Fazi Opublikowano 23 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij #76 Opublikowano 23 Kwietnia 2013 boggi, dzięki.Na wszelki wypadek jako pierwszy zostanie skonsumowany. :thumbsup: Niestety właśnie ten słoik nie zassał się i nie jest szczelny. Otworzyłem go i na wierzchu zgromadziła się różowa woda. Zmienię nakrętkę, może to coś pomoże. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Krzysztof_ Opublikowano 24 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij #77 Opublikowano 24 Kwietnia 2013 Czy najwyższy słoik w garnku może wystawać z wody 1,5 cm poniżej wieczka? jeżeli to jest najwyższy to najniższe są schowane pod wodą? :rolleyes: Cytuj Zapraszam na mój blog na FB http://bit.ly/Swojskie_Jadlo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiuszcz Opublikowano 24 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij #78 Opublikowano 24 Kwietnia 2013 Czy najwyższy słoik w garnku może wystawać z wody 1,5 cm poniżej wieczka? jeżeli to jest najwyższy to najniższe są schowane pod wodą? :rolleyes:A w czym to przeszkadza? Ja nieraz ustawiałem dwie warstwy, przekładając ścierkami, i nigdy nie było problemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fazi Opublikowano 24 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij #79 Opublikowano 24 Kwietnia 2013 Czy najwyższy słoik w garnku może wystawać z wody 1,5 cm poniżej wieczka? jeżeli to jest najwyższy to najniższe są schowane pod wodą? :rolleyes: Tak, reszta byłą pod wodą, ale szczelna. W największym zmieniłem nakrętkę i wszystko wyszło super. Podczas śniadania została przeprowadzona "kontrola jakości" :thumbsup: Muszę tylko dokładną wagę sobie kupić do przypraw, bo na "oko" to można przeholować. Na szczęście u mnie tylko lekko pieprzny wyszedł - taki jaki lubię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 24 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij #80 Opublikowano 24 Kwietnia 2013 A o piekarniku z termoobiegiem wszyscy zapomnieli..? :wink: Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anuś Opublikowano 24 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij #81 Opublikowano 24 Kwietnia 2013 Gregtom napisz ten sposób pasteryzacji w piekarniku z termoobiegiem Cytuj Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fazi Opublikowano 24 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij #82 Opublikowano 24 Kwietnia 2013 A o piekarniku z termoobiegiem wszyscy zapomnieli..? :wink: Chciałem zrobić pasztet pierwszy raz wedle receptury. Następny zrobię w piekarniku. Porównam i podzielę się spostrzeżeniami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Krzysztof_ Opublikowano 24 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij #83 Opublikowano 24 Kwietnia 2013 A w czym to przeszkadza? zawsze myślałem że słoiki powinny być zalane max ok 1-2 cm poniżej nakrętki :rolleyes: Od młodych lat pamiętam że tak się się w domu robiło. Cytuj Zapraszam na mój blog na FB http://bit.ly/Swojskie_Jadlo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 24 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij #84 Opublikowano 24 Kwietnia 2013 Aniu.. Zobacz tutaj: http://wedlinydomowe.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=1224&Itemid=4 :wink: Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anuś Opublikowano 24 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij #85 Opublikowano 24 Kwietnia 2013 dzięki bardzo, na pewno wykorzystam ten sposóbciekawe czy tak można też pasteryzować przetwory owocowe i warzywne na zimę ? Cytuj Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fazi Opublikowano 24 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij #86 Opublikowano 24 Kwietnia 2013 Myślę, że jak mięso można to i owoce tym bardziej. Najlepiej spróbować z małą partią.Trzeba pamiętać też, że powietrze gorzej przewodzi ciepło i słoiki w piekarniku dłużej będą się nagrzewały. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anuś Opublikowano 24 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij #87 Opublikowano 24 Kwietnia 2013 Fazi na pewno spróbuje, ponieważ pasteryzuje ogromne ilości przetworów, a ten sposób wydaje mi się lepszy i więcej naraz słoików wchodzi do piekarnika niż do garnka Dzięki :wink: :wink: Cytuj Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukasF Opublikowano 28 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij #88 Opublikowano 28 Kwietnia 2013 Czy ktoś próbował tego przepisu BonAira http://wedlinydomowe.pl/wedliny-podrobowe/pasztety/1561-konkursowy-extra-smarowny-pasztet-sloikowy-bonair-a Ze strony głównej, właśnie zrobiłem składniki i teraz sie zastanawiam czy nie za mało mięsa dałem, bo wg przepisu z forum jest 80% a tu tylko 30% Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 28 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij #89 Opublikowano 28 Kwietnia 2013 Rób z tego http://wedlinydomowe.pl/w...oikowy-bonair-a i będzie dobrze.Ja nie daję kaszy a smarowność reguluję ilością wywaru. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukasF Opublikowano 28 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij #90 Opublikowano 28 Kwietnia 2013 ok Dzieki robie Składniki: wieprzowina kl.II - 0,3 kg (waga po ugotowaniu) wątróbki kurze - 0,3 kg (waga po sparzeniu) słonina - 0,4 kg i dorzucam plaster karkówki bo sie ugotowała już.Wcześniej miałem tylko ćwiartki z kury, będzie mieszane dzieki za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukasF Opublikowano 29 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij #91 Opublikowano 29 Kwietnia 2013 Zrobiłem. Wyszło bardzo dobre.Kobieta dodała także dodaki .Stoiczki smakowe z: zielonym pieprzem, oliwkami, koperkiem, papryką suszoną.oliwki do słoika 200 g - 3 posiekane oliwki zielonepieprz zielony marynowany do słoika 90 g - 6-7 kulek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawcio416 Opublikowano 19 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij #92 Opublikowano 19 Czerwca 2013 Witam, chciał bym zrobić sobie ten pasztecik. Mam tylko 1 pytanie w składnikach jest np 65% wywaru. Czy jest to przelicznik 1/1 litr na kilogram. czyli 65% ilości wywaru do masy mięsnej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
filemonek Opublikowano 7 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij #93 Opublikowano 7 Sierpnia 2013 Witam wszystkich, jestem nowym na forum. Zrobiłem pasztet słoikowy wg. przepisu BonAir. Pasztecik wyszedł superowy, całej mojej rodzince smakował. Mam zdjęcia, ale nie wiem jak się wkleja? Cytuj Filemonek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 7 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij #94 Opublikowano 7 Sierpnia 2013 Witaj. Tutaj masz wszystko: https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=764Teraz jest nowe okienko wrzucania i zaznacz z lewej u góry opcję - wielkość zdjęcia: 500 px. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
filemonek Opublikowano 7 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij #95 Opublikowano 7 Sierpnia 2013 znalazłem właśnie na forum, dzięki za szybką odpowiedź [ Dodano: Sro 07 Sie, 2013 09:00 ]tak to wyszło [ Dodano: Sro 07 Sie, 2013 09:02 ]Zdjęcia robione telefonem więc nie jest aż tak bardzo wyraźne. Cytuj Filemonek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ulalka Opublikowano 18 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #96 Opublikowano 18 Lutego 2015 dzień dobry , mam pytanie odnośnie mieszanki , którą dostałam gratis przy zakupie "blondynki" w masarni :-) jest to mieszanka "pasztet domowy" i skład : papryka ostra,pieprz czarny , gorczyca biała , bazylia , cebula , czosnek , majeranek , jałowiec , kolendra , cząber , mięta , tymianek , ziele angielskie , kwas cytrynowy , sól , cukier . kurka i nie wiem teraz czy dodawać np.soli czy tylko ileś tej mieszanki ? może ktoś robił pasztet słoikowy i dodawał gotowca ? ćwiartki kuraka przygotowane , watróbka moczy się , skórki też a dylemat dotyczy przypraw :-( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ulalka Opublikowano 19 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #97 Opublikowano 19 Lutego 2015 bry wszystkim :-) no i dodałam tej przyprawy z postu powyżej na "palec w wyrób i do ziapy" , zrobiłam trochę zwyczajnego pasztetu , troche pomidorowego i trochę paprykowego , wczoraj był pierwszy etap tyndylizacji i jak tak zaglądam w ten gar to masa w sloiku nie jest stała tylko wolno przelewa się , dziś drugi etap tyndylizacji a zrobie pelną bo wyszło 10 słoików i nie zje się za szybko . Moje pytanie dotyczy tej masy w środku i czy po zakończeniu tyndylizacji jak słoje pójdą w lodówę to powinien być stały ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 19 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #98 Opublikowano 19 Lutego 2015 Ulalka.Jeśli zrobiłaś pasztet wg przepisu to, po ostudzeniu powinien mieć konsystencje stałą. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ulalka Opublikowano 20 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #99 Opublikowano 20 Lutego 2015 Pasztet ostudzony , konsystencja stało-smarowna :-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
irekfin Opublikowano 28 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij #100 Opublikowano 28 Listopada 2018 witam, Może nie doczytałem dokładnie, ale czy kasze mannę dodajemy suchą (bez gotowania)? z góry dziękuję za odpowiedź. zpirekfin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.