Skocz do zawartości

Rąbanka


Michał Koperski

Rekomendowane odpowiedzi

 

 

A teraz pytanie - jakie mięsa z półtuszy wp. były najbardziej chodliwym towarem

 

Strzelam, że te bardziej tłuste :) bo to jeszcze były czasy przed tą całą tłuszczowo-cholesterolową histerią.

Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.

przysłowie chińskie

Kiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.
Thomas Jefferson

 

...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona

 

Zapraszam na moją stronę

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 58
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Dotąd w naszym kraju jest (CCC)-cena czyni cuda i brak świadomosci.

 

Trochę prawdy w tym jest.  

Ciekawe są zapytania o byczki bez kolczyka ?  :)

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

A widzicie tam Chłopcy ''pieczątkę''   Raczej fachowiec ''podbił''

No ja myślę. To jest normalny sklep prowadzony jak sie wczoraj okazało przez rodzinną firme masarską. Dostawy we wtorki i w czwartki. W poniedziałek zamkniete.

Podczas wczorajszej wizyty okazało się również że rzeczona rąbanka to jest ucięta łopatka ze skórą i z główką kości ( o kości nie pisałem - przepraszam).

No nic. Kupiłem 3 kg, mięso sie już moczy w solance. 34 zł to nie majątek.

Mam zamiar to uwędzić i ??? parzyć? podpiekać? Prośba o radę.

pozdrawiam

Michał

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Chcialem od razu po zobaczeniu zdjecia napisac, ze to lopatka. Cieta poprzecznie.

Taka wlasnie kupisz w prawie kazdym wiekszym sklepie z dzialem miesnym w Hamburgu.

Dziwie sie, ze Kol. yogi nie rozpoznal.

Ciepło pozdrawiam.

dyzio

__________________________________________

Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa)

 

nie zapominaj o Panu "S"

http://wedlinydomowe...go-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

dyzio - yogi próbował odpowiedzieć na zagadkę DZIADKA

 

Michał - najlepiej udusić - wtedy nie masz problemu z kierunkowością włókien mięśni

jumbo
--------------
"Ludzie są głupi, nie źli.
Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.
Głupiec nie pomyśli.
Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,
dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego."

 

 

"- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć."
"Ostatnie życzenie"
Sapkowski

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Tak w całości ? 

A jak to chłopie będziesz kroił ? 

Jeśli już to zapekluj, uwędź potem pokrój to do słoików i do gara na 3 razy zrób coś ala tuszonkę tylko z wędzonego ;)

Edytowane przez roger

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Umówmy się, że rąbanka będziemy nazywali wszelkie mięso (w kawałku, z kością lub bez), które nie zostało prawidłowo rozebrane na elementy. To znacznie uprości dyskusje na forum.

Edytowane przez Maxell

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Zapytałem pokolenie wstecz - na targowiskach w latach 50 - 60 rąbanka to wg ich relacji była półtusza z odciętą tylną nogą na wysokości stawu biodrowego , i następnie rąbana (cięta) na pionowe pasy o szer. 5 - 10 cm i długości lecącej od środka grzbietu do cięcia patroszącego . Tylną nogę po odcięciu golonki starano się sprzedać w całości.

Edytowane przez jumbo

jumbo
--------------
"Ludzie są głupi, nie źli.
Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.
Głupiec nie pomyśli.
Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,
dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego."

 

 

"- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć."
"Ostatnie życzenie"
Sapkowski

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

następnie rąbana (cięta) na pionowe pasy o szer. 5 - 10 cm i długości lecącej od środka grzbietu do cięcia patroszącego .

No to i moje trzy grosze.Rąbankę w latach 70-tych i 80-tych woziłem z lubelszczyzny.I było to to co opisuje Jumbo.Kupując pokazywało się jaki pas uciąć ma sprzedający.Taka rąbanka była też bardzo popularna w ZSRR.W zasadzie trudno tam było kupić inaczej rozebrane mięso.

"Zwierzęta się wypasają.

Człowiek je.

Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny"

Anthelme Brillat - Sawarin

 

Pozdrawiam serdecznie. Kazik.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

U niemieckich nazywa sie to sklepowo Stek Drwala (Holzfällersteak) i biada tym, ktorzy beda ten specjal wedzic..!!! No chyba ze w lokomotywce BBQ).  :devil:

Moim zdaniem, nie ma lepszego fragmentu miesa nadajacym sie na grill.. (albo piekarnik)

Moze wlasciciel sklepu podpatrzyl gdzies w necie wlasnie taki kawal miecha ktory wzrokowo przyciaga ale niewiedzial sam jak to cos przyzadzic.. ?!

 

 

 

post-46553-0-53161800-1410019205_thumb.jpg

post-46553-0-18568600-1410019207_thumb.jpg

post-46553-0-56071100-1410019208_thumb.jpg

post-46553-0-55236900-1410019211_thumb.jpg

post-46553-0-30791500-1410019213_thumb.jpg

post-46553-0-98741300-1410019215_thumb.jpg

Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa ..
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

u nas mowia na to Flintastek ..nazwa od Rodziny Flinstonow ze slynnej kreskowki :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Gregtom - to łopatka z kością i skórą pocięta w plastry - z założenia podobnie , ale za cienko

jumbo
--------------
"Ludzie są głupi, nie źli.
Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.
Głupiec nie pomyśli.
Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,
dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego."

 

 

"- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć."
"Ostatnie życzenie"
Sapkowski

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Gregtom - to łopatka z kością i skórą pocięta w plastry - z założenia podobnie , ale za cienko

 

No tak. Swieta racja. Niewiemy dokladnie jak grube sa "platy" Michala zalozyciela tematu.

Grillowalem to juz ze 100 razy ale sklepowa grubosc nie przekraczala 20 mm. ale jestem przekonany ze nawet grubsze platy przy odpowiednim skladzie marynaty i odpowiedniej technice obrobki termicznej (grill/BBQ) wyjda wspaniale soczyscie i zaj/&%. smacznie..

Co do wedzenia lopatki jestem skeptyczny ale kto wie.. Poczekamy co Michal napisze.

Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa ..
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

W Szwecji nazywa się to "Flintastek" i jest masowo sprzedawane we wszystkich marketach w czasie sezonu grillowego. Najczęściej  pakowane próżniowo, w gotowej marynacie, tylko wrzucać na ruszt lub patelnię grillową.

http://gfx.aftonbladet-cdn.se/image/14116558/800/normal/ae97e58fa028b/flintastek.jpg

http://www.grillsportverein.de/forum/threads/flintastek.131719/

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.