Skocz do zawartości

Flakowa z PRLu ?


marciu11

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Pamiętam z dzieciństwa coś co się nazywało "flakowa". 

W sumie były to grube, duże batony, gotowych flaków do ugotowania zupy flakowej. Ale wyśmienicie smakowało to na zimno na chlebie krojone w plastry. 

Nie były to jak obecnie, rzadkie flaczki w zawiesinie rosołowiej, ale białe grube kiełbachy gęstych flaków.

 

Może ktoś coś takiego pamięta z czasów PRLu i mógł by pomóc z recepturą, żeby odtworzyć ten smak?

 

W sumie myślałem, żeby przygotować coś ala salceson z dodatkiem mrożonych flaczków i dodać typowo "flakowych"  przypraw. Ale może ktoś zna bliżej ówczesną "prawdziwą" recepturę?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wydaje mi się, że były to flaki w rosole ale rosół wtedy gotowano na ścięgnach i kościach wołowych lub wieprzowych z dodatkiem skór...a dzisiaj jest to woda flaki, sól i pełno E...badziewia...Jak gotuje galart na stópkach wieprzowych to nie dodaje żelatyny ścina się sam i jest twardy...

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.