Skocz do zawartości

Ile soli i pieprzu do kaszanki


piortek_

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,mam w planach zrobić pierwszy raz kaszankę.Zawsze jak robię kiełbasę to dodaję 18g.peklosoli na kg mięsa i 2g pieprzu.To jest bezpieczna sprawdzona ilość.Czy do kaszanki mam zrobić tak samo tzn.dać 18g soli i 2g pieprzu na kg gotowego farszu? Surowiec z którego mam zamiar korzystać to:

1 kg kaszy (gdzieś na forum czytałem że 1kg kaszy wchłonie 2litry rosołu)= 3kg

1kg podgardla

1kg boczku

0,5 kg wątroby

05 litra krwi

więc wyjdzie ok 6 kg kaszanki.Z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi :)

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

wyjdzie ok 6 kg kaszanki
nie wyjdzie 6 :tongue: i nie kaszanka tylko zupa kaszana :tongue::facepalm: - nie ma grama "kleju" w składzie..... dodaj głowy i skórki

 

Przeanalizuj sobie recepturę: http://wedlinydomowe.pl/zlot-numer-15-w-korniku-pod-poznaniem

 

Co do przypraw.. - najlepiej zważyć wszystkie składniki tuż przed mieszaniem (czyli po obróbce term) i na tej podstawie dodawać przyprawy

zaproponowałbym Tobie 16-17 g soli na kilogram farszu, pieprzu możesz jak do kiełbasy - ale tu trzeba jeszcze posmakować

Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Piotrek .. robiąc pierwszy raz swoją kaszankę wzorowałam się na przepisie kolegi Pis-a i dałam przyprawy w takich proporcjach

pieprz 2g/ kg masy

ziele angielskie 0,5 g /kg

majeranek 1,5 g /kg

gałka muszkatołowa 0,2g /kg

były jeszcze goździki, ale ja ich nie dodałam

jak dla mnie przyprawy w takich proporcjach są ok :)

Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Bez głowy to jeszcze da radę, choć smak kaszanki na tym traci - ale bez skórek się nie obejdzie.... coś musi to skleić

Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

Dzięki ,czyli bez głowy i skórek nie da rady

 

Da, możesz dodać parę spacerówek.

Dokładnie tak, zerknij do mnie, masz wszystko wyliczone. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9249-kaszanka-by-paweljack/

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Witam ponownie,surowiec zamówiony na czwartek ,czy mięso mam gotować czy parzyć ,jak parzyć to w jakiej temperaturze i czy mięso z połowy głowy zmielić w całości (ucho i nos też ) :D? Gdzieś na forum czytałem że jak dodam podsmażonej cebuli to kaszankę trzeba szybko spożyć bo cebula się zepsuje.Czy to prawda?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Gdzieś na forum czytałem że jak dodam podsmażonej cebuli to kaszankę trzeba szybko spożyć bo cebula się zepsuje.Czy to prawda?

 

 

Jak dobrze podsmażysz cebulkę to  nie ma takiej opcji.Mówi Ci to "specjalista od kaszanki zlotowej"  :facepalm:  :D  :D

Ucho i "kontakt" post-40273-0-64122100-1413313148_thumb.jpeg

odkładasz, nie mielisz

Carpe diem - raz kozie death

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Czy krew ma jakiś wpływ na smak kaszanki,chciałem dodać 0,5l ale kupiłem 1,0l mrożonej ,więc może dam litr.

Dodaj tyle ile jest w recepturze wg której robisz.  :tongue:

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dodam jeszcze że mięsa po sparzeniu było 4,30kg a kaszy  po sparzeniu 2,10kg.Bazowałem na tym przepisie http://wedlinydomowe.pl/zlot-numer-15-w-korniku-pod-poznaniem ,pominąłem płuca i serce .Surowiec z którego korzystałem

połowa głowy

podgardle

skórki

boczek

wątroba

kasza gryczana

krew

Edytowane przez piortek_
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Szanowni Państwo ! Ja robię według przepisu mojej Mamy i przepisu znajomej gospodyni z Mazur. Nigdy nie dawały cebuli do kaszanki, ponieważ cebula powoduje szybkie jej kwaśnienie. Robię kaszankę z ogonów wieprzowych i niesolonej krwi, którą posiadam z zaprzyjaźnionej ubojni i przechowuję zamrożoną w pojemnikach oraz kaszy gryczanej. Ogony mają mięso, tłuszcz i skórki, które powodują, że kaszanka jest kleista.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

ponieważ cebula powoduje szybkie jej kwaśnienie.

 

 

Jeżeli jest przesmażona na tłuszczu to nic się nie dzieje .  Dokładam zawsze do kaszanki , zmienia smaczek na plus :D

 

 

 Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja cebulę smażoną mielę razem z mięsem na farsz i też nie ma kawałków

 

 

Ja też tak robię ostatnio i jest super, podczas ostatniej produkcji cebulę podsmażyłem ze skwarkami i wszystko razem zmieliłem do farszu na kaszankę.

Człowiek na poziomie powinien trzymać się w pionie.

 

Moje wyroby: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-wlasne/

Pozdrawiam Sebastian tel. 508-365-569

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.