Maxell Posted October 21, 2014 Report Share #1 Posted October 21, 2014 (edited) Na liczne prośby forumowiczów, wklejam, nadesłany przez Kolegę Bagno przepis na kiełbasę z sarny: Kiełbasa z sarninySurowiec na 10 kg1. Mięso z sarny chude kl I 3,5 kg siatka 142. Mięso wp kl IIA lub chudy boczek b/s 3kg siatka 83. Mięso kl IIB lub podgardle skórowane 2 kg siatka 54. Mięso z sarny kl III ścięgniste 1,5 kg siatka 2 lub 3Przyprawy1. Pieprz 50g2. Kolendra 20g3. Czosnek św. 50g4. Jałowiec 15g5.Gałka muszkatołowa. 15gAutorem przepisu jest myśliwy, dodatkowo absolwent SDM - Kol. Andrzej Kwiatek Edited October 21, 2014 by Maxell Quote „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10518-kie%C5%82basa-z-sarniny-autorstwa-kolegi-kwiatka/ Share on other sites More sharing options...
kotunia Posted October 23, 2014 Report Share #2 Posted October 23, 2014 zawsze znajdzie się "mądry i mądrzejszy" ( toż to Polak właśnie) Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10518-kie%C5%82basa-z-sarniny-autorstwa-kolegi-kwiatka/#findComment-378844 Share on other sites More sharing options...
agn Posted August 12, 2015 Report Share #3 Posted August 12, 2015 U nas kielbaske z sarny robi sie w proporcjach na 3czesci sarniny 1 czesc tlustej wp Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10518-kie%C5%82basa-z-sarniny-autorstwa-kolegi-kwiatka/#findComment-438891 Share on other sites More sharing options...
Todek Posted August 12, 2015 Report Share #4 Posted August 12, 2015 (edited) A, że tak zapytam, a sposób obróbki cieplnej: wędzenie-podpiekanie czy wędzenie-parzenie? Edited August 12, 2015 by Todek Quote http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10518-kie%C5%82basa-z-sarniny-autorstwa-kolegi-kwiatka/#findComment-438893 Share on other sites More sharing options...
agn Posted August 12, 2015 Report Share #5 Posted August 12, 2015 Wedzenie parzenie wedzenie Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10518-kie%C5%82basa-z-sarniny-autorstwa-kolegi-kwiatka/#findComment-438899 Share on other sites More sharing options...
Pacan Wojciech Posted August 12, 2015 Report Share #6 Posted August 12, 2015 Nie wedziłem w tej proporcji składu kielbasy z sarny , ale za to mam doswidczenie z wedzenia kielbasy z kożliny - juz opisywałem ten przypadek , receptura kol.Kwiatyka mnie b.przekonuje , bedac ostatnio na biegu katorżnika w Lublincu ( jako kibic oczywscie ) w czasie oczekiwania na dobiegnięcie do mety uczestnika z którym przyjechałem , przy grochówce spotkałem emerytowanego nadlesniczego a zarazem mysliwego , w zasadzie potwierdził w rozmowie o wyrobach z dziczyzny , podał podobny przepis uzasadniajac dodatek wieprzowiny ze dziczyzna jest za chuda , NAjbardzie mi sie podobało to : ze na koniec powiedział : ze najlepsza dziczyzna to wieprzowina -cytuje słowa , brakło juz nam czasu na pogawedkę gdyż jego syn juz ukonczył bieg i wracali do domu .Pozdrawiam Quote Wojciech Pacan Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10518-kie%C5%82basa-z-sarniny-autorstwa-kolegi-kwiatka/#findComment-438907 Share on other sites More sharing options...
agn Posted August 13, 2015 Report Share #7 Posted August 13, 2015 (edited) Napewno kielbaska z polskiej receptury bedzie super , ja natomiast w wersji amerykanskiej venison sausage spotkalem siez proporcja 3 do 1 i fakt kielbaska jest chuda dlatego trzeba uwazac na temp przy parzeniu , co do podpiekania bedzie wiorowata .No zreszta tu poledwiczki ida na grilla , zeberka na bbq , a reszta venison chili ( polecam , palce lizac ) lub robi sie z miesa mielonego cos jak kabanosy podsuszane tylko bez oslonek i bardziej plaskie Edited August 13, 2015 by agn Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10518-kie%C5%82basa-z-sarniny-autorstwa-kolegi-kwiatka/#findComment-438918 Share on other sites More sharing options...
EAnna Posted August 13, 2015 Report Share #8 Posted August 13, 2015 U nas kielbaske z sarny robi sie w proporcjach na 3czesci sarniny 1 czesc tlustej wp W maju b.r. przerabiałam sarnę. Kiełbasę zrobiłam w 70% z sarniny z dodatkiem 30% podgardla. Przy czym 40% stanowiła "I" z łopatki i udźca, zaś pozostałe 30% to "III" ścięgnista z sarny.Kiełbasa wyśmienita, technologia z receptury kiełbasy "bielskiej". Quote Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10518-kie%C5%82basa-z-sarniny-autorstwa-kolegi-kwiatka/#findComment-438952 Share on other sites More sharing options...
arkadiusz Posted August 13, 2015 Report Share #9 Posted August 13, 2015 (edited) Moim zdaniem sarnina to świetny surowiec jako dodatek do mięsa z dzika.Nam kiełbasa z samej sarniny jakoś nie podchodzi.Ma specyficzny smak. ale to rzecz gustu.Natomiast jako dodatek do dzikiego traci ten smaczek a kiełbasa z mieszanki jest wyśmienita.Nie trzeba używać III bo sarnina jest kleista i świetnie skleja wyrób. Edited August 13, 2015 by arkadiusz Quote Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10518-kie%C5%82basa-z-sarniny-autorstwa-kolegi-kwiatka/#findComment-439011 Share on other sites More sharing options...
agn Posted August 14, 2015 Report Share #10 Posted August 14, 2015 sarnina oprocz tego ze jest miesem organicznym i zdowym dobrze sie przechowuje , np kielbska podsuszona po 2 wedzeniu , nie wiem czy ktos ma doswiadczenie z tluszczem z sarny , niewiem cay to dobry pomysl dodac go do wyrobu , tu zazwyczaj jest on trymowany i wyrzucany choc i tak go niewiele Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10518-kie%C5%82basa-z-sarniny-autorstwa-kolegi-kwiatka/#findComment-439233 Share on other sites More sharing options...
arkadiusz Posted August 15, 2015 Report Share #11 Posted August 15, 2015 (edited) czy ktos ma doswiadczenie z tluszczem z sarny Nie widziałem jeszcze tłustej sarny, ale jeśli jest go dużo to ja bym go nie dawał.Niewielkie ilości nie zaszkodzą. Edited August 15, 2015 by arkadiusz Quote Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10518-kie%C5%82basa-z-sarniny-autorstwa-kolegi-kwiatka/#findComment-439241 Share on other sites More sharing options...
EAnna Posted August 15, 2015 Report Share #12 Posted August 15, 2015 czy ktos ma doswiadczenie z tluszczem z sarny , niewiem czy to dobry pomysl dodac go do wyrobu Nasz główny technolog, kol. Bagno uważa, że tłuszcz, jako nośnik zapachu i smaku jest w wyrobie niebezpieczny. Nigdy nie wiemy, jak intensywny jest ten osobniczy zapach i smak. Lepiej nie ryzykować i tłuszcz wyrzucić. Zastępujemy go tłuszczem wieprzowym oczywiście .Ze swej strony dodam, że należy starannie wyciąć i wyrzucić gruczoły z pachwin, bo one to dopiero potrafią dać czadu Quote Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10518-kie%C5%82basa-z-sarniny-autorstwa-kolegi-kwiatka/#findComment-439274 Share on other sites More sharing options...
waz_2000 Posted December 21, 2017 Report Share #13 Posted December 21, 2017 Czy główny przepis jest sprawdzony? Jakoś dużo tej kolendry i pieprzu... Wysłane z mojego Lenovo A806 przy użyciu Tapatalka Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10518-kie%C5%82basa-z-sarniny-autorstwa-kolegi-kwiatka/#findComment-580928 Share on other sites More sharing options...
Muski Posted December 21, 2017 Report Share #14 Posted December 21, 2017 dużo tej kolendry i pieprzu... generalnie trochę za dużo przypraw jak dla mnie - ale to nie mój przepis - może wyjść aromatyczna Quote Muskie - to ryba 🙃 Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10518-kie%C5%82basa-z-sarniny-autorstwa-kolegi-kwiatka/#findComment-580930 Share on other sites More sharing options...
waz_2000 Posted December 21, 2017 Report Share #15 Posted December 21, 2017 To może dam połowę tej kolendry Wysłane z mojego Lenovo A806 przy użyciu Tapatalka Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10518-kie%C5%82basa-z-sarniny-autorstwa-kolegi-kwiatka/#findComment-580954 Share on other sites More sharing options...
redzed Posted December 22, 2017 Report Share #16 Posted December 22, 2017 Robiłem tą kiełbasę, i bylem bardzo zadowolony. Co do przypraw tylko obniżyłem gałkę do 1g/kg https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7344-redzed-robi/?p=464465 Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10518-kie%C5%82basa-z-sarniny-autorstwa-kolegi-kwiatka/#findComment-580961 Share on other sites More sharing options...
arkadiusz Posted December 22, 2017 Report Share #17 Posted December 22, 2017 (edited) To może dam połowę tej kolendry Nie daję więcej kolendry jak 0,6g/kg. Edited December 22, 2017 by arkadiusz Quote Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10518-kie%C5%82basa-z-sarniny-autorstwa-kolegi-kwiatka/#findComment-580991 Share on other sites More sharing options...
ERYK PZ Posted January 23, 2018 Report Share #18 Posted January 23, 2018 Czy główny przepis jest sprawdzony? Jakoś dużo tej kolendry i pieprzu... Wysłane z mojego Lenovo A806 przy użyciu TapatalkaNie chcę się wymądrzać ale z "dawnych lat " pamietam znajomych mojego ojca (leśników i myśliwych ) którzy od lat robili kiełabasy z dziczyzny i ich słowa - cytuję w miarę dokładnie : dziczyzna ZAWSZE wymaga DUZEJ ilości przypraw i najlepiej przemrożenia przed dalszą obróbką ,a kiełbasy z dziczyzny najlepsze są po zmieszaniu pół na pół z wieprzowiną ...Jedno gwarantuję : tak dobrych kiełbas z dziczyzny jak w latach 80-tych ubiegłego wieku nie jadłem już nigdy , problem tylko taki ,że Ci ludzie po prostu poumierali a mnie w tamtym czasie jakoś niespecjalnie interesowała kwestia produkcji domowej wyrobów z dziczyzny ,ograniczałem się do komsumpcji ...ot kolejny przykład ,że czlowiek po prostu mądrzeje z wiekiem .Planuje nadrobienie zaległości w najbliższym czasie , tym bardziej ,że dziczyznę widziałem ostatnio i to w dość sporym wyborze w Makro . Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10518-kie%C5%82basa-z-sarniny-autorstwa-kolegi-kwiatka/#findComment-585985 Share on other sites More sharing options...
redzed Posted January 23, 2018 Report Share #19 Posted January 23, 2018 dziczyzna ZAWSZE wymaga DUZEJ ilości przypraw Nie ZAWSZE. Dużo rzeczy wchodzi do gry: Wiek, płeć, pokarm, sposób i szybkość uboju, miejsce strzału, schłodzenie tuszy i na pewno więcej. Zanim robię kiełbasę z jeleniny zawsze upiekę kawałek i tego decyduje o przyprawach. Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10518-kie%C5%82basa-z-sarniny-autorstwa-kolegi-kwiatka/#findComment-585990 Share on other sites More sharing options...
cezar Posted January 31, 2018 Report Share #20 Posted January 31, 2018 (edited) Kiełbasa wg tego przepisu jest bardzo smaczna Edited February 1, 2018 by EAnna Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10518-kie%C5%82basa-z-sarniny-autorstwa-kolegi-kwiatka/#findComment-587165 Share on other sites More sharing options...
StefanS Posted January 31, 2018 Report Share #21 Posted January 31, 2018 tym bardziej ,że dziczyznę widziałem ostatnio i to w dość sporym wyborze a ja ja widze codziennie niemal i do wyboru jest po kilkanascie sztuk, ale z cholere nie moge jej dognac Quote Zycie - to pasmo problemow i trudnosci. Chwile radosci - to nagroda za trud ich pokonywania. StefanS. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10518-kie%C5%82basa-z-sarniny-autorstwa-kolegi-kwiatka/#findComment-587171 Share on other sites More sharing options...
chudziak Posted January 31, 2018 Report Share #22 Posted January 31, 2018 Stefan wpadnij tylko do Polski a może okaże się , że z Moim Ślubnym i młodszym Synem jakoś się uda dognać Quote "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10518-kie%C5%82basa-z-sarniny-autorstwa-kolegi-kwiatka/#findComment-587174 Share on other sites More sharing options...
StefanS Posted January 31, 2018 Report Share #23 Posted January 31, 2018 Stefan wpadnij tylko do Polski a może okaże się , że z Moim Ślubnym i młodszym Synem jakoś się uda dognać napewno udaloby sie. a bez zartu to nie mozna u nas polowac w obrebach miejskich, mozna uzywac tylko (w moim stanie) bron palna typu muszkiet czyli ladowana od "przodu", luk i strzaly, i kusze za specjalnym pozwoleniem. Sezon trwa chyba 2.5 m-ca, potracone samochodem musza byc zgloszone bo inaczej ubezpieczenie moze nie pokryc szkody i naprawy samochodu. Quote Zycie - to pasmo problemow i trudnosci. Chwile radosci - to nagroda za trud ich pokonywania. StefanS. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10518-kie%C5%82basa-z-sarniny-autorstwa-kolegi-kwiatka/#findComment-587175 Share on other sites More sharing options...
chudziak Posted February 1, 2018 Report Share #24 Posted February 1, 2018 luk i strzaly, i kusze za specjalnym pozwoleniem. U nas w ogóle nie można polować przy użyciu takiej broni. Sezon na kozy i koźlęta trwa u nas tak mniej więcej od października do stycznia a na kozły od maja do września . Quote "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10518-kie%C5%82basa-z-sarniny-autorstwa-kolegi-kwiatka/#findComment-587356 Share on other sites More sharing options...
Piker Posted February 1, 2021 Report Share #25 Posted February 1, 2021 (edited) Witam Braci zadymiaczy . Mam pytanie co do przepisu kolegi Bagno a konkretnie chodzi mi o dodatek pieprzu czy napewo 50 g .? Wychodzi że na 1 kg mięsa 5 g Edited February 1, 2021 by Piker Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10518-kie%C5%82basa-z-sarniny-autorstwa-kolegi-kwiatka/#findComment-694838 Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.