Skocz do zawartości

Powidła


Kazik55

Rekomendowane odpowiedzi

O mikrofalówce to EAnna na poprzedniej stronie pisała i ja tak robię, a przepis jest gdzieś. Wklejam ten co mam zapisany w moim archiwum:

 

Nutella ze śliwek węgierek jest pycha wklejam przepis 2,5 kg śliwek węgierek
Składniki
    • 1 kg cukru
    • 2 cukry waniliowe
    • 20 dag kakao (najlepiej DecoMorreno)

Sposób wykonania:
Śliwki wypestkować, umyć i osuszyć. Następnie zmielić je w maszynce. Przełożyć do dużego garnka, dodać cukier i wymieszać. Razem smażyć 2 godziny na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając. Następnie dodać cukier waniliowy i kakao. Dokładnie wymieszać i jeszcze chwilkę smażyć.
Gorącą nutellę nakładać do czystych i suchych słoików. Następnie słoiki zakręcać i odwracać do góry dnem. (Nutelli nie trzeba już pasteryzować).
Składniki wystarczą na około 6 słoiczków po 500 ml.
 

Staram się jak najmniej używać cukru, to daję mało - tak wg. smaku, w tym roku zamiast cukru dałem stewię, Smażę w mikrofali i też pomagam blenderem by była gładka masa. Moja zasada to słoiczki o małej pojemności. Na raz 0,5l to dużo chyba jak wnuczek  sprowadzi swoją "armię" głodnych żołnierzy to i taki pół litrowy to za mało :)

Edytowane przez Papcio

 W życiu dwa dni są najważniejsze:
 Ten w którym się urodziłeś.
  I ten kiedy zrozumiałeś po co

                           M.Twain

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...
  • Odpowiedzi 62
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

  • 11 miesięcy temu...

1 tura śliwek - 3 kg netto po pierwszym " pieczeniu" w garnku żaroodpornym  - jutro garnek na kuchenkę odkryty grzany rosołowo  - i pojutrze +cukier do smaku  ;) 

Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.
Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.

https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Do powideł z węgierek
Tak jak już się marszczą  (najlepiej ale nie koniecznie)- ale mam mieszankę śliwek - i spróbuję organoleptycznie  :D  :thumbsup: 

Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.
Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.

https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Moje powidła ze śliwek robiłem w ten sposób, że śliwki po wydrukowaniu zasypiałem lekko cukrem i na drugi dzień jak puściły nieco soku na gaz i nic nie mieszać to się nie przypalą

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

To Arku stara metoda na tzw leniucha jak ją określa Roger w swojej wypowiedzi -bardzo skuteczna :)

Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.
Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.

https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Polecam wolnowar do tworzenia powideł. Rewelacja.

Albo piekarnik elektryczny ustawiony na 120C i 8-12h w zależności od wymaganej konsystencji ;)

Praktyczna uwaga: na początek przez ok. 1h temperatura 150-180C (w zależności czy brytfanka teflonowa czy emaliowana) aby przyspieszyć nagrzanie wsadu.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

A w ilu egzemplarzach drukowałeś, Może i dla mnie wydrukuj.

Już się robi. :laugh:  .Uroki pisania na telefonie. :D

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 lata później...

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.