Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Szynkowa, parzona wg Miro


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
52 odpowiedzi w tym temacie

#21 dyzio

dyzio

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 3065 postów

Napisano 30 paź 2014 - 13:39

Miro, odniesiesz się merytorycznie do skutrowanej szynki ?



#22 roger

roger

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 7222 postów
  • MiejscowośćW-wa & Lubuskie

Napisano 30 paź 2014 - 13:49

Dyzio ale co tu się odnosić .... jeden lubi blondynki trzeci rude a czwarty teściową ;) 

Czasem kupisz idiotycznie rozebrane lub wręcz krojone mięso za dobrą kasę i coś z tego trzeba robić jeden zrobi Lisiecką bo mu zabraknie polędwicy drugi szynkową a trzeci mielonkę bo zęby ma słabe ;) ;)



#23 miro

miro

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 14100 postów

Napisano 30 paź 2014 - 13:59

Miro, odniesiesz się merytorycznie do skutrowanej szynki ?

Prawdę mówiąc nie wiem czego odemnie oczekujesz ?



#24 dyzio

dyzio

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 3065 postów

Napisano 30 paź 2014 - 15:04

 

Prawdę mówiąc nie wiem czego odemnie oczekujesz ?

Oczekiwałem, że sie merytorycznie odniesiesz do zblendowania kilograma szynki, który to zamiar nam oświadczyłeś. Ale odpowiedzi udzielił mi już Kol. roger i ona mnie całkowicie zadowala.


Użytkownik Kruszynka edytował ten post 30 paź 2014 - 19:19


#25 miro

miro

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 14100 postów

Napisano 30 paź 2014 - 15:54

Zęby ma jeszcze dobre jakby co.

 

Robiłem już szynke z całego mięsnie i nie do końca mi podchodzi jeśli chodzi o twardość wyrobu.

Nie mam masownicy, nie robię nastrzyku i może temu taki efekt.

 

A jeśli chodzi o mielenie , to po prostu chcę wiedzieć co z tego wyjdzie i tyle.



#26 Anulka

Anulka

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 439 postów
  • MiejscowośćMaszewo Duże,Płock

Napisano 30 paź 2014 - 18:14

Szyneczka pierwsza klasa :) :clap:



#27 paweljack

paweljack

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 6122 postów

Napisano 30 paź 2014 - 18:55

Oczekiwałem, że sie merytorycznie odniesiesz 

Widzę dyzio, że generalnie w wielu tematach masz dziś pytania.  :D Na co dzień to inni koledzy są od tego.  ;)



#28 Michał Koperski

Michał Koperski

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 799 postów

Napisano 09 lis 2014 - 12:14

Witaj Mirek

sorki może to głupie pytanie. Nigdy nie robiłem wyrobów z szynkowara ale zawsze myślałem, że musi on być cały zanurzony w wodzie. 



#29 morfeusz300

morfeusz300

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1530 postów

Napisano 09 lis 2014 - 12:18

Witaj Mirek
sorki może to głupie pytanie. Nigdy nie robiłem wyrobów z szynkowara ale zawsze myślałem, że musi on być cały zanurzony w wodzie.

Michaś dobrze myślisz mnie też nie dawno oświecono;))

#30 Anuś

Anuś

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1931 postów

Napisano 09 lis 2014 - 13:10

 

Witaj Mirek
sorki może to głupie pytanie. Nigdy nie robiłem wyrobów z szynkowara ale zawsze myślałem, że musi on być cały zanurzony w wodzie.

Michaś dobrze myślisz mnie też nie dawno oświecono;))

 

To pewnie jeszcze ja zadam głupie pytanie :facepalm: ale jak już poruszyliśmy ten temat, to czy taki szynkowar w kształcie walca też powinien być cały zanurzony w wodzie? tylko bez śmiechu mi tu :laugh: uczę się ... więc się pytam grzecznie :cool:



#31 morfeusz300

morfeusz300

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1530 postów

Napisano 09 lis 2014 - 13:28

Witaj Mirek
sorki może to głupie pytanie. Nigdy nie robiłem wyrobów z szynkowara ale zawsze myślałem, że musi on być cały zanurzony w wodzie.

Michaś dobrze myślisz mnie też nie dawno oświecono;))
To pewnie jeszcze ja zadam głupie pytanie :facepalm: ale jak już poruszyliśmy ten temat, to czy taki szynkowar w kształcie walca też powinien być cały zanurzony w wodzie? tylko bez śmiechu mi tu :laugh: uczę się ... więc się pytam grzecznie :cool:
Ja myślę że też;))

#32 miro

miro

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 14100 postów

Napisano 09 lis 2014 - 13:29

Nie zanurzam szynkowara całego w wodzie !  :cool:

Szkoda mi pysznej galaretki.



#33 Anuś

Anuś

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1931 postów

Napisano 09 lis 2014 - 13:32

Nie zanurzam szynkowara całego w wodzie !  :cool:

Szkoda mi pysznej galaretki.

To na jakiej wysokości ma być woda ? a galaretka musi być obowiązkowo ! :)



#34 miro

miro

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 14100 postów

Napisano 09 lis 2014 - 14:08

Na takiej, aby nie wlewała się do wsadu.

U mnie gdzieś około 1-2 cm poniżej górnej krawędzi szynkowaru.



#35 chudziak

chudziak

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 5192 postów

Napisano 09 lis 2014 - 14:11

A ja zalewam cały szynkowar a wsad zawsze mam w osłonce -jakoś nie mogę przekonać się by wsad wkładać bez osłony do szynkowara :hmm: .



#36 miro

miro

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 14100 postów

Napisano 09 lis 2014 - 14:15

To zależy z czego wykonany masz szynkowar.

Przy szynkowarach ze stali nierdzewnej lub kwasoodpornej woreczki nie są potrzebne.



#37 chudziak

chudziak

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 5192 postów

Napisano 09 lis 2014 - 14:19

Mam jeden ze stali kwasoodpornej i w nim też nie będę parzyć bez osłonek bo według mnie wyciek soków  z wyrobu do wody jest zawsze a poza tym lubię gdy wyroby typu mielonka mają galaretkę ( dodaję też zawsze żelatyny) .

Oczywiście każdy sam dopracowuje sobie własne metody .



#38 electra

electra

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5574 postów
  • MiejscowośćSztokholm

Napisano 09 lis 2014 - 14:20

ja mam szynkowar ze stali nierdzewnej i daje woreczek a woda siega tak zeby wsad byl ponizej poziomu wody.



#39 miro

miro

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 14100 postów

Napisano 09 lis 2014 - 14:28

Oczywiście każdy sam dopracowuje sobie własne metody .
   :thumbsup:

#40 Guli

Guli

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 6 postów
  • MiejscowośćKalisz

Napisano 04 sty 2017 - 19:45

Chciałbym zrobić szyneczkę według tego przepisu ale z całymi ziarnami pieprzu. Doradźcie proszę, ile dac pieprzu w ziarnach na kg mięska i czy pieprz trzeba wcześniej np namoczyć albo sparzyć?






Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych