Skocz do zawartości

Pieprz marynowany (zielony)


jewo

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Kupowałem gotowy zamarynowany. Ale spróbuj w tej zalewie:

6 szklanek wody

1 szklanka octu 10%

1 łyżka soli

1 szklanka cukru

Ja stosuję do papryki tylko dodaję jeszcze

do każdego słoika: liść laurowy, ziele angielskie, pieprz ziarnisty, odrobinę gorczycy, 0,5-1 ząbka czosnku.

Janusz "Smorodina"

skype: SMORODINA54

ANKIETA GADŻETY

ZAMÓWIENIA IV ZLOT

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Witam, kupiłem z Allegro różne przyprawy, m.in. zielony pieprz.

Czy ktoś z Was już marynował coś takiego?

Pytam, bo przepisy na kiełbasy z takim pieprzem są.

Oj ty nie dobry chłopaku nie u Mira a fuj a fuj

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

nie u Mira a fuj a fuj

Jewo

Wstydu nie masz?

O pięć groszy zdradzisz naszego zaopatrzeniowca?

http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1256

pzdr

fentel

zadymiacze wszystkich krajów łączcie się

ORMO czuwa !!!!! bo Milicja śpi !

http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1256

www.rufi.pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 12 lat później...

Mam cały słoik, i właśnie przed chwilą robiłem "Zielono pieprzowy" dresing do smażonego bakłażana, pychota. Przepisu jednak nie pamiętam, bo marynata ma już autentycznie parę lat, stoi jednak w lodowce i wciąż smakuje doskonale  :D  :thumbsup: . Poczytaj też tutaj może : https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1035-pieprz-marynowany-zielony/

post-49725-0-92816200-1588847457_thumb.jpg

post-49725-0-29747500-1588847473_thumb.jpg

Edytowane przez sverige2
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Kiedyś marynowałem - musze poszukać zapiska ;)  w 100% trzeba potrzymać w solance 4% co najmniej  dwie doby . 

Edytowane przez Muski

Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.
Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.

https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Pieprz zielony marynowany Muskiego

 

330 gramów pieprzu zielonego lub białego możliwie świeżego

Solankowanie w 4% solance – ok 2 doby tyle by tylko przykryła pieprz.

zlać solankę

Zalewa

1 i 1/4 szklanka ocetu winnego ( lub jabłkowego)

3/4 szklanki wody

1 łyżka czubata łyżka cukru trzcinowego

1 liść laurowy spory – 2 małe

3 gożdziki (po 1 do słoiczka)

3 spore ziela angielskie (po 1 do słoiczka)

Zalewę zagotować ok 3-4 min – zalać pieprz wrzątkiem – ok 1 cm ponad pieprz.

zrobiłem 3 słoiczki

Słoiczki zakręcić odwrócić ! Sprawdzenie szczelności

Pasteryzować w temp 95 st – 15 min całe zalane.

 

Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.
Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.

https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

@Muski

Zrobiłeś słoiki po 110gr pieprzu. Tak z ciekawości ile taki pieprz wytrzyma w lodówce po otwarciu słoika? Ostatnio robiłem kiełbasę drobiową z zielonym pieprzem i na słoiku było napisane, że po otwarciu za długo nie należy tego przetrzymywać.Wrzuciłem więc całą zawartość (65gr)  i miałem kiełbasę z zielonym pieprzem 10gr/kg :D

O dziwo nie było za mocne, ale praktycznie co plasterek trafiał się piękny przekrój pieprzu.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Nie pamiętam - po otwarciu w lodówce dość długo.... z kilka tygodni zapewne, nie pilnowałem tego i nie zawracałem sobie głowy - po słoiku wzięły córki ....

Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.
Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.

https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.