Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Magdaleny kucharzenie


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
494 odpowiedzi w tym temacie

#1 magdajack

magdajack

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 676 postów
  • Miejscowość.

Napisano 23 paź 2014 - 20:02

Witam,

 

Chciałabym dzielić się tutaj z Wami moimi domowymi przeróżnymi przepisami. Sprawdzonymi i smacznymi!

 

Na pierwszy ogień proponuję pyszną zupkę z dyni 

 

Potrzebujemy:

 

400 ml wody

500 g upieczonej dyni bez skóry i pestek

200 g sera feta

oliwa z oliwek

3 łyżki mąki kukurydzianej

2 łyżki uprażonego sezamu

1 jajko

1/2 pęczka szczypiorku

tymianek

gałka muszkatołowa

sól, pieprz

 

Dynię kroimy w dużą kostkę, przyprawiamy solą, pieprzem, gałką i tymiankiem. Polewamy obficie oliwą i pieczemy 45 minut w 180 stopniach. Lekko przestudzoną obieramy ze skóry. Dynię przekładamy do garnka, zalewamy wodą i dodajemy 50 g pokruszonego sera, miksujemy i doprawiamy do smaku. Jajko roztrzepujemy, a na osobnym talerzyku mieszamy sezam z mąką kukurydzianą. Ser, który pozostał, kroimy w prostokąty i panierujemy w jajku i mące z sezamem. Smażymy z każdej strony na rozgrzanej oliwie. Zupę nalewamy do talerzy, posypujemy posiekanym szczypiorkiem i zajadamy z usmażonym serem feta.

 

Zupa%2Bkrem%2Bz%2Bdyni%2Bi%2Bsera%2Bfeta

 

A tutaj pyszny pikantny sos śliwkowy do mięs i wędlin

 

Potrzebujemy:

 

2 kg śliwek

ok. 10 ostrych papryczek

3 cm kawałek imbiru

4 ząbki czosnku

250 g cukru

1 szklanka octu

2 łyżki soli

 

Śliwki, imbir, papryczki i czosnek miksujemy blenderem, przelewamy do garnka o grubym dnie i gotujemy jak powidła ok 2 godziny. Gdy śliwki zgęstnieją i ściemnieją dodajemy cukier, ocet i sól. Gotujemy jeszcze przez jakiś czas, aby masa ponownie zgęstniała. Przelewamy do słoiczków i pasteryzujemy 20 minut.

 

Pikantny%2Bsos%2Bsliwkowy%2Bdo%2Bmi%C4%9


Użytkownik marderm edytował ten post 23 paź 2014 - 20:03


#2 Małgoś

Małgoś

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 5652 postów

Napisano 23 paź 2014 - 20:04

mmm..pyszności marderm :) Oba przepisy lądują już w "ulubionych "..a niebawem zabiorę się za pichcenie :D



#3 magdajack

magdajack

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 676 postów
  • Miejscowość.

Napisano 23 paź 2014 - 20:06

Tylko do tej zupy proszę użyć prawdziwej fety a nie tego badziewia fetopodobnego ;) Pierwszy raz w zyciu jadłam prawdziwą fetę i ona jest zupełnie inna od tamtej podróby



#4 Małgoś

Małgoś

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 5652 postów

Napisano 23 paź 2014 - 20:08

Pierwszy raz w zyciu jadłam prawdziwą fetę i ona jest zupełnie inna od tamtej podróby

 

No to wiesz już,że jest różnica .. ;)

Pozdrawiam



#5 magdajack

magdajack

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 676 postów
  • Miejscowość.

Napisano 23 paź 2014 - 20:16

Dwojaki Dworskie:

 

Dwojaki dworskie:

550 g mielonej wieprzowiny

1 bułka namoczona w mleku

1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

1 łyżka mąki pszennej (plus trochę do obtoczenia)

2 jajka

sól

pieprz

3 łyżki smalcu

 

Farsz I:

1 cebula

1 łyżka masła

100 g pieczarek

1 łyżka bułki tartej

sól

pieprz

 

Farsz II:

100 g wydrylowanych suszonych śliwek

1 łyżka masła

1 łyżeczka bułki tartej

 

Sos:

15 g suszonych grzybów

1 łyżeczka mąki pszennej

1 łyżka masła

sól

pieprz

0,5 szklanki śmietany

 

Mięso łączymy z odciśniętą z mleka bułką, dodajemy mąkę ziemniaczaną i pszenną (1 łyżka), wbijamy jajka, doprawiamy solą i pieprzem i wyrabiamy na pulchną masę.

Robimy farsz I: cebulę siekamy, pieczarki kroimy na plastry i dusimy na maśle. Dodajemy bułkę, sól, pieprz i mieszamy.

Robimy farsz II: śliwki układamy na sicie, przelewamy wrzątkiem, studzimy i drobno kroimy. Wrzucamy na rozgrzane masło, dodajemy bułkę tartą, mieszamy, chwilę smażymy. Studzimy.

Z mięsnej masy robimy płaskie mięsne placki. Na środek kładziemy trochę jednego farszu i zawijamy w rulonik. Z drugim farszem robimy tak samo. Lepimy takie mięsne rulony aż nam farszu wystarczy. Bierzemy dwa rulony (z różnymi farszami) ściskamy lekko ze sobą i oba na raz obtaczamy w mące, tak żeby się skleiły i stanowiły jedną całość. Możemy je lekko ścisnąć żeby się lepiej skleiły. Smażymy z obu stron na mocno rozgrzanym smalcu. Przekładamy do rondla.

Teraz robimy sos: umyte grzyby zalewamy wodą, gotujemy aż będą miękkie, studzimy i siekamy. Z mąki i masła robimy białą zasmażkę, rozprowadzamy wywarem z grzybów, gotujemy, doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy posiekane grzyby i śmietanę. Zalewamy zrazy i dusimy ok. 20 minut.

 

dwojaki+dworskie.jpg


Ziemniaki à la boulangère (pieczone w bulionie) 

 

Robi sie je co prawda koszmarnie długo ale są pyszne i rozpływaja się w ustach. My w ogole bardzo lubimy ziemniaki, bardziej od kasz, ryżu, etc

 

ziemniaki+%25C3%25A0+la+boulang%25C3%25A

 

1 kg ziemniaków (po obraniu)

4 cebule

500 ml bulionu wołowego
3 łyżki masła

łyżka oliwy

sól, pieprz, tymianek

 

Cebulę kroimy na plasterki, a ziemniaki w cienkie talarki.

Na patelni rozpuszczamy  połowę masła i oliwę i rumienimy cebulę (przez około 15 minut). Połowę tej zrumienionej cebuli rozkładamy  na dnie naczynia żaroodpornego. Na niej układamy połowę ziemniaków. Solimy, pieprzymy i posypujemy tymiankiem. Na to znowu cebula, ziemniaki i zalewamy bulionem. Posypujemy solą, pieprzem i tymiankiem. Na górę dajemy resztę masła. Przykrywamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.

Pieczemy 2 godziny pod przykryciem. Na ostatnie 45 minut zdejmujemy pokrywkę.



#6 tier

tier

    Weteran

  • Zbanowani
  • 2199 postów

Napisano 23 paź 2014 - 20:25

mardem, że tak się zapytam to są Twoje przepisy i blog? :)



#7 magdajack

magdajack

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 676 postów
  • Miejscowość.

Napisano 23 paź 2014 - 20:28

Tak,  z mężem gotujemy. A konkretnie mąż piecze a ja gotuję :)

 

A jeśli chodzi o bloga to też jest nasz. Nie mam innych zdjęć i jeżeli chcę wstawić jakieś do przepisu to mam tylko z logo niestety...



#8 tier

tier

    Weteran

  • Zbanowani
  • 2199 postów

Napisano 23 paź 2014 - 20:30

Wszystko wygląda perfekcyjnie a fotki... kopara opada :D



#9 magdajack

magdajack

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 676 postów
  • Miejscowość.

Napisano 23 paź 2014 - 20:33

Dziekuję ;) Mąz lubi robic zdjęcia to jego konik :) A ja lubie jesc  :tongue:



#10 PanBoczek

PanBoczek

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 3610 postów

Napisano 23 paź 2014 - 20:51

No.. BARWO!!! :D Przepisy ciekawe a zdjęcia.. oj chyba dostanę po uszach od kogoś  :blush: Mareczku równie smakowicie cyknięte jak Twoje  :clap:

(a to Magdo duuuża pochwała.. i ryzykowna.. z moich ust hehe) 

Koniecznie musisz namówić małżonka na konto i współpracę w temacie  :thumbsup:

Kurs u Andrzeja zabukowany.. Jesteście na prostej drodze do gastronomicznego nieba  :D Pozdrawiam gorąco



#11 magdajack

magdajack

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 676 postów
  • Miejscowość.

Napisano 23 paź 2014 - 20:56

Po wypłacie zapisujemy sie na grudniowe Łazy :)



#12 magdajack

magdajack

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 676 postów
  • Miejscowość.

Napisano 23 paź 2014 - 21:06

 

Koniecznie musisz namówić małżonka na konto i współpracę w temacie  :thumbsup:

 

Mąż zarobiony, garnki ciągle po mnie myje :tongue:  Mówi że nie ma czasu  :cool:



#13 eli55

eli55

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2280 postów
  • Miejscowośćmonastir / wlochy

Napisano 24 paź 2014 - 05:41

Ale pysznosci z samego rana :tongue: , cos mi sie wydaje ze ziemniaki beda na obiad :thumbsup: :clap:



#14 magdajack

magdajack

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 676 postów
  • Miejscowość.

Napisano 24 paź 2014 - 06:08

Koniecznie zrob podwojna porcje! Nastepnego dnia sa jeszcze smaczniejsze :-)

A takie chlebki upiekł mój mąż wczoraj w nocy. Pyszne, jeden z makiem a drugi z siemieniem. 

 

P1013907.JPG


Użytkownik marderm edytował ten post 24 paź 2014 - 06:09


#15 ANNAM

ANNAM

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 4981 postów
  • Miejscowośćaustralia

Napisano 24 paź 2014 - 06:40

. Widze ,ze jajkiem smarujecie chleby.  Nasteponym razem posmaruj piwem , tez bedzie ladna skorka, 

Pokaz ... co jest w srodku  :D , znaczy sie przekroj poprosze :D



#16 magdajack

magdajack

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 676 postów
  • Miejscowość.

Napisano 24 paź 2014 - 07:00

Przekaże mężowi. Smarujemy jajkiem lub mlekiem. To jest zwykły pszenny chlebek na drożdżach.

 

Jak wrócę do domu o 14 to szybko zrobię zdjęcie i dodam :) Chyba że zaraz zrobię zdjęcie kanapek  :tongue:


W tzw międzyczasie spójrzcie na ten sos chili. Smakuje tak samo jak kupny a nawet lepiej :)

 

S%C5%82odko-pikantny%2Bsos%2Bchili%2B2.J

 

5 ostrych papryczek

3 ząbki czosnku

3 cm kawałek imbiru

200 g cukru

125 ml octu (0,5 szklanki)

375 ml wody (1,5 szklanki)

1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej

1 łyżeczka soli

1 łyżka mąki ziemniaczanej

 

Papryczki, czosnek i imbir miksujemy w blenderze, tak aby pozostały małe kawałeczki. Następnie wrzucamy do garnka razem z cukrem, octem, solą i wodą. Gotujemy 5-10 minut. Mąkę mieszamy w niewielkiej ilości wody i mieszając dodajemy do gotującego się sosu. Trzymamy przez chwilę na ogniu, aby zgęstniał do konsystencji rzadkiego kisielu. Gorący przelewamy do słoiczków lub buteleczek.

 

Ja miałam papryczki suszone. tak samo jak przy sosie śliwkowym ale jak ktoś ma świeże to i z takich można zrobić



#17 paweljack

paweljack

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 6113 postów

Napisano 24 paź 2014 - 08:43

Same pyszności tu serwujesz. 2glodny.gif



#18 magdajack

magdajack

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 676 postów
  • Miejscowość.

Napisano 24 paź 2014 - 08:49

Dziękuję :) Gotuję, serwuję, jem a potem wyglądam, jak wyglądam  :D Czyli zdrowo i okazale  :laugh:



#19 Pools

Pools

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1021 postów
  • MiejscowośćWarszawa

Napisano 24 paź 2014 - 15:53

Super przepisy, fajny blog :thumbsup:.

Sąsiadami prawie jesteśmy (ja na Bródnie mieszkam).

Uskuteczniam wyjazdowe wędzenie średnio raz w miesiącu, zapeklujcie coś, dajcie znać to wam uwędzę.



Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#20 Maad

Maad

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 6891 postów

Napisano 24 paź 2014 - 16:47

Mąz lubi robic zdjęcia to jego konik

 

i całkiem ładnie mu to wychodzi :) bardzo przyjemnie się te fotki ogląda ... będę miał się od kogo uczyć :)






Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych