Skocz do zawartości

Kiełbasa szynkowa wołowa produkcji Pawła


paweljack

Rekomendowane odpowiedzi

Kiełbasa szynkowa wołowa wg receptury z PW 21


 


Wołowina I kl. - 2 kg


Wołowina II kl. - 0,5 kg


 


Przyprawy:


 


użyte do peklowania:


 


pekosól - 20 g/kg 


 


użyte podczas produkcji:


 


sól - 2 g/kg


cukier - 2 g/kg


pieprz czarny - 1 g/kg


gałka  - 0,2 g/kg 


 


 


peklowanie 4 - 5 dób


 


Rozdrabnianie


 


I kl. wołowa pokrojona w kawałki 3 x 4 cm


wołowina II kl mielona 3 razy ( 8,4,3) 


 


Kutrowanie


 


wołowinę kl. II kutruje/blenduje się z dodatkiem 50% wody lub lodu, Dodajemy resztę soli oraz przyprawy.


 


Mieszanie:


 


Do wołowiny kl. I dodajemy wołowinę kl. II miesza się do uzyskania kleistości (u mnie dwa razy przez maszynkę z lejkiem bez noża i sitka)


 


 


Kątnice bydlęce lub osłonki białkowe fi 75 ( ja użyłem fi 80)


 


Wymieszaną masę napełnia się ściśle w osłonki. 


Końce kiełbas przewiązuję się przędzą oraz przewiązuje dwa razy w wzdłuż oraz w poprzek co 4-5 cm.


Powietrze wykłuwa się.


 


Osadzanie 1-2 godziny


 


Wędzenie dymem gorącym 120-150 minut do osiągnięcia barwy brązowej.


Należy przekładać kije.


 


post-55133-0-13053700-1412591853_thumb.jpg


 


Parzenie w temp. 72-75 st. C 100-130 minut,  do osiągnięcia w środku 68-70 st. C


Po parzeniu chłodzi się w zimnej wodzie przez 5 minut i umieszcza w pomieszczeniu chłodzonym do uzyskania w środku temp. nie większej niż 12 st.


 


post-55133-0-73655000-1412591853_thumb.jpg


Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wyszła zajefajnie.  :clap:  :clap:  :clap:

Ciepło pozdrawiam.

dyzio

__________________________________________

Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa)

 

nie zapominaj o Panu "S"

http://wedlinydomowe...go-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Bardzo ładnie to wygląda w przekroju  :clap:

Ciekawi mnie tylko poziom słoności ... cukier troszkę zniweluje ale mimo wszystko napisz jak to wygląda bezposrednio po parzeniu. 

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wyszła zajefajnie.  :clap:  :clap:  :clap:

 

 

Bardzo ładnie to wygląda w przekroju  :clap:

Ciekawi mnie tylko poziom słoności ... cukier troszkę zniweluje ale mimo wszystko napisz jak to wygląda bezposrednio po parzeniu. 

Dziękuję panowie a co do słoności, to zawsze próbuję dopiero następnego dnia, po schłodzeniu.

 

Dla mnie słoność ok, pomimo dodatkowej soli, kiełbasa jednak długo się parzy.

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Bardzo ładnie się prezentuje. Osłonki napełniasz ręcznie czy nadziewarką?

Nadziewarką.

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dzięki Panowie. Wiem robicie to celowo, cukrujecie żebym przestał do Mistrzostw się przygotowywać.  :laugh:

 

 

Zrobię kiełbaskę wedlug Twojego przepisu.

Co prawda on nie mój ale polecam. Dobrze wyrób klej. Zresztą wszystko jest napisane.

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.