Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie »  Zaloguj korzystając z Facebooka

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Altana z piecem do pizzy i chleba

altana chleb piec chlebowy pizza

  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
93 odpowiedzi w tym temacie

#81 AquariusP

AquariusP

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 140 postów
  • MiejscowośćKobyłka

Napisano 09 kwi 2017 - 21:32

Witam. Cudowne dzieło. właśnie zabieram sie za rozbudowę mojej wielokrotnie skrytykowanej wędzarni o piec chlebowy. Ten będzie moją inspiracją. Pozdrawiam

Fajnie kogoś zainspirować :)



#82 AquariusP

AquariusP

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 140 postów
  • MiejscowośćKobyłka

Napisano 23 lip 2017 - 13:50

Wykańczanie kącika wypoczynkowego trwa.

Piec otrzymał zwieńczenie z płyty żelbetowej

6454208943aa4098.jpg

 

8f3d86f1ea01401b.jpg

 

Altana zyskała oświetlenie

96cff54cbbb68807.jpg

 

c79b68c9d2631dfa.jpg

 

Grill przy wędzarni nabiera kształtu

b7e40c9cc15e0cdc.jpg

 

b4e26afd03179523.jpg

 

Z tyłu będzie schowek na węgiel itp.

77c2477009a891ba.jpg


Użytkownik AquariusP edytował ten post 23 lip 2017 - 14:00


#83 Muski

Muski

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 3185 postów
  • MiejscowośćNadarzyn

Napisano 23 lip 2017 - 14:45

kącika wypoczynkowego
Na moje oko - bardzo przyzwoity warsztat  jakże wdzięcznej pracy :thumbsup:  :yes: 

#84 Kamil_1

Kamil_1

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1065 postów
  • Miejscowośćmazowieckie

Napisano 24 lip 2017 - 16:03

Bardzo dobra robota... :clap:

Wygląda super :cool:

Użytkownik Kamil_1 edytował ten post 24 lip 2017 - 16:04


#85 karolszymczak

karolszymczak

    Uzależniony od forum

  • **VIP-Organizator**
  • 5343 postów

Napisano 24 lip 2017 - 19:25

Super wykonanie!!!

#86 cezar

cezar

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 541 postów
  • MiejscowośćCzęstochowa

Napisano 25 lip 2017 - 06:36

Dobra robota  :clap: . Jak zrobiłeś przejście komina z pieca chlebowego przez dach altany?



#87 AquariusP

AquariusP

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 140 postów
  • MiejscowośćKobyłka

Napisano 25 lip 2017 - 17:42



Jak zrobiłeś przejście komina z pieca chlebowego przez dach altany?

 

Zastosowałem przejście dachowe kątowe systemu kominowego z fartuchem ołowianym.

Komin jest izolowany

Przy grillu już takiego nie zastosuję, ze względu na koszty.

44a51e0f5b493c16med.jpg


Użytkownik AquariusP edytował ten post 25 lip 2017 - 17:46


#88 cezar

cezar

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 541 postów
  • MiejscowośćCzęstochowa

Napisano 26 lip 2017 - 06:57

Dzięki za informację, ja też mam bardzo wysoką temperaturę spalin i boję się przeprowadzić komin przez drewniane zadaszenie.



#89 AquariusP

AquariusP

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 140 postów
  • MiejscowośćKobyłka

Napisano 03 wrz 2017 - 13:05

Sobotni chlebek przenno-żytni na zakwasie ze słonecznikiem i siemieniem lnianym.

c5eeaa0aa7c936eamed.jpg

 

862389ddaad12bf4med.jpg

 

ecfd3357b24c3b87med.jpg

 

6ca5989c67c1db40med.jpg


Użytkownik AquariusP edytował ten post 03 wrz 2017 - 13:07


#90 Muski

Muski

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 3185 postów
  • MiejscowośćNadarzyn

Napisano 03 wrz 2017 - 13:45

Sobotni chlebek
Wygląda imponująco  :thumbsup:  :yes: 

#91 AquariusP

AquariusP

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 140 postów
  • MiejscowośćKobyłka

Napisano 24 wrz 2017 - 21:26

Kolejna sobota i kolejny chlebek. Tym razem 10kg

927594cf6d92b05fmed.jpg

bedf7aa04d11bfbbmed.jpg

347da65c14e40b51med.jpg

7a866d809889f6e9med.jpg

ca3b6533f2be2412med.jpg

 

Płody rolne trzeba było zebrać. Raz ,że pogoda pod psem. Dwa ,że dziki zaczęły się do nich dobierać :)

d783914d02eb0072med.jpg


Użytkownik AquariusP edytował ten post 24 wrz 2017 - 21:34


#92 karolszymczak

karolszymczak

    Uzależniony od forum

  • **VIP-Organizator**
  • 5343 postów

Napisano 25 wrz 2017 - 01:44

Chlebki pierwsza klasa.W razie czego dzika masz też w czym przerobić!

#93 binio1111

binio1111

    Weteran

  • **VIP**
  • 1422 postów
  • Miejscowośćozorków

Napisano 25 wrz 2017 - 05:46

No brawo :clap: . Powiedz mi - ile czasu (przed pieczeniem chleba) rozgrzewasz piec ? Ile drewna wychodzi na taką "operację" ? Jak długo pieczesz? (rozumiem, że jak się wygrzeje to wygarniasz żar i ładujesz foremki? - czy zostawiasz trochę żaru?



Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#94 AquariusP

AquariusP

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 140 postów
  • MiejscowośćKobyłka

Napisano 25 wrz 2017 - 17:27

Piec rozgrzewam ca. 2,5 godz. Drewna zużywam tak na oko 3 bardzo pełne wiadra 20 litrowe. Następnym razem zrobię zdjęcia porównawcze  kupki drewna przed i po.

Jak piec się rozgrzeje do temp około 330-350*C.wygarniam  cały żar i czekam aż temperatura spadnie i wyrówna się pomiędzy paleniskiem a kopułą do temp. pieczenia.

Przy otwartym piecu trwa to 30-40min. Piekę 50-60 min w zależności od temp. początkowej (240-220*C).







Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: altana, chleb, piec chlebowy, pizza

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych