)-cena czyni cuda i brak świadomosci.

 

Trochę prawdy w tym jest.  

Ciekawe są zapytania o byczki bez kolczyka ?  :)



#31 Andrzej16

Andrzej16

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 121 postów
  • MiejscowośćChełm

Napisano 03 wrz 2014 - 21:28

Obora czy chlew to nie porodówka w szpitalu gdzie obowiązkiem jest zgłoszrnie każdego porodu.

#32 Einshell

Einshell

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1957 postów
  • MiejscowośćJaworzno

Napisano 03 wrz 2014 - 23:26

P1090131.JPG
  A widzicie tam Chłopcy ''pieczątkę'' :rolleyes:  Raczej fachowiec ''podbił'' :cool:

#33 Michał Koperski

Michał Koperski

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 799 postów

Napisano 04 wrz 2014 - 12:08

A widzicie tam Chłopcy ''pieczątkę''   Raczej fachowiec ''podbił''

No ja myślę. To jest normalny sklep prowadzony jak sie wczoraj okazało przez rodzinną firme masarską. Dostawy we wtorki i w czwartki. W poniedziałek zamkniete.

Podczas wczorajszej wizyty okazało się również że rzeczona rąbanka to jest ucięta łopatka ze skórą i z główką kości ( o kości nie pisałem - przepraszam).

No nic. Kupiłem 3 kg, mięso sie już moczy w solance. 34 zł to nie majątek.

Mam zamiar to uwędzić i ??? parzyć? podpiekać? Prośba o radę.



#34 roger

roger

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 7204 postów
  • MiejscowośćW-wa & Lubuskie

Napisano 04 wrz 2014 - 12:27

3 kg, mięso sie już moczy w solance. 34 zł

 

Michale biorąc pod uwagę cenę masę i "skład" to wcale nie jest takie tanie  ;)  



#35 dyzio

dyzio

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 3065 postów

Napisano 04 wrz 2014 - 12:30

Chcialem od razu po zobaczeniu zdjecia napisac, ze to lopatka. Cieta poprzecznie.

Taka wlasnie kupisz w prawie kazdym wiekszym sklepie z dzialem miesnym w Hamburgu.

Dziwie sie, ze Kol. yogi nie rozpoznal.



#36 jumbo

jumbo

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 3268 postów
  • MiejscowośćRybnik

Napisano 04 wrz 2014 - 15:02

dyzio - yogi próbował odpowiedzieć na zagadkę DZIADKA

 

Michał - najlepiej udusić - wtedy nie masz problemu z kierunkowością włókien mięśni



#37 kostek61

kostek61

    Weteran

  • **VIP**
  • 2421 postów

Napisano 04 wrz 2014 - 15:56

Dziwie sie, ze Kol. yogi nie rozpoznal.

Yogi,ja i Arkadiusz też :)

#38 Michał Koperski

Michał Koperski

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 799 postów

Napisano 05 wrz 2014 - 07:52

Jumbo duszenie odpada. Uwędzę i podpiekę to jak boczuś. Zobaczymy co wyjdzie.



#39 roger

roger

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 7204 postów
  • MiejscowośćW-wa & Lubuskie

Napisano 05 wrz 2014 - 08:03

Tak w całości ? 

A jak to chłopie będziesz kroił ? 

Jeśli już to zapekluj, uwędź potem pokrój to do słoików i do gara na 3 razy zrób coś ala tuszonkę tylko z wędzonego ;)


Użytkownik roger edytował ten post 05 wrz 2014 - 08:03


#40 zbychu...

zbychu...

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 32 postów
  • MiejscowośćPruszcz Gdański

Napisano 06 wrz 2014 - 07:54

Żadna to rąbanka , łopatkę i szynkę ciętą z kością b/s kupisz w każdym markecie prowadzącym rozbiór.






Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych