Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Magdaleny kucharzenie


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
494 odpowiedzi w tym temacie

#481 magdajack

magdajack

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 676 postów
  • Miejscowość.

Napisano 19 gru 2016 - 10:55

Podczas kiszenia kolejnej partii kapusty, włożyliśmy do garnków dwie całe główki. Z tego zrobiłam gołąbki w dwóch wersjach: wieprzowo - wołowe z ryżem oraz mięso z jelenia z boczkiem wieprzowym oraz pęczakiem. Obie pyszne. Pierwszy raz jadłam gołąbki z kiszonej kapusty i uważam, że są świetne.  :)

 

Załączony plik  Gołąbki z kiszonej kapusty_1.jpg   39 KB   6 Ilość pobrańZałączony plik  Gołąbki z kiszonej kapusty_2.jpg   42,14 KB   6 Ilość pobrań

 

 

Załączony plik  Gołąbki z kiszonej kapusty_3.jpg   35,43 KB   6 Ilość pobrańZałączony plik  Gołąbki z kiszonej kapusty_4.jpg   43,39 KB   6 Ilość pobrań

 

 

Załączony plik  Gołąbki z kiszonej kapusty_5.jpg   32,86 KB   6 Ilość pobrań



#482 Maxell

Maxell

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 26959 postów
  • MiejscowośćBełchatów

Napisano 19 gru 2016 - 11:54

Magda, ale szczujesz... Już czuję ten smaczek. :D



#483 mani3k

mani3k

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 283 postów
  • MiejscowośćZłotoryja

Napisano 19 gru 2016 - 14:28

Magdo gołąbki z kiszonej kapusty to niebo na talerzu. To są smaki które zostały zapomniane a teraz powracają.
Narobiłaś smaku tymi fotkami.

Wysłane z mojego SM-G800F przy użyciu Tapatalka

#484 michal278

michal278

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 573 postów
  • MiejscowośćPodlasie, Biebrza

Napisano 19 gru 2016 - 14:30

Następnym razem cały spód z główek polecam..

#485 magdajack

magdajack

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 676 postów
  • Miejscowość.

Napisano 19 gru 2016 - 14:32

Następnym razem cały spód z główek polecam..

Jak cały spód z główek?

Użytkownik magdajack edytował ten post 19 gru 2016 - 14:32


#486 michal278

michal278

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 573 postów
  • MiejscowośćPodlasie, Biebrza

Napisano 19 gru 2016 - 14:57

Cały spód beczki podczas kiszenia. Przepraszam za niedopowiedzenie.

#487 magdajack

magdajack

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 676 postów
  • Miejscowość.

Napisano 19 gru 2016 - 15:48

Cały spód beczki podczas kiszenia. Przepraszam za niedopowiedzenie.

Dobry pomysł, ale nie mamy jeszcze takiej dużej beczki, może się kiedyś dorobimy :)

#488 mani3k

mani3k

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 283 postów
  • MiejscowośćZłotoryja

Napisano 19 gru 2016 - 16:05

Michal278 nie do końca cały spód. Kapustę w głowach kisi się pomiędzy szatkowaną najlepiej.
Tzn. siekana, cała znów siekana i tak do samej góry.
Magda ja do takiego kiszenia używam dużej plastikowej beczki. Oczywiście dopuszczonej do kontaktu z żywnością. Nawet fermentatory takie jakich używają do zacnych napojów też mogą być.

Wysłane z mojego SM-G800F przy użyciu Tapatalka

#489 michal278

michal278

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 573 postów
  • MiejscowośćPodlasie, Biebrza

Napisano 19 gru 2016 - 16:41

U mmie kisi się na spodzie beczki- przepis z okolic środkowego basenu Biebrzy. Do tego beczka była często trzymana w rzece lub oddzielnej studni. Dlatego główki na sam spód, bo czas ich kiszenia się wydłużał. W tych głowach też nie wycinano kaczana.
Co do beczki to też polecam 120l jak znalazł.

Użytkownik michal278 edytował ten post 19 gru 2016 - 16:41


#490 andrzej k

andrzej k

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 12560 postów
  • MiejscowośćPobiedziska

Napisano 19 gru 2016 - 18:18

Magdo gołąbki z kiszonej kapusty to niebo na talerzu.

 

 

W gębie też :D . Znam ten smak .:D   Ja do farszu dodaję mięso z głowy wieprzowej . Super smak .

 

 

 Pozdrawiam



#491 Wirus

Wirus

    Weteran

  • **VIP-Organizator**
  • 2611 postów
  • MiejscowośćWielkopolska

Napisano 19 gru 2016 - 18:25

Gołąbki z kiszonej kapusty  jadłem tylko :rolleyes:   jeden raz w życiu - do dziś pamiętam ten smak ed2fd3a9ea9c7d464e5016c325b23719.gif



#492 electra

electra

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5523 postów
  • MiejscowośćSztokholm

Napisano 19 gru 2016 - 18:37

To pytanie laika bo nigdy nie jadlam ani nie robilam takich golabkow ...jak rozdziela sie liscie z takiej kapusty? 

u nas kapusta jest bardzo zwarta ,dlatego do golabkow daje kapuste wloska.



#493 mani3k

mani3k

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 283 postów
  • MiejscowośćZłotoryja

Napisano 19 gru 2016 - 19:34

Electro do kiszenia taką kapustę pozbawiamy głąba. Wówczas po ukiszeniu daje się dość łagodnie rozdzielać liście. Jeśli udało by się Tobie dostać kapustę z dość luźnym liśćmi wówczas spróbuj je ukisić same. Będziesz mogła zakosztować tego wspaniałego dania jakim są właśnie gołąbki w kiszonej kapustce.

Wysłane z mojego SM-G800F przy użyciu Tapatalka

Użytkownik mani3k edytował ten post 19 gru 2016 - 19:35


#494 electra

electra

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5523 postów
  • MiejscowośćSztokholm

Napisano 19 gru 2016 - 20:07

@mani3k, na probe kupie kiedy cala glowe juz kiszona bo taka maja sklepy ze specjalami z innych krajow i sprobuje , robilam w kiszonych lisciach winogron ..tez calkiem niezle :)



Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#495 EAnna

EAnna

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 9041 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 22 gru 2016 - 21:54

Kapuściany wątek przeniosłam do  kiszenia kapusty






Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych