Skocz do zawartości

Przekąski, przystawki .....


claudia_85

Rekomendowane odpowiedzi

Śledziki w pomidorach....
 ok. 1 kg filetów ze śledzi zielonych (obrać ze skóry i pokroić w "dzwonki")
 4 cebule pokrojone w piórka

SOS:
0.5 szklanki oleju
0.5 szklanki wody
0.5 szklanki octu (niepełne)
słoiczek przecieru pomidorowego 
3 pełne łyżki ketchupu
ziele angielskie, liście laurowe
Wszystkie składniki wymieszać w jakimś naczyniu. 

Układać warstwami. Na dno naczynia żaroodpornego cebula, przyprawić lekko solą, cukrem, pieprzem, wegetą. Później śledzie ( nie przyprawiać!), na to znowu cebula i przyprawy... na to śledzie itd.  Wszystko zalać przygotowanym sosem i gotować na wolnym ogniu jakieś 30 minut...
Im dłużej poleżą w sosie tym są lepsze :)


( Znam wielu ludzi którzy brzydzą się surowymi rybami więc ten przepis jest idealny dla nich)

post-43265-0-68908600-1411814259_thumb.jpg

Edytowane przez claudia_85

"Niereformowalna, zmienna, niestabilna,
W nerwach łatwopalna, chwilę potem zimna
Momentalna przemiana totalna, w chwilę inna
Chwilę normalna, za chwilę niekompatybilna...."

Mój kącik kuchenny >>> https://wedlinydomowe.pl/forum/forum/115-claudia-85/

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Śledziki w pomidorach....

(gdyby ktoś chciał przepis proszę pisać)

Myślę, że powinnaś od razy pod lub nad zdjęciem napisać. ( do 30 minut możesz edytować) Na pewno będzie dużo chętnych.

Edytowane przez paweljack

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ok... już się poprawiam :)

"Niereformowalna, zmienna, niestabilna,
W nerwach łatwopalna, chwilę potem zimna
Momentalna przemiana totalna, w chwilę inna
Chwilę normalna, za chwilę niekompatybilna...."

Mój kącik kuchenny >>> https://wedlinydomowe.pl/forum/forum/115-claudia-85/

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Pikle wg przepisu mojej mamy :)
 

post-43265-0-82025700-1412155551_thumb.jpg

post-43265-0-81336400-1412155564_thumb.jpg

"Niereformowalna, zmienna, niestabilna,
W nerwach łatwopalna, chwilę potem zimna
Momentalna przemiana totalna, w chwilę inna
Chwilę normalna, za chwilę niekompatybilna...."

Mój kącik kuchenny >>> https://wedlinydomowe.pl/forum/forum/115-claudia-85/

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

słoiczek przecieru pomidorowego 

Którego,  bo większy ma 200 g ale są jeszcze te malutkie?

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

słoiczek przecieru pomidorowego 

Którego,  bo większy ma 200 g ale są jeszcze te malutkie?

 

Ja używam 200 g Pudliszki

"Niereformowalna, zmienna, niestabilna,
W nerwach łatwopalna, chwilę potem zimna
Momentalna przemiana totalna, w chwilę inna
Chwilę normalna, za chwilę niekompatybilna...."

Mój kącik kuchenny >>> https://wedlinydomowe.pl/forum/forum/115-claudia-85/

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Nie ma za co :)   .... będziesz robił?

"Niereformowalna, zmienna, niestabilna,
W nerwach łatwopalna, chwilę potem zimna
Momentalna przemiana totalna, w chwilę inna
Chwilę normalna, za chwilę niekompatybilna...."

Mój kącik kuchenny >>> https://wedlinydomowe.pl/forum/forum/115-claudia-85/

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Nie ma za co :)   .... będziesz robił?

Spróbuję, a można to jakoś pasteryzować, czy dłużej poleży w takiej wersji?

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja ich nigdy nie pasteryzowałam.... moim zdaniej im dłużej poleżą w lodówce tym lepsze, ale jakos zawsze szybko znikają :D
W takim razie mam nadzieje, że będą smakować :angel:  ja się biorę, za wychwalane na forum Krokodylki :rolleyes:

"Niereformowalna, zmienna, niestabilna,
W nerwach łatwopalna, chwilę potem zimna
Momentalna przemiana totalna, w chwilę inna
Chwilę normalna, za chwilę niekompatybilna...."

Mój kącik kuchenny >>> https://wedlinydomowe.pl/forum/forum/115-claudia-85/

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

a co to sa te zielone sledzie?

Po prostu świeże  śledzie - nie solone.  

 

Dokładnie... najlepsze jak dla mnie Bałtyckie :)

 

a co to sa te zielone sledzie?

Stare  :laugh:

 

:w00t::laugh:

"Niereformowalna, zmienna, niestabilna,
W nerwach łatwopalna, chwilę potem zimna
Momentalna przemiana totalna, w chwilę inna
Chwilę normalna, za chwilę niekompatybilna...."

Mój kącik kuchenny >>> https://wedlinydomowe.pl/forum/forum/115-claudia-85/

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

a to juz wszystko jasne :-) 

ja takie sledzie "zielone " tylko filetowane / osci nawet ze szproty sa dla mnie wielkim wyzwaniem / sole i pieprze lekko  kazdy plat nakladam sporo kopru przykladam drugim platem /srodkami do siebie/ obtaczam w mace zmieszanej z bulka tarta i smaze na masle ,

po czym robie zalewe octowa 

1 miarka octu 

2 miarki cukru 

3 miarki wody 

listek laurowy , pieprz, ziele angielskie i duzo czerwonej cebuli w plasterkach.

gorace usmazone sledzie przekladam do zalewy .. za dwa dni juz mozna konsumowac !

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 miesiące temu...

Tłuste własnej roboty :)

 

post-43265-0-55052500-1421664558_thumb.jpg

post-43265-0-52886400-1421664560_thumb.jpg

"Niereformowalna, zmienna, niestabilna,
W nerwach łatwopalna, chwilę potem zimna
Momentalna przemiana totalna, w chwilę inna
Chwilę normalna, za chwilę niekompatybilna...."

Mój kącik kuchenny >>> https://wedlinydomowe.pl/forum/forum/115-claudia-85/

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.