Skocz do zawartości

Receptury


paweljack

Rekomendowane odpowiedzi

 

 

Coś pominąłem?

Popatrz na swoje posty, do sierpnia nie trzeba wchodzić w link aby wiedzieć czego dotyczy (można szybko, fajnie sprawdzić) a od sierpnia trzeba "kliknąć" i otworzyć linka aby zobaczyć zawartość.

 

 

 

Kolejna kiełbasa trafia do spisu: https://wedlinydomow...rodukcji-pawła/

np. tutaj brakuje (mi) "kiełbasa kanapkowa" i nie muszę w nią wchodzić jak szukam "kabanosy"

 

Chyba za bardzo nie zamotałem :blush::facepalm:

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 71
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Poprawiłem aczkolwiek i tak wszystko trafia na listę na pierwszej stronie.

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Świetna lektura, dopiero znalazłem :) Na pewno w jakiejś części wykorzystam. Super, że do przepisów dołączone są szczegółowe zdjęcia. Jedna pozycja mnie ciekawi..... "Kiełbasa postna". Wchodzę, myślałem, że tam coś zielonego albo ryba będzie, a tam kupa mięcha :D

Edytowane przez marcelll
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

"Kiełbasa postna"

Taki żarcik. :D   Cieszę się, że spis może się przydać.

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

No ba! Tyrolska, turystyczna.... Jak zobaczyłem, to od razu ślina cieknie. Czasem kupię w pierwszym lepszym sklepie, pierwszego lepszego producenta, a jak później w domu odczytam mikrodruk z puszki, to apetyt przechodzi.

A tu!?! BAJKA! Nawet nie pomyślałem, żeby coś takiego samemu zrobić. Myślę, że po nowym roku będzie mobilizacja ;) Nawet mam takie słoiki (jeszcze kilka ze smalcem).

A powiedz, ta peklosól do nich potrzebna, jeśli to będzie pasteryzowane? Pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

A powiedz, ta peklosól do nich potrzebna, jeśli to będzie pasteryzowane?

To zależy ile chcesz jeszcze pożyć. :D

Również pozdrawiam 

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Poczytaj najlepiej tutaj :    https://wedlinydomow...ty/#entry579805

Wcześniej polecam post wyżej:

 https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14890-azotany-i-azotyny-nitryt-fakty-i-mity/?do=findComment&comment=579259

 

Cyt. Określono, że w gruczołach ślinowych jest 10 do 20-to krotnie wyższa koncentracja azotanów jak w plazmie krwi. 

Cyt. Ważnym moim zdaniem odkryciem na tym polu jest znalezienie sporej koncentracji azotynów (nitrite) w siarze i mleku matki w pierwszych dniach od urodzin dziecka. Wraz z mlekiem matki dzienna dawka azotynów wynosi ok 1 mg/kg wagi niemowlaka. ((Berens&Bryant, 2011). Biorąc pod uwagę czas, gdy niemowlę nie ma żadnych ciał odpornościowych plus brak jest jeszcze bakterii nitryfikacyjnych zdolnych redukować azotany do azotynów( Jones, Power,Haper&Blood, 2014) tak podawane azotyny pełnią pierwszoplanową rolę w ochronie niemowlaka przed niedotlenieniem/niedokrwieniem ukladu poprzez bezpośrednie źrodło tlenku azotu(NO), jak również mogą być źródłem ochrony przeciwbakteryjnej całego układu pokarmowego

Cyt. Niezmiernie ważnym moim zdaniem aspektem wpływu azotynów/azotanow na nasze zdrowie – jest wpływ na układ sercowo-naczyniowy. Szczególne znaczenie przypisuje się niedawno poznanej roli tlenku azotu (NO) w organizmie. Ta bardzo aktywna molekuła uznana jest za mającą bezpośredni wpływ na relaksację mięśnia sercowego, wpływ na neurotransmisje, wpływ na system immunologiczny a także na gojenie się ran i skaleczeń. Biorąc pod uwagę cały obraz odkryć medycznych na tym polu należy dodać, że naukowcy badajacy rolę tlenku azotu (NO) w organizmie otrzymali w 1998 r. Nagrodę Nobla (Smith, 1998). Tlenek azotu jest bardzo aktywną molekułą, która jest  produkowana w organizmie w ilości 1 miligram/kg wagi ciala w ciagu jednego dnia. Jest bardzo szybko absorbowana przez cząstki hemowe krwi I utleniana do azotynów i azotanow. Nadmiar jest wydalany z organizmu w moczu, pocie, ślinie. Obecnie naukowcy uważają, że reakcje z udzialem azotanów, azotynów i tlenku azotu(NO) mają bezpośredni wpływ na ciśnienie krwi i na oddychanie (mitochondrialne respiratory) (Shiva, 2007). Nie sposób tu pominąć roli Nitrogliceryny w przypadkach zawałów serca – jest ona określana “cieżarówką” tlenku Azotu (NO) z bezpośrednim wpływem na pomoc w relaksacji mięśnia sercowego oraz natlenienie samej tkanki mięśnia serca. 

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

A powiedz, ta peklosól do nich potrzebna, jeśli to będzie pasteryzowane?

To zależy ile chcesz jeszcze pożyć. :D

Również pozdrawiam 

 

Ok, tak tylko pytam, bo do owoców, warzyw w puszkach, grzybków pasteryzowanych nie daje się peklosoli, a jad kiełbasiany też w tym się zdarzał ;) Myślałem, że jeśli świeże przerobię i zapasteryzuję, to wystarczy, bez peklo

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

 

 

jeszcze raz gratulacje za całokształt.

Dzięki, no to jeszcze dopisuję frankfurterki:

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14855-frankfurterki-w%C4%99dzone-produkcji-paw%C5%82a/?do=findComment&comment=578909

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 9 miesięcy temu...

Dawno tu nie zaglądałem a okazało się, że w spisie brakuje Chorizo:

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15004-chorizo-produkcji-paw%C5%82a/

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 rok później...

Super receptury, zaczynam dopiero przygodę z wyrobami - póki co korzystam głównie w Pana receptur, świetna sprawa. 

Wszystkie Pana receptury w jednym miejscu  :thumbsup: ,

Miło przeczytać, że są jeszcze ambitni ludzie, którzy chcą spróbować czegoś więcej niż kiełbasa z nieklasyfikowanej łopatki.

I jeszcze dwie drobne uwagi:

- część przepisów jest mojego autorstwa, pozostałe są głównie wg receptur branżowych

- na forum nie używamy formy per pan.

Miłej lektury.

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 miesiące temu...

Uzupełnione o nową kiełbasę a nawet dwie:

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17996-kie%C5%82baski-beskidzkie/

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 10 miesięcy temu...
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Receptury uzupełnione o kiełbasę wielkanocną:

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19081-kie%C5%82basa-wielkanocna-pieczona-produkcji-paw%C5%82a/

Edytowane przez paweljack

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 8 miesięcy temu...

Nie wiadomo dlaczego, zapodziały się metki. Czas najwyższy uzupełnić.

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14735-metka-produkcji-paw%C5%82a/?hl=metka

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.