Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Powidła


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
61 odpowiedzi w tym temacie

#21 waro58

waro58

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 586 postów
  • MiejscowośćWarszawa

Napisano 25 wrz 2014 - 05:43

A czy przypadkiem, nie powoduje uszczelnienia zakrętki na czas stygnięcia, kurczenie się zawartości, tworzy podciśnienie i w efekcie dociska mocniej zakrętkę.



#22 Geronimo

Geronimo

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 416 postów
  • MiejscowośćŁódź-miasto

Napisano 25 wrz 2014 - 07:11

Imho - zakrętka powinna być wysterylizowana,czysta, sucha i szczelna wobec tego argument uszczelniania jest imho -wątpliwy.

Wobec tego jak powyższe warunki są spełnione, to efekt podciśnienia i tak występuje , a nakrętka pozostaje czysta.

 

pozdrawiam



#23 waldeman

waldeman

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 370 postów
  • MiejscowośćNowogard

Napisano 25 wrz 2014 - 08:36

mho - zakrętka powinna być wysterylizowana,czysta, sucha i szczelna wobec tego argument uszczelniania jest imho -wątpliwy. Wobec tego jak powyższe warunki są spełnione, to efekt podciśnienia i tak występuje , a nakrętka pozostaje czysta. pozdrawiam

 

Powinna? A ja idę na łatwiznę myję pokrywki w zmywarce (nie sterylizuję ich) odwracam słoiki i jakoś nie psuje się nic. Zastępować odwracanie słoików dodatkowymi czynnościami po to by mieć wewnątrz czystą nakrętkę...?

 

Ponadto czasem się zdarza, że z pozoru równa czysta nakrętka po odwróceniu słoika dopiero ujawnia nieszczelność.


Użytkownik waldeman edytował ten post 25 wrz 2014 - 08:40


#24 tusiaczek

tusiaczek

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 5463 postów

Napisano 25 wrz 2014 - 08:44

Mi kiedyś babcia tłumaczyła że odwraca po to że np. zaprawy octowe mocno płynne od razu zaczną ciec i będzie wiadomo który słoik nie trzyma (większość robiła w weckach więc nie było widać czy nakrętka jest wklęsła) a przy powidłach nawet jak gdzieś jest mała nieszczelność to własnie powidła "klajstrowały" ową nieszczelność i było OK. Dodam że babcine przetwory z tego co pamiętam nie psuły się nigdy...



#25 nestor

nestor

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 897 postów
  • MiejscowośćSzczawno Zdrój

Napisano 25 wrz 2014 - 17:40

Takie odwracanie słoika nie jest b. dobre.Zakrętka od spodu posiada podkładkę plastikowo- gumową.Kontakt z gorącą zawartością słoika może być szkodliwy.Piszę o tym,gdyż kilka temu była o tym informacja w prasie.



#26 electra

electra

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5553 postów
  • MiejscowośćSztokholm

Napisano 25 wrz 2014 - 17:46

A jak ma siet a nakretka podczas np pasteryzacji ? temp tez na nia dziala



#27 beatag

beatag

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1782 postów
  • MiejscowośćSkarzysko-kamienna

Napisano 25 wrz 2014 - 17:53

Hm...miało być o powidłach...Dziś właśnie zakupiłam 10 kg węgierek.Zastanawiam się jak je najszybciej przerobić na powidła,żeby się nie narobić[ w sensie kilkudniowego smazenia] i zeby wyszły smaczne?? -jakiś pomysł?



#28 Gregtom

Gregtom

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 4251 postów
  • MiejscowośćDortmund-Rawicz

Napisano 25 wrz 2014 - 18:08

Albo "pieczone" sloiki w piekarniku..?


Hm...miało być o powidłach..

 

Jak na szybko to zageszczacze i chemiczne polepszacze smaku..

Mi sie wydaje ze temat odszedl lekko w bok, ale jak najbardziej pasuje do powidel i przetworow z owocow.. 


Użytkownik Gregtom edytował ten post 25 wrz 2014 - 18:09


#29 beatag

beatag

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1782 postów
  • MiejscowośćSkarzysko-kamienna

Napisano 25 wrz 2014 - 18:08

Mozesz rozwinąć  patent ?



#30 Gregtom

Gregtom

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 4251 postów
  • MiejscowośćDortmund-Rawicz

Napisano 25 wrz 2014 - 18:16

Mozesz rozwinąć  patent ?

Ktory.?



#31 electra

electra

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5553 postów
  • MiejscowośćSztokholm

Napisano 25 wrz 2014 - 18:19

smaczne ,nienarobic hmmm i szybko to jakos  cienko to widze ,jedno kosztem drugiego  takie jest moje zdanie



#32 beatag

beatag

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1782 postów
  • MiejscowośćSkarzysko-kamienna

Napisano 25 wrz 2014 - 19:47

No cóż -najbardziej lubie powidła śliwkowe ,ale najbardziej nie lubie ich robić.Ciekawa jestem ,czy dałoby się w maszynie do chleba?-robił z Was ktoś??



#33 tusiaczek

tusiaczek

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 5463 postów

Napisano 25 wrz 2014 - 19:50

Pewnie że się da. Wprawdzie nie robiłem ale na pewno w przepisach dołączonych do maszyny był taki na powidła.



#34 EAnna

EAnna

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 9158 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 25 wrz 2014 - 20:46

Powidła najlepiej zagęszczać w kuchni mikrofalowej.

Włączać na cykle 1/2h i przemieszać. I tak do czasu uzyskania oczekiwanej gęstości. Nic się nie przypala i nie pryska. Robię tak od lat.

Wypestkowane śliwki ogrzewam w szklanych naczyniach i porcelanowych wazach bez złoceń. W miarę obkurczania się zawartości redukuję ilość naczyń.

Można tym sposobem uzyskać wysoki stopień wysmażenia owoców.



#35 tusiaczek

tusiaczek

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 5463 postów

Napisano 25 wrz 2014 - 20:47

Oooo a na jakiej mocy? Trzeba będzie wypróbować.



#36 beatag

beatag

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1782 postów
  • MiejscowośćSkarzysko-kamienna

Napisano 25 wrz 2014 - 20:50

U mnie dołaczony przepis na dzem pomarańczowy ,no ale tak jak mówisz -pewnie sie da ,tylko mały ten pojemnik....

Słyszałam gdzieś,ze można w naczyniu żaroodpornym w piekarniku....,ale wyjdzie na to ,ze znowu będe się męczyć tradycyjnie ,bo ten sposób mam opanowany .W zeszłym roku dodałam do powideł kakao,i do kilku słoiczków pokruszoną czekoladę.Wyszły fajne powidełka.

Nie czytałam postu E-Annyprzed napisaniem swojego ,ale myślę ,ze to jakiś konkretny pomysł,tylko,ze również mnie ta moc interesuje


Użytkownik beatag edytował ten post 25 wrz 2014 - 21:01


#37 tusiaczek

tusiaczek

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 5463 postów

Napisano 25 wrz 2014 - 20:52

Dodaj cynamon i chilli  :cool:



#38 beatag

beatag

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1782 postów
  • MiejscowośćSkarzysko-kamienna

Napisano 25 wrz 2014 - 21:15

Robiłam tez z cynamonem i imirem +sok z cytryny,jak i inne warjacje [np. z przyprawą do piernika,kakaem,czy czekoladą]



#39 EAnna

EAnna

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 9158 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 25 wrz 2014 - 21:15

a na jakiej mocy?

Teoretycznie moc wyjściwa to 850W. Częstotliwość pracy 2,45 GHz.

Ale kuchenka ma 22 lata i każdego roku przerabia min. 25kg owoców.

Tyratron nie był wymieniany i stracił co nieco na mocy :D


Użytkownik EAnna edytował ten post 26 wrz 2014 - 07:11


#40 Geronimo

Geronimo

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 416 postów
  • MiejscowośćŁódź-miasto

Napisano 25 wrz 2014 - 22:56

Jest to przepis kolegi Marka z ŁKW

 

,,Wypróbowałem przepis na powidła śliwkowe jaki niedawno dostałem.
Na dno garnka lub dużej patelni sypiemy warstwę cukru o grubości 4 do 5 mm. Następnie układamy na niej wydrylowane śliwki. Naczynie stawiamy na bardzo małym ogniu i trzymamy ok. 12 godzin bez pokrywki. W tym czasie nie mieszamy !
W efekcie otrzymujemy powidła z apetycznymi skórkami, a nie , jak w klasycznej wersji , jednorodne.
Ilość śliwek i moc grzania ustalamy doświadczalnie wg upodobań co do słodkości i konsystencji.
Przed nałożeniem do słoików należy delikatnie powidła wymieszać.
Do śliwek można dodać różne rzeczy: imbir, kardamon, skórkę pomarańczową itd.
''

 

Wypróbowałem i działa.Pod garnek  czy patelnię dobrze jest podłożyć  płytkę rozprowadzającą ciepło a śliwki układać w naczyniu skórkami  w dół.Po usmażeniu można dodać frukto - żel - pektyny zagęszczające na bazie  jabłek.

 

polecam






Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych