Małgoś Opublikowano 26 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 26 Października 2014 Wczoraj z łopatki powstały trzy mielonki .Jedna -tradycyjna ,bez udziwnień. Druga z dodatkiem oliwek .Trzecia z płatkami chilli ,pikantna.Szczerze żałuję,że tej ostatniej zrobiłam nieduży 500 g baton ( w osłonce barierowej ) ponieważ ten smak najbardziej mi odpowiada. Na pół kg mięsnej masy dałam 0,75 g suszonych płatków chili.Korzystałam z porad "Misiów" czyli arkadiusza i abratka Mięso użyte do produkcji mielonki -łopatkaPeklowanie 50/50 sól i peklosól dawką 23 g/kg przez 48 godz. w temperaturze 4-6 o C.Mielenie -sitko 6 .Dodana woda w ilości 30 % ogólnej wagi mięsa.Dodany do wody został biały pieprz w ilości 1,5 g /kg.Mieszanie mięsa -do wchłonięcia wody przez masę mięsną i nabrania dobrej kleistości.Na koniec dodana została skrobia ziemniaczana w ilości 3% .Masa mięsna bez dodatków została zapakowana do szynkowara, Masa z dodatkami (oliwki ,płatki chili) poszła do osłonek barierowych.Parzenie wodzie o temp. 80oC do osiągnięcia w środku 72oC. Studzenie w zimnej wodzie, zaraz po wyjęciu z parzenia.Schłodzone mielonki zostają włożone na kilka godzin (najlepiej na całą noc ) do lodówki. Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 26 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 26 Października 2014 Wygląd zachęcający Muszę i ja odważyć by dodać 30% wody -zawsze dodaję 10% wody i 3% mąki no i żelatynę bo lubię tęższą galaretkę . Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 26 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 26 Października 2014 ja tez daje 10 % wody ale nie dalam zelatyny ostatnio a mieonka byla super, TZ jak si edosiadl to 1/4 zostala skonsumowana zamiast obiadu Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgoś Opublikowano 26 Października 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 26 Października 2014 Muszę i ja odważyć by dodać 30% wody Zachęcam Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gontek Opublikowano 26 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 26 Października 2014 Małgoś, z Twojego opisu wynika że przebijasz osłonkę barierową termometrem, czy nic złego się nie dzieje podczas parzenia? Czy nie ma wycieków? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgoś Opublikowano 26 Października 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 26 Października 2014 Nie przebijam osłonki termometrem ,tylko wsadzam go w specjalnie wywiercony otwór w deklu praski. Wyroby w osłonkach parzę wspomagając się odczytem na tym termometrze. Mielonkę z szynkowara parzyłam około 2,5 godz. Pozostałe batony w osłonkach odpowiednio krócej -mała tzn 0,5 kg była parzona przez godzinkę a większa 1.5 kg przez dwie godziny .Wszystko więc jest parzone w zależności od przekroju i gramatury. Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gontek Opublikowano 26 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 26 Października 2014 Dziękuję za wyjaśnienie , o mały włos bym poszedł na "skróty" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyzio Opublikowano 26 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 26 Października 2014 TZ jak si edosiadl to 1/4 zostala skonsumowana zamiast obiadu On jest spragniony Twoich wyrobów. Dziwisz się ? Cytuj Ciepło pozdrawiam. dyzio __________________________________________ Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa) nie zapominaj o Panu "S" http://wedlinydomowe...go-forumowicza/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 26 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 26 Października 2014 spragniony kielbas pol zamrazalki tylko ze wyjac sie nie chce ..tylko to co pod reka bierze Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boggi Opublikowano 26 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 26 Października 2014 Małgoś mielonki jak malowane. Sól Peklowanie 50/50 sól i peklosól dawką 23 g/kg Powiedz mi, czy te 23g soli, to na masę mięsa plus woda, czy też bierzesz pod uwagę dodatek wody i też przeliczasz do solenia ? Cytuj Powoli się wprawiam i zaczynam się rozpędzać Pan S jest moim przyjacielem i codziennie go odwiedzam. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ http://boggi-okna.pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgoś Opublikowano 26 Października 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 26 Października 2014 Biorę pod uwagę wodę i mąkę ,które spowodują zwiększenie masy mięsnej. Zazwyczaj dodaję 18g/kg przy robieniu kiełbas.lecz w tym przypadku przy 30 % dodatku wody trzeba zwiększyć ilość soli. Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boggi Opublikowano 26 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 26 Października 2014 (edytowane) Dziękuję. Też tak myślałem Też muszę kiedyś zrobić według naszych spółdzielców Przeważnie robię według Marka z Bielska i sobie chwalę. Edytowane 26 Października 2014 przez boggi Cytuj Powoli się wprawiam i zaczynam się rozpędzać Pan S jest moim przyjacielem i codziennie go odwiedzam. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ http://boggi-okna.pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 27 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 27 Października 2014 Wczoraj z łopatki powstały trzy mielonki Małgosiu.... ależ piękne te Twoje mielonki... Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
davido31 Opublikowano 18 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 18 Maja 2015 Przepisik wrzucam do ulubionych. Dziękuję i pozdrawiam. Cytuj Jeśli chcesz uniknąć krytyki: - Nic nie mów - Nic nie rób - Bądź nikim (Arystoteles)Moja wędzarniaDymogenerator- Budowa i wymiary Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.