Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Obróbka cieplna surowców podrobowych,mięsnych i tłuszczowych


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
Brak odpowiedzi do tego tematu

#1 DZIADEK

DZIADEK

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 5877 postów
  • Miejscowośćx

Napisano 11 paź 2007 - 17:02

Strampek -poczytaj http://www.wedlinydo...es.php?topic=47
a w instrukcji którą posiadam napisane jest tak
,,Surowce do produkcji wędlin podrobowych należy gotować w możliwie niewielkiej ilości wody
/obciążone by nie wypływały/. Temperatura wody w początkowej fazie gotowania powinna wynosić 100 st C i maleć do 85 st C. Temperaturę 85 st C należy utrzymywać do zakończenia procesu gotowania. Podroby i mięso zawierające dużą ilość tkanki ścięgnistej , -głowy wp. wołowe i cielęce ,wargi woł. i cielęce, krezki, nogi, flaki, żołądki wp. gotuje się do stanu miękkości. Płuca, serca, śledziony, nerki , ozorki wp. i cielęce gotuje się do stanu półmiękkiego . Tłuszcz drobny i podgardle należy parzyć w temp 85 st C do stanu półmiękkiego. Wątrobę parzy się w temp. ok. 75 st C tak długo , aż na przekroju wątroby przestanie wydzielać się krew’’ .W Twoim przypadku musisz gotować tak jak rosół z kury żeby nie był mętny, tylko czysty klarowny. .Pozdrawiam




Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych