Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Łopatka z przeznaczeniem na wędlinę


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
30 odpowiedzi w tym temacie

#21 meteor297

meteor297

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 7 postów
  • MiejscowośćWarszawa

Napisano 13 maj 2019 - 08:48

Nie chcę zakładać nowego tematu o łopatce, więc odświeżę go - robiłem w sobotę wędlinę z niej w szynkowarze. Wkroiłem drobno pokrojoną papryczkę habanero. Wyszło bardzo smacznie, ale ku mojemu zdziwieniu cała ostrość "zginęła" - szynka nawet trochę nie jest ostra. Czy to możliwe, że papryka była zbyt drobno pokrojona lub długie gotowanie zneutralizowało kapsaicynę?

 

Gotowałem dwie godziny w 80 stopniach, habanero była wcześniej mrożona.



#22 Muski

Muski

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 6527 postów

Napisano 13 maj 2019 - 11:53

Czy to możliwe, że papryka była zbyt drobno pokrojona lub długie gotowanie zneutralizowało kapsaicynę?
:no: Krojenie nie ma wpływu - mrożenie też - może po prostu dałeś za mało lub papryczka nie była ostra ?

#23 electra

electra

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5353 postów
  • MiejscowośćSztokholm

Napisano 13 maj 2019 - 12:14

Ja robilam sledzie w sloiku  wsosie pomidorowym z papryczka piri piri , jeden sloik pikantny inny wogole , posmakuj sama papryke 



#24 meteor297

meteor297

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 7 postów
  • MiejscowośćWarszawa

Napisano 13 maj 2019 - 13:20

Właśnie papryka była sprawdzona, bo "posmakowałem" noża po jej krojeniu - zapewniam, że zapiekło :)

Chyba będę musiał w wolnym czasie powtórzyć tą wędlinę.



#25 electra

electra

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5353 postów
  • MiejscowośćSztokholm

Napisano 13 maj 2019 - 14:08

"posmakowałem" noża po jej krojeniu - zapewniam, że zapiekło
 to moze zapieklo bo sobie jezyk skaleczyles :D

#26 miro

miro

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 13818 postów

Napisano 13 maj 2019 - 15:58

Obróbka termiczna nie pozbywa wyrobu kapsaicyny.
Neutralizuje, osłabia jej odczuwanie mleko lub np. alkohol.
Dałeś za mało i wyrób nie jest ostry, lub nierównomiernie wymieszałeś wsad i kolejne kawałki mogą być bardzo ostre.

#27 Twonk

Twonk

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 178 postów
  • MiejscowośćPolska Południowa

Napisano 13 maj 2019 - 18:48

Lubię ostre klimaty, więc się wypowiem. Z mojego doświadczenia alkohol, niestety (a fajnie by było), nie neutralizuje ostrości. Mleko owszem, byle tłuste. Generalnie tłuszcz wpływa na obniżenie ostrości. Im potrawa / wyrób tłustszy, tym więcej papryczki potrzeba żeby "coś poczuć".

Jak łopatka była bardzo tłusta to niestety papryczka mogła zostać osłabiona.


Użytkownik Twonk edytował ten post 13 maj 2019 - 18:49


#28 miro

miro

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 13818 postów

Napisano 13 maj 2019 - 19:53

Cytat:


Ze względu na to, że większość ostrych potraw zawdzięcza swój pikantny smak kapsaicynoidom, próby uśmierzenia uczucia pieczenia po ich spożyciu przy pomocy płynów lub płukania jamy ustnej wodą mogą przynieść zupełnie odwrotny skutek niż pożądany roznosząc kapsaicynę po dłuższym odcinku przewodu pokarmowego. Znacznie lepsze rezultaty uśmierzające można uzyskać przez płukanie ust dowolnym, ciekłym tłuszczem roślinnym lub wypicie szklanki tłustego mleka. Dobre rezultaty przynosi też zjedzenie lodów. Alkohol, ze względu na swoje rozpuszczające właściwości, okazuje się również skuteczny

😉

#29 Twonk

Twonk

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 178 postów
  • MiejscowośćPolska Południowa

Napisano 14 maj 2019 - 10:37

Miro - to sprostowanie to dla mnie dobra wiadomość  :clap:  Doświadczalnie powiem, że wino nie działa. Przy następnej potrzebie uśmierzenia palenia wypróbuje czegoś mocniejszego hehe. 



#30 miro

miro

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 13818 postów

Napisano 14 maj 2019 - 11:11

Wódka najmocniej łagodzi ostrość, ale osobiście wolę piwo.😉

Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#31 electra

electra

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5353 postów
  • MiejscowośćSztokholm

Napisano 14 maj 2019 - 11:59

A ja wole mangolassi...zawsze zostawia swiezosc umyslu :D






Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych