Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Magdaleny kucharzenie


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
494 odpowiedzi w tym temacie

#101 electra

electra

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5574 postów
  • MiejscowośćSztokholm

Napisano 30 paź 2014 - 12:34

to mamy odmienny problem :), ja wywale czesc wody zamrozonej do drinkow i znajdzie sie miejsce :tongue:



#102 magdajack

magdajack

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 676 postów
  • Miejscowość.

Napisano 06 lis 2014 - 10:08

Szybkie+bu%25C5%2582ki+%25C5%259Bniadani

 

300 g mąki pszennej

150 ml wody

90 g aktywnego zakwasu żytniego

1 łyżeczka (3-4 g) drożdży instant

2 łyżeczki soli

1 łyżeczka cukru

 

Wszystkie składniki łączymy ze sobą i wyrabiamy elastyczne, gładkie ciasto. Dzielimy je na 9 części i z każdej z nich lepimy niewielką bułkę. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika. Piekarnik ustawiamy na mniej więcej 45 stopni i grzejemy tak bułki przez godzinę. W tej temperaturze ładnie wyrosną. Przy okazji, przypadkiem, spowodowałem jeszcze jedną pożądaną rzecz. Okazało się, że bułki tak leżakujące w piekarniku wyschły nieco od temperatury i dzięki temu miały fantastyczną grubą chrupiącą skórkę.

Po godzinie bułki powinny dwukrotnie zwiększyć swoją objętość. Wtedy podkręcamy piekarnik do 200 stopni i pieczemy bułki przez 20 minut.

 

Po upieczeniu, dla dodania charakteru, możemy leciutko oprószyć bułki mąką.


Pszenno-%C5%BCytni%2Bchleb%2Bna%2Bdro%C5

 

Składniki na dwa małe bochenki:

250 g mąki żytniej typ 720

300 g mąki pszennej

375 ml wody

6 g drożdży instant (lub ok. 20 g świeżych)

1,5 łyżeczki soli

1,5 łyżeczki cukru

100 gram ziaren słonecznika (plus odrobina do posypania chleba)

 

Wszystkie składniki łączymy ze sobą i wyrabiamy ciasto. Niestety mąką żytnia ma to do siebie, że bardzo się klei do rąk. Dlatego warto użyć maszyny. Maszyną wyrabiamy 7-8 minut, ręcznie 12-15 minut. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na 45-60 minut. Po tym czasie przekładamy ciasto do niewielkich keksówek (mniej więcej do połowy wysokości) wyłożonych papierem do pieczenia, ponownie przykrywamy i zostawiamy do wyrośnięcia na 1-1,5 godziny. Aż ciasto w całości wypełni keksówki. Po wyrośnięciu smarujemy chleby wodą i posypujemy słonecznikiem.

 

Do zimnego piekarnika wstawiamy naczynie żaroodporne z wodą. Nagrzewamy piekarnik do 220 stopni, wstawiamy chleby i pieczemy 25 minut. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy kolejne 25 minut. Studzimy na kratce.



#103 KURP

KURP

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 3190 postów

Napisano 06 lis 2014 - 10:33

Normalnie zdjęcia jak z folderu :)



#104 magdajack

magdajack

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 676 postów
  • Miejscowość.

Napisano 06 lis 2014 - 10:40

dzięki, a Ty mógłbyś na maile odpisywac :)



#105 electra

electra

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5574 postów
  • MiejscowośćSztokholm

Napisano 06 lis 2014 - 10:42

fotki sa znakomite az robic sie chce takie wypieki ,bulki musze zrobic bo widze ze sa szybkie  a to najwazniejsze bo ja za dlugo jak jestem w kuchni to sie zaraz zniechecem :)



#106 tusiaczek

tusiaczek

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 5496 postów

Napisano 06 lis 2014 - 11:55

No zdolne bestie niesłychanie te Mardery  :cool:



#107 magdajack

magdajack

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 676 postów
  • Miejscowość.

Napisano 06 lis 2014 - 11:57

weźcie bo sie z dumy rozpęknę na pół  :tongue:



#108 SIVON

SIVON

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1543 postów
  • MiejscowośćWrocław

Napisano 06 lis 2014 - 12:09

Wypieki pierwsza klasa, idzie sezon zimowy to i ja ruszę z kopyta i zacznę częściej wypiekać pyszności. Niestety mój prawie trzyletni zakwas żytni dokonał żywota :( Dobrze że dorobił się potomstwa :) które ma się świetnie u rodziny.



#109 magdajack

magdajack

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 676 postów
  • Miejscowość.

Napisano 06 lis 2014 - 12:17

nam też umarł.. chyba był 4letni jak dobrze pamietam... zapomnielismy go kilka razy dokarmic i umarł. 



#110 KURP

KURP

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 3190 postów

Napisano 06 lis 2014 - 21:51

dzięki, a Ty mógłbyś na maile odpisywac :)

obiecywuje że się poprawię. :)

a nie widać że na Facebook'u zmieniłem zdjęcie profilowe na SWW?

widzę że się wybieracie na podstawowy kurs do Łazów :) Jak nie w Wawie, to może u Andrzeja uda mi się Was odwiedzić i się zrehabilitować (w podzience za pomoc) :)



#111 Gość_tusiaczkowa_*

Gość_tusiaczkowa_*
  • Goście

Napisano 09 lis 2014 - 19:52

Z Waszych przepisów :) .

http://www.chleby.in...kiszowy-ii.html

 

Dziś zrobiony :) .

Starszak i Dziad mówią, że bardzo dobry :clap: . I ja się z nimi zgadzam :rolleyes: .

Załączony plik  20141109_193351.jpg   72,9 KB   8 Ilość pobrań



#112 magdajack

magdajack

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 676 postów
  • Miejscowość.

Napisano 09 lis 2014 - 22:42

Jak Dziad mówi że dobre to znaczy że dobre  :tongue:  :laugh:  :laugh:  :laugh:



#113 Gość_tusiaczkowa_*

Gość_tusiaczkowa_*
  • Goście

Napisano 09 lis 2014 - 23:03

Ważniejsza opinia Starszaka dlatego on pierwszy wymieniony :devil: .



#114 magdajack

magdajack

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 676 postów
  • Miejscowość.

Napisano 10 lis 2014 - 10:07

Aaaa to przepraszam :) hmmm... czyli musi być naprawde dobry  :thumbsup:



#115 magdajack

magdajack

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 676 postów
  • Miejscowość.

Napisano 11 lis 2014 - 19:01

Mój majonez

 

domowy+majonez.JPG

 

1 żółtko

1 łyżka musztardy

1 łyżka białego octu winnego

200 ml oleju roślinnego

sól

świeżo zmielony czarny pieprz

 

Blenderem z końcówką do ubijania jajek ubijamy żółtko z musztardą. Następnie, cały czas ubijając, powoli, wąską strużką wlewamy olej. Dodajemy sól i pieprz. Jak uzyskamy konsystencję majonezu to dodajemy ocet winny, mieszamy jeszcze przez chwilkę i gotowe.



#116 paweljack

paweljack

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 6122 postów

Napisano 11 lis 2014 - 19:03

Mój majonez

Ale on jest bardziej babuni czy bardziej kielecki?  ;)



#117 roger

roger

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 7222 postów
  • MiejscowośćW-wa & Lubuskie

Napisano 11 lis 2014 - 19:06

To zrób to samo wbijając całe jajko na to reszta plus łyżeczka cukru pudru na sam koniec olej ...
Dopasowany słoik blender do dna i jak zacznie gęstnieć powoli w górę na koniec parę razy góra dół i gotowe ;)
Konsystencję regulujesz ilością oleju więcej to gęstszy majonez będziesz chciala mniej gęsty to dodasz odrobinę wody ;)

Wysłane z GT-9500I za pomocą Tapatalk 4

Użytkownik roger edytował ten post 11 lis 2014 - 19:08


#118 magdajack

magdajack

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 676 postów
  • Miejscowość.

Napisano 11 lis 2014 - 19:09

 

Mój majonez

Ale on jest bardziej babuni czy bardziej kielecki?  ;)

 

Warszawski- Madziuni  :tongue:


To zrób to samo wbijając całe jajko na to reszta plus łyżeczka cukru pudru na sam koniec olej ...
Dopasowany słoik blender do dna i jak zacznie gęstnieć powoli w górę na koniec parę razy góra dół i gotowe ;)
Konsystencję regulujesz ilością oleju więcej to gęstszy majonez będziesz chciala mniej gęsty to dodasz odrobinę wody ;)

Wysłane z GT-9500I za pomocą Tapatalk 4

Z cukrem pudrem nie próbowaliśmy a o takim sposobie ubijania słyszeliśmy i pewnie spróbujemy bo szybciej podobno. 

Dzięki :)



#119 Maad

Maad

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 6891 postów

Napisano 11 lis 2014 - 19:30

Madziu, wpraszam się na Waszą kolejną sesję fotografii kulinarnej.

Przyniosę trochę chłopskiej

https://wedlinydomow...-13#entry382866

i naleweczkę wiśniowo-jeżynową ... podobno niezła, tak przynajmniej mówili (jednogłośnie) chłopaki z Mazowszanki :tongue:

 

to jak? zgoda? :tongue: ;) :D



#120 magdajack

magdajack

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 676 postów
  • Miejscowość.

Napisano 11 lis 2014 - 20:06

A pod tą naleweczkę to i może zgoda  :D  :D  :D






Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych