Kazik55 Opublikowano 24 Września 2014 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 24 Września 2014 40 kg węgierek gotowanych ok. 10 godz. zostało ok. 10 kg. Cytuj www.ratownicy.org Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 24 Września 2014 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 24 Września 2014 40 kg węgierek gotowanych ok. 10 godz. zostało ok. 10 kg.Z tego wynika, że gdybyś gotował 5 godzin, to zostałoby 20 kg. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anuś Opublikowano 24 Września 2014 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 24 Września 2014 40 kg węgierek gotowanych ok. 10 godz. zostało ok. 10 kg. Takiej ilości śliwek jeszcze nie smażyłam ale też z kilku kilogramów zostaje połowa. Mam od dawna pewną zasadę... smażę codziennie przez trzy dni przez godzinę. W ostatnim dniu dodaję cukru, jeśli zachodzi taka potrzeba. Wybieram na powidła owoce bardzo dojrzała, a najlepiej jak mają już ''pomarszczoną skórkę'' Smakiem przypominają te z czasów dzieciństwa.Na zdjęciu widać, że Twoja LP kobiecym okiem wszystkiego doglądała, więc na pewno wyszły super. Cytuj Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 24 Września 2014 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 24 Września 2014 A jak przechowujecie takie powidla..?Pasteryzacja..? Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 24 Września 2014 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 24 Września 2014 ja wszystkie konfitury ,powidla ,wkladam gorace do sloikow, zakrecam, stawiam do gory nogami i nic nie pasteryzuje ,mam powidla sliwkowe chyba ze 3 lata i nic sie z nimi nie dzieje ,otwarty sloik trzymam w lodowce. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anuś Opublikowano 24 Września 2014 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 24 Września 2014 A jak przechowujecie takie powidla..?Pasteryzacja..?Grzesiu .. gorące nakładam do słoików, odwracam do góry dnem i pod kocyk, aż do całkowitego wystygnięcia. Nigdy mi się nie zmarnowały Cytuj Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 24 Września 2014 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 24 Września 2014 (edytowane) Slicznie dziekuje dziewczyny.. Ahaa.. Dodajecie jakies przyprawy do Waszych powidel... np.cynamon albo "cus" innego..? Edytowane 24 Września 2014 przez Gregtom Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kazik55 Opublikowano 24 Września 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 24 Września 2014 (edytowane) Przy takiej ilości to napełnianie ok. 30 słoików trwa ponad godzinę. Ja po napełnieniu pasteryzuję ok 0,5 godz od zagotowania. Ani cukru ani żadnych dodatków nie stosuję, tylko stare odmiany węgierk.. Edytowane 24 Września 2014 przez Kazik55 (Kyzimol) Cytuj www.ratownicy.org Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 24 Września 2014 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 24 Września 2014 Kaziu.. A nie chciales pokombinowac z powidlami, dodajac przy smazeniu kilka wedzonych sliwek..?Tak z ciekawosci co by z tego wyszlo..? Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kazik55 Opublikowano 24 Września 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 24 Września 2014 (edytowane) Głównie powidła zjadam z serem białym i jakoś wędzone śliwki mi tu nie pasuję.Do takiej ilości to chyba by trzeba dać z 1kg wędzonych. Edytowane 24 Września 2014 przez Kazik55 (Kyzimol) Cytuj www.ratownicy.org Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 24 Września 2014 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 24 Września 2014 Głównie powidła zjadam z serem białym Proponuje skosztowac smazonego w panierce jak kotleta, camemberta z powidlami..Ja za tym nie przepadam ale "niemiaszki" wcinaja to jak "malpa kit".. Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andy Opublikowano 24 Września 2014 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 24 Września 2014 W wielu miejscach czytam takie wiadomości:zakrecam, stawiam do gory nogamiodwracam do góry dnemZupełnie nie rozumiem co to daje? (Oprócz brudnego dekielka po odkręceniu) Jaki jest sens odwracanie i studzenie słoików w tej pozycji? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 24 Września 2014 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 24 Września 2014 (edytowane) Zupełnie nie rozumiem co to daje? (Oprócz brudnego dekielka po odkręceniu) Jaki jest sens odwracanie i studzenie słoików w tej pozycji? Wyczytalem ze przewracanie goracych sloikow powoduje: Sprawdzenie szczelności dekielka.Zabicie ewentualnych zarazek w gwintach i czelusciach dekielka poprzez dluzsze oddzialowywanie wysokich temperatur w obróconym słoiku . Czy to prawda..hmm?! Edytowane 24 Września 2014 przez Kruszynka Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 24 Września 2014 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 24 Września 2014 ja nie wiem po co, tak robila moja babcia i mama to i ja tak robie... Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kruszynka Opublikowano 24 Września 2014 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 24 Września 2014 ja nie wiem po co, tak robila moja babcia i mama to i ja tak robie... I właśnie na tym polega kuchnia tradycyjna Cytuj "Zwierzęta się wypasają. Człowiek je. Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny" Anthelme Brillat - Sawarin Pozdrawiam serdecznie. Kazik. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 24 Września 2014 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 24 Września 2014 Sprawdzenie szczelności dekielka. Zabicie ewentualnych zarazek w gwintach i czelusciach dekielka poprzez dluzsze oddzialowywanie wysokich temperatur w obróconym słoiku . To jest TO Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
waldeman Opublikowano 24 Września 2014 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 24 Września 2014 ja nie wiem po co, tak robila moja babcia i mama to i ja tak robie...I właśnie na tym polega kuchnia tradycyjna Nie mówie, że to źle bo sam odwracam ale przyponmina mi się taki dowcip: - Mamo, dlaczego ty zawsze ucinasz końce mięsa na pieczeń? – zapytała raz córka.- Bo tak robiła babcia - odparła mama.- Babciu, czemu tak robiłaś? - drąży dalej dziewczę.- Bo tak robiła moja mama.Prababcia, zapytana o powód obcinania mięsa na pieczeń, przypomniała sobie:- A, bo miałam tylko taką małą brytfannę do pieczenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 24 Września 2014 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 24 Września 2014 A, bo miałam tylko taką małą brytfannę do pieczenia Genialne.. hahahah Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Geronimo Opublikowano 24 Września 2014 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 24 Września 2014 Co do przewracania słoiczków do góry dnem ,to też uważam że jest to bezsens.Zakrętki powinny być wygotowane ,osuszone , wobec tego argument niszczenia bakterii jest dość słaby.Natomiast odwracanie przy przetworach konserwowanych octem być może spowodować rdzewienie zakrętki jeśli jest troszkę uszkodzona.Tak uważam mimo iż niedawno sam przewracałem. pozdrawiam Cytuj Geronimo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andy Opublikowano 24 Września 2014 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 24 Września 2014 Zabicie ewentualnych zarazek w gwintach i czelusciach dekielka poprzez dluzsze oddzialowywanie wysokich temperatur w obróconym słoiku . To mnie trochę przekonuje. Dziękuję za wyjaśnienie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
waro58 Opublikowano 25 Września 2014 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 25 Września 2014 A czy przypadkiem, nie powoduje uszczelnienia zakrętki na czas stygnięcia, kurczenie się zawartości, tworzy podciśnienie i w efekcie dociska mocniej zakrętkę. Cytuj PozdrawiamWaldek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Geronimo Opublikowano 25 Września 2014 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 25 Września 2014 Imho - zakrętka powinna być wysterylizowana,czysta, sucha i szczelna wobec tego argument uszczelniania jest imho -wątpliwy.Wobec tego jak powyższe warunki są spełnione, to efekt podciśnienia i tak występuje , a nakrętka pozostaje czysta. pozdrawiam Cytuj Geronimo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
waldeman Opublikowano 25 Września 2014 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 25 Września 2014 (edytowane) mho - zakrętka powinna być wysterylizowana,czysta, sucha i szczelna wobec tego argument uszczelniania jest imho -wątpliwy. Wobec tego jak powyższe warunki są spełnione, to efekt podciśnienia i tak występuje , a nakrętka pozostaje czysta. pozdrawiam Powinna? A ja idę na łatwiznę myję pokrywki w zmywarce (nie sterylizuję ich) odwracam słoiki i jakoś nie psuje się nic. Zastępować odwracanie słoików dodatkowymi czynnościami po to by mieć wewnątrz czystą nakrętkę...? Ponadto czasem się zdarza, że z pozoru równa czysta nakrętka po odwróceniu słoika dopiero ujawnia nieszczelność. Edytowane 25 Września 2014 przez waldeman Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 25 Września 2014 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 25 Września 2014 Mi kiedyś babcia tłumaczyła że odwraca po to że np. zaprawy octowe mocno płynne od razu zaczną ciec i będzie wiadomo który słoik nie trzyma (większość robiła w weckach więc nie było widać czy nakrętka jest wklęsła) a przy powidłach nawet jak gdzieś jest mała nieszczelność to własnie powidła "klajstrowały" ową nieszczelność i było OK. Dodam że babcine przetwory z tego co pamiętam nie psuły się nigdy... Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nestor Opublikowano 25 Września 2014 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 25 Września 2014 Takie odwracanie słoika nie jest b. dobre.Zakrętka od spodu posiada podkładkę plastikowo- gumową.Kontakt z gorącą zawartością słoika może być szkodliwy.Piszę o tym,gdyż kilka temu była o tym informacja w prasie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.