Parzych Opublikowano 24 Września 2014 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 24 Września 2014 Witam,Będąc w górach jedliśmy pstrągi smażone na grubej blasze żeliwnej. Smażalnia wyglądała jak kuchnia opalana drewnem w wiejskiej chacie. Nie było fajerek tylko gładka blacha żeliwna smarowana do smażenia kilkoma kroplami oleju. Postanowiłem wybudować takie palenisko przy wędzarni, którą właśnie wznoszę. Na mnie zrobiła duże wrażenie ze względu na walory smakowe ryby. Myślę, że będzie można w ten właśnie sposób smażyć mięsko. Mam pytanie, czy wykorzystujecie taką ,,kuchnię"? Jakie są wasze opinie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 24 Września 2014 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 24 Września 2014 Pytasz i masz. Smak jak dla mnie lepszy niż z grilla. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bwie Opublikowano 24 Września 2014 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 24 Września 2014 (edytowane) Kiedyś oglądałem program Okrasy, w którym smażył placki i mięso na takiej blasze ...http://vod.tvp.pl/audycje/kulinaria/okrasa-lamie-przepisy/wideo/18012014/13619694 tutaj rybka ....http://vod.tvp.pl/audycje/kulinaria/okrasa-lamie-przepisy/wideo/12042014/14748245 Edytowane 24 Września 2014 przez bwie Cytuj Sent from my Nokia 1011 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kainabru1 Opublikowano 24 Września 2014 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 24 Września 2014 okrasa czesto przygotowuje potrawy na takiej blasze. podobno czym grubsza tym lepsza bo sie rowniej nagrzewa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
albacora Opublikowano 24 Września 2014 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 24 Września 2014 Używam od dwóch lat płyty Skeppshult (32,5x32,5cm) (rozgrzewam ją na zwykłej kuchni ceramicznej) i w tym czasie nie rozpaliłem tradycyjnego grila. Piekłem steki, karkówke, szaszłyki, skrzydełka, ryby, kaszankę , kiełbaski i warzywa itp. Piekę też na niej pizzę w piekarniku. Funkcjonalność podobna do ciężkiej żeliwnej patelni tylko, że jest trochę większa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eli55 Opublikowano 24 Września 2014 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 24 Września 2014 Gdzie kupic taka plyte? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 24 Września 2014 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 24 Września 2014 Eli poszukaj sa w sklepach internetowych Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bwie Opublikowano 24 Września 2014 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 24 Września 2014 W Polsce oryginał na alledrogo http://allegro.pl/listing/listing.php?order=m&string=Skeppshult+p%C5%82yta&search_scope=wszystkie+dzia%C5%82y&bmatch=s0-default-0905lub taki substytut http://allegro.pl/zeliwna-plyta-kuchenna-60-x-30-pelna-i4625439647.htmlproducent http://www.skeppshult.com/en/sortiment/grill-fondue/grill-frying-plate-turnable-355-x-325-cm/ Cytuj Sent from my Nokia 1011 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 24 Września 2014 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 24 Września 2014 na allgro to sobie zycza wiecej niz u nas ,a zazwyczaj jest odwrotnie Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 24 Września 2014 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 24 Września 2014 czy wykorzystujecie taką ,,kuchnię"? Jakie są wasze opinie? Beskidzcy górale smażą na takich blachach placki ziemniaczane, które podaje się z wyrzoskami. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 24 Września 2014 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 24 Września 2014 Gdzie kupic taka plyte? Ja kupiłem na złomie.Szkoda, że nie wziąłem więcej, bo sporo ich tam było. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Parzych Opublikowano 24 Września 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 24 Września 2014 Dziękuję za informacje, widzę, że można Mam zakupione w GS - ie dwie kuchenne blachy żeliwne, które po złożeniu mają wymiar ok. 63 na 63 cm. Ich grubość to ok. 8 - 9 mm. Drzwiczki do paleniska, tak jak do wędzarni zakupione z "końskich". Blachy będą na wysokości ok. 90 cm. W razie potrzeby na blachach postawię wyprofilowane korytko na węgiel drzewny, a nad nim ruszt. I grill gotowy Po wykonaniu prac zrobię fotki i wrzucę na forum. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boniek Opublikowano 25 Września 2014 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 25 Września 2014 Spędzając kiedyś wakacje na wsi piekliśmy grzyby zwykle gołąbki na "blasze" czyli zewnerznej części kuchni dookoła fajerek.Czasami na patelni ale te z patelni nigdy tak dobrze nie smakowały jak z blachy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 25 Września 2014 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 25 Września 2014 Że o talarkach z blachy nie wspomnę. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 25 Września 2014 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 25 Września 2014 a ja pamietam podplomyki Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bwie Opublikowano 25 Września 2014 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 25 Września 2014 o talarkach ... z czego? Cytuj Sent from my Nokia 1011 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maria.s Opublikowano 25 Września 2014 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 25 Września 2014 Z ziemniaków lekko obgotowanych cienko krojonych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 25 Września 2014 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 25 Września 2014 Nie obgotowanych, surowy ziemniak krojony w plasterki + sól, mleko....mistrzostwo.Teraz z braku pieca kaflowego piekę talarki na płycie ceramicznej. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 25 Września 2014 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 25 Września 2014 surowe ziemniaki w cienkie talarki smazone na maselku klarowanym pieprz sol i listek laurowy do tego mleko zsiadle ...hmm i zrobilam sie glodna! Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
osid Opublikowano 25 Września 2014 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 25 Września 2014 a ja pamietam podplomyki podpłomyki to smażę zawsze jak mi ciasta do pizzy zostanie, na żeliwnej patelni, a potem mały chrupie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 25 Września 2014 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 25 Września 2014 podpłomyki to smażę zawsze jak mi ciasta do pizzy zostanie, na żeliwnej patelni, a potem mały chrupie surowe ziemniaki w cienkie talarki smazone na maselku klarowanym pieprz sol i listek laurowy do tego mleko zsiadle ...hmm i zrobilam sie glodna! Ladnie to tak czlowieka traktowac. Dzisiaj juz mi sie nie chce ,ale jutro na grilu sobie zrobie Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
osid Opublikowano 25 Września 2014 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 25 Września 2014 Dzisiaj juz mi sie nie chce może usiądź i poczekaj aż ci przejdzie ?! dzień jeszcze długi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 25 Września 2014 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 25 Września 2014 U Ani to juz noc dluga przed nia Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Einshell Opublikowano 25 Września 2014 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 25 Września 2014 No to Miro pojechałeś... , aż mi się dzieciństwo przypomniało... , talarki to były takie ''nasze'' chipsy ( i pewnie zdrowsze , bo bez tłuszczu ) Próbowałam pózniej na suchej patelni zrobić , ale to już nie to ... Robiłyśmy jeszcze z babunią (Ś.P. [*} ) takie placki z ciasta na makaron (zawsze w niedzielę ) ... Oj dobre to było Cytuj Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi... '' Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PePe Opublikowano 25 Września 2014 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 25 Września 2014 Einshell, u nas też wniedzielę robiło się makaron do rosołu i zawsze mama robiła nam z tego ciasta - podpłomyki . Cytuj Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.