Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Szynkowa, parzona wg Miro


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
52 odpowiedzi w tym temacie

#41 miro

miro

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 14119 postów

Napisano 04 sty 2017 - 20:01

Czemu mają służyć całe ziarna pieprzu białego?



#42 pis67

pis67

    Uzależniony od forum

  • **VIP-Organizator**
  • 6964 postów
  • MiejscowośćNML

Napisano 04 sty 2017 - 20:03

Chciałbym zrobić szyneczkę według tego przepisu ale z całymi ziarnami pieprzu.

 

Z całymi - średni pomysł, lepiej młotkowany, grubo mielony czy lekko skruszony w moździerzu...  2-3g aromatycznego  na kilogram  :cool:



#43 PePe

PePe

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2056 postów
  • MiejscowośćWrocław

Napisano 04 sty 2017 - 20:04

Ja dodał bym cały słoiczek pieprzu zielonego marynowanego  na 1/kg szynki, ale to trzeba być fanem pieprzu :D  :mellow: .



#44 piksiak

piksiak

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1268 postów
  • MiejscowośćKielce

Napisano 04 sty 2017 - 20:12

Ja dodał bym cały słoiczek pieprzu zielonego marynowanego  na 1/kg szynki, ale to trzeba być fanem pieprzu :D  :mellow: .

:thumbsup:  Ja tak robię. Ale smak tego pieprzu jest specyficzny, radzę spróbować przed dodaniem.



#45 miro

miro

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 14119 postów

Napisano 04 sty 2017 - 20:19

Pieprz zielony jak najbardziej i to taki z zalewy.

Biały i to jeszcze cały....jakoś to nie widzę.



#46 PePe

PePe

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2056 postów
  • MiejscowośćWrocław

Napisano 04 sty 2017 - 20:20

Kapitalna z tym pieprzem jest rolada boczkowa.



#47 roger

roger

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 7222 postów
  • MiejscowośćW-wa & Lubuskie

Napisano 04 sty 2017 - 20:37

Jak chce ktokolwiek dawać cały pieprz w ziarenkach ... to najpierw zalać wrzątkiem na dobę potem zalewa octowa octowa słodko kwaśna (ocet /cukier 1:1 ocet woda 1/2 maks 3) zalać gorącą i zostawić minimum na dwie doby ;)
Inaczej to będzie gorzki hardcor ;)

Tapniete z GT-I9500

Użytkownik roger edytował ten post 04 sty 2017 - 20:37


#48 Guli

Guli

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 6 postów
  • MiejscowośćKalisz

Napisano 05 sty 2017 - 20:48

Smakują mi niektóre kupne szynkowe z całymi ziarnami pieprzu. Tylko właśnie ten pieprz nie jest taki ostry :)



#49 marino166

marino166

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 26 postów
  • MiejscowośćPacanów

Napisano 09 maj 2017 - 10:18

Miro, a gdybym zamiast do szynkowaru nadział tą masę do jelita białkowego i uwędził? Jestem na razie na początku swojej przygody z wędzarnią a szykuję się do drugiego wędzenia i chciałbym spróbować uwędzić szynkową

Wysłane z mojego Redmi 3S przy użyciu Tapatalka

#50 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 11439 postów

Napisano 09 maj 2017 - 10:48

Nie ma jelit białkowych są osłonki białkowe. Szynkową powinieneś robić w takich właśnie osłonkach o kalibrze minimum 80 i uwędził.

Użytkownik arkadiusz edytował ten post 09 maj 2017 - 10:56


#51 paweljack

paweljack

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 6122 postów

Napisano 09 maj 2017 - 10:48

gdybym zamiast do szynkowaru nadział tą masę do jelita białkowego i uwędził?

 

Miro w pierwszym zdaniu napisał, że to eksperyment, szynkowa "normalnie" jest właśnie wędzona.

Proponuję dział dla początkujących:

 

https://wedlinydomow...basę-szynkową/ 



#52 marino166

marino166

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 26 postów
  • MiejscowośćPacanów

Napisano 09 maj 2017 - 10:56

Dzięki panowie. Jestem świeżym użytkownikiem forum i ciężko wszystko na raz przyswoić. Czytam te materiały, ale jest tego sporo i nie wszystko jeszcze ogarnąłem 😁

Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#53 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 11439 postów

Napisano 09 maj 2017 - 11:51

Miłego czytania




Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych