Anulka Posted October 30, 2014 Report Share #26 Posted October 30, 2014 Szyneczka pierwsza klasa Quote Moją pasją jest kuchnia:) Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10558-szynkowa-parzona-wg-miro/page/2/#findComment-380318 Share on other sites More sharing options...
paweljack Posted October 30, 2014 Report Share #27 Posted October 30, 2014 Oczekiwałem, że sie merytorycznie odniesiesz Widzę dyzio, że generalnie w wielu tematach masz dziś pytania. Na co dzień to inni koledzy są od tego. Quote Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10558-szynkowa-parzona-wg-miro/page/2/#findComment-380332 Share on other sites More sharing options...
Michał Koperski Posted November 9, 2014 Report Share #28 Posted November 9, 2014 Witaj Mireksorki może to głupie pytanie. Nigdy nie robiłem wyrobów z szynkowara ale zawsze myślałem, że musi on być cały zanurzony w wodzie. Quote pozdrawiam Michał Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10558-szynkowa-parzona-wg-miro/page/2/#findComment-382376 Share on other sites More sharing options...
morfeusz300 Posted November 9, 2014 Report Share #29 Posted November 9, 2014 Witaj Mireksorki może to głupie pytanie. Nigdy nie robiłem wyrobów z szynkowara ale zawsze myślałem, że musi on być cały zanurzony w wodzie.Michaś dobrze myślisz mnie też nie dawno oświecono;)) Quote https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8689-wedzarnia-morfeusza/Niech dym będzie z nami... Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10558-szynkowa-parzona-wg-miro/page/2/#findComment-382377 Share on other sites More sharing options...
Anuś Posted November 9, 2014 Report Share #30 Posted November 9, 2014 Witaj Mireksorki może to głupie pytanie. Nigdy nie robiłem wyrobów z szynkowara ale zawsze myślałem, że musi on być cały zanurzony w wodzie.Michaś dobrze myślisz mnie też nie dawno oświecono;)) To pewnie jeszcze ja zadam głupie pytanie ale jak już poruszyliśmy ten temat, to czy taki szynkowar w kształcie walca też powinien być cały zanurzony w wodzie? tylko bez śmiechu mi tu uczę się ... więc się pytam grzecznie Quote Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10558-szynkowa-parzona-wg-miro/page/2/#findComment-382387 Share on other sites More sharing options...
morfeusz300 Posted November 9, 2014 Report Share #31 Posted November 9, 2014 Witaj Mireksorki może to głupie pytanie. Nigdy nie robiłem wyrobów z szynkowara ale zawsze myślałem, że musi on być cały zanurzony w wodzie.Michaś dobrze myślisz mnie też nie dawno oświecono;))To pewnie jeszcze ja zadam głupie pytanie ale jak już poruszyliśmy ten temat, to czy taki szynkowar w kształcie walca też powinien być cały zanurzony w wodzie? tylko bez śmiechu mi tu uczę się ... więc się pytam grzecznie Ja myślę że też) Quote https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8689-wedzarnia-morfeusza/Niech dym będzie z nami... Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10558-szynkowa-parzona-wg-miro/page/2/#findComment-382391 Share on other sites More sharing options...
miro Posted November 9, 2014 Author Report Share #32 Posted November 9, 2014 Nie zanurzam szynkowara całego w wodzie ! Szkoda mi pysznej galaretki. Quote www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10558-szynkowa-parzona-wg-miro/page/2/#findComment-382393 Share on other sites More sharing options...
Anuś Posted November 9, 2014 Report Share #33 Posted November 9, 2014 Nie zanurzam szynkowara całego w wodzie ! Szkoda mi pysznej galaretki.To na jakiej wysokości ma być woda ? a galaretka musi być obowiązkowo ! Quote Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10558-szynkowa-parzona-wg-miro/page/2/#findComment-382395 Share on other sites More sharing options...
miro Posted November 9, 2014 Author Report Share #34 Posted November 9, 2014 Na takiej, aby nie wlewała się do wsadu.U mnie gdzieś około 1-2 cm poniżej górnej krawędzi szynkowaru. Quote www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10558-szynkowa-parzona-wg-miro/page/2/#findComment-382401 Share on other sites More sharing options...
chudziak Posted November 9, 2014 Report Share #35 Posted November 9, 2014 A ja zalewam cały szynkowar a wsad zawsze mam w osłonce -jakoś nie mogę przekonać się by wsad wkładać bez osłony do szynkowara . Quote "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10558-szynkowa-parzona-wg-miro/page/2/#findComment-382402 Share on other sites More sharing options...
miro Posted November 9, 2014 Author Report Share #36 Posted November 9, 2014 To zależy z czego wykonany masz szynkowar.Przy szynkowarach ze stali nierdzewnej lub kwasoodpornej woreczki nie są potrzebne. Quote www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10558-szynkowa-parzona-wg-miro/page/2/#findComment-382405 Share on other sites More sharing options...
chudziak Posted November 9, 2014 Report Share #37 Posted November 9, 2014 Mam jeden ze stali kwasoodpornej i w nim też nie będę parzyć bez osłonek bo według mnie wyciek soków z wyrobu do wody jest zawsze a poza tym lubię gdy wyroby typu mielonka mają galaretkę ( dodaję też zawsze żelatyny) .Oczywiście każdy sam dopracowuje sobie własne metody . Quote "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10558-szynkowa-parzona-wg-miro/page/2/#findComment-382406 Share on other sites More sharing options...
electra Posted November 9, 2014 Report Share #38 Posted November 9, 2014 ja mam szynkowar ze stali nierdzewnej i daje woreczek a woda siega tak zeby wsad byl ponizej poziomu wody. Quote https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10558-szynkowa-parzona-wg-miro/page/2/#findComment-382407 Share on other sites More sharing options...
miro Posted November 9, 2014 Author Report Share #39 Posted November 9, 2014 Oczywiście każdy sam dopracowuje sobie własne metody . Quote www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10558-szynkowa-parzona-wg-miro/page/2/#findComment-382408 Share on other sites More sharing options...
Guli Posted January 4, 2017 Report Share #40 Posted January 4, 2017 Chciałbym zrobić szyneczkę według tego przepisu ale z całymi ziarnami pieprzu. Doradźcie proszę, ile dac pieprzu w ziarnach na kg mięska i czy pieprz trzeba wcześniej np namoczyć albo sparzyć? Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10558-szynkowa-parzona-wg-miro/page/2/#findComment-534753 Share on other sites More sharing options...
miro Posted January 4, 2017 Author Report Share #41 Posted January 4, 2017 Czemu mają służyć całe ziarna pieprzu białego? Quote www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10558-szynkowa-parzona-wg-miro/page/2/#findComment-534756 Share on other sites More sharing options...
pis67 Posted January 4, 2017 Report Share #42 Posted January 4, 2017 Chciałbym zrobić szyneczkę według tego przepisu ale z całymi ziarnami pieprzu. Z całymi - średni pomysł, lepiej młotkowany, grubo mielony czy lekko skruszony w moździerzu... 2-3g aromatycznego na kilogram Quote Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10558-szynkowa-parzona-wg-miro/page/2/#findComment-534758 Share on other sites More sharing options...
PePe Posted January 4, 2017 Report Share #43 Posted January 4, 2017 Ja dodał bym cały słoiczek pieprzu zielonego marynowanego na 1/kg szynki, ale to trzeba być fanem pieprzu . Quote Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10558-szynkowa-parzona-wg-miro/page/2/#findComment-534759 Share on other sites More sharing options...
piksiak Posted January 4, 2017 Report Share #44 Posted January 4, 2017 Ja dodał bym cały słoiczek pieprzu zielonego marynowanego na 1/kg szynki, ale to trzeba być fanem pieprzu . Ja tak robię. Ale smak tego pieprzu jest specyficzny, radzę spróbować przed dodaniem. Quote Piksiak Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10558-szynkowa-parzona-wg-miro/page/2/#findComment-534761 Share on other sites More sharing options...
miro Posted January 4, 2017 Author Report Share #45 Posted January 4, 2017 Pieprz zielony jak najbardziej i to taki z zalewy.Biały i to jeszcze cały....jakoś to nie widzę. Quote www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10558-szynkowa-parzona-wg-miro/page/2/#findComment-534764 Share on other sites More sharing options...
PePe Posted January 4, 2017 Report Share #46 Posted January 4, 2017 Kapitalna z tym pieprzem jest rolada boczkowa. Quote Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10558-szynkowa-parzona-wg-miro/page/2/#findComment-534765 Share on other sites More sharing options...
roger Posted January 4, 2017 Report Share #47 Posted January 4, 2017 (edited) Jak chce ktokolwiek dawać cały pieprz w ziarenkach ... to najpierw zalać wrzątkiem na dobę potem zalewa octowa octowa słodko kwaśna (ocet /cukier 1:1 ocet woda 1/2 maks 3) zalać gorącą i zostawić minimum na dwie doby Inaczej to będzie gorzki hardcor Tapniete z GT-I9500 Edited January 4, 2017 by roger Quote Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10558-szynkowa-parzona-wg-miro/page/2/#findComment-534767 Share on other sites More sharing options...
Guli Posted January 5, 2017 Report Share #48 Posted January 5, 2017 Smakują mi niektóre kupne szynkowe z całymi ziarnami pieprzu. Tylko właśnie ten pieprz nie jest taki ostry Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10558-szynkowa-parzona-wg-miro/page/2/#findComment-534944 Share on other sites More sharing options...
marino166 Posted May 9, 2017 Report Share #49 Posted May 9, 2017 Miro, a gdybym zamiast do szynkowaru nadział tą masę do jelita białkowego i uwędził? Jestem na razie na początku swojej przygody z wędzarnią a szykuję się do drugiego wędzenia i chciałbym spróbować uwędzić szynkową Wysłane z mojego Redmi 3S przy użyciu Tapatalka Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10558-szynkowa-parzona-wg-miro/page/2/#findComment-550895 Share on other sites More sharing options...
arkadiusz Posted May 9, 2017 Report Share #50 Posted May 9, 2017 (edited) Nie ma jelit białkowych są osłonki białkowe. Szynkową powinieneś robić w takich właśnie osłonkach o kalibrze minimum 80 i uwędził. Edited May 9, 2017 by arkadiusz Quote Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10558-szynkowa-parzona-wg-miro/page/2/#findComment-550900 Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.