Skocz do zawartości

Chleby, chlebki, bułki i inne pieczywo.


paweljack

Rekomendowane odpowiedzi

Wyższe nieco, ale niewiele i w szwedzkich marketach kupuje się jeszcze sporo niższe niż Twój wypiek, więc, spokojnie, to taki rodzaj pieczywa, a kwestia wysokości to rzecz, na którą sam "piekarz" ma decydujący wpływ. Tak więc Pawle, "fiński" jak malowany :D .

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 302
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

"fiński" jak malowany :D .

Tyle, że ten powinien mieć jeszcze dopisek "twardy"  :D

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

A w takim razie "fiński" w międzyczasie też już zrobiłem.  :D

 

 

post-55133-0-58130700-1416660612_thumb.jpg

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Postanowiłem ponownie poćwiczyć chleb. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10555-chleby-chlebki-bułeczki-ciasta/?p=379906

 

Ciasto wyglądało na dobrze wyrobione, więc uformowałem podłużny bochenek.

 

post-55133-0-96585500-1420222204_thumb.jpg

 

Bardzo dobrze wyrósł ale już trochę na boki.

 

post-55133-0-47685400-1420222206_thumb.jpg

 

No i znowu wyszedł fiński.  :D

 

post-55133-0-49106500-1420222207_thumb.jpg

 

Tym razem jednak, jest wypieczony ale nie twardy i nie spalony.

 

post-55133-0-51448100-1420222208_thumb.jpg

Edytowane przez paweljack

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

co do chlebka , to calkiem ladnie Ci wyszedl , tylko czy zapomniales go naciac? czy zle widze? :)

Dziękuję. Nie nacinałem, bo zobaczyłem pęknięcie na środku po wyrastaniu, więc uznałem że mu wystarczy pęknięć.  :D

 

 

ma ladna skorke , czym smarowales?

Tylko spryskany wodą po wyjęciu.

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Pierwsza chałka.  :D 

Chałka Zbója
 
A to moja wersja:

post-55133-0-19151500-1420223858_thumb.jpg
 
post-55133-0-21102700-1420223859_thumb.jpg
 
post-55133-0-18171200-1420223860_thumb.jpg
 

http://emotikona.pl/emotikony/pic/0dirol.gif

 

post-55133-0-76249800-1420223860_thumb.jpg
 

 

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Mistrzowski warkocz, po upieczeniu wygląd ekstra  :clap:  Robiłem bez foremki, ale z foremki po upieczeniu lepiej mi się kroi, co do smaku to dla mnie bez różnicy, foremka czy bez foremnki :D

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Mistrzowski warkocz, po upieczeniu wygląd ekstra

Zbójaszku ... masz rację taka wzorcowa, ze nie ma się do czego przyczepić :tongue: nawet mąki na stolnicy nie widać :tongue: ale fakt, że piękna jest :thumbsup:

Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

no elegancka chaleczka :thumbsup:  zrob z 5 jeszcze ladniej wyglada po upieczeniu :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Mistrzowski warkocz, po upieczeniu wygląd ekstra  :clap:  

 

 

Zbójaszku ... masz rację taka wzorcowa, ze nie ma się do czego przyczepić :tongue: nawet mąki na stolnicy nie widać :tongue: ale fakt, że piękna jest :thumbsup:

 

 

no elegancka chaleczka :thumbsup:  

Dziękuję ale już tak nie chwalcie bo następna nie wyjdzie tak dobrze.  :)

To mój pierwszy warkocz w życiu, więc z trzech to i tak dobrze, że nie pomieszałem. Następnym razem zrobię z pięciu.

 

post-55133-0-55405400-1420371283_thumb.jpg

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ladnie Ci wyszla , zrob chalke kolorowa z przepisu ANNAM , jest pyszna i ladna w wygladzie :thumbsup:

Nie widziałem ale chętnie spróbuję.

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

To mój pierwszy warkocz w życiu,

Widac ze corki nie masz :)  

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Przy okazji, czy ten zakwas się nadaje?  :cry:

Był robiony przez 6 dni a później wstawiony do lodówki. Jest w niej od kilku tygodni. Czy tylko się mąka osadziła?

 

post-55133-0-83946700-1420372091_thumb.jpg

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

...WYRZUĆ...

jumbo
--------------
"Ludzie są głupi, nie źli.
Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.
Głupiec nie pomyśli.
Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,
dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego."

 

 

"- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć."
"Ostatnie życzenie"
Sapkowski

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Mąką w żurku zawsze się osadza ale płyn nad nią powinnien być jasny . Możesz ewentualnie jeszcze przed wyrzuceniem dokonać próby organoleptycznej.

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

"Pachnie" tak samo, jak 4 dnia gdy był świeży.

Edytowane przez paweljack

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

A jak smakuje ? Czy nie ma octowego posmaku ? Jeśli wszystko jest OK to można spróbować  użyć albo  zrobić nowy żurek używając łyżkę tego starego  jako startera i wtedy szybciej ukiśnie .

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja jak smak jest ok to bym wywalila to co ma taki nieciekawy kolor a reszte dokarmila i uzyla.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Przy okazji, czy ten zakwas się nadaje?  :cry:

Był robiony przez 6 dni a później wstawiony do lodówki. Jest w niej od kilku tygodni. Czy tylko się mąka osadziła?

 

attachicon.gifzakwas.jpg

Moi drodzy, parę osób robi u nas chleby na zakwasie. Na pewno macie pochowane w lodówkach.

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli nie masz zamiaru robić chleba booo coś tam i jeszcze coś innego wypadło i czasu brak to możesz przetrzymać w lodòwce 6 góra 7 dni po tym czasie kosz:/pozdro..
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.