Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

"Zrzynki" schabu (poledwicy).. Mizdra..


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
17 odpowiedzi w tym temacie

#1 Gregtom

Gregtom

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 4249 postów
  • MiejscowośćDortmund-Rawicz

Napisano 15 wrz 2014 - 23:40

Mam jakies 2 kg. zrzynek z obrobki poledwic. W skladzie jest duzo mizdry.

Niestety wszystko jest razem zamrozone.

Czy moge uzyc te "odpadki" do jakis wedlin..? (Mizdra jest w skladzie).

I do jakich.?



#2 osid

osid

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 741 postów

Napisano 16 wrz 2014 - 07:20

też zawsze miałem ten problem, i kiedyś psina miała wyżerkę :) a teraz robię tak że warkocze puszczam przez 8, przyprawiam i ładuję w słoiki, pasteryzuję, i mam pyszną mieloneczkę na kanapeczki,

z reszty ścinek, błon, gotuję wywary, przyprawiam standardowymi przyprawami i mam świetną bazę na zupkę, a jak trochę odparujesz to baza na sosy do mięs świetna wychodzi, mrożę w plastikach i mam zawsze pod ręką,

warkocze można też zesmażyć na "maczankę" do chlebka, a taki wywar z resztek ma spore właściwości żelujące i sam się zastanawiam czy można go dodać do kiełbas zamiast wody ??

robię to wszystko ze świeżych, niemrożonych resztek.



#3 Wirus

Wirus

    Weteran

  • **VIP-Organizator**
  • 2608 postów
  • MiejscowośćWielkopolska

Napisano 16 wrz 2014 - 07:29

i sam się zastanawiam czy można go dodać do kiełbas

 

Ja  do kiełbas (i oczywiście mielonek)  zawsze robię taki ... :rolleyes: ... "rosołek"  - dodatkowo "miksuję"  z nim  przeciśnięty przez praskę czosnek /dla lepszego rozprowadzenia/.


Użytkownik Wirus edytował ten post 16 wrz 2014 - 07:30


#4 jacekn1

jacekn1

    Początkujący

  • Zbanowani
  • 25 postów
  • Miejscowośćtychy

Napisano 16 wrz 2014 - 08:17

Ja robię tak 5kg warkoczy do tego 5kg   łopatki  i to jest fajny  farsz na kiełbasy cienkie lub konserwy 



#5 Tomasz_65

Tomasz_65

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1620 postów

Napisano 16 wrz 2014 - 08:22

Greg  :) tak jak pisze osid dobrze smakują w konserwach słoikowych ,też tak robię .Propozycja Wirusa też się sprawdza w kiełbasach  :) pozdrawiam



#6 EL GREGOR

EL GREGOR

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 3832 postów
  • MiejscowośćBartoszyce

Napisano 16 wrz 2014 - 08:40

:) teraz jest dużo warzyw można zrobić leczo lub spaghetti :tongue: miele na drobnym sitku,smażę i dodaje do duszonych warzyw :)



#7 Gregtom

Gregtom

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 4249 postów
  • MiejscowośćDortmund-Rawicz

Napisano 16 wrz 2014 - 09:29

A mizdra..?



#8 paweljack

paweljack

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 6099 postów

Napisano 16 wrz 2014 - 09:42

A mizdra..?

W zasadzie to IV klasa, więc do kaszanek, pasztetów można wkręcić, ale użyłem kiedyś zamiast III wp. i też się fajnie kleiło.



#9 Gregtom

Gregtom

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 4249 postów
  • MiejscowośćDortmund-Rawicz

Napisano 16 wrz 2014 - 09:52

Serdecznie dziekuje za odpowiedzi..  :)

Balem sie tego dodac do wyrobow na poledwicy wedzonej to wlasnie mizdra byla sucha i twarda jak siano.. 

Bardzo mi pomogliscie..  ;)



#10 EL GREGOR

EL GREGOR

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 3832 postów
  • MiejscowośćBartoszyce

Napisano 16 wrz 2014 - 10:14

:) ostatnio (z 2 tygodnie temu) robiłem pasztet (kupuje boczek z zebrami, żebra,mizdrę i inne nie potrzebne ścinki gotuje razem) pasztet super,zebrany tłuszcz z garnka idzie do smażenia jajek,dodaje prze smażoną cebulę i robię smalec z cebulą :tongue:

 

Załączony plik  DSC07702.JPG   53,82 KB   8 Ilość pobrańZałączony plik  DSC07704.JPG   45,65 KB   11 Ilość pobrań


:) tak wygląda smalec zebrany z garnka :)

 

Załączony plik  DSC07705.JPG   50,19 KB   9 Ilość pobrań



#11 jacekn1

jacekn1

    Początkujący

  • Zbanowani
  • 25 postów
  • Miejscowośćtychy

Napisano 16 wrz 2014 - 14:04

Wrzuć przepis na ten pasztet.

#12 paweljack

paweljack

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 6099 postów

Napisano 16 wrz 2014 - 14:49

(kupuje boczek z zebrami, żebra,mizdrę i inne nie potrzebne ścinki gotuje razem) 

Myślałem, że mizdra występuje tylko na polędwicy.



#13 Tomasz_65

Tomasz_65

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1620 postów

Napisano 16 wrz 2014 - 15:25

paweljack  :) dobrze myślałeś EL GREGOROWI zapewne chodziło o mizdrę z polędwic którą miał z obróbki polędwicy, a nie boczku z żebrami


Użytkownik Wiesław_65 edytował ten post 16 wrz 2014 - 15:26


#14 EL GREGOR

EL GREGOR

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 3832 postów
  • MiejscowośćBartoszyce

Napisano 16 wrz 2014 - 15:33

:) oczywiście o mizdrę z polędwicy,która dodaję jak robię pasztet :)

 

Przepisu nie ma bo to jest improwizacja co jest to gotuję doprawiam i piekę za każdym razem  ilość skladników jest rużna :)



#15 Harnaś

Harnaś

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 131 postów
  • MiejscowośćŚniadówko

Napisano 16 wrz 2014 - 16:58

Paweljack dasz radę tak wyklasować schab,żeby z mizdry IV zrobić?



#16 Gregtom

Gregtom

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 4249 postów
  • MiejscowośćDortmund-Rawicz

Napisano 16 wrz 2014 - 19:34

Dobrze Kochani.. Sprobuje zrobic z moich zrzynek kiszke pasztetowa podwedzana.

Mam zamrozone jak pisalem ok. 2 kg. warkoczy i mizdre. Watroba wp. taniocha w tym tygodniu.

Polecacie dokupic jeszcze jakis fragment miesa, czy to juz wystarczy..?

Pasztetowa robilem tylko w sloiczkach a teraz chce w jelitach bydlecych..  :)



#17 EAnna

EAnna

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 8896 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 16 wrz 2014 - 19:54

Mam zamrozone jak pisalem ok. 2 kg. warkoczy i mizdre. Watroba wp. taniocha w tym tygodniu. Polecacie dokupic jeszcze jakis fragment miesa, czy to juz wystarczy..?

A gdzie "tłuste" jest?



Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#18 Gregtom

Gregtom

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 4249 postów
  • MiejscowośćDortmund-Rawicz

Napisano 16 wrz 2014 - 20:12

A gdzie "tłuste" jest?

 

 Anko.. Mam jeszcze "pod domem" swieza slonine..

Wczesniej robilem "leberki" w sloiczkach z boczku, ale teraz przy posiadanych warkoczach, wystarczy chyba sama sloninka jako tluste.. Tak.?

 

:)






Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych