akkodzik Opublikowano 23 Września 2014 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 23 Września 2014 (edytowane) Witam. No to i ja w końcu się pochwale Składniki: Mięso wieprzowe: Szynka, karczek, boczek b/k, podgardle, słonina.Mięso zostało zapeklowane na sucho peklosolą w stosunku 2dkg na 1kg na czas 5 dni z codziennym przewracaniem. Po tym czasie zostało zmielone odpowiednio sitami 10, 8 , 5. Przyprawy: Czosnek, majeranek, sól, cukier, pieprz, woda. Proporcji niestety nie podam bo nie pamiętam ale ogólnie surowca wyszło około 18kg. Kiełbaska pod koniec wędzenia podpiekana. Poniżej kilka zdjęć które udało mi się odzyskać. PS: Przepraszam za bałagan wokół wędzarni. Edytowane 23 Września 2014 przez akkodzik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 23 Września 2014 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 23 Września 2014 Witam. No to i ja w końcu się pochwale Kiełbaskę zrobiłem pod koniec sierpnia z samego mięsa wieprzowego którego miałem nadwyżkę w zamrażalniku. Składniki: Mięso wieprzowe: Szynka, karczek, boczek b/k, podgardle, słonina.Mięso zostało zapeklowane na sucho peklosolą w stosunku 2dkg na 1kg na czas 5 dni z codziennym przewracaniem. Po tym czasie zostało zmielone odpowiednio sitami 10, 8 , 5. Przyprawy: Czosnek, majeranek, sól, cukier, pieprz, woda. Proporcji niestety nie podam bo nie pamiętam ale ogólnie surowca wyszło około 18kg. No ładnie ale dlaczego 5 dni peklowałeś, skąd taki czas? Druga rzecz to podane przez Ciebie sitka trzech pierwszych rodzajów mięsa a na jakich mieliłeś podgardle i słoninę? No i trochę szkoda, że nie zapisałeś przypraw, bo nikt nie będzie mógł odtworzyć Twojej kiełbasy no i Ty sam też już takiej samej nie zrobisz Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
akkodzik Opublikowano 23 Września 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 23 Września 2014 (edytowane) Przeholowałem z czasem peklowania ponieważ miałem nagły wyjazd na dwa dni. Podgardle i słoninę mieliłem na 5. Przyprawy z tego co pamiętam były mniej więcej w ilościach średnich ze ściągi na WB. Edytowane 23 Września 2014 przez akkodzik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek z Bielska Opublikowano 24 Września 2014 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 24 Września 2014 no kolego z wędzenia to nie ma wstydu....piękna swojska kiełbasa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
magic key Opublikowano 24 Września 2014 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 24 Września 2014 Smaczna pewnie też bo po zdjęciach to aż ślinka cieknie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
akkodzik Opublikowano 27 Września 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 27 Września 2014 Wg mnie była dobra mam jeszcze trochę zamrożonej wiec jak ktoś z okolic chciałby spróbować to niech da znac, :P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.