wróbel75 Opublikowano 15 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij #51 Opublikowano 15 Grudnia 2017 Coś pominąłem? Popatrz na swoje posty, do sierpnia nie trzeba wchodzić w link aby wiedzieć czego dotyczy (można szybko, fajnie sprawdzić) a od sierpnia trzeba "kliknąć" i otworzyć linka aby zobaczyć zawartość. Kolejna kiełbasa trafia do spisu: https://wedlinydomow...rodukcji-pawła/np. tutaj brakuje (mi) "kiełbasa kanapkowa" i nie muszę w nią wchodzić jak szukam "kabanosy" Chyba za bardzo nie zamotałem Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 15 Grudnia 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #52 Opublikowano 15 Grudnia 2017 Poprawiłem aczkolwiek i tak wszystko trafia na listę na pierwszej stronie. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcelll Opublikowano 15 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij #53 Opublikowano 15 Grudnia 2017 (edytowane) Świetna lektura, dopiero znalazłem Na pewno w jakiejś części wykorzystam. Super, że do przepisów dołączone są szczegółowe zdjęcia. Jedna pozycja mnie ciekawi..... "Kiełbasa postna". Wchodzę, myślałem, że tam coś zielonego albo ryba będzie, a tam kupa mięcha Edytowane 15 Grudnia 2017 przez marcelll Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 15 Grudnia 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #54 Opublikowano 15 Grudnia 2017 "Kiełbasa postna" Taki żarcik. Cieszę się, że spis może się przydać. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcelll Opublikowano 15 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij #55 Opublikowano 15 Grudnia 2017 No ba! Tyrolska, turystyczna.... Jak zobaczyłem, to od razu ślina cieknie. Czasem kupię w pierwszym lepszym sklepie, pierwszego lepszego producenta, a jak później w domu odczytam mikrodruk z puszki, to apetyt przechodzi.A tu!?! BAJKA! Nawet nie pomyślałem, żeby coś takiego samemu zrobić. Myślę, że po nowym roku będzie mobilizacja Nawet mam takie słoiki (jeszcze kilka ze smalcem).A powiedz, ta peklosól do nich potrzebna, jeśli to będzie pasteryzowane? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 15 Grudnia 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #56 Opublikowano 15 Grudnia 2017 A powiedz, ta peklosól do nich potrzebna, jeśli to będzie pasteryzowane? To zależy ile chcesz jeszcze pożyć. Również pozdrawiam Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wirus Opublikowano 15 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij #57 Opublikowano 15 Grudnia 2017 A powiedz, ta peklosól do nich potrzebna Poczytaj najlepiej tutaj : https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14890-azotany-i-azotyny-nitryt-fakty-i-mity/?do=findComment&comment=579805 Cytuj Pozdrawiam Wirus. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 15 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij #58 Opublikowano 15 Grudnia 2017 Poczytaj najlepiej tutaj : https://wedlinydomow...ty/#entry579805Wcześniej polecam post wyżej: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14890-azotany-i-azotyny-nitryt-fakty-i-mity/?do=findComment&comment=579259 Cyt. Określono, że w gruczołach ślinowych jest 10 do 20-to krotnie wyższa koncentracja azotanów jak w plazmie krwi. Cyt. Ważnym moim zdaniem odkryciem na tym polu jest znalezienie sporej koncentracji azotynów (nitrite) w siarze i mleku matki w pierwszych dniach od urodzin dziecka. Wraz z mlekiem matki dzienna dawka azotynów wynosi ok 1 mg/kg wagi niemowlaka. ((Berens&Bryant, 2011). Biorąc pod uwagę czas, gdy niemowlę nie ma żadnych ciał odpornościowych plus brak jest jeszcze bakterii nitryfikacyjnych zdolnych redukować azotany do azotynów( Jones, Power,Haper&Blood, 2014) tak podawane azotyny pełnią pierwszoplanową rolę w ochronie niemowlaka przed niedotlenieniem/niedokrwieniem ukladu poprzez bezpośrednie źrodło tlenku azotu(NO), jak również mogą być źródłem ochrony przeciwbakteryjnej całego układu pokarmowegoCyt. Niezmiernie ważnym moim zdaniem aspektem wpływu azotynów/azotanow na nasze zdrowie – jest wpływ na układ sercowo-naczyniowy. Szczególne znaczenie przypisuje się niedawno poznanej roli tlenku azotu (NO) w organizmie. Ta bardzo aktywna molekuła uznana jest za mającą bezpośredni wpływ na relaksację mięśnia sercowego, wpływ na neurotransmisje, wpływ na system immunologiczny a także na gojenie się ran i skaleczeń. Biorąc pod uwagę cały obraz odkryć medycznych na tym polu należy dodać, że naukowcy badajacy rolę tlenku azotu (NO) w organizmie otrzymali w 1998 r. Nagrodę Nobla (Smith, 1998). Tlenek azotu jest bardzo aktywną molekułą, która jest produkowana w organizmie w ilości 1 miligram/kg wagi ciala w ciagu jednego dnia. Jest bardzo szybko absorbowana przez cząstki hemowe krwi I utleniana do azotynów i azotanow. Nadmiar jest wydalany z organizmu w moczu, pocie, ślinie. Obecnie naukowcy uważają, że reakcje z udzialem azotanów, azotynów i tlenku azotu(NO) mają bezpośredni wpływ na ciśnienie krwi i na oddychanie (mitochondrialne respiratory) (Shiva, 2007). Nie sposób tu pominąć roli Nitrogliceryny w przypadkach zawałów serca – jest ona określana “cieżarówką” tlenku Azotu (NO) z bezpośrednim wpływem na pomoc w relaksacji mięśnia sercowego oraz natlenienie samej tkanki mięśnia serca. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcelll Opublikowano 15 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij #59 Opublikowano 15 Grudnia 2017 A powiedz, ta peklosól do nich potrzebna, jeśli to będzie pasteryzowane?To zależy ile chcesz jeszcze pożyć. Również pozdrawiam Ok, tak tylko pytam, bo do owoców, warzyw w puszkach, grzybków pasteryzowanych nie daje się peklosoli, a jad kiełbasiany też w tym się zdarzał Myślałem, że jeśli świeże przerobię i zapasteryzuję, to wystarczy, bez peklo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 15 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij #60 Opublikowano 15 Grudnia 2017 I gitara. Dzięki Paweł i jeszcze raz gratulacje za całokształt. Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 27 Grudnia 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #61 Opublikowano 27 Grudnia 2017 jeszcze raz gratulacje za całokształt. Dzięki, no to jeszcze dopisuję frankfurterki: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14855-frankfurterki-w%C4%99dzone-produkcji-paw%C5%82a/?do=findComment&comment=578909 Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 3 Października 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #62 Opublikowano 3 Października 2018 Dawno tu nie zaglądałem a okazało się, że w spisie brakuje Chorizo: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15004-chorizo-produkcji-paw%C5%82a/ Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Garison Opublikowano 17 Września 2020 Zgłoś Udostępnij #63 Opublikowano 17 Września 2020 Super receptury, zaczynam dopiero przygodę z wyrobami - póki co korzystam głównie w Pana receptur, świetna sprawa. Wszystkie Pana receptury w jednym miejscu , Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 19 Września 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #64 Opublikowano 19 Września 2020 Super receptury, zaczynam dopiero przygodę z wyrobami - póki co korzystam głównie w Pana receptur, świetna sprawa. Wszystkie Pana receptury w jednym miejscu ,Miło przeczytać, że są jeszcze ambitni ludzie, którzy chcą spróbować czegoś więcej niż kiełbasa z nieklasyfikowanej łopatki.I jeszcze dwie drobne uwagi:- część przepisów jest mojego autorstwa, pozostałe są głównie wg receptur branżowych- na forum nie używamy formy per pan.Miłej lektury. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 3 Stycznia 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #65 Opublikowano 3 Stycznia 2021 Uzupełnione o nową kiełbasę a nawet dwie:https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17996-kie%C5%82baski-beskidzkie/ Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 6 Stycznia 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #66 Opublikowano 6 Stycznia 2021 https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18008-kie%C5%82basa-leszczy%C5%84ska/ Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 22 Listopada 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #67 Opublikowano 22 Listopada 2021 Małe uzupełnienie: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14401-kie%C5%82basa-czternastka-parzona-produkcji-paw%C5%82a/ Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 21 Lutego 2022 Autor Zgłoś Udostępnij #68 Opublikowano 21 Lutego 2022 Uzupełniam o nowy salceson:https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/18962-salceson-%C5%9Bl%C4%85ski/ Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 7 Kwietnia 2022 Autor Zgłoś Udostępnij #69 Opublikowano 7 Kwietnia 2022 (edytowane) Receptury uzupełnione o kiełbasę wielkanocną: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/19081-kie%C5%82basa-wielkanocna-pieczona-produkcji-paw%C5%82a/ Edytowane 7 Kwietnia 2022 przez paweljack Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 30 Grudnia 2022 Autor Zgłoś Udostępnij #70 Opublikowano 30 Grudnia 2022 Nie wiadomo dlaczego, zapodziały się metki. Czas najwyższy uzupełnić.https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14735-metka-produkcji-paw%C5%82a/?hl=metka Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 30 Grudnia 2022 Autor Zgłoś Udostępnij #71 Opublikowano 30 Grudnia 2022 Metka brunszwicka https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14736-metka-brunszwicka-produkcji-paw%C5%82a/?hl=metka Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 31 Grudnia 2022 Autor Zgłoś Udostępnij #72 Opublikowano 31 Grudnia 2022 Metka łososiowa. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14737-metka-%C5%82ososiowa-produkcji-paw%C5%82a/?hl=metka Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.