Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Magdaleny kucharzenie


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
494 odpowiedzi w tym temacie

#41 magdajack

magdajack

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 676 postów
  • Miejscowość.

Napisano 26 paź 2014 - 22:11

Dziękuję za odpowiedź, lubię na ostro, spróbuję w całości.

Daj znac jak Ci wyszlo!

#42 Marko

Marko

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 467 postów
  • MiejscowośćWarszawa

Napisano 26 paź 2014 - 22:26

Dam znać, nie wiem czy jeszcze znajdę odpowiednie śliwki, to już koniec sezonu.



#43 magdajack

magdajack

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 676 postów
  • Miejscowość.

Napisano 27 paź 2014 - 06:35

Dam znać, nie wiem czy jeszcze znajdę odpowiednie śliwki, to już koniec sezonu.

Zawsze mozesz uzyc mrożonych.

#44 magdajack

magdajack

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 676 postów
  • Miejscowość.

Napisano 27 paź 2014 - 07:35

. Widze ,ze jajkiem smarujecie chleby.  Nasteponym razem posmaruj piwem , tez bedzie ladna skorka, 

Pokaz ... co jest w srodku  :D , znaczy sie przekroj poprosze :D

Chleb%2Bpszenny%2B5.JPG

 

Dopiero teraz udało mi się wrzucić zdjęcie. 120 minut opóźnienia pociągu znacząco psuje plany  :hmm:

Ot taki zwykły, smaczny chlebek pszenny.



#45 ANNAM

ANNAM

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 4988 postów
  • Miejscowośćaustralia

Napisano 27 paź 2014 - 07:52

Dopiero teraz udało mi się wrzucić zdjęcie.
 

 Ale to inny chleb, nie ten co piekliscie co podalas zdjecia. :(



#46 magdajack

magdajack

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 676 postów
  • Miejscowość.

Napisano 27 paź 2014 - 08:03

 

Dopiero teraz udało mi się wrzucić zdjęcie.
 

 Ale to inny chleb, nie ten co piekliscie co podalas zdjecia. :(

 

To ten sam. z tych samych składników. tylko tamten był posypany siemieniem i makiem. Ale to ten sam chleb



#47 ANNAM

ANNAM

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 4988 postów
  • Miejscowośćaustralia

Napisano 27 paź 2014 - 08:22

Chcialam zobaczyc skorke przy tak mocnym podpieczeniu. Ale to nie wazne.

 Chleby to moje hobby ;)


Użytkownik ANNAM edytował ten post 27 paź 2014 - 08:22


#48 magdajack

magdajack

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 676 postów
  • Miejscowość.

Napisano 27 paź 2014 - 08:40

Chcialam zobaczyc skorke przy tak mocnym podpieczeniu. Ale to nie wazne.

 Chleby to moje hobby ;)

Ojeeej :) A ja głupia nie zrozumiałam :) Ale pewnie w tym tygodniu będziemy piekli go znowu to juz postaram się wysłać dobre zdjęcie. Przepraszam



#49 Gość_tusiaczkowa_*

Gość_tusiaczkowa_*
  • Goście

Napisano 27 paź 2014 - 21:19

Piekłam z Waszego bloga wczoraj bułki orkiszowe na mleku (starszak pochłaniał dziś w szkole na drugie śniadanie) i chleb z siemieniem lnianym http://www.chleby.in...em-lnianym.html

Chleb mi nie wyszedł, ale to z winy raczej trafionych drożdży i na bank spróbuję jeszcze raz, bo przepis bardzo mi się podoba. Poza tym, ja jako antytalent kulinarny regularnie coś chrzanię - ale nie poddaję się ;-)

Z którego przepisu jest ten chleb z siemieniem i makiem z pierwszej strony??? Mak zachwycił starszego więc trzeba będzie się z ni zmierzyć ;-)


Dobra już doczytałam i już wiem, który to przepis :-)



#50 magdajack

magdajack

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 676 postów
  • Miejscowość.

Napisano 27 paź 2014 - 21:25

 

Piekłam z Waszego bloga wczoraj bułki orkiszowe na mleku (starszak pochłaniał dziś w szkole na drugie śniadanie) i chleb z siemieniem lnianym http://www.chleby.in...em-lnianym.html

Chleb mi nie wyszedł, ale to z winy raczej trafionych drożdży i na bank spróbuję jeszcze raz, bo przepis bardzo mi się podoba. Poza tym, ja jako antytalent kulinarny regularnie coś chrzanię - ale nie poddaję się ;-)

Z którego przepisu jest ten chleb z siemieniem i makiem z pierwszej strony??? Mak zachwycił starszego więc trzeba będzie się z ni zmierzyć ;-)


Dobra już doczytałam i już wiem, który to przepis :-)

Podaje przepis bo go na blogu jeszcze nie ma:

 

400 g mąki pszennej

230-250 ml wody

1 łyżeczka soli

1 łyżeczka cukru

2 łyżeczki suchych drożdży

 

Wszystkie składniki łączymy ze sobą i dokładnie wyrabiamy ciasto.(ręcznie lub w maszynie)  Początkowo może się lepić do dłoni, ale im dłużej będziemy wyrabiać, tym mniej będzie się kleiło. Wyrabiamy ok. 20-25 minut. Wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę. Po tym czasie wyjmujemy ciasto na wysypany mąką blat i formujemy bochenek. Ponownie przykrywany ściereczką i znowu zostawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia.

Jak ciasto wyrośnie to ostrym nożem (lub żyletką) nacinamy ukośnie wierch w kilku miejscach i smarujemy dokładnie mlekiem.

Pieczemy 35 minut w 200 stopniach.

 

Cieszymy się, że korzystasz z naszych przepisów. A z tymi chlebami to tak jest, że czasem ot tak nie wychodzą.... 


Użytkownik marderm edytował ten post 27 paź 2014 - 21:27


#51 Gość_tusiaczkowa_*

Gość_tusiaczkowa_*
  • Goście

Napisano 27 paź 2014 - 21:34

Dzięki. Na pewno spróbuję.

Tusiaczek ostrzy sobie pazury na jakieś sosy czy coś takiego :D .



#52 magdajack

magdajack

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 676 postów
  • Miejscowość.

Napisano 27 paź 2014 - 21:40

Ten śliwkowy jest pyyyszny  :yes:



#53 magdajack

magdajack

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 676 postów
  • Miejscowość.

Napisano 28 paź 2014 - 12:27

Teraz to już chyba za późno ale w przyszłym roku zróbcie sobie taki sosik, z podwójnej porcji :) Jest Pyyszny!!!. Można go używać nawet jako samodzielny, gotowy sos do spaghetti. Jest dopiero październik a my już prawie całe zapasy pochłonęliśmy  :tongue:

 

Przecier%2Bpomidorowo-paprykowy%2Bna%2Bz

 

2 kg pomidorów

1 kg cebuli

1,5 kg czerwonej papryki

1 kg marchewki

0,5 szklanki octu

0,5 szklanki oleju

1 szklanka cukru

3 płaskie łyżki soli

5 ziaren czarnego pieprzu

5 liści laurowych

 

Pomidory zlewamy wrzątkiem i obieramy ze skórek. Kroimy na mniejsze kawałki. Cebulę kroimy w kosteczkę, paprykę na mniejsze kawałki (po oczyszczeniu z gniazd nasiennych ). Marchewkę obieramy o ścieramy na drobnych oczkach lub mielimy w melakserze.

 

W garnku z grubym dnem (grube dno jest ważne, żeby się przecier nie przypalał) rozgrzewamy olej i wkładamy pokrojone warzywa. Dusimy przez 30 minut i dodajemy pozostałe składniki (ocet, cukier i przyprawy). Dusimy jeszcze jakiś czas często mieszając, aż soki z warzyw się zredukują. Czas duszenia jest zależny od konsystencji jaką chcemy uzyskać. Czy bardziej płynną jak przecier, czy nieco gęstszą jak koncentrat. My w sumie dusiliśmy około 2 godziny na bardzo małym ogniu.

 

Gorące przekładamy do słoików, zakręcamy mocno i stawiamy do góry dnem żeby słoiki się zassały.



#54 tusiaczek

tusiaczek

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 5458 postów

Napisano 28 paź 2014 - 12:30

Strasznie podobają mi się Wasze etykietki... można je gdzieś jakoś zanabyć?



#55 roger

roger

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 7221 postów
  • MiejscowośćW-wa & Lubuskie

Napisano 28 paź 2014 - 12:32

Pomidory zlewamy wrzątkiem i obieramy ze skórek. Kroimy na mniejsze kawałki. Cebulę kroimy w kosteczkę, paprykę na mniejsze kawałki (po oczyszczeniu z gniazd nasiennych ). Marchewkę obieramy o ścieramy na drobnych oczkach lub mielimy w melakserze.
 

 

Powiedz mi jaki jest sens obierać pomidory skoro i tak zostaje Ci skórka z papryki .... ?

Nie prościej to wszystko zemleć maszynką albo potraktować melakserem czy blenderem właśnie ?

Do przypraw dołożyłbym imbir i chilli ;)



#56 tier

tier

    Weteran

  • Zbanowani
  • 2199 postów

Napisano 28 paź 2014 - 12:34

Pomidory lepiej trochę podgotować i przetrzeć przez sito zostają wtedy pestki i skórki :)



#57 magdajack

magdajack

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 676 postów
  • Miejscowość.

Napisano 28 paź 2014 - 12:40

 

Pomidory zlewamy wrzątkiem i obieramy ze skórek. Kroimy na mniejsze kawałki. Cebulę kroimy w kosteczkę, paprykę na mniejsze kawałki (po oczyszczeniu z gniazd nasiennych ). Marchewkę obieramy o ścieramy na drobnych oczkach lub mielimy w melakserze.
 

 

Powiedz mi jaki jest sens obierać pomidory skoro i tak zostaje Ci skórka z papryki .... ?

Nie prościej to wszystko zemleć maszynką albo potraktować melakserem czy blenderem właśnie ?

Do przypraw dołożyłbym imbir i chilli ;)

 

Jak robiłam przecier pomidorowy i nie sparzyłam ich wcześniej to mimo blendera myło mnóstwo kawałków skór które się nie rozdrobniły. A o dziwo w tym przecierze skórek z papryki jest mało. Jeśli masz ochotę to możesz sobie wszystko zemleć, nikt nikomu nie każe trzymać się w 100% przepisu. Ja je traktuje jako wzór i zawsze postępuje intuicyjnie i wg własnych upodobań smakowych. 

Nie przepadam za imbirem więc go nie dodałam a chcieliśmy aby był on uniwersalny, co za tym idzie i łagodny


Pomidory lepiej trochę podgotować i przetrzeć przez sito zostają wtedy pestki i skórki :)

Ooj  jak ja nie lubie przez sito przecierać  :) Już wolę ręcznie wszystko robić  :tongue:



#58 roger

roger

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 7221 postów
  • MiejscowośćW-wa & Lubuskie

Napisano 28 paź 2014 - 12:40

;) OK ... a etykietki jak zauważył Sławek faktycznie zawodowe ;)



#59 magdajack

magdajack

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 676 postów
  • Miejscowość.

Napisano 28 paź 2014 - 12:41

Strasznie podobają mi się Wasze etykietki... można je gdzieś jakoś zanabyć?

Mój mąż je robi. Jeżeli chcesz może zrobić i dla Ciebie



#60 tusiaczek

tusiaczek

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 5458 postów

Napisano 28 paź 2014 - 12:43

Oczywiście że chcę !! Napisałbym Że Cię kocham ale Tusiaczkowa by mnie zaraz spacyfikowała  :laugh:  :laugh: Podczytuje mendoza moje wątki i nijak się człowiek ukryć nie może  :facepalm:






Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych