Wnuczek Opublikowano 12 Października 2007 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 12 Października 2007 Robiłem już taki wyrób trzy razy i zawsze wędlina wychodziła zbyt (zdaniem domowników) twarda.Wykonywałem następujące operacje:1. Łopatka wieprzowa podzielona na kawałki ok. 1kg.2. Natarcie solą peklującą w ilości 19g na 1kg mięsa.3. Natarcie gałką muszkatłową i kardamonem.4. Peklowanie suche przez cztery dni w lodówce.5. Sznurowanie.6. Obsuszanie (cała noc).7. Wędzenie 7godzin w temp. 35-50 stopni.8. Parzenie najpierw 100stopni na 1minutę potem temperatura wody 75-77 stopni. Gdy wewnątrz wyrobu temperatura osiągneła 70stopni koniec parzenia.9. Studzenie w zimnej wodzie.Robione tym sposobem boczki, polędwiczki, karkówka wychodzą miękkie a łopatka nie. Smak i kolor wędzonki, wręcz idealny. Robię jakiś błąd czy to już takie mięso?PZDR Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fentel Opublikowano 12 Października 2007 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 12 Października 2007 Wnuczku!Przepis jest b.dobry !Następnym razem potraktuj mięsko tłuczkiem :wink: i będzie OK. :grin: http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1256pzdr Cytuj fentelzadymiacze wszystkich krajów łączcie sięORMO czuwa !!!!! bo Milicja śpi ! http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1256www.rufi.pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wnuczek Opublikowano 12 Października 2007 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 12 Października 2007 Myślałem raczej o papainie zamiast tłuczka. Zastanawia mnie, że robiona tak samo karkówka lub boczek są miękkie a łopatka nie.PZDR Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andy Opublikowano 12 Października 2007 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 12 Października 2007 Daj spokój papainie :sad: Karkówka rulezz :grin: http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1256 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fentel Opublikowano 12 Października 2007 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 12 Października 2007 karkówka lub boczek są miękkie a łopatka nie.Jak świnkę namówimy na "areobik" to miękkość się wyrówna :tongue: http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1256 pzdr Cytuj fentelzadymiacze wszystkich krajów łączcie sięORMO czuwa !!!!! bo Milicja śpi ! http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1256www.rufi.pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JASIU Opublikowano 12 Października 2007 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 12 Października 2007 papaine sobie podaruj temet byl juz poruszny na forum ja pekluje na mokro i wychodzi okey moze to tu tkwi problem?? no i wedze znacznie krocej 3-5 godz Pozdrawiam serdecznie Jasiu Cytuj wedzarnia z lodowki ,,dymogenerator MIratroche checi i jesz co lubisz ,a nie lubisz co jesz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wnuczek Opublikowano 12 Października 2007 Autor Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 12 Października 2007 Peklowanie mokre stosowałem już zanim poznałem to forum i stronkę. Jest ono dobre ale czasochłonne. Zastanawia mnie tylko takie "zachowanie" mięsa z łopatki.PZDR Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 12 Października 2007 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 12 Października 2007 Wnuczek Co robisz gdy masz sztywny kark ? Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wnuczek Opublikowano 12 Października 2007 Autor Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 12 Października 2007 Miro jesteś wielki!!! Jeśli to pomoże. Proste jest genialne.PZDR Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 13 Października 2007 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 13 Października 2007 Z łopatki wybierany jest na wędzonkę mięsień trzygłowy reszta mięsa przeznaczone na kiełbasy .Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maad Opublikowano 13 Października 2007 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 13 Października 2007 Co robisz gdy masz sztywny kark ?Miro, czy sugerujesz nastrzykiwanie wędzonek spirytusem? :grin: Cytuj Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.przysłowie chińskieKiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.Thomas Jefferson ...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona Zapraszam na moją stronę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.