Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Chleby, chlebki, bułeczki, ciasta.


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
281 odpowiedzi w tym temacie

#241 electra

electra

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5398 postów
  • MiejscowośćSztokholm

Napisano 20 sty 2016 - 11:36

Jakie ladne te Twoje buleczki ...zastap cukier miodem polepsza smak troche :)



#242 magdajack

magdajack

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 676 postów
  • Miejscowość.

Napisano 20 sty 2016 - 12:52

O jejku jejku, jakie ładne bułeczki ;-)

Wysłane z mojego SM-G531F przy użyciu Tapatalka

#243 spinka2

spinka2

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 24 postów
  • MiejscowośćTarnów

Napisano 20 sty 2016 - 13:02

Smakowicie wyglądają. Ciągle zbieram się, żeby "wziąć bułki w swoje ręce" ;-) szczególnie dla dzieci. Chleb "dla dorosłych" piekę od dawna ale dzieciakom jakoś nie podchodzi żytni-razowy bo "za ciężki, za kwaśny, zbyt zbity" choć zdarza im się zjeść kromkę lub dwie.

Może w ten weekend znajdę trochę czasu



#244 paweljack

paweljack

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 6096 postów

Napisano 05 lut 2016 - 14:23

O jejku jejku, jakie ładne bułeczki ;-)

 

 

Smakowicie wyglądają.

Dzięki.

 

 

Dzisiaj "chleb codzienny"  z formy prostokątnej. Zaczyn metodą trzyfazową. 0dirol.gif   

http://www.chleb.inf...chleb-codzienny

 

 

Załączony plik  chleb codzienny na zakwasie_03_02.jpg   54,13 KB   5 Ilość pobrań

 

 

Załączony plik  chleb codzienny na zakwasie_03_02_2.jpg   65,83 KB   5 Ilość pobrań



#245 magdajack

magdajack

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 676 postów
  • Miejscowość.

Napisano 05 lut 2016 - 14:30

O jejku jejku jaki ładny chlebek :)

Wysłane z mojego SM-G531F przy użyciu Tapatalka

#246 paweljack

paweljack

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 6096 postów

Napisano 05 lut 2016 - 14:52

O jejku jejku jaki ładny chlebek :)

Czekam na Twoje chlebki.  :)



#247 magdajack

magdajack

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 676 postów
  • Miejscowość.

Napisano 05 lut 2016 - 15:55

O jejku jejku jaki ładny chlebek :)

Czekam na Twoje chlebki. :)
Mam kilka w zanadrzu, niedługo wrzucę

Wysłane z mojego SM-G531F przy użyciu Tapatalka

#248 DUCH

DUCH

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 621 postów
  • Miejscowośćteraz Opoczno / kiedyś Jeżewo kuj-pom

Napisano 05 lut 2016 - 17:37

O jejku jejku jaki ładny chlebek

Czekam na Twoje chlebki.

  ewidentnie jakieś kółko wzajemnej adoracji :) :)



#249 magdajack

magdajack

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 676 postów
  • Miejscowość.

Napisano 05 lut 2016 - 18:08

O jejku jejku jaki ładny chlebek

Czekam na Twoje chlebki.

ewidentnie jakieś kółko wzajemnej adoracji :) :)
Oj tam oj tam. Chyba Ci się zdaje ;)

#250 paweljack

paweljack

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 6096 postów

Napisano 03 mar 2016 - 22:49

Eli55 napisała, że przywiezie mi z Włoch swój zakwas, co już było miłym zaskoczeniem. Ale właśnie odebrałem oprócz zakwasu woreczek liści laurowych,

 

Załączony plik  Zakwas od Eli55.jpg   62,15 KB   1 Ilość pobrań

 

no i całkowita niespodzianka: "Z ziemi włoskiej do Polski" chlebek Eli. 

 

Załączony plik  Chleb Eli55.jpg   53,52 KB   1 Ilość pobrań

 

Już jestesmy po testach i jest wyśmienity. Dziękujemy Elu i polecamy się na przyszłość.  :D


No i najważniejsze, poznaliśmy Elę, która jest bardzo miła i sympatyczna. Jutro i pojutrze poznawania ciąg dalszy.  :)



#251 ANNAM

ANNAM

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 4971 postów
  • Miejscowośćaustralia

Napisano 03 mar 2016 - 23:02

Pozdrow Eli  i zycz jej dobrej zabawy , a chlebus wyglada wysnienicie :D



#252 Anuś

Anuś

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1890 postów

Napisano 03 mar 2016 - 23:14

Pozdrow Eli i zycz jej dobrej zabawy

A ode mnie Eli pozdrów i ucałuj  :D również życzę Jej udanego pobytu w kraju  :) 



#253 paweljack

paweljack

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 6096 postów

Napisano 04 mar 2016 - 10:11

Pozdrow Eli  i zycz jej dobrej zabawy , a chlebus wyglada wysnienicie :D

 

 

 

Pozdrow Eli i zycz jej dobrej zabawy

A ode mnie Eli pozdrów i ucałuj  :D również życzę Jej udanego pobytu w kraju  :)

Dziękuję, oczywiście przekażę pozdrowienia.



#254 electra

electra

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5398 postów
  • MiejscowośćSztokholm

Napisano 04 mar 2016 - 10:14

Pozdrow ja rowniez odemnie  :)



#255 paweljack

paweljack

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 6096 postów

Napisano 04 mar 2016 - 10:16

Pozdrow ja rowniez odemnie  :)

Oczywiście.  :)



#256 hanysek

hanysek

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 66 postów
  • Miejscowośćbytom

Napisano 07 mar 2016 - 20:15

Żona raz na ruski rok upiecze chleb w domu. Niestety jest miłośniczką grachamów i innych chlebów wieloziarnistych których ja nie cierpie. Czarny może być salceson ale nigdy nie chleb !!! Biała duma Biały chleb :)

 

Dziś postanowiłem upiec swój pierwszy chleb. Akurat padło na temat Pawła i do testu wziąłem pierwszy przepis na chleb.

Efekt ? Mistrzostwo - skórka chrupka, pięknie wypieczony. I to w 2 godziny. Sam nadałem mu kształt i wyszedł równiutki jakby był z piekarni.

Niestety chleb na drożdżach to nie chleb a wek. Ot taka duża bułka. Myślę o zrobieniu chleba na zakwasie. Wiem że z zakwasem jest trochę roboty i trzeba być systematycznym. A czy są jakieś gotowe zakwasy ? I czy w ogóle są dobre ?

 

PS mam w domu wbudowany piec chlebowy. Kiedyś mama piekła tam chleby. Oj pamiętam ten smak, ale pamiętam też że nie zawsze taki chciał wychodzić, a i trzeba było taczek drzewa żeby w nim napalić. Oj może kiedyś jednak postaram się go uruchomić.



#257 beatag

beatag

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1782 postów
  • MiejscowośćSkarzysko-kamienna

Napisano 07 mar 2016 - 22:25

Możesz do swojego przepisu odłożyć 1 szkl. mąki pszennej ,a dodać 1 szkl. mąki żytniej .Otrzymasz już nie" bułkę ".Możesz dodać 1-2 łyżki octu winnego [imitując zakwas] i będzie to już inny chlebek.

Zakwasy gotowe pewnie też kupisz ,ale zrobienie go jest naprawdę proste.



#258 sverige2

sverige2

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 4959 postów
  • MiejscowośćCiechocinek - Polska / Lund - Szwecja

Napisano 08 mar 2016 - 06:28

 

Dziś postanowiłem upiec swój pierwszy chleb. Akurat padło na temat Pawła i do testu wziąłem pierwszy przepis na chleb.

Efekt ? Mistrzostwo - skórka chrupka, pięknie wypieczony. I to w 2 godziny. Sam nadałem mu kształt i wyszedł równiutki jakby był z piekarni.

Niestety chleb na drożdżach to nie chleb a wek. Ot taka duża bułka.

 

Właśnie jest dokładnie tak jak piszesz, ale tego trzeba się dopiero nauczyć :D :clap: :thumbsup: !!!


Można też zrobić tak jak radzi Beata, i wtedy otrzymasz pyszny chleb :D.



#259 hanysek

hanysek

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 66 postów
  • Miejscowośćbytom

Napisano 08 mar 2016 - 08:43

Czyli dodanie mąki żytniej sprawi że "chleb" bedzie przypominał chleb czy jednak zakwas musi być ?



#260 sverige2

sverige2

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 4959 postów
  • MiejscowośćCiechocinek - Polska / Lund - Szwecja

Napisano 08 mar 2016 - 09:09

Hanysek. Zakwas powoduje dwie podstawowe rzeczy w zaczynie chlebowym. Po części zastępuje drożdże, gdyż można robić zaczyn na samym zakwasie, lecz rośnie on wtedy nieco słabiej, i "dziurki" w chlebie są przeważnie nieco mniejszy co czyni chlebek mniej pulchnym. Dodatek drożdży wspomaga ten proces wyrastania zaczynu, ale to co jest najbardziej istotne z zakwasem, to to że zakwas powoduje fermentację zaczynu, i daje ten charakterystyczny cudowny chlebowy zapach, oraz smak prawdziwego, domowego chleba, takiego właśnie jak piekła Twoja babcia :D






Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych