piortek_ Opublikowano 8 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 8 Października 2014 Witam,mam w planach zrobić pierwszy raz kaszankę.Zawsze jak robię kiełbasę to dodaję 18g.peklosoli na kg mięsa i 2g pieprzu.To jest bezpieczna sprawdzona ilość.Czy do kaszanki mam zrobić tak samo tzn.dać 18g soli i 2g pieprzu na kg gotowego farszu? Surowiec z którego mam zamiar korzystać to:1 kg kaszy (gdzieś na forum czytałem że 1kg kaszy wchłonie 2litry rosołu)= 3kg1kg podgardla1kg boczku0,5 kg wątroby05 litra krwiwięc wyjdzie ok 6 kg kaszanki.Z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 8 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 8 Października 2014 wyjdzie ok 6 kg kaszanki nie wyjdzie 6 i nie kaszanka tylko zupa kaszana - nie ma grama "kleju" w składzie..... dodaj głowy i skórki Przeanalizuj sobie recepturę: http://wedlinydomowe.pl/zlot-numer-15-w-korniku-pod-poznaniem Co do przypraw.. - najlepiej zważyć wszystkie składniki tuż przed mieszaniem (czyli po obróbce term) i na tej podstawie dodawać przyprawyzaproponowałbym Tobie 16-17 g soli na kilogram farszu, pieprzu możesz jak do kiełbasy - ale tu trzeba jeszcze posmakować Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anuś Opublikowano 8 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 8 Października 2014 Piotrek .. robiąc pierwszy raz swoją kaszankę wzorowałam się na przepisie kolegi Pis-a i dałam przyprawy w takich proporcjachpieprz 2g/ kg masyziele angielskie 0,5 g /kgmajeranek 1,5 g /kggałka muszkatołowa 0,2g /kgbyły jeszcze goździki, ale ja ich nie dodałamjak dla mnie przyprawy w takich proporcjach są ok Cytuj Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piortek_ Opublikowano 8 Października 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 8 Października 2014 Dzięki ,czyli bez głowy i skórek nie da rady Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 8 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 8 Października 2014 Bez głowy to jeszcze da radę, choć smak kaszanki na tym traci - ale bez skórek się nie obejdzie.... coś musi to skleić Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 8 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 8 Października 2014 Dzięki ,czyli bez głowy i skórek nie da rady Da, możesz dodać parę spacerówek. Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piortek_ Opublikowano 9 Października 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 9 Października 2014 Dziękuję bardzo za cenne wskazówki już teraz wiem (mniej więcej) jak się do tego zabrać . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 9 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 9 Października 2014 Dzięki ,czyli bez głowy i skórek nie da rady Da, możesz dodać parę spacerówek.Dokładnie tak, zerknij do mnie, masz wszystko wyliczone. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9249-kaszanka-by-paweljack/ Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piortek_ Opublikowano 14 Października 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 14 Października 2014 Witam ponownie,surowiec zamówiony na czwartek ,czy mięso mam gotować czy parzyć ,jak parzyć to w jakiej temperaturze i czy mięso z połowy głowy zmielić w całości (ucho i nos też ) ? Gdzieś na forum czytałem że jak dodam podsmażonej cebuli to kaszankę trzeba szybko spożyć bo cebula się zepsuje.Czy to prawda? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tier Opublikowano 14 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 14 Października 2014 Zerknij tu http://wedlinydomowe.pl/zlot-numer-15-w-korniku-pod-poznaniem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piortek_ Opublikowano 14 Października 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 14 Października 2014 (edytowane) Dzięki tier .A jak z tą cebulą czy nie popsuje się w kaszance? Edytowane 14 Października 2014 przez piortek_ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 14 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 14 Października 2014 Gdzieś na forum czytałem że jak dodam podsmażonej cebuli to kaszankę trzeba szybko spożyć bo cebula się zepsuje.Czy to prawda? Jak dobrze podsmażysz cebulkę to nie ma takiej opcji.Mówi Ci to "specjalista od kaszanki zlotowej" Ucho i "kontakt" odkładasz, nie mielisz Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piortek_ Opublikowano 14 Października 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 14 Października 2014 Dzięki Gonzo teraz już sobie poradzę (mam nadzieję) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piortek_ Opublikowano 16 Października 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 16 Października 2014 Czy krew ma jakiś wpływ na smak kaszanki,chciałem dodać 0,5l ale kupiłem 1,0l mrożonej ,więc może dam litr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 16 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 16 Października 2014 Czy krew ma jakiś wpływ na smak kaszanki,chciałem dodać 0,5l ale kupiłem 1,0l mrożonej ,więc może dam litr.Dodaj tyle ile jest w recepturze wg której robisz. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piortek_ Opublikowano 16 Października 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 16 Października 2014 Pierwsze koty za płoty ,kaszanka zrobiona w przekroju widoczna wątroba . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piortek_ Opublikowano 19 Października 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 19 Października 2014 (edytowane) Dodam jeszcze że mięsa po sparzeniu było 4,30kg a kaszy po sparzeniu 2,10kg.Bazowałem na tym przepisie http://wedlinydomowe.pl/zlot-numer-15-w-korniku-pod-poznaniem ,pominąłem płuca i serce .Surowiec z którego korzystałempołowa głowypodgardleskórkiboczekwątrobakasza gryczanakrew Edytowane 19 Października 2014 przez piortek_ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mjask Opublikowano 5 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 5 Listopada 2014 Szanowni Państwo ! Ja robię według przepisu mojej Mamy i przepisu znajomej gospodyni z Mazur. Nigdy nie dawały cebuli do kaszanki, ponieważ cebula powoduje szybkie jej kwaśnienie. Robię kaszankę z ogonów wieprzowych i niesolonej krwi, którą posiadam z zaprzyjaźnionej ubojni i przechowuję zamrożoną w pojemnikach oraz kaszy gryczanej. Ogony mają mięso, tłuszcz i skórki, które powodują, że kaszanka jest kleista. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 5 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 5 Listopada 2014 ponieważ cebula powoduje szybkie jej kwaśnienie. Jeżeli jest przesmażona na tłuszczu to nic się nie dzieje . Dokładam zawsze do kaszanki , zmienia smaczek na plus Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eli55 Opublikowano 5 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 5 Listopada 2014 Ja tez wole kaszanke z cebula Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 5 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 5 Listopada 2014 Ja daje suszona cebule, ktora miele na proszek. Smak na plus a niemam kawalkow cebuli . Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 5 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 5 Listopada 2014 a niemam kawalkow cebuli . ANNAM witaj Ja cebulę smażoną mielę razem z mięsem na farsz i też nie ma kawałków Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SIVON Opublikowano 5 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 5 Listopada 2014 Ja cebulę smażoną mielę razem z mięsem na farsz i też nie ma kawałków Ja też tak robię ostatnio i jest super, podczas ostatniej produkcji cebulę podsmażyłem ze skwarkami i wszystko razem zmieliłem do farszu na kaszankę. Cytuj Człowiek na poziomie powinien trzymać się w pionie. Moje wyroby: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-wlasne/ Pozdrawiam Sebastian tel. 508-365-569 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eli55 Opublikowano 5 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 5 Listopada 2014 Ja rowniez podsmazam i miele razem z miesem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.