Maad Opublikowano 3 Września 2014 Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 3 Września 2014 A teraz pytanie - jakie mięsa z półtuszy wp. były najbardziej chodliwym towarem Strzelam, że te bardziej tłuste bo to jeszcze były czasy przed tą całą tłuszczowo-cholesterolową histerią. Cytuj Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.przysłowie chińskieKiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.Thomas Jefferson ...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona Zapraszam na moją stronę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skalar50 Opublikowano 3 Września 2014 Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 3 Września 2014 A teraz pytanie - jakie mięsa z półtuszy wp. były najbardziej chodliwym towarem myślę że :dupcia" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 3 Września 2014 Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 3 Września 2014 Bynajmniej w moim rejonie najszybciej sprzedana byłą ta część półtuszy gdzie była najgrubsza słonina . Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skalar50 Opublikowano 3 Września 2014 Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 3 Września 2014 to w sumie blisko ...myślę że kiedyś słonina zapewniała przetrwanie, a dziś wręcz odwrotnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 3 Września 2014 Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 3 Września 2014 Dotąd w naszym kraju jest (CCC)-cena czyni cuda i brak świadomosci. Trochę prawdy w tym jest. Ciekawe są zapytania o byczki bez kolczyka ? Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej16 Opublikowano 3 Września 2014 Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 3 Września 2014 Obora czy chlew to nie porodówka w szpitalu gdzie obowiązkiem jest zgłoszrnie każdego porodu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Einshell Opublikowano 3 Września 2014 Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano 3 Września 2014 P1090131.JPG A widzicie tam Chłopcy ''pieczątkę'' Raczej fachowiec ''podbił'' Cytuj Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi... '' Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michał Koperski Opublikowano 4 Września 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #33 Opublikowano 4 Września 2014 A widzicie tam Chłopcy ''pieczątkę'' Raczej fachowiec ''podbił'' No ja myślę. To jest normalny sklep prowadzony jak sie wczoraj okazało przez rodzinną firme masarską. Dostawy we wtorki i w czwartki. W poniedziałek zamkniete.Podczas wczorajszej wizyty okazało się również że rzeczona rąbanka to jest ucięta łopatka ze skórą i z główką kości ( o kości nie pisałem - przepraszam).No nic. Kupiłem 3 kg, mięso sie już moczy w solance. 34 zł to nie majątek.Mam zamiar to uwędzić i ??? parzyć? podpiekać? Prośba o radę. Cytuj pozdrawiam Michał Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 4 Września 2014 Zgłoś Udostępnij #34 Opublikowano 4 Września 2014 3 kg, mięso sie już moczy w solance. 34 zł Michale biorąc pod uwagę cenę masę i "skład" to wcale nie jest takie tanie Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyzio Opublikowano 4 Września 2014 Zgłoś Udostępnij #35 Opublikowano 4 Września 2014 Chcialem od razu po zobaczeniu zdjecia napisac, ze to lopatka. Cieta poprzecznie.Taka wlasnie kupisz w prawie kazdym wiekszym sklepie z dzialem miesnym w Hamburgu.Dziwie sie, ze Kol. yogi nie rozpoznal. Cytuj Ciepło pozdrawiam. dyzio __________________________________________ Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa) nie zapominaj o Panu "S" http://wedlinydomowe...go-forumowicza/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jumbo Opublikowano 4 Września 2014 Zgłoś Udostępnij #36 Opublikowano 4 Września 2014 dyzio - yogi próbował odpowiedzieć na zagadkę DZIADKA Michał - najlepiej udusić - wtedy nie masz problemu z kierunkowością włókien mięśni Cytuj jumbo--------------"Ludzie są głupi, nie źli.Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.Głupiec nie pomyśli.Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego." "- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć.""Ostatnie życzenie" Sapkowski Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostek61 Opublikowano 4 Września 2014 Zgłoś Udostępnij #37 Opublikowano 4 Września 2014 Dziwie sie, ze Kol. yogi nie rozpoznal.Yogi,ja i Arkadiusz też Cytuj Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michał Koperski Opublikowano 5 Września 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #38 Opublikowano 5 Września 2014 Jumbo duszenie odpada. Uwędzę i podpiekę to jak boczuś. Zobaczymy co wyjdzie. Cytuj pozdrawiam Michał Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 5 Września 2014 Zgłoś Udostępnij #39 Opublikowano 5 Września 2014 (edytowane) Tak w całości ? A jak to chłopie będziesz kroił ? Jeśli już to zapekluj, uwędź potem pokrój to do słoików i do gara na 3 razy zrób coś ala tuszonkę tylko z wędzonego Edytowane 5 Września 2014 przez roger Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbychu... Opublikowano 6 Września 2014 Zgłoś Udostępnij #40 Opublikowano 6 Września 2014 Żadna to rąbanka , łopatkę i szynkę ciętą z kością b/s kupisz w każdym markecie prowadzącym rozbiór. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 6 Września 2014 Zgłoś Udostępnij #41 Opublikowano 6 Września 2014 (edytowane) Umówmy się, że rąbanka będziemy nazywali wszelkie mięso (w kawałku, z kością lub bez), które nie zostało prawidłowo rozebrane na elementy. To znacznie uprości dyskusje na forum. Edytowane 6 Września 2014 przez Maxell Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jumbo Opublikowano 6 Września 2014 Zgłoś Udostępnij #42 Opublikowano 6 Września 2014 (edytowane) Zapytałem pokolenie wstecz - na targowiskach w latach 50 - 60 rąbanka to wg ich relacji była półtusza z odciętą tylną nogą na wysokości stawu biodrowego , i następnie rąbana (cięta) na pionowe pasy o szer. 5 - 10 cm i długości lecącej od środka grzbietu do cięcia patroszącego . Tylną nogę po odcięciu golonki starano się sprzedać w całości. Edytowane 6 Września 2014 przez jumbo Cytuj jumbo--------------"Ludzie są głupi, nie źli.Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.Głupiec nie pomyśli.Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego." "- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć.""Ostatnie życzenie" Sapkowski Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kruszynka Opublikowano 6 Września 2014 Zgłoś Udostępnij #43 Opublikowano 6 Września 2014 następnie rąbana (cięta) na pionowe pasy o szer. 5 - 10 cm i długości lecącej od środka grzbietu do cięcia patroszącego . No to i moje trzy grosze.Rąbankę w latach 70-tych i 80-tych woziłem z lubelszczyzny.I było to to co opisuje Jumbo.Kupując pokazywało się jaki pas uciąć ma sprzedający.Taka rąbanka była też bardzo popularna w ZSRR.W zasadzie trudno tam było kupić inaczej rozebrane mięso. Cytuj "Zwierzęta się wypasają. Człowiek je. Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny" Anthelme Brillat - Sawarin Pozdrawiam serdecznie. Kazik. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 6 Września 2014 Zgłoś Udostępnij #44 Opublikowano 6 Września 2014 U niemieckich nazywa sie to sklepowo Stek Drwala (Holzfällersteak) i biada tym, ktorzy beda ten specjal wedzic..!!! No chyba ze w lokomotywce BBQ). Moim zdaniem, nie ma lepszego fragmentu miesa nadajacym sie na grill.. (albo piekarnik)Moze wlasciciel sklepu podpatrzyl gdzies w necie wlasnie taki kawal miecha ktory wzrokowo przyciaga ale niewiedzial sam jak to cos przyzadzic.. ?! Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 6 Września 2014 Zgłoś Udostępnij #45 Opublikowano 6 Września 2014 u nas mowia na to Flintastek ..nazwa od Rodziny Flinstonow ze slynnej kreskowki Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jumbo Opublikowano 6 Września 2014 Zgłoś Udostępnij #46 Opublikowano 6 Września 2014 Gregtom - to łopatka z kością i skórą pocięta w plastry - z założenia podobnie , ale za cienko Cytuj jumbo--------------"Ludzie są głupi, nie źli.Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.Głupiec nie pomyśli.Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego." "- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć.""Ostatnie życzenie" Sapkowski Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 6 Września 2014 Zgłoś Udostępnij #47 Opublikowano 6 Września 2014 Gregtom - to łopatka z kością i skórą pocięta w plastry - z założenia podobnie , ale za cienko No tak. Swieta racja. Niewiemy dokladnie jak grube sa "platy" Michala zalozyciela tematu.Grillowalem to juz ze 100 razy ale sklepowa grubosc nie przekraczala 20 mm. ale jestem przekonany ze nawet grubsze platy przy odpowiednim skladzie marynaty i odpowiedniej technice obrobki termicznej (grill/BBQ) wyjda wspaniale soczyscie i zaj/&%. smacznie..Co do wedzenia lopatki jestem skeptyczny ale kto wie.. Poczekamy co Michal napisze. Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 6 Września 2014 Zgłoś Udostępnij #48 Opublikowano 6 Września 2014 W Szwecji nazywa się to "Flintastek" i jest masowo sprzedawane we wszystkich marketach w czasie sezonu grillowego. Najczęściej pakowane próżniowo, w gotowej marynacie, tylko wrzucać na ruszt lub patelnię grillową.http://gfx.aftonbladet-cdn.se/image/14116558/800/normal/ae97e58fa028b/flintastek.jpghttp://www.grillsportverein.de/forum/threads/flintastek.131719/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Harnaś Opublikowano 7 Września 2014 Zgłoś Udostępnij #49 Opublikowano 7 Września 2014 Gregtom jak już jesteś w niemczech to sprubój sobie na grilla kupić tafelfleisch,u nas praktycznie nie znane.Potem powiesz co lepsze na grilla Jest to mięsko z tzw zamków,tzn miedniczek i na grillu wymiata Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 7 Września 2014 Zgłoś Udostępnij #50 Opublikowano 7 Września 2014 Sam jestem ciekawy bo jeszcze o tym nie slyszalem ale moze ktos juz podpowie co to za "cos"..Odezwe sie zaraz.. Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.