Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Łopatka z przeznaczeniem na wędlinę


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
30 odpowiedzi w tym temacie

#1 Petrof

Petrof

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 6 postów
  • MiejscowośćLondon

Napisano 04 paź 2014 - 13:57

Witam

 

Jestem kucharzem i właśnie przyjechałem do domu. Mama domaga się własnej wędliny. Jako, że nie mam doświadczenia w tym obszarze, chciałbym zgłębić tajniki wiedzy.

 

Znalazłem przepis na domową Wędline

 

Zrobić solanke, 1,5l wody z przyprawami + 50g soli. Wrzucić związaną łopatke na 24h. Następnie gotować przez 50 min (1kg miesa) zostawić w wywarze do wystudzenia.

 

Co o tym myślicie?



#2 Maxell

Maxell

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 26959 postów
  • MiejscowośćBełchatów

Napisano 04 paź 2014 - 14:15

To nie ma nic wspólnego z domową wędliną. Swego czasu taki przepis krążył po necie, ale osobiście, kiepsko to widzę i nie polecam.



#3 Petrof

Petrof

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 6 postów
  • MiejscowośćLondon

Napisano 04 paź 2014 - 14:43

To co można by zrobić w zamian? NIe mam szynkowarki. Może macie jakiś uproszczony przepis, który mógłbym zrobić w niedługim czasie(2,3 dni)



#4 Maxell

Maxell

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 26959 postów
  • MiejscowośćBełchatów

Napisano 04 paź 2014 - 14:52

Zrób kiełbasę białą surową. Przepis znajdziesz na forum lub stronie głównej.


Jeśli nie masz jelit, włóż gotowy farsz do słoików i zapasteryzuj.


W sklepie internetowym kup sobie osłonki termokurczliwe, które zastąpią Ci szynkowar.



#5 Petrof

Petrof

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 6 postów
  • MiejscowośćLondon

Napisano 04 paź 2014 - 15:06

Tyle, że ja nie chce robić kiełbasy;] Tylko Wyrób z łopatki. Chcę ją wrzucić w solanke, później ugotować nie wyjdzie mi z tego wędlina, ale bez użycia peklowania inaczej się nie da?



#6 Maxell

Maxell

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 26959 postów
  • MiejscowośćBełchatów

Napisano 04 paź 2014 - 15:10

Wyjdzie Ci niedogotowana, solona łopatka wieprzowa.



#7 Ted50

Ted50

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 143 postów
  • MiejscowośćPoznań

Napisano 04 paź 2014 - 17:00

A mpże tak   https://wedlinydomow...hleb/?hl=dziwny



#8 Wirus

Wirus

    Weteran

  • **VIP-Organizator**
  • 2611 postów
  • MiejscowośćWielkopolska

Napisano 04 paź 2014 - 18:17

Może spróbuj  zrobić tak jak tą  szynkę :

 

https://wedlinydomow...ących/?p=320024



#9 roger

roger

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 7204 postów
  • MiejscowośćW-wa & Lubuskie

Napisano 06 paź 2014 - 09:52

Jestem kucharzem i właśnie przyjechałem do domu. Mama domaga się własnej wędliny
 

 

Witaj Nam kucharzu ... sam się dziwie że to wstawiam ale widzę że naprawdę totalnie nie wiesz co i jak :( 

Jak koniecznie chcesz zrobić tak jak to opisałeś to poniżej masz schemat do tego typu mięs który często wykorzystują Niemcy np. 

Wstawiałem go kiedyś na inne tematyczne forum bo tutaj się jakoś kiepsko komponował ;) 

 

 

2 kg poledwicy (schabu bez kosci) lub piersi z indyka lub też dowolnego innego w miarę chudego mięsa
2 l wody
1/3 - 1/2 szklanki soli (według smaku i rodzaju kawałka mięsa, jeśli kawałek jest plaski jak w przypadku schabu można dać mniej, jeśli jest to bryłka mięsa np. łopatka to można dać więcej)
1 łyżka cukru
1/2 płaskiej łyżeczki pieprzu mielonego
1/2 płaskiej łyżeczki pieprzu ziołowego
4-6 ząbków czosnku
2 łyżki majonezu lub musztardy można jedną tego drugą tego.
1 cebulka
przyprawy: liść laurowy, 3-4 kulki ziela angielskiego, kolendra, cząber, 3-4 kulki owoców jałowca, majeranek lub/oraz inne wg własnego uznania

Wieczorem wodę wymieszać ze wszystkimi przyprawami i majonezem(musztarda). Całość zagotować i wystudzić. Do zimnej zalewy dodajemy kawałek mięsa. Doprowadzić do wrzenia i pogotować 5 minut. I w takim stanie zostawiamy mięso w garnku przykrytym pokrywka na cala noc na kuchence. Rano znów doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 5 minut. Przykrywamy pokrywka garnek. Kiedy zalewa zupełnie wystygnie wyjmujemy mięso i gotowe.
To proste i naprawdę smaczne ..... icon_e_wink.gif



#10 Maad

Maad

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 6891 postów

Napisano 06 paź 2014 - 10:46

A co robimy z zalewą?



#11 roger

roger

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 7204 postów
  • MiejscowośćW-wa & Lubuskie

Napisano 06 paź 2014 - 10:53

Hahaha dobre pytanie ja zawsze wylewałem bo nie "wygląda" ze względu na musztardę i majonez ... ale może ktoś wpadnie na jakieś inne wykorzystanie ;) 

Marek ja już nie pamiętam kiedy ja to ostatnio robiłem ale kawał czasu minął, wiem że było to na kempingu i chciałem koledze udowodnić że można wszędzie i w miarę "bezobsługowo" coś na kanapkę zrobić ;) 



#12 Maad

Maad

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 6891 postów

Napisano 06 paź 2014 - 11:23

Gdyby nie ta ilość soli, to można by pomyśleć o jakiejś bazie na zupę. A tak to co? Tyle białka, witamin, mikroelementów  i tłuszczu wylewać do klopa?



#13 roger

roger

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 7204 postów
  • MiejscowośćW-wa & Lubuskie

Napisano 06 paź 2014 - 11:25

No porcelanowego mumina też trzeba karmić ;)

 

PS ze względu na rodzaj i czas całej obróbki ilość soli musi być duża :( 

To tak jak ze słoniną na soło gotowaną w solance ;)



#14 miro

miro

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 13948 postów

Napisano 06 paź 2014 - 11:29

Roger też to kiedyś robiłem i nawet całkiem zjadliwe było.  :)



#15 osid

osid

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 741 postów

Napisano 06 paź 2014 - 11:35

Jestem kucharzem i właśnie przyjechałem do domu. Mama domaga się własnej wędliny. Jako, że nie mam doświadczenia w tym obszarze, chciałbym zgłębić tajniki wiedzy.

nie obraź się na mnie, ale jak będąc kucharzem można nie umieć zrobić prostej domowej wędliny na kanapki ??

przeciez wystarczy zapeklować/zamarynować a następnie upiec, udusić, czy ewentualnie ugotować sztukę mięsa, wychłodzić i już masz domową wędlinę na kanapki, do tego wszelakie mielonki ze słoików, pasztety itd.

NIe mam szynkowarki

moją pierwszą szynkowarką była puszka po brzoskwiniach i jako obciążenie słoik z wodą i ciężarkami od hantli, kombinuj ;)

moja ciocia św. pamięci, peklowała golonkę, potem gotowała do miękkości, na ciepło wyciągała kości i golonkę wkładała między dwie deseczki, na to jakieś obciązenie i do lodówki na noc, a rano kroiła w plastry i na kanapeczki,

napisz coś więcej, o jaki rodzaj wędliny ci chodzi, jaki msprzętem dysponujesz, czemu łopatka, itd. ??



#16 Petrof

Petrof

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 6 postów
  • MiejscowośćLondon

Napisano 09 paź 2014 - 14:01

nie obraź się na mnie, ale jak będąc kucharzem można nie umieć zrobić prostej domowej wędliny na kanapki ??

przeciez wystarczy zapeklować/zamarynować a następnie upiec, udusić, czy ewentualnie ugotować sztukę mięsa, wychłodzić i już masz domową wędlinę na kanapki, do tego wszelakie mielonki ze słoików, pasztety itd.

 

 

Człowiek uczy się całe życie Panie kolego. Co do wędliny, pokaż mi restauracje, w której robią swoje wędliny? Znajdziesz okej, ale nie jest to powszechna wiedza zwsłaszcza teraz;]

 

Więc dlatego chce się dowiedzieć jak:

 

Przecież wystarczy zapeklować, zamarynować....

 

Dlatego chciałbym spróbować;] Wybrałem łopatke, jakoś wydaj  mi się to mięso, które ma potencjał, nie tylko na gulasz. Właśnie kupiłem schab, więć mogę spróbować. Jaki masz patent na  schab??

 

Z mojej wiedzy wynika, że trzeba by go wrzócić w solanke, zostawić przez 48h? i upiec w folii, do 58 stopni



#17 Petrof

Petrof

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 6 postów
  • MiejscowośćLondon

Napisano 09 paź 2014 - 16:03

 

Szukając więcej informacji, natknąłem się na szynke pekolowaną. Co myślicie o tym filmie?

 

Generalnie proces peklowania ma jakiś wpływ na strukturę mięsa(wilgotność, miękkośc)? O to głównie mi chodzi. Dziś spróbuje przepis, który był podany wcześniej, czyli 5 mintu gotowania i zostawienie na całą noc, po czym powtórzyć.

 

Następnym razem chciałbym upiec kawałek mięsa, ale gdzieś czytałem, że nie należy takich mięs już peklować ze względu na tem. pieczenia



#18 Gregtom

Gregtom

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 4249 postów
  • MiejscowośćDortmund-Rawicz

Napisano 09 paź 2014 - 16:47

Czesc.. Ukonczyles szkole kucharska i pytasz sie o takie podstawowe rzeczy..?

Sorry, ale czegos tutaj nie kapuje.!

Napewno w szkole miales cos o peklowaniu np. golonki..!?

Przepraszam i nie obraz sie ale myslalem ze to wlasnie Ty zapodasz nam swietne swoje przepisy..

 

Mam pytanie. Czy pieczen pocieta w plasterki mozna nazwac wedlina..?

 

Milo pozdrawiam ..  :)


Użytkownik Gregtom edytował ten post 09 paź 2014 - 16:49


#19 Petrof

Petrof

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 6 postów
  • MiejscowośćLondon

Napisano 10 paź 2014 - 20:37

Nie będę wnikał w system uczenia w Polskich szkołach, bo nie o to chodzi;]

 

Zadałem pytanie, a ty odbiegasz od tematu....



Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#20 jumbo

jumbo

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 3274 postów
  • MiejscowośćRybnik

Napisano 10 paź 2014 - 21:04

...następny chętny na ostracyzm....






Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych