Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Receptury


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
61 odpowiedzi w tym temacie

#41 paweljack

paweljack

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 6176 postów

Napisano 24 cze 2016 - 09:35

Kolejna kiełbasa KIEŁBASA MYŚLIWSKA PIECZONA SUCHA



#42 paweljack

paweljack

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 6176 postów

Napisano 24 cze 2016 - 14:12

Zapomnialem o czosnkowej  https://wedlinydomow...rodukcji-pawła/  i piwnej a jest sezon https://wedlinydomow...rodukcji-pawła/

Użytkownik paweljack edytował ten post 24 cze 2016 - 14:14


#43 paweljack

paweljack

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 6176 postów

Napisano 16 sie 2016 - 13:39

Uzupełnione o kolejne dwie receptury:

Kiełbasa litewska parzona

https://wedlinydomow...rodukcji-pawła/

 

Kiełbasa tuchowska pieczona

https://wedlinydomow...rodukcji-pawła/
 


Użytkownik paweljack edytował ten post 15 gru 2017 - 11:46


#44 paweljack

paweljack

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 6176 postów

Napisano 17 gru 2016 - 22:19

Następna kiełbasa:

Polska wędzona

https://wedlinydomow...rodukcji-pawła/


Użytkownik paweljack edytował ten post 15 gru 2017 - 11:47


#45 paweljack

paweljack

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 6176 postów

Napisano 20 sty 2017 - 11:28

Kolejna kiełbasa trafia do spisu:

 

Kiełbasa kanapkowa parzona 
https://wedlinydomow...rodukcji-pawła/


Użytkownik paweljack edytował ten post 15 gru 2017 - 11:47


#46 wisniahell

wisniahell

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 163 postów

Napisano 11 gru 2017 - 20:26

Brawo dobra robota fajna ściąga

#47 paweljack

paweljack

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 6176 postów

Napisano 12 gru 2017 - 21:26

Brawo dobra robota fajna ściąga

Dzienks.



#48 michal278

michal278

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 584 postów
  • MiejscowośćPodlasie, Biebrza

Napisano 12 gru 2017 - 21:50

Dołączam się gratuluję!!

Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka

#49 wróbel75

wróbel75

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2230 postów
  • Miejscowośćzachodniopomorskie

Napisano 13 gru 2017 - 10:50

Paweł, a ode mnie dostaniesz po łapkach za lenistwo :laugh:

Od sierpnia się opuściłeś i już nie dopisujesz przy linkach do jakiej wędlinki jest dany link.

Ale wielkie ukłony za pomysł i realizację :clap: :clap: :clap:

Już dodaję do obserwowanych. Pomocny temat. :thumbsup:



#50 paweljack

paweljack

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 6176 postów

Napisano 13 gru 2017 - 11:26

Dziękuję za dobre słowa.

 

 

Od sierpnia się opuściłeś i już nie dopisujesz przy linkach do jakiej wędlinki jest dany link.

 

Coś pominąłem?

 

 



#51 wróbel75

wróbel75

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2230 postów
  • Miejscowośćzachodniopomorskie

Napisano 15 gru 2017 - 11:12

Coś pominąłem?

Popatrz na swoje posty, do sierpnia nie trzeba wchodzić w link aby wiedzieć czego dotyczy (można szybko, fajnie sprawdzić) a od sierpnia trzeba "kliknąć" i otworzyć linka aby zobaczyć zawartość.

 

Kolejna kiełbasa trafia do spisu: https://wedlinydomow...rodukcji-pawła/

np. tutaj brakuje (mi) "kiełbasa kanapkowa" i nie muszę w nią wchodzić jak szukam "kabanosy"

 

Chyba za bardzo nie zamotałem :blush: :facepalm:



#52 paweljack

paweljack

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 6176 postów

Napisano 15 gru 2017 - 12:06

Poprawiłem aczkolwiek i tak wszystko trafia na listę na pierwszej stronie.



#53 marcelll

marcelll

    Początkujący

  • Zbanowani
  • 38 postów
  • MiejscowośćPomorze

Napisano 15 gru 2017 - 12:30

Świetna lektura, dopiero znalazłem :) Na pewno w jakiejś części wykorzystam. Super, że do przepisów dołączone są szczegółowe zdjęcia. Jedna pozycja mnie ciekawi..... "Kiełbasa postna". Wchodzę, myślałem, że tam coś zielonego albo ryba będzie, a tam kupa mięcha :D


Użytkownik marcelll edytował ten post 15 gru 2017 - 12:31


#54 paweljack

paweljack

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 6176 postów

Napisano 15 gru 2017 - 12:36

"Kiełbasa postna"

Taki żarcik. :D   Cieszę się, że spis może się przydać.



#55 marcelll

marcelll

    Początkujący

  • Zbanowani
  • 38 postów
  • MiejscowośćPomorze

Napisano 15 gru 2017 - 12:58

No ba! Tyrolska, turystyczna.... Jak zobaczyłem, to od razu ślina cieknie. Czasem kupię w pierwszym lepszym sklepie, pierwszego lepszego producenta, a jak później w domu odczytam mikrodruk z puszki, to apetyt przechodzi.

A tu!?! BAJKA! Nawet nie pomyślałem, żeby coś takiego samemu zrobić. Myślę, że po nowym roku będzie mobilizacja ;) Nawet mam takie słoiki (jeszcze kilka ze smalcem).

A powiedz, ta peklosól do nich potrzebna, jeśli to będzie pasteryzowane? Pozdrawiam



#56 paweljack

paweljack

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 6176 postów

Napisano 15 gru 2017 - 13:01

A powiedz, ta peklosól do nich potrzebna, jeśli to będzie pasteryzowane?

To zależy ile chcesz jeszcze pożyć. :D

Również pozdrawiam 



#57 Wirus

Wirus

    Weteran

  • **VIP-Organizator**
  • 2627 postów
  • MiejscowośćWielkopolska

Napisano 15 gru 2017 - 13:03

A powiedz, ta peklosól do nich potrzebna

 

Poczytaj najlepiej tutaj :

 

 https://wedlinydomow...ty/#entry579805



#58 EAnna

EAnna

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 10156 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 15 gru 2017 - 13:20

Poczytaj najlepiej tutaj :    https://wedlinydomow...ty/#entry579805

Wcześniej polecam post wyżej:

 https://wedlinydomow...ty/#entry579259

 

Cyt. Określono, że w gruczołach ślinowych jest 10 do 20-to krotnie wyższa koncentracja azotanów jak w plazmie krwi. 

Cyt. Ważnym moim zdaniem odkryciem na tym polu jest znalezienie sporej koncentracji azotynów (nitrite) w siarze i mleku matki w pierwszych dniach od urodzin dziecka. Wraz z mlekiem matki dzienna dawka azotynów wynosi ok 1 mg/kg wagi niemowlaka. ((Berens&Bryant, 2011). Biorąc pod uwagę czas, gdy niemowlę nie ma żadnych ciał odpornościowych plus brak jest jeszcze bakterii nitryfikacyjnych zdolnych redukować azotany do azotynów( Jones, Power,Haper&Blood, 2014) tak podawane azotyny pełnią pierwszoplanową rolę w ochronie niemowlaka przed niedotlenieniem/niedokrwieniem ukladu poprzez bezpośrednie źrodło tlenku azotu(NO), jak również mogą być źródłem ochrony przeciwbakteryjnej całego układu pokarmowego

Cyt. Niezmiernie ważnym moim zdaniem aspektem wpływu azotynów/azotanow na nasze zdrowie – jest wpływ na układ sercowo-naczyniowy. Szczególne znaczenie przypisuje się niedawno poznanej roli tlenku azotu (NO) w organizmie. Ta bardzo aktywna molekuła uznana jest za mającą bezpośredni wpływ na relaksację mięśnia sercowego, wpływ na neurotransmisje, wpływ na system immunologiczny a także na gojenie się ran i skaleczeń. Biorąc pod uwagę cały obraz odkryć medycznych na tym polu należy dodać, że naukowcy badajacy rolę tlenku azotu (NO) w organizmie otrzymali w 1998 r. Nagrodę Nobla (Smith, 1998). Tlenek azotu jest bardzo aktywną molekułą, która jest  produkowana w organizmie w ilości 1 miligram/kg wagi ciala w ciagu jednego dnia. Jest bardzo szybko absorbowana przez cząstki hemowe krwi I utleniana do azotynów i azotanow. Nadmiar jest wydalany z organizmu w moczu, pocie, ślinie. Obecnie naukowcy uważają, że reakcje z udzialem azotanów, azotynów i tlenku azotu(NO) mają bezpośredni wpływ na ciśnienie krwi i na oddychanie (mitochondrialne respiratory) (Shiva, 2007). Nie sposób tu pominąć roli Nitrogliceryny w przypadkach zawałów serca – jest ona określana “cieżarówką” tlenku Azotu (NO) z bezpośrednim wpływem na pomoc w relaksacji mięśnia sercowego oraz natlenienie samej tkanki mięśnia serca. 



#59 marcelll

marcelll

    Początkujący

  • Zbanowani
  • 38 postów
  • MiejscowośćPomorze

Napisano 15 gru 2017 - 13:50

 

A powiedz, ta peklosól do nich potrzebna, jeśli to będzie pasteryzowane?

To zależy ile chcesz jeszcze pożyć. :D

Również pozdrawiam 

 

Ok, tak tylko pytam, bo do owoców, warzyw w puszkach, grzybków pasteryzowanych nie daje się peklosoli, a jad kiełbasiany też w tym się zdarzał ;) Myślałem, że jeśli świeże przerobię i zapasteryzuję, to wystarczy, bez peklo



#60 wróbel75

wróbel75

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2230 postów
  • Miejscowośćzachodniopomorskie

Napisano 15 gru 2017 - 14:47

I gitara. :)

Dzięki Paweł i jeszcze raz gratulacje za całokształt. :thumbsup: :clap:






Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych