Gość magdajack Opublikowano 23 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 23 Października 2014 (edytowane) Witam, Chciałabym dzielić się tutaj z Wami moimi domowymi przeróżnymi przepisami. Sprawdzonymi i smacznymi! Na pierwszy ogień proponuję pyszną zupkę z dyni Potrzebujemy: 400 ml wody500 g upieczonej dyni bez skóry i pestek200 g sera fetaoliwa z oliwek3 łyżki mąki kukurydzianej2 łyżki uprażonego sezamu1 jajko1/2 pęczka szczypiorkutymianekgałka muszkatołowasól, pieprz Dynię kroimy w dużą kostkę, przyprawiamy solą, pieprzem, gałką i tymiankiem. Polewamy obficie oliwą i pieczemy 45 minut w 180 stopniach. Lekko przestudzoną obieramy ze skóry. Dynię przekładamy do garnka, zalewamy wodą i dodajemy 50 g pokruszonego sera, miksujemy i doprawiamy do smaku. Jajko roztrzepujemy, a na osobnym talerzyku mieszamy sezam z mąką kukurydzianą. Ser, który pozostał, kroimy w prostokąty i panierujemy w jajku i mące z sezamem. Smażymy z każdej strony na rozgrzanej oliwie. Zupę nalewamy do talerzy, posypujemy posiekanym szczypiorkiem i zajadamy z usmażonym serem feta. http://3.bp.blogspot.com/-tPxHfFTWbps/VEh-jauOf8I/AAAAAAAAHE0/bS0V6j3G-3o/s1600/Zupa%2Bkrem%2Bz%2Bdyni%2Bi%2Bsera%2Bfeta%2B2.JPG A tutaj pyszny pikantny sos śliwkowy do mięs i wędlin Potrzebujemy: 2 kg śliwekok. 10 ostrych papryczek3 cm kawałek imbiru4 ząbki czosnku250 g cukru1 szklanka octu2 łyżki soli Śliwki, imbir, papryczki i czosnek miksujemy blenderem, przelewamy do garnka o grubym dnie i gotujemy jak powidła ok 2 godziny. Gdy śliwki zgęstnieją i ściemnieją dodajemy cukier, ocet i sól. Gotujemy jeszcze przez jakiś czas, aby masa ponownie zgęstniała. Przelewamy do słoiczków i pasteryzujemy 20 minut. http://4.bp.blogspot.com/-ZEEwoAM3sUQ/VEctujmdV5I/AAAAAAAAHEA/EIZ1kW80l3Q/s1600/Pikantny%2Bsos%2Bsliwkowy%2Bdo%2Bmi%C4%99s%2Bi%2Bw%C4%99dlin%2B4.JPG Edytowane 23 Października 2014 przez marderm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgoś Opublikowano 23 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 23 Października 2014 mmm..pyszności marderm Oba przepisy lądują już w "ulubionych "..a niebawem zabiorę się za pichcenie Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość magdajack Opublikowano 23 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 23 Października 2014 Tylko do tej zupy proszę użyć prawdziwej fety a nie tego badziewia fetopodobnego Pierwszy raz w zyciu jadłam prawdziwą fetę i ona jest zupełnie inna od tamtej podróby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgoś Opublikowano 23 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 23 Października 2014 Pierwszy raz w zyciu jadłam prawdziwą fetę i ona jest zupełnie inna od tamtej podróby No to wiesz już,że jest różnica .. Pozdrawiam Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość magdajack Opublikowano 23 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 23 Października 2014 Dwojaki Dworskie: Dwojaki dworskie:550 g mielonej wieprzowiny1 bułka namoczona w mleku1 łyżeczka mąki ziemniaczanej1 łyżka mąki pszennej (plus trochę do obtoczenia)2 jajkasólpieprz3 łyżki smalcu Farsz I:1 cebula1 łyżka masła100 g pieczarek1 łyżka bułki tartejsólpieprz Farsz II:100 g wydrylowanych suszonych śliwek1 łyżka masła1 łyżeczka bułki tartej Sos:15 g suszonych grzybów1 łyżeczka mąki pszennej1 łyżka masłasólpieprz0,5 szklanki śmietany Mięso łączymy z odciśniętą z mleka bułką, dodajemy mąkę ziemniaczaną i pszenną (1 łyżka), wbijamy jajka, doprawiamy solą i pieprzem i wyrabiamy na pulchną masę.Robimy farsz I: cebulę siekamy, pieczarki kroimy na plastry i dusimy na maśle. Dodajemy bułkę, sól, pieprz i mieszamy.Robimy farsz II: śliwki układamy na sicie, przelewamy wrzątkiem, studzimy i drobno kroimy. Wrzucamy na rozgrzane masło, dodajemy bułkę tartą, mieszamy, chwilę smażymy. Studzimy.Z mięsnej masy robimy płaskie mięsne placki. Na środek kładziemy trochę jednego farszu i zawijamy w rulonik. Z drugim farszem robimy tak samo. Lepimy takie mięsne rulony aż nam farszu wystarczy. Bierzemy dwa rulony (z różnymi farszami) ściskamy lekko ze sobą i oba na raz obtaczamy w mące, tak żeby się skleiły i stanowiły jedną całość. Możemy je lekko ścisnąć żeby się lepiej skleiły. Smażymy z obu stron na mocno rozgrzanym smalcu. Przekładamy do rondla.Teraz robimy sos: umyte grzyby zalewamy wodą, gotujemy aż będą miękkie, studzimy i siekamy. Z mąki i masła robimy białą zasmażkę, rozprowadzamy wywarem z grzybów, gotujemy, doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy posiekane grzyby i śmietanę. Zalewamy zrazy i dusimy ok. 20 minut. http://3.bp.blogspot.com/-5qDX2CH_VkA/U8ltvSpQ_DI/AAAAAAAAFVE/mwpioeWjVZ0/s1600/dwojaki+dworskie.jpgZiemniaki à la boulangère (pieczone w bulionie) Robi sie je co prawda koszmarnie długo ale są pyszne i rozpływaja się w ustach. My w ogole bardzo lubimy ziemniaki, bardziej od kasz, ryżu, etc http://1.bp.blogspot.com/-LTCyO5cdwEc/U-KBEmscwKI/AAAAAAAAF3o/zwkHez-RMlU/s1600/ziemniaki+%25C3%25A0+la+boulang%25C3%25A8re+3.JPG 1 kg ziemniaków (po obraniu)4 cebule500 ml bulionu wołowego3 łyżki masłałyżka oliwysól, pieprz, tymianek Cebulę kroimy na plasterki, a ziemniaki w cienkie talarki.Na patelni rozpuszczamy połowę masła i oliwę i rumienimy cebulę (przez około 15 minut). Połowę tej zrumienionej cebuli rozkładamy na dnie naczynia żaroodpornego. Na niej układamy połowę ziemniaków. Solimy, pieprzymy i posypujemy tymiankiem. Na to znowu cebula, ziemniaki i zalewamy bulionem. Posypujemy solą, pieprzem i tymiankiem. Na górę dajemy resztę masła. Przykrywamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.Pieczemy 2 godziny pod przykryciem. Na ostatnie 45 minut zdejmujemy pokrywkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tier Opublikowano 23 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 23 Października 2014 mardem, że tak się zapytam to są Twoje przepisy i blog? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość magdajack Opublikowano 23 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 23 Października 2014 Tak, z mężem gotujemy. A konkretnie mąż piecze a ja gotuję A jeśli chodzi o bloga to też jest nasz. Nie mam innych zdjęć i jeżeli chcę wstawić jakieś do przepisu to mam tylko z logo niestety... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tier Opublikowano 23 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 23 Października 2014 Wszystko wygląda perfekcyjnie a fotki... kopara opada Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość magdajack Opublikowano 23 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 23 Października 2014 Dziekuję Mąz lubi robic zdjęcia to jego konik A ja lubie jesc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PanBoczek Opublikowano 23 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 23 Października 2014 No.. BARWO!!! Przepisy ciekawe a zdjęcia.. oj chyba dostanę po uszach od kogoś Mareczku równie smakowicie cyknięte jak Twoje (a to Magdo duuuża pochwała.. i ryzykowna.. z moich ust hehe) Koniecznie musisz namówić małżonka na konto i współpracę w temacie Kurs u Andrzeja zabukowany.. Jesteście na prostej drodze do gastronomicznego nieba Pozdrawiam gorąco Cytuj Boldly go where no Boczek has gone before w morde jeża! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość magdajack Opublikowano 23 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 23 Października 2014 Po wypłacie zapisujemy sie na grudniowe Łazy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość magdajack Opublikowano 23 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 23 Października 2014 Koniecznie musisz namówić małżonka na konto i współpracę w temacie Mąż zarobiony, garnki ciągle po mnie myje Mówi że nie ma czasu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eli55 Opublikowano 24 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 24 Października 2014 Ale pysznosci z samego rana , cos mi sie wydaje ze ziemniaki beda na obiad Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość magdajack Opublikowano 24 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 24 Października 2014 (edytowane) Koniecznie zrob podwojna porcje! Nastepnego dnia sa jeszcze smaczniejsze :-)A takie chlebki upiekł mój mąż wczoraj w nocy. Pyszne, jeden z makiem a drugi z siemieniem. http://1.bp.blogspot.com/-jbV8-j4ztRE/VElsofDrmvI/AAAAAAAAHGQ/GA1B41LcGpw/s1600/P1013907.JPG Edytowane 24 Października 2014 przez marderm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 24 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 24 Października 2014 . Widze ,ze jajkiem smarujecie chleby. Nasteponym razem posmaruj piwem , tez bedzie ladna skorka, Pokaz ... co jest w srodku , znaczy sie przekroj poprosze Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość magdajack Opublikowano 24 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 24 Października 2014 Przekaże mężowi. Smarujemy jajkiem lub mlekiem. To jest zwykły pszenny chlebek na drożdżach. Jak wrócę do domu o 14 to szybko zrobię zdjęcie i dodam Chyba że zaraz zrobię zdjęcie kanapek W tzw międzyczasie spójrzcie na ten sos chili. Smakuje tak samo jak kupny a nawet lepiej http://3.bp.blogspot.com/-SfS32ekCv9I/VEnPVCdgUuI/AAAAAAAAHHQ/jhgh--EmMiQ/s1600/S%C5%82odko-pikantny%2Bsos%2Bchili%2B2.JPG 5 ostrych papryczek3 ząbki czosnku3 cm kawałek imbiru200 g cukru125 ml octu (0,5 szklanki)375 ml wody (1,5 szklanki)1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej1 łyżeczka soli1 łyżka mąki ziemniaczanej Papryczki, czosnek i imbir miksujemy w blenderze, tak aby pozostały małe kawałeczki. Następnie wrzucamy do garnka razem z cukrem, octem, solą i wodą. Gotujemy 5-10 minut. Mąkę mieszamy w niewielkiej ilości wody i mieszając dodajemy do gotującego się sosu. Trzymamy przez chwilę na ogniu, aby zgęstniał do konsystencji rzadkiego kisielu. Gorący przelewamy do słoiczków lub buteleczek. Ja miałam papryczki suszone. tak samo jak przy sosie śliwkowym ale jak ktoś ma świeże to i z takich można zrobić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 24 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 24 Października 2014 Same pyszności tu serwujesz. http://emotikona.pl/emotikony/pic/2glodny.gif Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość magdajack Opublikowano 24 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 24 Października 2014 Dziękuję Gotuję, serwuję, jem a potem wyglądam, jak wyglądam Czyli zdrowo i okazale Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pools Opublikowano 24 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 24 Października 2014 Super przepisy, fajny blog .Sąsiadami prawie jesteśmy (ja na Bródnie mieszkam).Uskuteczniam wyjazdowe wędzenie średnio raz w miesiącu, zapeklujcie coś, dajcie znać to wam uwędzę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maad Opublikowano 24 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 24 Października 2014 Mąz lubi robic zdjęcia to jego konik i całkiem ładnie mu to wychodzi bardzo przyjemnie się te fotki ogląda ... będę miał się od kogo uczyć Cytuj Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.przysłowie chińskieKiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.Thomas Jefferson ...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona Zapraszam na moją stronę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość magdajack Opublikowano 24 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 24 Października 2014 Super przepisy, fajny blog .Sąsiadami prawie jesteśmy (ja na Bródnie mieszkam).Uskuteczniam wyjazdowe wędzenie średnio raz w miesiącu, zapeklujcie coś, dajcie znać to wam uwędzę.Dziękujemy :-) na pewno skorzystamy! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 24 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 24 Października 2014 marderm , czy tytuł Twego wątku nie powinien brzmieć "Mardermowe ( a nie Marderowe ) kucharzenie " ? Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość magdajack Opublikowano 24 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 24 Października 2014 marderm , czy tytuł Twego wątku nie powinien brzmieć "Mardermowe ( a nie Marderowe ) kucharzenie " ?Nie, wszystko jest w absolutnym porządku :-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 24 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 24 Października 2014 Skoro w porządku to nie poprawiam . Myślałam,że "zjadłaś" literkę "m" w tytule podczas oglądania przysmaków na naszej stronie Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość magdajack Opublikowano 24 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 24 Października 2014 (edytowane) Ja to bym te przysmaki zjadla a nie jakies literki. Po literkach mam zgage :-P Edytowane 24 Października 2014 przez marderm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.