Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Altana z piecem do pizzy i chleba

altana chleb piec chlebowy pizza

  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
102 odpowiedzi w tym temacie

#21 Pacan Wojciech

Pacan Wojciech

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2539 postów
  • MiejscowośćOPOLE

Napisano 05 sie 2015 - 18:22

ThoriN , w tych warunkach jak piszesz bedzie Ci ciężko murować , wejdź na poradniki  zasad murowania tam znajdziesz sposoby. Powinienes przed nałozeniem zaprawy dobrze zmoczyć pędzlem ławkowcem  cegły , by ograniczyć wyciaganie wody z zaprawy oraz obniżyc temperature cegły , możesz takze po murowaniu np dwóch warstw tez przeciagaąc ławkowcem  moczonym w wodzie , zrób sobie przesłone by słonce nie padało bezpośrednio na murowany element . Albo jeż na urlop , amurowanie dokończtysz za  dwa tygodnie  :D Pozdrawiam



#22 AquariusP

AquariusP

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 149 postów
  • MiejscowośćKobyłka

Napisano 06 sie 2015 - 17:20

:clap:  :clap:  :clap:  :clap:  :clap:  gdzie podpatryzłeś sposób na cyrkiel ? jeśłi na YOU TUBE wklej link . prosze .Pozdrawiam

Wpisujesz "pompei pizza oven" lub "forno a legna"

Mój pomocnik jest regulowany, przy kolejnej warstwie zmiejszam promień.


Robota genialna - mózg w poprzek :) Ale lepiej powiedz jak robisz że ta zaprawa szamotowa Ci tak trzyma... u mnie cholera nie bardzo chce wiązać ;/ Czy moczysz cegły? U mnie straszna susza, szybko wodę wyciąga i zaprawa za szybko mi tężeje - sparza się ;/

Cegieł nie moczę tylko zwilżam pędzlem przed ułożeniem. Rozrabiam zaprawę ( z cementem) na dwie cegły.


Super patent z tym cyrklem. Ale jeśli nadal będzie to tak dokładnie robione to pod koniec będzie sporo odcinania

Docinki pod kątem wykonuję od szóstej warstwy - po 2.5mm na stronę. W siódmej warstwie po 5mm na stronę, w ósmej tam gdzie jest na razie jedna cegła po 7,5mm na stronę.


Użytkownik AquariusP edytował ten post 06 sie 2015 - 17:11


#23 Pacan Wojciech

Pacan Wojciech

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2539 postów
  • MiejscowośćOPOLE

Napisano 06 sie 2015 - 18:21

DZieki za wskazówki .Pozdrawiam



#24 AquariusP

AquariusP

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 149 postów
  • MiejscowośćKobyłka

Napisano 16 sie 2015 - 09:15

Piec wciąż rośnie, ale coraz wolniej.

73af5537939cc5d2med.jpg

Z każdą warstwą przycinania jest coraz więcej.

39ea43def74d7f8amed.jpg



#25 Kamil_1

Kamil_1

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1243 postów
  • Miejscowośćmazowieckie

Napisano 16 sie 2015 - 09:37

AquariusP robota pierwsza klasa :thumbsup:

 

Przyjemnie jest patrzeć jak rośnie takie dzieło :thumbsup:

 

:clap: :clap: :clap:


Użytkownik Kamil_1 edytował ten post 16 sie 2015 - 09:38


#26 Pacan Wojciech

Pacan Wojciech

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2539 postów
  • MiejscowośćOPOLE

Napisano 16 sie 2015 - 12:34

Imponujący obiekt i wykonanie, czy masz mozliowść wysłąnia wszystkich zdjęć z budowy pieca po kolei , jak go wykonywałeś ? chciałbym pokazać to moim murarzom , nie tylko w celach szkoleniowych .Pozdrawiam



#27 AquariusP

AquariusP

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 149 postów
  • MiejscowośćKobyłka

Napisano 23 sie 2015 - 09:27

Kilka cegieł dalej

957d0858c3d637f3med.jpg
01b6ba473ddf4345med.jpg

aece2b6f38828e48med.jpg


Użytkownik AquariusP edytował ten post 23 sie 2015 - 09:32


#28 gosman

gosman

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 455 postów
  • Miejscowośćpłock

Napisano 23 sie 2015 - 12:23

Tak ladne ze az żal to ocieplac

#29 dyzio

dyzio

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 3065 postów

Napisano 23 sie 2015 - 12:38

Czy planujesz komin w samym szczycie sklepienia? Jeśli tak, to stracisz na sprawności. Do poprzednich fotek myślałem, że ujście dymu bedzie w obrebie otworu wsadowego.

 

Załączony plik  piec chlebowy.jpg   20,57 KB   53 Ilość pobrań

 

Jak widać z ryciny wejście do komory powinno być primo po pierwsze obniżone w stosunku do jej sufitu, aby podwyższyć sprawność energetyczną. Tak masz. I primo po drugie w tyle komory na wysokości powiedzmy połowy płomienia, powinien sie znajdować wlot powietrza do zapewnienia odpowiedniej ilości tlenu podczas spalania i zagwarantowania właściwej cyrkulacji nagrzanego powietrza.

 

To takie moje dwie dygresje odnośnie zasady działania pieca chlebowego.

Jestem cały czas pod wrazeniem odnośnie realizacji. Gratulacje!!!



#30 AquariusP

AquariusP

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 149 postów
  • MiejscowośćKobyłka

Napisano 23 sie 2015 - 14:02



Do poprzednich fotek myślałem, że ujście dymu bedzie w obrebie otworu wsadowego.

 

 

Jak widać z ryciny wejście do komory powinno być primo po pierwsze obniżone w stosunku do jej sufitu, aby podwyższyć sprawność energetyczną. Tak masz. I primo po drugie w tyle komory na wysokości powiedzmy połowy płomienia, powinien sie znajdować wlot powietrza do zapewnienia odpowiedniej ilości tlenu podczas spalania i zagwarantowania właściwej cyrkulacji nagrzanego powietrza.

 

 

Wlot powietrza i wylot dymu będzie odbywał się przez otwór wsadowy

0524609b54d65fa0med.jpg


Użytkownik AquariusP edytował ten post 23 sie 2015 - 14:05


#31 roger

roger

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 7221 postów
  • MiejscowośćW-wa & Lubuskie

Napisano 23 sie 2015 - 18:52

Ten schemat jest prawidłowy ...
Wielkie brawo za naprawdę solidne "ułożenie puzzli" ... chcieć znaczy móc ;)

Tapniete z GT-I9500

Użytkownik roger edytował ten post 23 sie 2015 - 18:52


#32 dyzio

dyzio

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 3065 postów

Napisano 23 sie 2015 - 22:06

Wlot powietrza i wylot dymu będzie odbywał się przez otwór wsadowy

Aquarius, może w piecu do pizzy tak jest.

Na Twoim schemacie dopływ powietrza jest za duży. I nie jest tak, że wylot dymu odbywa się przez otwór wsadowy. Na schemacie masz komin, więc coś nie tak.

Ja wychowałem się w piekarniczej rodzinie. Mieszkałem nad piekarnią i jak to mówią, z niejednego pieca chleb jadłem. Nie widziałem nigdy, aby piece chlebowe opalane drewnem były otwarte by zaczerpnąć powietrza. Miały szybry, którymi regulowało się dopływ tlenu. Wypiekanie chleba następowało po osiągnięciu odpowiedniej temperatury przez piec. Ognia się dalej nie utrzymywało. Można pokusić się o uproszczenie, że piec podczas wypiekania chleba stygł. Ale nie mogł to być proces szybki, więc zamykało się wszystkie doloty powietrza, a zostawiało lekko uchylony szyber komina dla resztek dymu żarzacego sie jeszcze drewna.

Dzisiaj łączy się piece do pizzy z chlebowymi więc może tym sie posiłkowałeś. Nie rozpala się pieca dla jednej pizzy. Wiadomo. Ogień w nim musi buzować przez dłuższy czas i temperatura być stabilna.

To tak po krótce.

NIe skończyłeś jeszcze zresztą, więc z niecierpliwością czekam finiszu.

Piękna robota. Podkreślę to jeszcze raz. NIe spotykana na codzień. Jestem pełen zachwytu.



#33 AquariusP

AquariusP

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 149 postów
  • MiejscowośćKobyłka

Napisano 24 sie 2015 - 16:03

Wlot powietrza i wylot dymu będzie odbywał się przez otwór wsadowy, ale dym będzie odbierany przez komin przed nim.

Po rozpaleniu i wygrzaniu pieca wygarnia się pozostały żar i popiół i zamyka wlot przykrywą.

Przykrywa czy jak to zwał jak na filmie

Tylko u mnie będzie zamykać piec przed kominem. Przykrywa będzie izolowana tzn. blacha-drewno-blacha.

Pizze można piec przy palącym się drewnie i otwartym piecu, chleb po wyczyszczeniu i zamknięciu pieca, a po chlebie mięsa itp.

Nie jest to piekarnia komercyjna więc nawet dla jednej pizzy rozpalę w piecu :)


Użytkownik AquariusP edytował ten post 24 sie 2015 - 16:25


#34 menzur

menzur

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 335 postów
  • MiejscowośćDębica

Napisano 25 sie 2015 - 08:19

Piękny piec mój się nie umywa  :( .



#35 pksa

pksa

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 16 postów
  • MiejscowośćPiastów

Napisano 28 sie 2015 - 09:08

Caly czas sie bujam z myslami czy samemu robic piec czy kupic gotowca (odlany z szamotu a reszta do wlasnej pracy),
Pytanie -
Czy kopula pieca jest na bazie wycinka kuli (jaki promien) czy raczej zmieniasz dlugosc cyrkla na kolejne warstwy na czuja?

Czy mozesz podac konkretnie jaka cegle uzywasz szamotowa i jej rozmiar.

Pozdrawiam


Sent from my iPad using Tapatalk

#36 paszeko

paszeko

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 497 postów
  • Miejscowośćruda slaska

Napisano 28 sie 2015 - 15:03

daj linka do gotowca.



#37 gosman

gosman

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 455 postów
  • Miejscowośćpłock

Napisano 28 sie 2015 - 16:03

W poscie 22 napisane jest o regulacji cyrkla

#38 AquariusP

AquariusP

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 149 postów
  • MiejscowośćKobyłka

Napisano 28 sie 2015 - 20:00

Czy kopula pieca jest na bazie wycinka kuli (jaki promien) czy raczej zmieniasz dlugosc cyrkla na kolejne warstwy na czuja?

Czy mozesz podac konkretnie jaka cegle uzywasz szamotowa i jej rozmiar.
 

 

Tak to połówka kuli.

Wspornik jest z regulacją do korekty kolejnych warstw.

Promień wewnętrzny 525mm.

Cegła szamotowa 230x114x65



#39 pksa

pksa

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 16 postów
  • MiejscowośćPiastów

Napisano 28 sie 2015 - 21:22

Dzięki wielkie za wymiar kuli i cegły.

Jeśli chodzi o namiar na gotowy piec to czysta reklama. Więc powiem tak - wejdź na olx.pl i szukaj piec toscania, katalonia, prowansja. Jest też druga firma w kraju co sprzedaje gotowce, ale są piekielnie drogie.

Warto zobaczyć ich patent z cyrklem na FILMIE



#40 AquariusP

AquariusP

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 149 postów
  • MiejscowośćKobyłka

Napisano 14 wrz 2015 - 20:03

Kilka cegieł dalej

ed68718a5424e24bmed.jpg

786864ce18a6ed5emed.jpg

Ścianę osłonową wykonuję ze starej cegły rozbiórkowej

0acb5a30042b2e04med.jpg

7fb76fbd68f6d5b1med.jpg

6477745f9edfe336med.jpg

12dc37cb44e3c73fmed.jpg


Użytkownik AquariusP edytował ten post 14 wrz 2015 - 20:04






Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: altana, chleb, piec chlebowy, pizza

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych