Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Pieczywo....

bułeczki chleb

  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
Brak odpowiedzi do tego tematu

#1 claudia_85

claudia_85

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 265 postów
  • MiejscowośćWerne an der Lippe / Niemcy

Napisano 14 wrz 2014 - 09:57

To nasz faworyt.....
 
Chleb domowy z żółtym serem

Składniki

 
1 kg mąki pszennej (typ 650)
5 dag drożdży 
2 jajka 
ok. 1,5 łyżeczki soli 
500 - 700 ml letniej wody (w zależności od wilgotności i chłonności mąki)
10 dag żółtego sera pokrojonego w kostkę (1 X 1 cm) (opcjonalnie) 
1 płaska łyżka suszonego majeranku lub kminku lub oregano lub mieszaniny tych ziół
 
 
Z drożdży przygotować rozczyn, dodając letnią wodę, odrobinę mąki i cukru. 
Pozostawić w ciepłym miejscu na ok. 20 min. Mąkę przesiać przez sito. 
Dodać jajka, wodę rozczyn drożdżowy, sól, suszone zioło  żółty ser. 
Wyrobić na gładkie ciasto. Pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. 
Kiedy ciasto podwójnie zwiększy swą objętość, przełożyć do natłuszczonej formy. 
Piec w nagrzanym do 200 st C. piekarniku ok. 45 minut
 

W długie zimowe wieczory w ramach zabawy z dziećmi robimy bułeczki .....

Bułeczki pizzowe

 

Ciasto:
 
pół litra mleka
5 dag drożdży
80 dag mąki ( jeżeli ciasto będzie kleić się do rąk to można dać więcej)
jajko
2 główki czosnku
2 łyżeczki soli
płaska łyżeczka cukru
 
Nadzienie ( opcjonalnie):
 
boczek, 
kiełbaska, 
ser żółty
 
Do dekoracji:
 
ser żółty 
keczup
 
Ciasto:
 
Robimy zaczyn. Mleko lekko podgrzewamy dodajemy cukier i drożdże. Odstawiamy do wyrośnięcia. 
Czosnek obieramy - ja daje 2 główki i naprawdę nie jest za dużo, ale można dać mniej - przciskamy. 
Do zaczynu wsypujemy mąkę, dodajemy jajko, czosnek i sól. Wyrabiamy ciasto - jeśli za rzadkie można dosypa wiej mąki. 
Z ciasta formuujemy kulki o średnicy ok. 7 cm i lekko splaszczamy. 
Jeśli robimy wersję bogatszą do środka można dodać plasterek boczku, kiełbaski lub sera. 
Na wierzch dajemy kroplę keczupu i kładziemy plasterek sera. 
Pieczemy ok. 20 minut w temp. 200 stopni.
 
Smacznego.

Załączone pliki


Użytkownik claudia_85 edytował ten post 14 wrz 2014 - 09:57






Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: bułeczki, chleb

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych