Jump to content

Szynkowa, parzona wg Miro


Recommended Posts

  • Replies 52
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Oczekiwałem, że sie merytorycznie odniesiesz 

Widzę dyzio, że generalnie w wielu tematach masz dziś pytania.  :D Na co dzień to inni koledzy są od tego.  ;)

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

  • 2 weeks later...

Witaj Mirek

sorki może to głupie pytanie. Nigdy nie robiłem wyrobów z szynkowara ale zawsze myślałem, że musi on być cały zanurzony w wodzie. 

pozdrawiam

Michał

Witaj Mirek

sorki może to głupie pytanie. Nigdy nie robiłem wyrobów z szynkowara ale zawsze myślałem, że musi on być cały zanurzony w wodzie.

Michaś dobrze myślisz mnie też nie dawno oświecono;))

 

Witaj Mirek

sorki może to głupie pytanie. Nigdy nie robiłem wyrobów z szynkowara ale zawsze myślałem, że musi on być cały zanurzony w wodzie.

Michaś dobrze myślisz mnie też nie dawno oświecono;))

 

To pewnie jeszcze ja zadam głupie pytanie :facepalm: ale jak już poruszyliśmy ten temat, to czy taki szynkowar w kształcie walca też powinien być cały zanurzony w wodzie? tylko bez śmiechu mi tu :laugh: uczę się ... więc się pytam grzecznie :cool:

Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt

 

 

Witaj Mirek

sorki może to głupie pytanie. Nigdy nie robiłem wyrobów z szynkowara ale zawsze myślałem, że musi on być cały zanurzony w wodzie.

Michaś dobrze myślisz mnie też nie dawno oświecono;))

To pewnie jeszcze ja zadam głupie pytanie :facepalm: ale jak już poruszyliśmy ten temat, to czy taki szynkowar w kształcie walca też powinien być cały zanurzony w wodzie? tylko bez śmiechu mi tu :laugh: uczę się ... więc się pytam grzecznie :cool:
Ja myślę że też;))

Nie zanurzam szynkowara całego w wodzie !  :cool:

Szkoda mi pysznej galaretki.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Nie zanurzam szynkowara całego w wodzie !  :cool:

Szkoda mi pysznej galaretki.

To na jakiej wysokości ma być woda ? a galaretka musi być obowiązkowo ! :)

Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt

Na takiej, aby nie wlewała się do wsadu.

U mnie gdzieś około 1-2 cm poniżej górnej krawędzi szynkowaru.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

A ja zalewam cały szynkowar a wsad zawsze mam w osłonce -jakoś nie mogę przekonać się by wsad wkładać bez osłony do szynkowara :hmm: .

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

To zależy z czego wykonany masz szynkowar.

Przy szynkowarach ze stali nierdzewnej lub kwasoodpornej woreczki nie są potrzebne.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Mam jeden ze stali kwasoodpornej i w nim też nie będę parzyć bez osłonek bo według mnie wyciek soków  z wyrobu do wody jest zawsze a poza tym lubię gdy wyroby typu mielonka mają galaretkę ( dodaję też zawsze żelatyny) .

Oczywiście każdy sam dopracowuje sobie własne metody .

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

ja mam szynkowar ze stali nierdzewnej i daje woreczek a woda siega tak zeby wsad byl ponizej poziomu wody.

 

 

Oczywiście każdy sam dopracowuje sobie własne metody .
   :thumbsup:

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

  • 2 years later...

Czemu mają służyć całe ziarna pieprzu białego?

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

 

 

Chciałbym zrobić szyneczkę według tego przepisu ale z całymi ziarnami pieprzu.

 

Z całymi - średni pomysł, lepiej młotkowany, grubo mielony czy lekko skruszony w moździerzu...  2-3g aromatycznego  na kilogram  :cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.

Ja dodał bym cały słoiczek pieprzu zielonego marynowanego  na 1/kg szynki, ale to trzeba być fanem pieprzu :D  :mellow: .

:thumbsup:  Ja tak robię. Ale smak tego pieprzu jest specyficzny, radzę spróbować przed dodaniem.

Piksiak

Pieprz zielony jak najbardziej i to taki z zalewy.

Biały i to jeszcze cały....jakoś to nie widzę.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Jak chce ktokolwiek dawać cały pieprz w ziarenkach ... to najpierw zalać wrzątkiem na dobę potem zalewa octowa octowa słodko kwaśna (ocet /cukier 1:1 ocet woda 1/2 maks 3) zalać gorącą i zostawić minimum na dwie doby ;)

Inaczej to będzie gorzki hardcor ;)

 

Tapniete z GT-I9500

Edited by roger

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

  • 4 months later...

Miro, a gdybym zamiast do szynkowaru nadział tą masę do jelita białkowego i uwędził? Jestem na razie na początku swojej przygody z wędzarnią a szykuję się do drugiego wędzenia i chciałbym spróbować uwędzić szynkową

 

Wysłane z mojego Redmi 3S przy użyciu Tapatalka

Nie ma jelit białkowych są osłonki białkowe. Szynkową powinieneś robić w takich właśnie osłonkach o kalibrze minimum 80 i uwędził. Edited by arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.