electra Opublikowano 30 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #101 Opublikowano 30 Października 2014 to mamy odmienny problem , ja wywale czesc wody zamrozonej do drinkow i znajdzie sie miejsce Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość magdajack Opublikowano 6 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #102 Opublikowano 6 Listopada 2014 http://3.bp.blogspot.com/-EYHEyq1EOJw/U8qjFJAxVtI/AAAAAAAAFbg/wNI_hySjb8Y/s1600/Szybkie+bu%25C5%2582ki+%25C5%259Bniadaniowe+2.jpg 300 g mąki pszennej150 ml wody90 g aktywnego zakwasu żytniego1 łyżeczka (3-4 g) drożdży instant2 łyżeczki soli1 łyżeczka cukru Wszystkie składniki łączymy ze sobą i wyrabiamy elastyczne, gładkie ciasto. Dzielimy je na 9 części i z każdej z nich lepimy niewielką bułkę. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika. Piekarnik ustawiamy na mniej więcej 45 stopni i grzejemy tak bułki przez godzinę. W tej temperaturze ładnie wyrosną. Przy okazji, przypadkiem, spowodowałem jeszcze jedną pożądaną rzecz. Okazało się, że bułki tak leżakujące w piekarniku wyschły nieco od temperatury i dzięki temu miały fantastyczną grubą chrupiącą skórkę.Po godzinie bułki powinny dwukrotnie zwiększyć swoją objętość. Wtedy podkręcamy piekarnik do 200 stopni i pieczemy bułki przez 20 minut. Po upieczeniu, dla dodania charakteru, możemy leciutko oprószyć bułki mąką.http://1.bp.blogspot.com/-iPhL58W1kdc/U_xkKL9dS0I/AAAAAAAAGCk/UknWNg4cYTs/s1600/Pszenno-%C5%BCytni%2Bchleb%2Bna%2Bdro%C5%BCd%C5%BCach%2Bze%2Bs%C5%82onecznikiem%2B1.JPG Składniki na dwa małe bochenki:250 g mąki żytniej typ 720300 g mąki pszennej375 ml wody6 g drożdży instant (lub ok. 20 g świeżych)1,5 łyżeczki soli1,5 łyżeczki cukru100 gram ziaren słonecznika (plus odrobina do posypania chleba) Wszystkie składniki łączymy ze sobą i wyrabiamy ciasto. Niestety mąką żytnia ma to do siebie, że bardzo się klei do rąk. Dlatego warto użyć maszyny. Maszyną wyrabiamy 7-8 minut, ręcznie 12-15 minut. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na 45-60 minut. Po tym czasie przekładamy ciasto do niewielkich keksówek (mniej więcej do połowy wysokości) wyłożonych papierem do pieczenia, ponownie przykrywamy i zostawiamy do wyrośnięcia na 1-1,5 godziny. Aż ciasto w całości wypełni keksówki. Po wyrośnięciu smarujemy chleby wodą i posypujemy słonecznikiem. Do zimnego piekarnika wstawiamy naczynie żaroodporne z wodą. Nagrzewamy piekarnik do 220 stopni, wstawiamy chleby i pieczemy 25 minut. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy kolejne 25 minut. Studzimy na kratce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KURP Opublikowano 6 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #103 Opublikowano 6 Listopada 2014 Normalnie zdjęcia jak z folderu Cytuj Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną. Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość magdajack Opublikowano 6 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #104 Opublikowano 6 Listopada 2014 dzięki, a Ty mógłbyś na maile odpisywac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 6 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #105 Opublikowano 6 Listopada 2014 fotki sa znakomite az robic sie chce takie wypieki ,bulki musze zrobic bo widze ze sa szybkie a to najwazniejsze bo ja za dlugo jak jestem w kuchni to sie zaraz zniechecem Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 6 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #106 Opublikowano 6 Listopada 2014 No zdolne bestie niesłychanie te Mardery Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość magdajack Opublikowano 6 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #107 Opublikowano 6 Listopada 2014 weźcie bo sie z dumy rozpęknę na pół Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SIVON Opublikowano 6 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #108 Opublikowano 6 Listopada 2014 Wypieki pierwsza klasa, idzie sezon zimowy to i ja ruszę z kopyta i zacznę częściej wypiekać pyszności. Niestety mój prawie trzyletni zakwas żytni dokonał żywota Dobrze że dorobił się potomstwa które ma się świetnie u rodziny. Cytuj Człowiek na poziomie powinien trzymać się w pionie. Moje wyroby: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-wlasne/ Pozdrawiam Sebastian tel. 508-365-569 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość magdajack Opublikowano 6 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #109 Opublikowano 6 Listopada 2014 nam też umarł.. chyba był 4letni jak dobrze pamietam... zapomnielismy go kilka razy dokarmic i umarł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KURP Opublikowano 6 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #110 Opublikowano 6 Listopada 2014 dzięki, a Ty mógłbyś na maile odpisywac obiecywuje że się poprawię. a nie widać że na Facebook'u zmieniłem zdjęcie profilowe na SWW?widzę że się wybieracie na podstawowy kurs do Łazów Jak nie w Wawie, to może u Andrzeja uda mi się Was odwiedzić i się zrehabilitować (w podzience za pomoc) Cytuj Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną. Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość tusiaczkowa Opublikowano 9 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #111 Opublikowano 9 Listopada 2014 Z Waszych przepisów .http://www.chleby.info/2014/06/chleb-orkiszowy-ii.html Dziś zrobiony .Starszak i Dziad mówią, że bardzo dobry . I ja się z nimi zgadzam . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość magdajack Opublikowano 9 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #112 Opublikowano 9 Listopada 2014 Jak Dziad mówi że dobre to znaczy że dobre Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość tusiaczkowa Opublikowano 9 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #113 Opublikowano 9 Listopada 2014 Ważniejsza opinia Starszaka dlatego on pierwszy wymieniony . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość magdajack Opublikowano 10 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #114 Opublikowano 10 Listopada 2014 Aaaa to przepraszam hmmm... czyli musi być naprawde dobry Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość magdajack Opublikowano 11 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #115 Opublikowano 11 Listopada 2014 Mój majonez http://3.bp.blogspot.com/-a612Had0qrA/U8nykyKgkwI/AAAAAAAAFYw/yddC1Nz9tH4/s1600/domowy+majonez.JPG 1 żółtko1 łyżka musztardy1 łyżka białego octu winnego200 ml oleju roślinnegosólświeżo zmielony czarny pieprz Blenderem z końcówką do ubijania jajek ubijamy żółtko z musztardą. Następnie, cały czas ubijając, powoli, wąską strużką wlewamy olej. Dodajemy sól i pieprz. Jak uzyskamy konsystencję majonezu to dodajemy ocet winny, mieszamy jeszcze przez chwilkę i gotowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 11 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #116 Opublikowano 11 Listopada 2014 Mój majonezAle on jest bardziej babuni czy bardziej kielecki? Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 11 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #117 Opublikowano 11 Listopada 2014 (edytowane) To zrób to samo wbijając całe jajko na to reszta plus łyżeczka cukru pudru na sam koniec olej ...Dopasowany słoik blender do dna i jak zacznie gęstnieć powoli w górę na koniec parę razy góra dół i gotowe Konsystencję regulujesz ilością oleju więcej to gęstszy majonez będziesz chciala mniej gęsty to dodasz odrobinę wody Wysłane z GT-9500I za pomocą Tapatalk 4 Edytowane 11 Listopada 2014 przez roger Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość magdajack Opublikowano 11 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #118 Opublikowano 11 Listopada 2014 Mój majonezAle on jest bardziej babuni czy bardziej kielecki? Warszawski- Madziuni To zrób to samo wbijając całe jajko na to reszta plus łyżeczka cukru pudru na sam koniec olej ...Dopasowany słoik blender do dna i jak zacznie gęstnieć powoli w górę na koniec parę razy góra dół i gotowe Konsystencję regulujesz ilością oleju więcej to gęstszy majonez będziesz chciala mniej gęsty to dodasz odrobinę wody Wysłane z GT-9500I za pomocą Tapatalk 4Z cukrem pudrem nie próbowaliśmy a o takim sposobie ubijania słyszeliśmy i pewnie spróbujemy bo szybciej podobno. Dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maad Opublikowano 11 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #119 Opublikowano 11 Listopada 2014 Madziu, wpraszam się na Waszą kolejną sesję fotografii kulinarnej.Przyniosę trochę chłopskiejhttps://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6762-maad-na-spokojnie/page-13?do=findComment&comment=382866i naleweczkę wiśniowo-jeżynową ... podobno niezła, tak przynajmniej mówili (jednogłośnie) chłopaki z Mazowszanki to jak? zgoda? Cytuj Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.przysłowie chińskieKiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.Thomas Jefferson ...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona Zapraszam na moją stronę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość magdajack Opublikowano 11 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #120 Opublikowano 11 Listopada 2014 A pod tą naleweczkę to i może zgoda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maad Opublikowano 11 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #121 Opublikowano 11 Listopada 2014 trzymam za słowo ... i z każdym Waszym kolejnym pokazanym zdjęciem coraz bardziej niecierpliwie jakby co, to proszę PW albo mail Cytuj Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.przysłowie chińskieKiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.Thomas Jefferson ...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona Zapraszam na moją stronę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość magdajack Opublikowano 14 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #122 Opublikowano 14 Listopada 2014 (edytowane) PIECZONE POLĘDWICZKI W SOSIE SEROWYM ZAWIJANE W BOCZEKKlika plastrów polędwiczki wieprzowej (po 2-3 na osobę)Kilka cienkich plastrów surowego boczku (tyle ile plastrów polędwiczek)Ostra musztarda50 g masła (plus odrobina do natarcia naczynia)1 duża cebula250 ml słodkiej śmietanki150 g twarożku ziołowego1 trójkącik topionego sera2 łyżeczki zielonego pieprzunatka pietruszkisól do smaku Polędwiczki myjemy, suszymy i kroimy w plastry (ok. 3 cm grubości). Każdy plaster smarujemy z obu stron musztardą i owijamy plastrem boczku. Żaroodporne naczynie smarujemy masłem, a dno wykładamy pokrojoną w cienkie plastry (lub pióra) cebulą. Na cebuli układamy mięso, a na nie ścieramy na tarce, na grubych oczkach, masło. Tak żeby wiórki były.Pieczemy 20 minut w 200 stopniach. W tym czasie robimy sos serowy:Śmietankę, twarożek ziołowy i ser topiony podgrzewamy w garnku. Do tego dodajemy natkę i świeżo zmielony zielony pieprz. Mieszamy i podgrzewamy aż wszystko się połączy.Po 20 minutach wyjmujemy mięso z piekarnika, zalewamy sosem i zapiekamy jeszcze przez 10 minut.MARCHEWKI GLAZUROWANE W MIODZIE (WEDŁUG GORDONA RAMSAYA)Kilka lub kilkanaście marchewek50 g masła2 łyżki miodusól, pieprzMarchewki obieramy. Jeżeli mamy małe młode marchewki to bierzemy je w całości. Jeśli większe to kroimy wzdłuż na ćwiartki. I podgotowujemy. Kilka minut, żeby jeszcze lekko twarde były. Odcedzamy, płuczemy zimną wodą i suszymy. Na patelni rozgrzewamy masło i wrzucamy marchewki. Doprawiamy solą i pieprzem i polewamy miodem. Mieszamy żeby marchewki dokładnie się pokryły miodowo maślaną masą. Smażymy kilka minut aż się dokładnie zeszklą. Edytowane 15 Listopada 2014 przez vtec Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KURP Opublikowano 14 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #123 Opublikowano 14 Listopada 2014 Magda, Smakowitości Mniam, mniam Cytuj Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną. Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 14 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #124 Opublikowano 14 Listopada 2014 Pożarłbym razem ze zdjęciem... Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość magdajack Opublikowano 14 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #125 Opublikowano 14 Listopada 2014 U mnie w pracy wszystkie kobity to teraz robia. Hicior to jest :-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.