Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Jak uniknąć twardego jelita na kiełbasie parzonej?


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
24 odpowiedzi w tym temacie

#21 Michał Koperski

Michał Koperski

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 799 postów

Napisano 17 wrz 2014 - 10:33

Czas to zły wyznacznik przy kiełbasie.

Racja. Podałem " średnio 30 min" nie dlatego że zakładam z zegarkiem w ręku że batony musza w tym czasie się osuszyć tylko dlatego że w tym czasie prawie zawsze batony są już suche.  

Przy pierwszych wyrobach zauważyłem, że zbyt długie osuszanie = jelito które w dotyku przypomina pergamin i nie chce łapać koloru.

Hmm. Teraz to trochę zgłupiałem. Dla mnie baton jest osuszony wtedy kiedy w dotyku, pocierając ręką lekko szeleści. Mi to przypomina właśnie pergamin.

Dopiero podniesienie temperatury powodujące "wypłynięcie" tłuszczu i wilgoci z wewnątrz na osłonkę daje efekty.

Podniesienie tem w trakcie osuszania czy już wędzenia?

Przed wędzeniem wisi sobie swobodnie w przewiewnym miejscu, oddając nadmiar wilgoci.

Ale to jest dalsze osadzanie. 



#22 miro

miro

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 13746 postów

Napisano 17 wrz 2014 - 16:36

Hmm. Teraz to trochę zgłupiałem. Dla mnie baton jest osuszony wtedy kiedy w dotyku, pocierając ręką lekko szeleści. Mi to przypomina właśnie pergamin.

 

To chyba masz już odpowiedź.

 

Podniesienie tem w trakcie osuszania czy już wędzenia?

 

 

Jasne że wędzenia.

 

 

Ale to jest dalsze osadzanie. 

 

Raczej osadzanie połączone z osuszaniem. 



#23 paweljack

paweljack

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 6046 postów

Napisano 17 wrz 2014 - 20:05

Mi to przypomina właśnie pergamin.

To o rybach Michale było.  :D



#24 Michał Koperski

Michał Koperski

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 799 postów

Napisano 18 wrz 2014 - 11:01

Może i o rybach. Ja po prostu staram się znaleźć przyczynę twardych jelit na moich wyrobach. Tylko tyle. Albo aż tyle.



Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#25 Rom_an

Rom_an

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 38 postów
  • Miejscowośćmazowsze

Napisano 18 lut 2016 - 14:47

Ja mam to samo, nie zawsze, ale bywa, że są twarde. Myślę, że w moim przypadku to zbyt wysoka temperatura wędzenia.






Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych