Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Magdaleny kucharzenie


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
494 odpowiedzi w tym temacie

#441 kostek61

kostek61

    Weteran

  • **VIP**
  • 2433 postów

Napisano 10 lut 2016 - 14:31

Ładne chlebki :thumbsup:  ,ja piekę na zakwasie,tylko mnie to czekanie denerwuje ale warto :)



#442 electra

electra

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5774 postów
  • MiejscowośćSztokholm

Napisano 10 lut 2016 - 15:58

warto warto :D ja od pewnego czasu dodaje ziarna chia oprocz pozostalych dodatkow , musze jeszcze sobie dopracowac taki czysto bialy chlebek z koszyka bo pelnoziarnisty nie pasuje mi do wszystkiego :D



#443 eli55

eli55

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2347 postów
  • Miejscowośćmonastir / wlochy

Napisano 10 lut 2016 - 16:13

Ja musze dopracowac jeszcze  razowy z zarkami



#444 BazylWidzew

BazylWidzew

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2614 postów
  • MiejscowośćMazury

Napisano 10 lut 2016 - 23:19

ja pieke 2 bochenki ,z tym ze jak wystygnie to dziele i chowam do zamrazalki i zawsze jak potrzeba to wyjmuje i jest za jakas godzinke prawie jak swiezo upieczony, w PL chyba malo kto mrozi chleb

 

Ja teraz jak sam jestem to dokładnie tak samo robię, po części dzięki Tobie :D   https://wedlinydomow...tkami/?p=329874



#445 electra

electra

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5774 postów
  • MiejscowośćSztokholm

Napisano 10 lut 2016 - 23:36

Bazyl  :thumbsup: Ja ten chleb co teraz pieke to nawet zapomniany na jakies 2 miesiace odmrozilam i smakowal wcale nie gorzej..

teraz jestem na etapie dopracowania przepisu na chleb bezforemkowy..

Jutro mam zamowienie od gorszej polowki na zeszwedzone Teacake :)



#446 BazylWidzew

BazylWidzew

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2614 postów
  • MiejscowośćMazury

Napisano 10 lut 2016 - 23:50

Ja mam zamiar jeszcze dzisiaj chleb zarobic, tylko nie będę robił swojego a zrobie sobie pszenny na piwie ;)



#447 electra

electra

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5774 postów
  • MiejscowośćSztokholm

Napisano 11 lut 2016 - 10:22

kurcze na piwie ...powiadasz moze zrobie mojemu niespodzianke i tez upieke ..widzialam ze kupil jakiegos zywca wczoraj na sprobowanie czy smakuje lepiej po nie piciu ok 8 miesiecy polskiego piwa( zywca nie pija wogole) ma jedna flaszke ,myslisz ze bedzi zly jak przemienie piwo w chleb :D  :devil:



#448 BazylWidzew

BazylWidzew

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2614 postów
  • MiejscowośćMazury

Napisano 11 lut 2016 - 10:31

myslisz ze bedzi zly jak przemienie piwo w chleb :D :devil:

 

Powiem jedno  NIE SPRAWDZAJ :D



#449 electra

electra

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5774 postów
  • MiejscowośćSztokholm

Napisano 11 lut 2016 - 10:34

Posluchalam... :D ale mam na uwadze taki chlebek..obiecuje dac piwo ale takie %free-znaczy sklepowe 3,5%



#450 Gość_magdajack_*

Gość_magdajack_*
  • Goście

Napisano 16 mar 2016 - 19:12

Keczup zrobiony latem skończył się niespodziewanie szybko. Postanowiłam zatem zrobić kilka słoiczków z pomidorów z puszki. Praktycznie nie różni się smakiem od tego ze świeżych letnich pomidorów a wątpię by tak samo dobrze smakował taki zrobiony z bezsmakowych pomidorów dostępnych teraz.

 

Załączony plik  Keczup.jpg   95,02 KB   4 Ilość pobrań



#451 kotunia

kotunia

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 420 postów
  • MiejscowośćLeszno, wielkopolska

Napisano 16 mar 2016 - 20:06

podasz przepis? :tongue:



#452 Gość_magdajack_*

Gość_magdajack_*
  • Goście

Napisano 16 mar 2016 - 20:16

podasz przepis? :tongue:

 

Oczywiście :)

 

500 g dojrzałych pomidorów (ewentualnie z puszki - poza sezonem)

1 posiekana cebula

1 posiekany ząbek czosnku

1 szczypta słodkiej papryki

100 ml octu winnego

100 g cukru pudru

1-2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu (zależy jak bardzo ostry keczup chcemy)

sól

 

Pomidory myjemy i zalewamy wrzątkiem. Obieramy ze skórki. Kroimy na małe kawałki usuwając gniazda nasienne. Wkładamy do garnka, dodajemy cukier, ocet winny, cebulę, czosnek, paprykę, sól i pieprz (czyli wszystkie składniki). Gotujemy na małym ogniu około 2 godzin. Przez 1,5 godziny mieszamy od czasu do czasu, potem keczup powinien zacząć intensywnie gęstnieć. Wtedy musimy mieszać dość często żeby się nie przypalił. Jak już pomidory są dostatecznie rozgotowane, a keczup odpowiednio gęsty to zdejmujemy z palnika i miksujemy blenderem. 

 

Ja od razu robię z 2,5kg pomidorów. Wychodzi z tego 8 słoiczków. W lodówce przechowuję kilka miesięcy bez pasteryzacji. 


Użytkownik magdajack edytował ten post 16 mar 2016 - 20:26


#453 EAnna

EAnna

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 9851 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 16 mar 2016 - 21:20

100 g cukru pudru

A po co ten cukier/

Pomidory zawierają własną fruktozę, która po zagęszczeniu się uwydatnia.

W każdym słoiczku masz 12,5g sacharozy!!!



#454 Gość_magdajack_*

Gość_magdajack_*
  • Goście

Napisano 16 mar 2016 - 21:27

 

100 g cukru pudru

A po co ten cukier/

Pomidory zawierają własną fruktozę, która po zagęszczeniu się uwydatnia.

W każdym słoiczku masz 12,5g sacharozy!!!

 

Jakby nie było cukru to nie byłby keczup tylko przecier pomidorowy. Taki mi smakuje i taki robię.



#455 EAnna

EAnna

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 9851 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 16 mar 2016 - 21:28

Taki mi smakuje i taki robię.

Jasne :D  



#456 Gość_magdajack_*

Gość_magdajack_*
  • Goście

Napisano 16 mar 2016 - 21:32

 

Taki mi smakuje i taki robię.

Jasne :D

 

No bo przecież w głównej mierze jest to kwesta gustu. Jedni lubią na kwaśno, jedni na słodko a jeszcze inni w ogóle nie lubią jeść  :laugh:  :laugh:  :laugh:



#457 EAnna

EAnna

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 9851 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 16 mar 2016 - 21:34

przecież w głównej mierze jest to kwesta gustu. Jedni lubią na kwaśno, jedni na słodko a jeszcze inni w ogóle nie lubią jeść

No tak. Ty o gustach a ja o zdrowiu. Stad to nieporozumienie :)  



#458 Gość_magdajack_*

Gość_magdajack_*
  • Goście

Napisano 16 mar 2016 - 21:37

 

przecież w głównej mierze jest to kwesta gustu. Jedni lubią na kwaśno, jedni na słodko a jeszcze inni w ogóle nie lubią jeść

No tak. Ty o gustach a ja o zdrowiu. Stad to nieporozumienie :)  

 

 

W sumie jak ktoś chce zdrowiej to może użyć ksylitolu?



#459 EAnna

EAnna

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 9851 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 16 mar 2016 - 21:41

jak ktoś chce zdrowiej to może użyć ksylitolu?

Nie. Ale może dodać słodki owoc (banana) lub słodkiej marchewki gotowanej.

Cukry w takiej postaci nie są rafinowane.

Można też dodać trochę miodu.

Pomidory z południa Europy też są słodsze od naszych.



#460 Gość_magdajack_*

Gość_magdajack_*
  • Goście

Napisano 16 mar 2016 - 21:42

Można też dodać trochę miodu.

 

Dzięki EAnna, następnym razem tak spróbuję  :thumbsup:






Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych