Papcio Opublikowano 13 Września 2016 Zgłoś Udostępnij #51 Opublikowano 13 Września 2016 (edytowane) O mikrofalówce to EAnna na poprzedniej stronie pisała i ja tak robię, a przepis jest gdzieś. Wklejam ten co mam zapisany w moim archiwum: Nutella ze śliwek węgierek jest pycha wklejam przepis 2,5 kg śliwek węgierekSkładniki • 1 kg cukru • 2 cukry waniliowe • 20 dag kakao (najlepiej DecoMorreno)Sposób wykonania:Śliwki wypestkować, umyć i osuszyć. Następnie zmielić je w maszynce. Przełożyć do dużego garnka, dodać cukier i wymieszać. Razem smażyć 2 godziny na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając. Następnie dodać cukier waniliowy i kakao. Dokładnie wymieszać i jeszcze chwilkę smażyć.Gorącą nutellę nakładać do czystych i suchych słoików. Następnie słoiki zakręcać i odwracać do góry dnem. (Nutelli nie trzeba już pasteryzować).Składniki wystarczą na około 6 słoiczków po 500 ml. Staram się jak najmniej używać cukru, to daję mało - tak wg. smaku, w tym roku zamiast cukru dałem stewię, Smażę w mikrofali i też pomagam blenderem by była gładka masa. Moja zasada to słoiczki o małej pojemności. Na raz 0,5l to dużo chyba jak wnuczek sprowadzi swoją "armię" głodnych żołnierzy to i taki pół litrowy to za mało Edytowane 13 Września 2016 przez Papcio Cytuj W życiu dwa dni są najważniejsze: Ten w którym się urodziłeś. I ten kiedy zrozumiałeś po co M.Twain Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pools Opublikowano 29 Września 2016 Zgłoś Udostępnij #52 Opublikowano 29 Września 2016 Jak mocno redukujecie powidła ? Ja dotychczas robiłem tak na oko. U mnie gotowe powidła to mniej więcej 20% początkowego nastawu (śliwki węgierki, już nieco pomarszczone, zmielone). Jak u Was to wygląda ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 10 Września 2017 Zgłoś Udostępnij #53 Opublikowano 10 Września 2017 1 tura śliwek - 3 kg netto po pierwszym " pieczeniu" w garnku żaroodpornym - jutro garnek na kuchenkę odkryty grzany rosołowo - i pojutrze +cukier do smaku Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 10 Września 2017 Zgłoś Udostępnij #54 Opublikowano 10 Września 2017 Witam i pojutrze +cukier do smaku Do powideł z węgierek nigdy nie dokładałem cukru . Super się przechowywały i smakowały Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 10 Września 2017 Zgłoś Udostępnij #55 Opublikowano 10 Września 2017 Do powideł z węgierek Tak jak już się marszczą (najlepiej ale nie koniecznie)- ale mam mieszankę śliwek - i spróbuję organoleptycznie Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 10 Września 2017 Zgłoś Udostępnij #56 Opublikowano 10 Września 2017 Moje powidła ze śliwek robiłem w ten sposób, że śliwki po wydrukowaniu zasypiałem lekko cukrem i na drugi dzień jak puściły nieco soku na gaz i nic nie mieszać to się nie przypalą Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 10 Września 2017 Zgłoś Udostępnij #57 Opublikowano 10 Września 2017 To Arku stara metoda na tzw leniucha jak ją określa Roger w swojej wypowiedzi -bardzo skuteczna Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ryszpak Opublikowano 10 Września 2017 Zgłoś Udostępnij #58 Opublikowano 10 Września 2017 Polecam wolnowar do tworzenia powideł. Rewelacja. Cytuj Rafał (ryszpak) rakrzes@poczta.onet.pl Z prawdą jest jak z d..pą. Każdy ma inną i każdy ma swoją... Iure et gladio Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JaGra Opublikowano 11 Września 2017 Zgłoś Udostępnij #59 Opublikowano 11 Września 2017 śliwki po wydrukowaniu A w ilu egzemplarzach drukowałeś, Może i dla mnie wydrukuj. Cytuj Nigdy nie walcz o przyjaźń.... O prawdziwą nie musisz, o fałszywą nie warto VanCana Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mikami Opublikowano 11 Września 2017 Zgłoś Udostępnij #60 Opublikowano 11 Września 2017 Polecam wolnowar do tworzenia powideł. Rewelacja. Albo piekarnik elektryczny ustawiony na 120C i 8-12h w zależności od wymaganej konsystencji Praktyczna uwaga: na początek przez ok. 1h temperatura 150-180C (w zależności czy brytfanka teflonowa czy emaliowana) aby przyspieszyć nagrzanie wsadu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysio59 Opublikowano 11 Września 2017 Zgłoś Udostępnij #61 Opublikowano 11 Września 2017 arkadiuszDrukuj ale nie zasypiaj. Cytuj Ja już nic nie muszę.Piwo posiada wartości odżywcze,podczas gdy żywność nie ma żadnych wartości piwnych Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 11 Września 2017 Zgłoś Udostępnij #62 Opublikowano 11 Września 2017 A w ilu egzemplarzach drukowałeś, Może i dla mnie wydrukuj. Już się robi. .Uroki pisania na telefonie. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Woytas Opublikowano 18 Października 2020 Zgłoś Udostępnij #63 Opublikowano 18 Października 2020 Pierwsze powidła zrobione. Z 10kg śliwek wyszło 2,9kg powideł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.