paweljack Opublikowano 6 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 6 Października 2014 Kiełbasa szynkowa wołowa wg receptury z PW 21 Wołowina I kl. - 2 kgWołowina II kl. - 0,5 kg Przyprawy: użyte do peklowania: pekosól - 20 g/kg użyte podczas produkcji: sól - 2 g/kgcukier - 2 g/kgpieprz czarny - 1 g/kggałka - 0,2 g/kg peklowanie 4 - 5 dób Rozdrabnianie I kl. wołowa pokrojona w kawałki 3 x 4 cmwołowina II kl mielona 3 razy ( 8,4,3) Kutrowanie wołowinę kl. II kutruje/blenduje się z dodatkiem 50% wody lub lodu, Dodajemy resztę soli oraz przyprawy. Mieszanie: Do wołowiny kl. I dodajemy wołowinę kl. II miesza się do uzyskania kleistości (u mnie dwa razy przez maszynkę z lejkiem bez noża i sitka) Kątnice bydlęce lub osłonki białkowe fi 75 ( ja użyłem fi 80) Wymieszaną masę napełnia się ściśle w osłonki. Końce kiełbas przewiązuję się przędzą oraz przewiązuje dwa razy w wzdłuż oraz w poprzek co 4-5 cm.Powietrze wykłuwa się. Osadzanie 1-2 godziny Wędzenie dymem gorącym 120-150 minut do osiągnięcia barwy brązowej.Należy przekładać kije. Parzenie w temp. 72-75 st. C 100-130 minut, do osiągnięcia w środku 68-70 st. CPo parzeniu chłodzi się w zimnej wodzie przez 5 minut i umieszcza w pomieszczeniu chłodzonym do uzyskania w środku temp. nie większej niż 12 st. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyzio Opublikowano 6 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 6 Października 2014 Wyszła zajefajnie. Cytuj Ciepło pozdrawiam. dyzio __________________________________________ Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa) nie zapominaj o Panu "S" http://wedlinydomowe...go-forumowicza/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 6 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 6 Października 2014 Bardzo ładnie to wygląda w przekroju Ciekawi mnie tylko poziom słoności ... cukier troszkę zniweluje ale mimo wszystko napisz jak to wygląda bezposrednio po parzeniu. Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 6 Października 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 6 Października 2014 Wyszła zajefajnie. Bardzo ładnie to wygląda w przekroju Ciekawi mnie tylko poziom słoności ... cukier troszkę zniweluje ale mimo wszystko napisz jak to wygląda bezposrednio po parzeniu. Dziękuję panowie a co do słoności, to zawsze próbuję dopiero następnego dnia, po schłodzeniu. Dla mnie słoność ok, pomimo dodatkowej soli, kiełbasa jednak długo się parzy. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
morfeusz300 Opublikowano 6 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 6 Października 2014 Taka wielkość kiełbachy musi się długo parzyć,bardzo ładna i pewno smaczek przedni;)) Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8689-wedzarnia-morfeusza/Niech dym będzie z nami... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej16 Opublikowano 6 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 6 Października 2014 Ostatnio pisałem na temat szynki wołowej konserwowej ale nie doczekałem się przepisu bez fosforanów.Zrobię kiełbaskę wedlug Twojego przepisu.Wygląda inponująco. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostek61 Opublikowano 6 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 6 Października 2014 szynkowa wołowa Ładnie Ci wyszła Cytuj Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fazi Opublikowano 6 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 6 Października 2014 Bardzo ładnie się prezentuje. Osłonki napełniasz ręcznie czy nadziewarką? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 6 Października 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 6 Października 2014 Bardzo ładnie się prezentuje. Osłonki napełniasz ręcznie czy nadziewarką?Nadziewarką. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lesniak Opublikowano 6 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 6 Października 2014 Wygląda super i na pewno tak smakuje... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 6 Października 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 6 Października 2014 Dzięki Panowie. Wiem robicie to celowo, cukrujecie żebym przestał do Mistrzostw się przygotowywać. Zrobię kiełbaskę wedlug Twojego przepisu.Co prawda on nie mój ale polecam. Dobrze wyrób klej. Zresztą wszystko jest napisane. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.