Skocz do zawartości

Magdaleny kucharzenie


Gość magdajack

Rekomendowane odpowiedzi

to mamy odmienny problem :), ja wywale czesc wody zamrozonej do drinkow i znajdzie sie miejsce :tongue:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 494
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

http://3.bp.blogspot.com/-EYHEyq1EOJw/U8qjFJAxVtI/AAAAAAAAFbg/wNI_hySjb8Y/s1600/Szybkie+bu%25C5%2582ki+%25C5%259Bniadaniowe+2.jpg

 

300 g mąki pszennej

150 ml wody

90 g aktywnego zakwasu żytniego

1 łyżeczka (3-4 g) drożdży instant

2 łyżeczki soli

1 łyżeczka cukru

 

Wszystkie składniki łączymy ze sobą i wyrabiamy elastyczne, gładkie ciasto. Dzielimy je na 9 części i z każdej z nich lepimy niewielką bułkę. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika. Piekarnik ustawiamy na mniej więcej 45 stopni i grzejemy tak bułki przez godzinę. W tej temperaturze ładnie wyrosną. Przy okazji, przypadkiem, spowodowałem jeszcze jedną pożądaną rzecz. Okazało się, że bułki tak leżakujące w piekarniku wyschły nieco od temperatury i dzięki temu miały fantastyczną grubą chrupiącą skórkę.

Po godzinie bułki powinny dwukrotnie zwiększyć swoją objętość. Wtedy podkręcamy piekarnik do 200 stopni i pieczemy bułki przez 20 minut.

 

Po upieczeniu, dla dodania charakteru, możemy leciutko oprószyć bułki mąką.


http://1.bp.blogspot.com/-iPhL58W1kdc/U_xkKL9dS0I/AAAAAAAAGCk/UknWNg4cYTs/s1600/Pszenno-%C5%BCytni%2Bchleb%2Bna%2Bdro%C5%BCd%C5%BCach%2Bze%2Bs%C5%82onecznikiem%2B1.JPG

 

Składniki na dwa małe bochenki:

250 g mąki żytniej typ 720

300 g mąki pszennej

375 ml wody

6 g drożdży instant (lub ok. 20 g świeżych)

1,5 łyżeczki soli

1,5 łyżeczki cukru

100 gram ziaren słonecznika (plus odrobina do posypania chleba)

 

Wszystkie składniki łączymy ze sobą i wyrabiamy ciasto. Niestety mąką żytnia ma to do siebie, że bardzo się klei do rąk. Dlatego warto użyć maszyny. Maszyną wyrabiamy 7-8 minut, ręcznie 12-15 minut. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na 45-60 minut. Po tym czasie przekładamy ciasto do niewielkich keksówek (mniej więcej do połowy wysokości) wyłożonych papierem do pieczenia, ponownie przykrywamy i zostawiamy do wyrośnięcia na 1-1,5 godziny. Aż ciasto w całości wypełni keksówki. Po wyrośnięciu smarujemy chleby wodą i posypujemy słonecznikiem.

 

Do zimnego piekarnika wstawiamy naczynie żaroodporne z wodą. Nagrzewamy piekarnik do 220 stopni, wstawiamy chleby i pieczemy 25 minut. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy kolejne 25 minut. Studzimy na kratce.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Normalnie zdjęcia jak z folderu :)

Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną.

 

Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz!

 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

fotki sa znakomite az robic sie chce takie wypieki ,bulki musze zrobic bo widze ze sa szybkie  a to najwazniejsze bo ja za dlugo jak jestem w kuchni to sie zaraz zniechecem :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wypieki pierwsza klasa, idzie sezon zimowy to i ja ruszę z kopyta i zacznę częściej wypiekać pyszności. Niestety mój prawie trzyletni zakwas żytni dokonał żywota :( Dobrze że dorobił się potomstwa :) które ma się świetnie u rodziny.

Człowiek na poziomie powinien trzymać się w pionie.

 

Moje wyroby: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-wlasne/

Pozdrawiam Sebastian tel. 508-365-569

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

dzięki, a Ty mógłbyś na maile odpisywac :)

obiecywuje że się poprawię. :)

a nie widać że na Facebook'u zmieniłem zdjęcie profilowe na SWW?

widzę że się wybieracie na podstawowy kurs do Łazów :) Jak nie w Wawie, to może u Andrzeja uda mi się Was odwiedzić i się zrehabilitować (w podzience za pomoc) :)

Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną.

 

Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz!

 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Mój majonez

 

http://3.bp.blogspot.com/-a612Had0qrA/U8nykyKgkwI/AAAAAAAAFYw/yddC1Nz9tH4/s1600/domowy+majonez.JPG

 

1 żółtko

1 łyżka musztardy

1 łyżka białego octu winnego

200 ml oleju roślinnego

sól

świeżo zmielony czarny pieprz

 

Blenderem z końcówką do ubijania jajek ubijamy żółtko z musztardą. Następnie, cały czas ubijając, powoli, wąską strużką wlewamy olej. Dodajemy sól i pieprz. Jak uzyskamy konsystencję majonezu to dodajemy ocet winny, mieszamy jeszcze przez chwilkę i gotowe.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Mój majonez

Ale on jest bardziej babuni czy bardziej kielecki?  ;)

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

To zrób to samo wbijając całe jajko na to reszta plus łyżeczka cukru pudru na sam koniec olej ...

Dopasowany słoik blender do dna i jak zacznie gęstnieć powoli w górę na koniec parę razy góra dół i gotowe ;)

Konsystencję regulujesz ilością oleju więcej to gęstszy majonez będziesz chciala mniej gęsty to dodasz odrobinę wody ;)

 

Wysłane z GT-9500I za pomocą Tapatalk 4

Edytowane przez roger

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

Mój majonez

Ale on jest bardziej babuni czy bardziej kielecki?  ;)

 

Warszawski- Madziuni  :tongue:

To zrób to samo wbijając całe jajko na to reszta plus łyżeczka cukru pudru na sam koniec olej ...

Dopasowany słoik blender do dna i jak zacznie gęstnieć powoli w górę na koniec parę razy góra dół i gotowe ;)

Konsystencję regulujesz ilością oleju więcej to gęstszy majonez będziesz chciala mniej gęsty to dodasz odrobinę wody ;)

 

Wysłane z GT-9500I za pomocą Tapatalk 4

Z cukrem pudrem nie próbowaliśmy a o takim sposobie ubijania słyszeliśmy i pewnie spróbujemy bo szybciej podobno. 

Dzięki :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Madziu, wpraszam się na Waszą kolejną sesję fotografii kulinarnej.

Przyniosę trochę chłopskiej

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6762-maad-na-spokojnie/page-13?do=findComment&comment=382866

i naleweczkę wiśniowo-jeżynową ... podobno niezła, tak przynajmniej mówili (jednogłośnie) chłopaki z Mazowszanki :tongue:

 

to jak? zgoda? :tongue:;):D

Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.

przysłowie chińskie

Kiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.
Thomas Jefferson

 

...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona

 

Zapraszam na moją stronę

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

trzymam za słowo ... i z każdym Waszym kolejnym pokazanym zdjęciem coraz bardziej niecierpliwie :)

jakby co, to proszę PW albo mail

Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.

przysłowie chińskie

Kiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.
Thomas Jefferson

 

...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona

 

Zapraszam na moją stronę

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

pol%C4%99dwica%2Bw%2Bsosie%2Bserowym%2B2 
PIECZONE POLĘDWICZKI W SOSIE SEROWYM ZAWIJANE W BOCZEK
Klika plastrów polędwiczki wieprzowej (po 2-3 na osobę)
Kilka cienkich plastrów surowego boczku (tyle ile plastrów  polędwiczek)
Ostra musztarda
50 g masła (plus odrobina do natarcia naczynia)
1 duża cebula
250 ml słodkiej śmietanki
150 g twarożku ziołowego
1 trójkącik topionego sera
2 łyżeczki zielonego pieprzu
natka pietruszki
sól do smaku
 
Polędwiczki myjemy, suszymy i kroimy w plastry (ok. 3 cm grubości). Każdy plaster smarujemy z obu stron musztardą i owijamy plastrem boczku. Żaroodporne naczynie smarujemy masłem, a dno wykładamy pokrojoną w cienkie plastry (lub pióra) cebulą. Na cebuli układamy mięso, a na nie ścieramy na tarce, na grubych oczkach, masło. Tak żeby wiórki były.
Pieczemy 20 minut w 200 stopniach. W tym czasie robimy sos serowy:
Śmietankę, twarożek ziołowy i ser topiony podgrzewamy w garnku. Do tego dodajemy natkę i świeżo zmielony zielony pieprz. Mieszamy i podgrzewamy aż wszystko się połączy.
Po 20 minutach wyjmujemy mięso z piekarnika, zalewamy sosem i zapiekamy jeszcze przez 10 minut.


MARCHEWKI GLAZUROWANE W MIODZIE (WEDŁUG GORDONA RAMSAYA)
Kilka lub kilkanaście marchewek
50 g masła
2 łyżki miodu
sól, pieprz

Marchewki obieramy. Jeżeli mamy małe młode marchewki to bierzemy je w całości. Jeśli większe to kroimy wzdłuż na ćwiartki. I podgotowujemy. Kilka minut, żeby jeszcze lekko twarde były. Odcedzamy, płuczemy zimną wodą i suszymy. Na patelni rozgrzewamy masło i wrzucamy marchewki. Doprawiamy solą i pieprzem i polewamy miodem. Mieszamy żeby marchewki dokładnie się pokryły miodowo maślaną masą. Smażymy kilka minut aż się dokładnie zeszklą.

Edytowane przez vtec
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Magda, Smakowitości :) Mniam, mniam :)

Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną.

 

Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz!

 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.