miro Posted October 29, 2014 Report Share #1 Posted October 29, 2014 (edited) Postanowiłem trochę poeksperymentować z mięsem z szynki i chyba coś ciekawego mi wyszło, dlatego podzielę się z Wami przepisem. Założenie było takie, aby końcowy wyrób wykonany był jedynie z samego mięsa z szynki.Zakupiłem około 1 kg mięsa z szynki i zabrałem się do pracy.Mięso jak zwykle umyłem ! Następnie oddzieliłem od czystego, chudego mięsa resztki tłuszczu i błony. Do tej pory starałem się tak oddzielać tłuszcz i błony, aby chudego mięsa było jak najwięcej, ale tym razem nie bawiłem się w dokładność i tym samym części które odkroiłem poza tłuszczem i błonami miały też sporo chudego mięsa. Z kilograma szynki uzyskałem około 1/2 kg chudego mięsa i 1/2 kg mięsa odkrojonego z tłuszczem i błonami.Mięso czyste/chude pokroiłem w spore kawałki 3×3 cm i potraktowałem dość solidnie, ale bez użycia zbytniej siły młotkiem do mięsa.ięso z tłuszczem i błonami drobno pokroiłem, dodałem około 20% wody i ……. tu niespodzianka, skutrowałem w młynku do mięsa.http://wyrobydomowe.blog.pl/files/2014/10/mlynek-do-miesa.jpg Młynek mieli mięso błyskawicznie, więc nie musiałem uważać na przegrzanie mięsa.Zamiast młynka można użyć blendera, ale wtedy dodana woda musi być bardzo zimna lub dodajemy skruszony lód.Następnie połączyłem ze sobą chude mięso i mięso skutrowane w młynku. Do mięsa dodałem (na 1 kg):- peklosól 23g (dawka wyższa peklosoli wg poniższego kalkulatora http://www.wyroby-domowe.pl/peklowanie-sucho-i-11.html- cukier, pół małej płaskiej łyżeczki- pieprz biały mielony około 2 gMięso dokładnie wymieszałem i wstawiłem do lodówki, gdzie peklowało się trzy doby.Po zapeklowaniu ponownie dokładnie wymieszałem mięso i załadowałem do szynkowaru.Po około 3 godzinach zacząłem parzyć.Szynkowar wstawiłem do garnka z wodą, podgrzałem wodę i utrzymywałem jej temperaturę około 75-80 C.Po około godzinie parzenia zdjąłem docisk szynkowaru, ponieważ tym razem nie parzyłem na czas, tylko wg wskazań termometru wbitego do mięsa.http://wyrobydomowe.blog.pl/files/2014/10/Parzenie_szynkowa.jpgKiedy mięso uzyskało w środku 68 C, przełożyłem garnek wraz z szynkowarem do zlewu i powoli dolewałem zimnej wody.Po ostudzeniu szynkowar umieściłem w lodówce i po około 6 godzinach można było sprawdzić efekty http://wyrobydomowe.blog.pl/wp-includes/images/smilies/icon_smile.gif A wyszło to tak….. http://wyrobydomowe.blog.pl/files/2014/10/szynkowa_przekroj.jpg A tak wygląda po pokrojeniu na plasterki. http://wyrobydomowe.blog.pl/files/2014/10/szynkowa_przekroj01.jpg Jak widać na przekroju, mięso które rozdrobniłem młynkiem ładnie wkomponowało się między kawałki chudego mięsa.Wyrób bardzo łatwo się kroi w cienkie plasterki (kroiłem na krajalnicy), nie rozpada się, jest soczysty i …. resztę ocenicie sami. http://wyrobydomowe.blog.pl/wp-includes/images/smilies/icon_smile.gif Życzę smacznego !Pozdrówka Miro Edited October 29, 2014 by miro Quote www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10558-szynkowa-parzona-wg-miro/ Share on other sites More sharing options...
morfeusz300 Posted October 29, 2014 Report Share #2 Posted October 29, 2014 (edited) Fajniutka sprawa;)lubię takie,moje pytanko z innej półki jak ci się sprawuje termometr elektroniczny ???pozdrawiam.. Edited October 29, 2014 by chudziak Quote https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8689-wedzarnia-morfeusza/Niech dym będzie z nami... Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10558-szynkowa-parzona-wg-miro/#findComment-380095 Share on other sites More sharing options...
miro Posted October 29, 2014 Author Report Share #3 Posted October 29, 2014 Jak widzisz na zdjęciu całkiem dobrze się sprawuje od paru lat.Może temu, że nie zanurzam go w wodzie ..... Quote www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10558-szynkowa-parzona-wg-miro/#findComment-380100 Share on other sites More sharing options...
Anuś Posted October 29, 2014 Report Share #4 Posted October 29, 2014 Po około 3 godzinach zacząłem parzyć. Miro.... dlaczego dopiero po tym czasie parzyłeś? taka jest reguła?Wyrób udany Quote Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10558-szynkowa-parzona-wg-miro/#findComment-380103 Share on other sites More sharing options...
miro Posted October 29, 2014 Author Report Share #5 Posted October 29, 2014 Może nie reguła, ale wkład musi się osadzić, czyli wstępnie wzajemnie związać.To to samo, co osadzanie mięsa przy kiełbasach.Czas 3 godzin jest według mnie wystarczający, ale może trwać dłużej,Wyrób udany No napiszę Ci że bardziej niż udany.Zrobię sobie jeszcze wersję z całością kutrowanego mięsa, ale najpierw zjem obecny wyrób. Quote www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10558-szynkowa-parzona-wg-miro/#findComment-380108 Share on other sites More sharing options...
greg04 Posted October 29, 2014 Report Share #6 Posted October 29, 2014 Mirku piękny wyrób Quote Pozdrawiam Grzegorz Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10558-szynkowa-parzona-wg-miro/#findComment-380121 Share on other sites More sharing options...
Baca Posted October 30, 2014 Report Share #7 Posted October 30, 2014 Zacnie wygląda a i jak piszesz smakuje również, mam pytanie czemu służy owinięcie folią?, a to za pomysła. Quote Pozdrawiam Zbigniew Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10558-szynkowa-parzona-wg-miro/#findComment-380169 Share on other sites More sharing options...
eli55 Posted October 30, 2014 Report Share #8 Posted October 30, 2014 Miro bardzo ladna szyneczka :clap: Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10558-szynkowa-parzona-wg-miro/#findComment-380174 Share on other sites More sharing options...
viva Posted October 30, 2014 Report Share #9 Posted October 30, 2014 ,,skutrowałem w młynku do mięsa''Miro,czy to jest młynek do kawy?Pozdrawiam. Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10558-szynkowa-parzona-wg-miro/#findComment-380178 Share on other sites More sharing options...
Anuś Posted October 30, 2014 Report Share #10 Posted October 30, 2014 ,,skutrowałem w młynku do mięsa''Miro,czy to jest młynek do kawy?Pozdrawiam.Viva ... ja nie Miro.. ale Ci odpowiem. To jest młynek do mięsa. Miałam kiedyś taki, kupiony na bazarze od ''turystów'' z Rosji. Mieliłam w nim mięso na kotlety i słoninę na smalec. Jego żywotność kilka lat temu się zakończyła. Wadą jego było to, że miał małą pojemność i jak mielił to słychać go było u sąsiada. Quote Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10558-szynkowa-parzona-wg-miro/#findComment-380182 Share on other sites More sharing options...
Maad Posted October 30, 2014 Report Share #11 Posted October 30, 2014 jak mielił to słychać go było u sąsiada. no cóż, po cichu to można sobie chińską zupkę zalać wrzątkiem Quote Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.przysłowie chińskieKiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.Thomas Jefferson ...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona Zapraszam na moją stronę Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10558-szynkowa-parzona-wg-miro/#findComment-380191 Share on other sites More sharing options...
miro Posted October 30, 2014 Author Report Share #12 Posted October 30, 2014 (edited) mam pytanie czemu służy owinięcie folią? Owijam folią, żeby górna część mięsa nie wychładzała się i parzyła równomiernie z resztą wsadu. To jest młynek do mięsa. Miałam kiedyś taki, kupiony na bazarze od ''turystów'' z Rosji. Mieliłam w nim mięso na kotlety i słoninę na smalec. Jego żywotność kilka lat temu się zakończyła. Wadą jego było to, że miał małą pojemność i jak mielił to słychać go było u sąsiada. Okazyjnie kupiłem na dawnej "Tablicy". Mały wsad, około 0,5 kg, ale mieli w parę sekund.Trochę głośny, ale coś za coś. Edited October 30, 2014 by miro Quote www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10558-szynkowa-parzona-wg-miro/#findComment-380210 Share on other sites More sharing options...
Baca Posted October 30, 2014 Report Share #13 Posted October 30, 2014 Owijam folią, żeby górna część mięsa nie wychładzała się i parzyła równomiernie z resztą wsadu. No kurna człowiek cale życie się uczy , zawsze kombinowałem bo góra była nie doparzona, a nie mogłeś od razu powiedzieć? ięso z tłuszczem i błonami drobno pokroiłem, dodałem około 20% wody i Jak wiesz mam taki sam tylko czy ta woda nie wylata Ci z kielicha wszak tam nie ma symeringa no chyba, że masz? Quote Pozdrawiam Zbigniew Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10558-szynkowa-parzona-wg-miro/#findComment-380230 Share on other sites More sharing options...
miro Posted October 30, 2014 Author Report Share #14 Posted October 30, 2014 Mięso mieszam z wodą i dopiero wrzucam do młynka.Nie wylata. Quote www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10558-szynkowa-parzona-wg-miro/#findComment-380231 Share on other sites More sharing options...
paweljack Posted October 30, 2014 Report Share #15 Posted October 30, 2014 Zakupiłem około 1 kg mięsa z szynki A dokładnie który mięsień? http://emotikona.pl/emotikony/pic/2gwizd.gif Quote Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10558-szynkowa-parzona-wg-miro/#findComment-380233 Share on other sites More sharing options...
dyzio Posted October 30, 2014 Report Share #16 Posted October 30, 2014 Zrobię sobie jeszcze wersję z całością kutrowanego mięsa, ale najpierw zjem obecny wyrób. A nie prościej wsadzić ten kilogram szynki do szynkowara i poparzyć ?Tak pytam tylko. Quote Ciepło pozdrawiam. dyzio __________________________________________ Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa) nie zapominaj o Panu "S" http://wedlinydomowe...go-forumowicza/ Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10558-szynkowa-parzona-wg-miro/#findComment-380245 Share on other sites More sharing options...
miro Posted October 30, 2014 Author Report Share #17 Posted October 30, 2014 A dokładnie który mięsień? 2gwizd.gif Nie odpowiem Ci dokładnie, ponieważ mięso było już poporcjowane w sklepie. A nie prościej wsadzić ten kilogram szynki do szynkowara i poparzyć ? Tak pytam tylko. To już nie będzie ten sam wyrób. Quote www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10558-szynkowa-parzona-wg-miro/#findComment-380251 Share on other sites More sharing options...
dyzio Posted October 30, 2014 Report Share #18 Posted October 30, 2014 To już nie będzie ten sam wyrób.Jasne.NIe ma to jak szynka skutrowana.Moja teściowa tez lubi szynkę przepuszczoną przez maszynke do mięsa. Zaoszczędza na kleju do protez. Quote Ciepło pozdrawiam. dyzio __________________________________________ Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa) nie zapominaj o Panu "S" http://wedlinydomowe...go-forumowicza/ Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10558-szynkowa-parzona-wg-miro/#findComment-380254 Share on other sites More sharing options...
paweljack Posted October 30, 2014 Report Share #19 Posted October 30, 2014 Zaoszczędza na kleju do protez. Quote Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10558-szynkowa-parzona-wg-miro/#findComment-380255 Share on other sites More sharing options...
miro Posted October 30, 2014 Author Report Share #20 Posted October 30, 2014 Quote www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10558-szynkowa-parzona-wg-miro/#findComment-380259 Share on other sites More sharing options...
dyzio Posted October 30, 2014 Report Share #21 Posted October 30, 2014 Miro, odniesiesz się merytorycznie do skutrowanej szynki ? Quote Ciepło pozdrawiam. dyzio __________________________________________ Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa) nie zapominaj o Panu "S" http://wedlinydomowe...go-forumowicza/ Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10558-szynkowa-parzona-wg-miro/#findComment-380273 Share on other sites More sharing options...
roger Posted October 30, 2014 Report Share #22 Posted October 30, 2014 Dyzio ale co tu się odnosić .... jeden lubi blondynki trzeci rude a czwarty teściową Czasem kupisz idiotycznie rozebrane lub wręcz krojone mięso za dobrą kasę i coś z tego trzeba robić jeden zrobi Lisiecką bo mu zabraknie polędwicy drugi szynkową a trzeci mielonkę bo zęby ma słabe ;) Quote Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10558-szynkowa-parzona-wg-miro/#findComment-380275 Share on other sites More sharing options...
miro Posted October 30, 2014 Author Report Share #23 Posted October 30, 2014 Miro, odniesiesz się merytorycznie do skutrowanej szynki ? Prawdę mówiąc nie wiem czego odemnie oczekujesz ? Quote www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10558-szynkowa-parzona-wg-miro/#findComment-380279 Share on other sites More sharing options...
dyzio Posted October 30, 2014 Report Share #24 Posted October 30, 2014 (edited) Prawdę mówiąc nie wiem czego odemnie oczekujesz ?Oczekiwałem, że sie merytorycznie odniesiesz do zblendowania kilograma szynki, który to zamiar nam oświadczyłeś. Ale odpowiedzi udzielił mi już Kol. roger i ona mnie całkowicie zadowala. Edited October 30, 2014 by Kruszynka Quote Ciepło pozdrawiam. dyzio __________________________________________ Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa) nie zapominaj o Panu "S" http://wedlinydomowe...go-forumowicza/ Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10558-szynkowa-parzona-wg-miro/#findComment-380289 Share on other sites More sharing options...
miro Posted October 30, 2014 Author Report Share #25 Posted October 30, 2014 Zęby ma jeszcze dobre jakby co. Robiłem już szynke z całego mięsnie i nie do końca mi podchodzi jeśli chodzi o twardość wyrobu.Nie mam masownicy, nie robię nastrzyku i może temu taki efekt. A jeśli chodzi o mielenie , to po prostu chcę wiedzieć co z tego wyjdzie i tyle. Quote www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10558-szynkowa-parzona-wg-miro/#findComment-380298 Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.