electra Opublikowano 25 Września 2014 Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 25 Września 2014 A jak ma siet a nakretka podczas np pasteryzacji ? temp tez na nia dziala Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 25 Września 2014 Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 25 Września 2014 Hm...miało być o powidłach...Dziś właśnie zakupiłam 10 kg węgierek.Zastanawiam się jak je najszybciej przerobić na powidła,żeby się nie narobić[ w sensie kilkudniowego smazenia] i zeby wyszły smaczne?? -jakiś pomysł? Cytuj beata Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 25 Września 2014 Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 25 Września 2014 (edytowane) Albo "pieczone" sloiki w piekarniku..?Hm...miało być o powidłach.. Jak na szybko to zageszczacze i chemiczne polepszacze smaku..Mi sie wydaje ze temat odszedl lekko w bok, ale jak najbardziej pasuje do powidel i przetworow z owocow.. Edytowane 25 Września 2014 przez Gregtom Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 25 Września 2014 Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 25 Września 2014 Mozesz rozwinąć patent ? Cytuj beata Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 25 Września 2014 Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 25 Września 2014 Mozesz rozwinąć patent ?Ktory.? Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 25 Września 2014 Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 25 Września 2014 smaczne ,nienarobic hmmm i szybko to jakos cienko to widze ,jedno kosztem drugiego takie jest moje zdanie Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 25 Września 2014 Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano 25 Września 2014 No cóż -najbardziej lubie powidła śliwkowe ,ale najbardziej nie lubie ich robić.Ciekawa jestem ,czy dałoby się w maszynie do chleba?-robił z Was ktoś?? Cytuj beata Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 25 Września 2014 Zgłoś Udostępnij #33 Opublikowano 25 Września 2014 Pewnie że się da. Wprawdzie nie robiłem ale na pewno w przepisach dołączonych do maszyny był taki na powidła. Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 25 Września 2014 Zgłoś Udostępnij #34 Opublikowano 25 Września 2014 Powidła najlepiej zagęszczać w kuchni mikrofalowej.Włączać na cykle 1/2h i przemieszać. I tak do czasu uzyskania oczekiwanej gęstości. Nic się nie przypala i nie pryska. Robię tak od lat.Wypestkowane śliwki ogrzewam w szklanych naczyniach i porcelanowych wazach bez złoceń. W miarę obkurczania się zawartości redukuję ilość naczyń.Można tym sposobem uzyskać wysoki stopień wysmażenia owoców. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 25 Września 2014 Zgłoś Udostępnij #35 Opublikowano 25 Września 2014 Oooo a na jakiej mocy? Trzeba będzie wypróbować. Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 25 Września 2014 Zgłoś Udostępnij #36 Opublikowano 25 Września 2014 (edytowane) U mnie dołaczony przepis na dzem pomarańczowy ,no ale tak jak mówisz -pewnie sie da ,tylko mały ten pojemnik....Słyszałam gdzieś,ze można w naczyniu żaroodpornym w piekarniku....,ale wyjdzie na to ,ze znowu będe się męczyć tradycyjnie ,bo ten sposób mam opanowany .W zeszłym roku dodałam do powideł kakao,i do kilku słoiczków pokruszoną czekoladę.Wyszły fajne powidełka.Nie czytałam postu E-Annyprzed napisaniem swojego ,ale myślę ,ze to jakiś konkretny pomysł,tylko,ze również mnie ta moc interesuje Edytowane 25 Września 2014 przez beatag Cytuj beata Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 25 Września 2014 Zgłoś Udostępnij #37 Opublikowano 25 Września 2014 Dodaj cynamon i chilli Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 25 Września 2014 Zgłoś Udostępnij #38 Opublikowano 25 Września 2014 Robiłam tez z cynamonem i imirem +sok z cytryny,jak i inne warjacje [np. z przyprawą do piernika,kakaem,czy czekoladą] Cytuj beata Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 25 Września 2014 Zgłoś Udostępnij #39 Opublikowano 25 Września 2014 (edytowane) a na jakiej mocy?Teoretycznie moc wyjściwa to 850W. Częstotliwość pracy 2,45 GHz.Ale kuchenka ma 22 lata i każdego roku przerabia min. 25kg owoców.Tyratron nie był wymieniany i stracił co nieco na mocy Edytowane 26 Września 2014 przez EAnna Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Geronimo Opublikowano 25 Września 2014 Zgłoś Udostępnij #40 Opublikowano 25 Września 2014 Jest to przepis kolegi Marka z ŁKW ,,Wypróbowałem przepis na powidła śliwkowe jaki niedawno dostałem.Na dno garnka lub dużej patelni sypiemy warstwę cukru o grubości 4 do 5 mm. Następnie układamy na niej wydrylowane śliwki. Naczynie stawiamy na bardzo małym ogniu i trzymamy ok. 12 godzin bez pokrywki. W tym czasie nie mieszamy !W efekcie otrzymujemy powidła z apetycznymi skórkami, a nie , jak w klasycznej wersji , jednorodne.Ilość śliwek i moc grzania ustalamy doświadczalnie wg upodobań co do słodkości i konsystencji.Przed nałożeniem do słoików należy delikatnie powidła wymieszać.Do śliwek można dodać różne rzeczy: imbir, kardamon, skórkę pomarańczową itd.'' Wypróbowałem i działa.Pod garnek czy patelnię dobrze jest podłożyć płytkę rozprowadzającą ciepło a śliwki układać w naczyniu skórkami w dół.Po usmażeniu można dodać frukto - żel - pektyny zagęszczające na bazie jabłek. polecam Cytuj Geronimo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 26 Września 2014 Zgłoś Udostępnij #41 Opublikowano 26 Września 2014 Eanno dzieki za podpowiedz z kuchenka micro ,nareszcie sie na cos przyda ta "zawalimiejsce" w kuchni Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kazik55 Opublikowano 10 Września 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #42 Opublikowano 10 Września 2016 Coby tradycji stało się zadość powidła zrobione jak zwykle z 40 kg śliwek- stara odmiana węgierek od 9: 45 do 15:45.Pierwsze zdjęcie po godzinie gotowania a drugie to koniec pracy. Cytuj www.ratownicy.org Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 10 Września 2016 Zgłoś Udostępnij #43 Opublikowano 10 Września 2016 (edytowane) Coby tradycji stało się zadość powidła zrobione sprawność taboretu gazowego super . Gorąco pozdrawiam Edytowane 10 Września 2016 przez andrzej k Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ela K. Opublikowano 10 Września 2016 Zgłoś Udostępnij #44 Opublikowano 10 Września 2016 Coby tradycji stało się zadość powidła zrobione jak zwykle z 40 kg śliwek- Kaziu :clap: No też czeka mnie smażenie , może nie z takiej ilości , ale kilka słoiczków będzie . Piernik staropolski musi byś z własnymi powidłami Cytuj Dobrze widzi się tylko sercem. Najważniejsze jest niewidoczne dla oczu Antoine de Saint-Exupery - Mały Książę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 10 Września 2016 Zgłoś Udostępnij #45 Opublikowano 10 Września 2016 Piernik staropolski musi byś z własnymi powidłami Do bigosu czasami też dokładam jak nie mam śliwek wędzonych Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ela K. Opublikowano 10 Września 2016 Zgłoś Udostępnij #46 Opublikowano 10 Września 2016 Do bigosu czasami też dokładam jak nie mam śliwek wędzonych No u nas ciasto to też nie jedyne miejsce gdzie trafiają powidła. Zbyszek czasem dodaje do pieczonych mięs. No pyszne są i tyle . Oj żeby się udało nabyć takie baaardzo słodkie Cytuj Dobrze widzi się tylko sercem. Najważniejsze jest niewidoczne dla oczu Antoine de Saint-Exupery - Mały Książę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mikami Opublikowano 13 Września 2016 Zgłoś Udostępnij #47 Opublikowano 13 Września 2016 Ja robiłem w tym roku trzy tury "mazideł" - dwie powideł i jedna marmolad. Przypalanie w czasie smażenia może nastąpić w dwóch etapach - na początku (brak soku) i ewentualnie później, gdy na ściankach zbiera się gęstwa, która nie cyrkuluje - lokalne przegrzanie powoduje zestalenie, a w końcu zwęglenie. Wymyśliłem sobie leniwe robienie w piekarniku elektrycznym - niższa temperatura powinna zapewnić bezpieczeństwo.Dwie brytfanny piętrowo: 4 litrowa i 6 litrowa - ta duża specjalnie dokupiona na tę imprezę w Kauflandzie za 60 zł - u mnie wchodzi na ukos. 1 tura - wersja bez cukru ok 12 kg węgierki zmieliłem na maszynce na sitku 5mm - dało to niecałe 10 litrów pulpy.Zakładałem na początku, że będę smażył z dolnym grzanie i termoobiegiem (bo dwa piętra) na ustawieniu 120C (mam odczucie, że mój piekarnik daje wyższą temperaturę niż nastawa, w dodatku raz kiedyś użyłem termometru i obserwowałem histerezę 20C). Nie mogłem się doczekać jednak, aż zacznie bulgotać, więc zwiększyłem nastawę do 150C - musiałem(?) w skutek tego raz na godzinę przemieszać, bo na wierzchu zapiekała się "skórka" blokująca odparowywanie. Potem na ostatnie 3 godziny (łącznie 6) zmniejszyłem do 120C i nie musiałem mieszać.Powidła boskie 2 tura - eksperymentalna - LP uparła się spróbować przepis z internetu "powidła bez mieszania" - coś podobnego jak w tym wątku - wydrylowane na noc zasypać cukrem + łyżka octu(??? - tłumaczyłem sobie, że ten dodatek opóźnia karmelizację) na 3kg. Smażenie 1h w 150C, potem 120C + nastawiony timer na 5h - poszliśmy na spacer, wróciliśmy po 7h W przepisie było roztrzepywać na gazie przez 20 min - ja zrobiłem to ręczną trzepaczką w 3 min.Efekt nieco gęściejsze - cukier, mała ilość (połowa wsadu) + dodatkowe 2h w wyłączonym (ale gorącym) piekarniku.Trudno do końca porównać 1. tura miała prawdziwe dojrzałe węgierki, w drugiej inne nieco większe, ale mniejsze od węgierki dąbrowickiej 3 tura - marmolada śliwka+jabłko+gruszka+cukier (w stosunku 1:1:1:1) - robiłem dwie wersje z węgierką i renklodą. Owoce mieliłem jak w 1. turze. W oryginale było gotowanie 1-1,5h, ja zredukowałem o około 50% w czasie 1h(150C)+3h(120C) bez mieszania w układzie piętrowym. Na gorącu obie pulpy (zwłaszcza renklodowa) wyglądały na rzadkawe, LP chciała dodać pektyny, udało mi się ją powstrzymać - jak słoik jest w lodówce, to trzeba nożem kroić . Przy takiej redukcji wyszły przesłodzone - do każdej (2x 4kg wsadu) dodałem sok z dwóch cytryn, do renklodowej (nieco mdłej) jeszcze sok z dwóch dużych pomarańczy. Nic mi się nie przypala (w sensie zwęglenia) . Powyżej poziomu pulpy jest przypieczone - rozpuszcza się prawie samoistnie w gorącej wodzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 13 Września 2016 Zgłoś Udostępnij #48 Opublikowano 13 Września 2016 Ja od paru lat stosuję patent na powidła śliwkowe dla leniwych ...Wieczorem umyte wydrylowane śliwki u mnie "węgierki" wsadzamy do dużego gara przesypując cukrem (na taki 8-10l gar kilogram) i zostawiamy na noc ma wytworzyć sok. Rano stawiamy gar bez pokrywki na mały gaz ... NIE DOTYKAMY NIE MIESZAMY !!!! po około 5 godzinach traktujemy blenderem gdy ktoś nie lubi skórek, w razie potrzeby dosładzamy i gorące do wyparzonych słoików - nigdy mi się nic nie przypalilo i duzo mniej zabawy Tapniete z GT-I9500 Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Papcio Opublikowano 13 Września 2016 Zgłoś Udostępnij #49 Opublikowano 13 Września 2016 Gdzieś na forum znalazłem zapis o powidłach "smażonych" w mikrofalówki. Szybko i bezstresowo robi się powidła. Ja z moich węgierek robię śliwkową nutelię wg. chyba kol. Andrzeja Bagno już któryś sezon. Mam zakaz przerabiania śliwek na coś innego Cytuj W życiu dwa dni są najważniejsze: Ten w którym się urodziłeś. I ten kiedy zrozumiałeś po co M.Twain Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gen Opublikowano 13 Września 2016 Zgłoś Udostępnij #50 Opublikowano 13 Września 2016 Ja z moich węgierek robię śliwkową nutelię wg. chyba kol. Andrzeja Bagno A na forum jest gdzieś ten przepis? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.