Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Wędzenie węglem drzewnym(?)

węgiel drzewny wędzarnia-grill

  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
16 odpowiedzi w tym temacie

#1 ofc

ofc

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 3 postów
  • MiejscowośćSzczecin

Napisano 03 wrz 2014 - 21:21

witam!

 

Na początek powiem, że jestem zielony...dlatego wolę radzić się fachowców:)

kupiłem małą grillo-wędzarkę firmy saskagarden (chyba model skopiowany od webera). Producent w instrukcji pisze że należy wędzić węglem drzewnym i dla aromatu dodać kilka kawałków drewna owocowego... W wędzarce nad paleniskiem umieszcza się pojemnik z wodą, po co ta woda? i jak się zapatrujecie na ten węgiel drzewny?

Jeżeli komuś będzie się chciało odpisać będę wdzięczny:)

 

pozdrawiam!

ofc

 

 

 

 



#2 paweljack

paweljack

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 6179 postów

Napisano 04 wrz 2014 - 08:15

witam!

 

Na początek powiem, że jestem zielony...dlatego wolę radzić się fachowców:)

kupiłem małą grillo-wędzarkę firmy saskagarden (chyba model skopiowany od webera). Producent w instrukcji pisze że należy wędzić węglem drzewnym i dla aromatu dodać kilka kawałków drewna owocowego... W wędzarce nad paleniskiem umieszcza się pojemnik z wodą, po co ta woda? i jak się zapatrujecie na ten węgiel drzewny?

Jeżeli komuś będzie się chciało odpisać będę wdzięczny:)

 

pozdrawiam!

ofc

Witaj, może wstaw zdjęcie tego urządzenia. Węgiel drzewny to raczej do trzymania żaru a na to sypiesz zrębki albo kładziesz drewno.



#3 Wirus

Wirus

    Weteran

  • **VIP-Organizator**
  • 2627 postów
  • MiejscowośćWielkopolska

Napisano 04 wrz 2014 - 08:18

Węglem  drzewnym się nie wędzi (nie wytwarza on dymu wędzarniczego) - można nim  osuszać i  utrzymywać  temperaturę - z dodatkiem 

 

kawałków drewna owocowego.

czy zrębków  (wiórków)   wędzarniczych na tym  urządzeniu  można "podwędzić"  grillowane produkty.  

 

P.S. Za wolno piszę :) - zostałem uprzedzony :) .


Użytkownik Wirus edytował ten post 04 wrz 2014 - 08:19


#4 EL GREGOR

EL GREGOR

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 3919 postów
  • MiejscowośćBartoszyce

Napisano 04 wrz 2014 - 08:34

:) a Ja myślę,że na początku możesz ,,wędzić,, to będzie grilowanie - wędzenie,węgiel da temperaturę a gałązki (tylko suche) kolorek i zapaszek :)

 

A ta woda to musi być lodowata,żebyś mógł wylać na głowę :D taka jest teraz moda :D żartowałem :)

 

Jak będziesz miał pytania to pisz na pewno udzielę informacji :)



#5 roger

roger

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 7235 postów
  • MiejscowośćW-wa & Lubuskie

Napisano 04 wrz 2014 - 08:40

Myślę że kolega ma na myśli takie lub tego typu ustrojstwo 

 

weber-smokey-mountain-cooker-47cm-.jpg



#6 Maxell

Maxell

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 29889 postów
  • MiejscowośćBełchatów

Napisano 04 wrz 2014 - 08:54

W pierwszych wędzarenkach naszego Kolegi Grzesia (instrukcje i zdjęcia są na stronie głównej), również była szuflada-palenisko na węgiel drzewny. Służył on jedynie do utrzymywania odpowiedniej temperatury w komorze oraz do dymienia zrębkami, które umieszczało się w odrębnym pojemniku, wyżej. Tym sposobem wędzarenka była bardzo mobilna i można ją było zabierać nad wodę i w inne miejsca pozbawione prądu. 

O ile pamiętam, nasz Kolega Papcio opanował ten sprzęt do perfekcji, a nawet poczynił przydatne usprawnienia. 



#7 ofc

ofc

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 3 postów
  • MiejscowośćSzczecin

Napisano 04 wrz 2014 - 21:30

Witam!

 

dziękuję serdecznie za informacje:) z węglem już mam jasność. Tylko cały czas nie wiem co z tą wodą... producent pisze w instrukcji, że woda wlana do pojemnika ma być gorąca i pojemnik ma stać nad paleniskiem... czy aby nie będzie zbyt wilgotno w tej wędzarence?

Jeżeli chodzi o zdjęcie tego sprzętu to jest to coś podobnego do tego ze zdjęcia, które zamieścił kolega Roger tylko, że mój sprzęt to gorsze wydanie...

 

Pozdrawiam!

ofc



#8 Gregtom

Gregtom

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 4308 postów
  • MiejscowośćDortmund-Rawicz

Napisano 04 wrz 2014 - 21:52

To ma raczej cos wspolnego z technika (grillowania/wedzenia) BBQ.

Bezposrednio nad zarem albo "niebezposrednio" a woda w tym wypadku to rodzaj (parzenia) dania..

tak mi sie wydaje..  :)


Użytkownik Gregtom edytował ten post 04 wrz 2014 - 21:56


#9 ANNAM

ANNAM

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5096 postów
  • Miejscowośćaustralia

Napisano 04 wrz 2014 - 22:36

Ja mam rowniez w mojej wedzareczce miske na wode. To sobie lezy obok. Nie dawaj tej wody do wedzenia, chyba ze chcesz cos piec na weglu drzewnym mozesz dac. JA jednak zlekcewazylam ta miske. U mnie producent jeszcze podaje ,ze trociy zaim doda sie do wedzarki alezy moczyc aby byly mokre bo wtedy wg niego bedzie wedzenie.  Nigdy tego ie robie,  wiadomosci z forum sa dla mnie madrzejsze i jesli problem to wole tutaj pisac i wiem ze znajde prawidlowa odpowiedz. Czesto producent nie ma pojecia o prawidlowym procesie wedzenia.



#10 abratek

abratek

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 6032 postów

Napisano 05 wrz 2014 - 07:00

U mnie producent jeszcze podaje ,ze trociy zaim doda sie do wedzarki alezy moczyc aby byly mokre bo wtedy wg niego bedzie wedzenie. Nigdy tego ie robie, wiadomosci z forum sa dla mnie madrzejsze
i ma w tym częściowo rację...... tylko zapewne nie rozwinął właściwie tego zagadnienia

#11 Twonk

Twonk

    Stały bywalec

  • **VIP**
  • 382 postów
  • MiejscowośćPolska Południowa

Napisano 05 wrz 2014 - 07:38

W tym urządzeniu (mam takie coś - teraz służy tylko do grillowania) to można w ten sposób ryby podwędzać na ciepło. Rzeczywiście w dolnej misce rozpalasz węgiel drzewny (najlepiej brykiety) następnie dodajesz zrębki najlepiej w takim metalowym / żeliwnym pojemniku z dziurkami. Do górnej miski lejesz gorącą wodę - nie wiem na czym to polega ta woda chyba to taka bariera żeby była niższa temperatura; jak wlejesz zimną to wytwarza się kwas i to co podwędzasz będzie kwaśne. Generalnie ja się z tym męczyłem jakiś rok zanim nie trafiłem na to forum. Praktycznie bardzo ciężko zapanować nad temperaturą. Tak jak pisałem wcześniej u mnie skończyło się na tym, że wędziłem tylko łososia, makrelę czy pstrąga na ciepło - max 20 - 30 minut a temperatura oscylowała w granicach 60-100 stopni.

 

Po zakupie dymogeneratora a przed skonstruowaniem czegoś bardziej sensownego używałem jak beczkę do wędzenia na zimno (oczywiście po wyjęciu wszystkich misek); no ale do tego to i karton po starym telewizorze się nada :)

 

Zdecydowanie nie polecam.



#12 ofc

ofc

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 3 postów
  • MiejscowośćSzczecin

Napisano 07 wrz 2014 - 22:18

Dzięki za wszystkie odpowiedzi! teraz trzeba tylko popróbować... żeby się tylko człowiek nie zniechęcił:)



#13 boniek

boniek

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 47 postów
  • Miejscowośćświdnik

Napisano 08 wrz 2014 - 07:30

Wędzę z kolegą i się wymieniamy,ja mam skrzynię zbitą z desek i wykopane obok palenisko on takie ustrojstwo.Tam bardziej zachodzi proces parowanio-wędzenia .Wędził w tym głównie ryby przy urzyciu węgla drzewnego lub bryietu i szczap drewna.Na rozpalony brykiet kładł namoczone drewno. W prawdzie nikt z biesiadników nigdy nie zwrócił na to uwagi bo łosoś zawsze wychodził smaczny, ale dla mnie z takim lekkim posmakiem ropy czy nafty.Jak mu powiedziałem żeby zrezygnował z bryietu i wędził samym drewnem smak od razu zrobił się lepszy.Moim zdaniem  brykiet nie nadaje się do wędzenia.



#14 irq123

irq123

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 1 postów
  • MiejscowośćLutomiersk

Napisano 09 wrz 2014 - 22:13

.....Moim zdaniem  brykiet nie nadaje się do wędzenia.

 

Brykiet raczej nie wędzi tylko grzeje, a na smak miało na pewno większy wpływ moczenie drewna, suche ma właściwy zapach...



#15 boniek

boniek

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 47 postów
  • Miejscowośćświdnik

Napisano 10 wrz 2014 - 13:14

oczywiście masz racje,brykiet tylko grzeje ale moim zdaniem jego obecność w wędzarce jest nie pożądana.Mokre drzewo raczej nie da zapachu i posmaku nafy.W początkach kariery dymienia pod wpływem zasłyszanych gdzieś opini sam dodawałem część moczoneg drewna i tego efektu nie było.Po za tym są różne nosy ale nie będe polemizować bo w tej materii za mało wiem.



#16 Prz3mk0

Prz3mk0

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 91 postów
  • MiejscowośćPasiecznik/Eitorf

Napisano 23 maj 2017 - 17:22

Myślę że kolega ma na myśli takie lub tego typu ustrojstwo 

 

weber-smokey-mountain-cooker-47cm-.jpg

R2D2 ??



Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#17 ziezielony

ziezielony

    Weteran

  • **VIP**
  • 2421 postów

Napisano 23 maj 2017 - 20:19

R2D2 ??

:) wersja Negri :laugh:






Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych