Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie »  Zaloguj korzystając z Facebooka

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Altana z piecem do pizzy i chleba

altana chleb piec chlebowy pizza

  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
80 odpowiedzi w tym temacie

#1 AquariusP

AquariusP

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 132 postów
  • MiejscowośćKobyłka

Napisano 23 paź 2014 - 21:12

Nie bardzo wiem czy temat nadaje się do działu "Wędzarnie. Budowa i obsługa", ale zaryzykuję.

Wędzarnie już mam i wędzę .Ale jak wiadomo miłość ( do dobrego jedzenia) nie jedno ma imię więc zapragnąłem zostać twórcą pieca do pizzy i chleba. Oczywiście żeby podczas wypieku na głowę nie padało całość przykryję budowlą zwaną altaną.

Od czegos trzeba zaczać. U mnie zawsze zaczyna sie od projektu, co prawda uproszczonego ale zawsze.

 

dc365aa8dc6cb93cmed.jpg

 

603cbdacaa6bdc0cmed.jpg

 

8291b66b1e8fc0dfmed.jpg

W tym roku działania zakończyłem na wykonaniu fundamentów i stóp pod słupy.

97dd4262964af8edmed.jpg

Czekam na wiosnę

cdn...


Użytkownik AquariusP edytował ten post 23 paź 2014 - 21:13


#2 ArkoGdynia

ArkoGdynia

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2579 postów
  • MiejscowośćGdynia

Napisano 24 paź 2014 - 09:24

ładnie, ładnie..... ale ja bym połączył funkcjonalność takiej "altanki" z grillem oczywiście..... piec do chlebka z powodzeniem by się zmieścił koło grilla bo jeśli wędzarnie już masz i spokojnie wędzisz to nie musisz już jej tutaj upychać ale grilla byś mógł używać częściej niż samego pieca do chleba!!

 

Z Dymnym pozdrowieniem..... 



#3 ANNAM

ANNAM

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 4325 postów
  • Miejscowośćaustralia

Napisano 24 paź 2014 - 10:44

ale grilla byś mógł używać częściej niż samego pieca do chleba!!
 

 w takim piecu nie tylko chleb sie piecze :D



#4 ArkoGdynia

ArkoGdynia

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2579 postów
  • MiejscowośćGdynia

Napisano 24 paź 2014 - 10:45

Ale grillować to już będzie ciężko ;-)

#5 AquariusP

AquariusP

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 132 postów
  • MiejscowośćKobyłka

Napisano 24 paź 2014 - 11:03

ładnie, ładnie..... ale ja bym połączył funkcjonalność takiej "altanki" z grillem oczywiście..... piec do chlebka z powodzeniem by się zmieścił koło grilla bo jeśli wędzarnie już masz i spokojnie wędzisz to nie musisz już jej tutaj upychać ale grilla byś mógł używać częściej niż samego pieca do chleba!!

 

Z Dymnym pozdrowieniem..... 

Grill już jest (przewidziany) przy wędzarni ,

https://wedlinydomow...-do-efektu/?hl=

a wędzarnia jest dwa kroki od altany :)


Użytkownik AquariusP edytował ten post 24 paź 2014 - 11:03


#6 AquariusP

AquariusP

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 132 postów
  • MiejscowośćKobyłka

Napisano 26 lip 2015 - 11:25

Z wiosną prace przy budowie altany nabrały tempa.

Przy okazji zdobywam kolejne sprawności - murarz, zbrojarz, cieśla, dekarz, zdun itp.

5bd04ad6b88b213cmed.jpg

3aa847b66e4c0178med.jpg

c942a588d298bfddmed.jpg

1531cc45e4d1d8dbmed.jpg

 

c05aad82435c9319med.jpg

cee176ed622e9342med.jpg

Przy okazji zrodził się pomysł na wykończenie przedpola wędzarni :)

d45e1b8f2f4cab94med.jpg

1d6e614683870330med.jpg

46f59f2210793286med.jpg

Całość wygląda tak

b08ff33b24326c13med.jpg

Pierwsza impreza :) Na wędzarni gromadziłem niezbędne materiały budownale.

8f7e0b851a298130med.jpg

Wymurowałem podstawę pieca i wylałem płytę. Zagłębienie zostanie wypełnione tłuczonym szkłem.

581cd15f5f755ad2med.jpg

379050ec9f1a05a0med.jpg

ba48bf8fe4e6860cmed.jpg

b3c397308d5cd6c1med.jpg

Na izolacji ze szkła wkonałem cienką wylewkę.

98e785fc6434eb95med.jpg

Zaczynam budowę pieca. Do łączenia użyłem zaprawy szamotowej z dodatkiem 10 % cementu Górkal.

ea6c789bc7cd11d4med.jpg

09f8b184acfde94bmed.jpg

906a7296c3bd9d09med.jpg

cdn.


Użytkownik AquariusP edytował ten post 26 lip 2015 - 11:26


#7 miro

miro

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 12028 postów

Napisano 26 lip 2015 - 11:36

Cóż można napisać ?

Piękne !!! 



#8 321kris

321kris

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 22 postów
  • MiejscowośćOpole

Napisano 27 lip 2015 - 21:59

Podoba mi śię to szczególnie piec do pizzy .Dobra robota  :clap:  :clap:  :clap:  :thumbsup:



#9 Pacan Wojciech

Pacan Wojciech

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2400 postów
  • MiejscowośćOPOLE

Napisano 28 lip 2015 - 21:28

Jeśli wybudowałeś to własnymi rękoma to gratuluję sprswności , co prawda fakt ze masz zaprojektowane obiekty swiadcza o wiedzy technicznej nie mniej jednak b.profesjonalnie i czysto wykonanne .POzdrawiam :clap:  :clap:  :clap:



#10 AquariusP

AquariusP

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 132 postów
  • MiejscowośćKobyłka

Napisano 30 lip 2015 - 17:48

Samodzielnie nie wykonywałem tylko obróbek blacharskich...... ponieważ nie mam giętarki do blachy :)

 

Piec rośnie.

0627f8e3b7f58cb4med.jpg

 



#11 gosman

gosman

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 382 postów
  • Miejscowośćpłock

Napisano 30 lip 2015 - 19:23

Super patent z tym cyrklem. Ale jeśli nadal będzie to tak dokładnie robione to pod koniec będzie sporo odcinania

#12 Pacan Wojciech

Pacan Wojciech

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2400 postów
  • MiejscowośćOPOLE

Napisano 03 sie 2015 - 01:20

:clap:  :clap:  :clap:  :clap:



#13 AquariusP

AquariusP

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 132 postów
  • MiejscowośćKobyłka

Napisano 04 sie 2015 - 07:24

I rośnie.

f0e7be6644a88dd9med.jpg



#14 ArkoGdynia

ArkoGdynia

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2579 postów
  • MiejscowośćGdynia

Napisano 04 sie 2015 - 07:40

Na prawdę ładnie "rośnie".....  :clap:

Konstrukcja robi się imponująca!!  :thumbsup:

 

Z Dymnym pozdrowieniem.... 



#15 Pacan Wojciech

Pacan Wojciech

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2400 postów
  • MiejscowośćOPOLE

Napisano 04 sie 2015 - 16:41

:clap:  :clap:  :clap:  :clap:  :clap:  gdzie podpatryzłeś sposób na cyrkiel ? jeśłi na YOU TUBE wklej link . prosze .Pozdrawiam



#16 eli55

eli55

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1930 postów
  • Miejscowośćmonastir / wlochy

Napisano 04 sie 2015 - 21:36

Piekna robota :thumbsup: :clap: :clap: :clap:



#17 gosman

gosman

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 382 postów
  • Miejscowośćpłock

Napisano 04 sie 2015 - 22:32

Wpisz pizza oven jest tego sporo

#18 Kamil_1

Kamil_1

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 957 postów
  • Miejscowośćmazowieckie

Napisano 05 sie 2015 - 07:50

Świetna robota :thumbsup:

 

Za całość :clap: :clap: :clap:



#19 cezar

cezar

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 459 postów
  • MiejscowośćCzęstochowa

Napisano 05 sie 2015 - 13:34

:clap: :clap: :clap:



Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#20 ThoriN

ThoriN

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 98 postów
  • MiejscowośćKielce

Napisano 05 sie 2015 - 17:55

Robota genialna - mózg w poprzek :) Ale lepiej powiedz jak robisz że ta zaprawa szamotowa Ci tak trzyma... u mnie cholera nie bardzo chce wiązać ;/ Czy moczysz cegły? U mnie straszna susza, szybko wodę wyciąga i zaprawa za szybko mi tężeje - sparza się ;/


Użytkownik ThoriN edytował ten post 05 sie 2015 - 17:55






Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: altana, chleb, piec chlebowy, pizza

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych