Skocz do zawartości

Mieloneczki ,pasztety i inne mięsne wyroby Małgoś.


Małgoś

Rekomendowane odpowiedzi

Wczoraj z łopatki powstały trzy mielonki .Jedna -tradycyjna ,bez udziwnień. Druga z dodatkiem oliwek .Trzecia z płatkami chilli ,pikantna.Szczerze żałuję,że tej ostatniej zrobiłam nieduży 500 g baton ( w osłonce barierowej ) ponieważ ten smak najbardziej mi odpowiada. :thumbsup: Na pół kg mięsnej masy dałam 0,75 g suszonych płatków chili.

Korzystałam z porad "Misiów" czyli arkadiusza i abratka :)

 

Mięso użyte do produkcji mielonki -łopatka

Peklowanie 50/50 sól i peklosól dawką 23 g/kg przez 48 godz. w temperaturze 4-6 o C.

Mielenie -sitko 6 .

Dodana woda w ilości 30 % ogólnej wagi mięsa.Dodany do wody został biały pieprz w ilości 1,5 g /kg.

Mieszanie mięsa -do wchłonięcia wody przez masę mięsną i nabrania dobrej kleistości.

Na koniec dodana została skrobia ziemniaczana w ilości 3% .

Masa mięsna bez dodatków została zapakowana do szynkowara, Masa z dodatkami (oliwki ,płatki chili) poszła do osłonek barierowych.

Parzenie wodzie o temp. 80oC do osiągnięcia w środku 72oC. Studzenie w zimnej wodzie, zaraz po wyjęciu z parzenia.Schłodzone mielonki zostają włożone na kilka godzin (najlepiej na całą noc ) do lodówki.



 

post-39887-0-19467800-1414323721_thumb.jpg

post-39887-0-53157300-1414323669_thumb.jpg

"W życiu piękne są tylko chwile.."

Dżem

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wygląd zachęcający :tongue::clap:  Muszę  i ja odważyć by dodać 30% wody -zawsze dodaję 10% wody i 3% mąki  no i żelatynę :blush: bo lubię tęższą galaretkę :rolleyes: .

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

ja tez daje 10 % wody  ale nie dalam zelatyny ostatnio  a mieonka byla super, TZ jak si edosiadl to 1/4 zostala skonsumowana zamiast obiadu  :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Nie przebijam osłonki termometrem ,tylko wsadzam go w specjalnie wywiercony otwór w deklu praski. Wyroby w osłonkach parzę wspomagając się odczytem na tym termometrze. Mielonkę z szynkowara parzyłam około 2,5 godz. Pozostałe batony w osłonkach odpowiednio krócej  -mała tzn 0,5 kg była parzona przez godzinkę a większa 1.5 kg przez dwie godziny .Wszystko więc jest parzone  w zależności od przekroju i gramatury.

"W życiu piękne są tylko chwile.."

Dżem

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

TZ jak si edosiadl to 1/4 zostala skonsumowana zamiast obiadu  :D

On jest spragniony Twoich wyrobów. Dziwisz się ?

Ciepło pozdrawiam.

dyzio

__________________________________________

Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa)

 

nie zapominaj o Panu "S"

http://wedlinydomowe...go-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

spragniony  :question: kielbas pol zamrazalki tylko ze wyjac sie nie chce ..tylko to co pod reka bierze :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Małgoś mielonki jak malowane.

 

Sól 

 

Peklowanie 50/50 sól i peklosól dawką 23 g/kg

 

Powiedz mi, czy te 23g soli, to na masę mięsa plus woda,  czy też bierzesz pod uwagę dodatek wody i też przeliczasz do solenia ?

Powoli się wprawiam i zaczynam się rozpędzać :)

 

Pan S jest moim przyjacielem i codziennie go odwiedzam.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

http://boggi-okna.pl

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Biorę pod uwagę wodę i mąkę ,które spowodują zwiększenie masy mięsnej. Zazwyczaj dodaję 18g/kg przy robieniu kiełbas.lecz w tym przypadku przy 30 % dodatku wody  trzeba zwiększyć ilość soli.

"W życiu piękne są tylko chwile.."

Dżem

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dziękuję. Też tak myślałem :)

Też muszę kiedyś zrobić według naszych spółdzielców :)

Przeważnie robię według Marka z Bielska i sobie chwalę.

Edytowane przez boggi

Powoli się wprawiam i zaczynam się rozpędzać :)

 

Pan S jest moim przyjacielem i codziennie go odwiedzam.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

http://boggi-okna.pl

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 6 miesięcy temu...

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.